fbpx

Peti dan o Marakeškom sporazumu: ‘Vrlo problematičan dokument i Hrvatska ga ne bi trebala potpisati!’

Izbjeglice u Velikoj Kladuši

O sporazumu iz Marakeša, portal Logično nije pisao. Međutim izjava hrvatske pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja poručuje da nadležna tijela moraju puno više napraviti u procesuiranju onih koji šire lažne vijesti o migrantima, zabrinjava. Ovom prilikom prenosimo rezime televizijske emisije “Peti dan”, kojeg je objavio portal Narod. U emisiji “Peti dan” doista možemo gledati i slušati konstruktivnu raspravu u kojoj dominiraju različita mišljenja i pogledi na razna društvena događanja. Posebnu pažnju vam skrećemo na Mariju Selak, profesoricu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja s Ninom Raspudićem redovito nudi kvalitetne argumente i na stvari gleda vrlo objektivno.

Marrākeš u Maroku, mjesto je u kojemu će početkom prosinca s hrvatskim potpisom ili bez njega biti službeno prihvaćen Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama. O domaćim nesuglasicama glede tog sporazuma, u prvoj temi Marija Selak, Aleksandar Musić, Nino Raspudić i Petar Tomev Mitrikeski razgovarali su u HRT-ovoj emisiji Peti dan.

Hrvatski talijanist i komentator društvenih događanja Nino Raspudić uvodno je iznio problematične točke Marakeškog sporazuma.

“To nije nevažan sporazum ili ‘kompakt’, kako je pomalo neobična riječ u engleskome izvorniku. S jedne strane govori se da to nije važno, pa to je pravno neobvezujuće, ali zašto se onda na tako visokoj razini okupljaju svi svečano i svi ga potpisuju, ako je nevažan i neobvezan“, zapitao je odmah Raspudić te dodao “Nikada se ne radi samo o jednom dokumentu. Čitajući taj dokument, sastavljenom na birokratskom pojednostavljenom engleskom jeziku, ima tridesetak stranica, na svoju žalost sam ga pročitao i proanalizirao i on neprestano upućuje na druge dokumente. Između ostalog na Newyoršku deklaraciju o izbjeglicama i migrantima, Agendu 2030. za održivi razvoj, te Akcijsku agendu iz Adis Abebe. Za godinu ili dvije možemo očekivati neku obvezujuću rezoluciju iz UN-a. To nije nimalo nevažna stvar. S Istanbulskom konvencijom ima zajedničko što spada u tendenciju množenja konvencija, agendi, rezolucija, međunarodnih foruma, dokumenata, koji se često množe pored ali i iznad zakonodavstava u suverenim zemljama, što je zabrinjavajuća tendencija. Nije dobro da ljudskim sudbinama upravljaju birokrati u UN-u, jer te birokrate nitko ne izabire, nikome ne odgovaraju, zatim kojekakve mreže nevladinih udruga, agencija, foruma i slično. Puno je bolje kad neke odluke o našim životima donose ljudi koje su građani izabrali na izborima i koji imaju odgovornost prema tim građanima“.

Raspudić je zatim naveo nekoliko problematičnih točaka, između ostalog:

“Globalni sporazum utvrđuje naše zajedničko razumijevanje, dijeljenje odgovornosti i jedinstvo svrhe vezano uz migracije, što čini posao za sve.” Nisu isti interesi i odgovornosti različitih država. Nije ista odgovornost Francuske i Engleske ili Hrvatske i Slovačke. Ako Njemačka treba, primjerice, tri milijuna manualnih radnika u sljedećih pet godina, to možda ne vrijedi i za neke druge zemlje. Potpisnice dokumenta se de facto obvezuju na propagandu po tom pitanju: “Mi također moramo omogućiti svim našim građanima pristup objektivnim, na dokazima utemeljenim, jasnim informacijama o prednostima i izazovima migracije, s ciljem raspršivanja zavaravajućih pripovijesti koje stvaraju negativne percepcije migranata.””, znači obvezujemo se na jednostranu propagandu, upozorio je Raspudić.

“Zamagljuje se granica između legalne i ilegalne migracije, ističu se ljudska prava svih migranata, bez obzira na migrantski status”, naglasio je.

Podsjetio je na podatak iz Švedske u koju je 2015. uselilo 153.000 ljudi, mahom s Bliskog istoga i Afrike. Od toga se njih više od 33.000 tisuće prijavilo kao malodobna djeca bez pratnje roditelja. Kada su se, kod nekih sumnjivih slučajeva, napravila medicinska istraživanja te “djece”, ispostavilo se da je 83% testiranih ima više od 18 godina.

“Orvelovski dio nalazi se pri samom kraju dokumenta i nalaže: “promicati neovisno, objektivno i kvalitetno izvješćivanje medijskih kuća, uključujući internetske informacije, uz senzibiliziranje i edukaciju medijskih djelatnika o pitanjima i terminologiji vezanim za migracije, ulaganje u etičke standarde izvješćivanja i oglašavanje te zaustavljanje dodjele javnih sredstava ili materijalne potpore medijima koji sustavno promiču netrpeljivost, ksenofobiju, rasizam i druge oblike diskriminaciju prema migrantima, uz puno poštivanje slobode medija”. Dakle, uz puno poštivanje slobode medija kontrolirat ćemo i gušiti po tom pitanju nepoćudne medije“, upozorio je Raspudić i poručio: “Vrlo problematičan dokument i smatram da ga Hrvatska ne bi trebala potpisati!”

Ubrzo je zaiskrilo između Musića i Raspudića.

Politolog Aleksandar Musić ustvrdio je da je Nino Raspudić “jedini s hrvatske desnice koji je pročitao taj dokument” na što mu je Raspudić uzvratio “Ne čitam ovo iz perspektive desnice ili konzervativizma već ovo čitam kao osoba sa zdravim razumom, što je moje intelektualno pravo i još uvijek sloboda govora i citirao sam vrlo jasno dijelove ovog dokumenta. Ne pristajem na neko relativiziranje”, odgovorio je Raspudić.

“Riječ je o još jednom dokumentu koji je dokaz samosvrhovitosti tog birokratiziranog života. To se najbolje vidi iz sintagme ‘održivi razvoj’, služi kao zamjena za utopijsko stanje, do kojeg ćemo mi sasvim sigurno stići štogod radili, a u ovom slučaju čak se odnosi i na migracije. Koliko je to apsurdno upravo se vidi na ponavljanju toga da migracija dovodi do samoodrživog razvoja jer situacija je – a sintagma je zapravo oksimoron – upravo su migracije simptom i dokaz da naš razvoj nije održiv. Zašto dolazi do takvih intenzivnih migracija – pa zato što su, a na to je utjecao i razvoj tehnoznanosti i različite politike, određena područja opustošena bilo zbog ratnih stanja ili različitih klimatskih promjena. Upravo su migranti i velike migracije pokazatelj da nema održivog razvoja, a ne ono što će do njega dovesti. Riječ je o hrpi besmislica“, naglasila je doktorica filozofije Marija Selak.

Dr. Petar Tomev Mitrikeski, znanstvenik i molekularni biolog, koji je Bugarin iz Makedonije, a u Zagrebu živi od dolaska na studij, kazao je da su mu se dva pitanja iskristalizirala.

“Koji je pravi, istinski, motiv EU u ovom procesu s migracijama, mislim da nije jasno naglašen i da je zapravo prikriven, a drugo je pitanje zašto Hrvatska nema jedinstvenu politiku, taj odnos Pantovčaka i Markovog trga nama šteti ili odnos Pantovčaka i Zrinjevca.”

Mitrikeski je zatim pokazao grafikon Eurostata rasta populacije, EU-a, Afrike i svijeta, navodeći konkretne brojeve. Istaknuo je da razne države Europske unije nemaju iste interese i trebaju li svi trpjeti ovaj pritisak migranata.

“Za zemlje poput Hrvatske ilegalne migracije bi trebale biti na prvom mjestu”, upozorava Mitrikeski i ponovno ističe: “Mene zabrinjava, zašto nemamo jedinstvenu politiku? Ne vidim da imamo tu zrelost da se ispravno postavimo.”

Izvor: Narod

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
101 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Već se mjesecima sustavno šuti o migrantima na hrvatskoj granici koji od Bihaća i okolice stvaraju mračnu zonu. Nije riječ samo o izbjeglicama, vjerojatno je njih najmanje, već o ekonomskim migrantima koji su do hrvatske granice došli na svakakve načine, neki koristeći i bezvizni režim s BiH. za razliku od… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Predsjednica je manipulator i što prije ode, to bolje. Ne briga nju hrvatski narod, nego karijera i osobna korist, o čemu indirektno govore u ovoj emisiji Marija Selak i Nino Raspudić.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  PPP

Briga za vlastitu karijeru joj je u opisu radnog mjesta. Kako do nastavka predsjedničke karijere ne može doći bez birača, to onda i njen karijerizam u konačnici može biti na korist biračima/narodu.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

gubičar vučić vodi hibridni rat protiv hrvatske tako što liferuje migrante u bosnu a bakir ih prosljeđuje u bihać. kad se nakupi kritična masa onda će se krenuti u proboj tada treba biti spreman i svim sredstvima uzvratiti tako da znaju za buduće da je ta granica za njih zatvorena… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  velebit

Velebitu crni ,tvoje gluposti sustižu jedna drugu.Hibridni rat??????????????????? Vidi se da odlaziš sa portala odakle je i ovaj tekst prepisan.Da misliš imalo glavom pitao bi svoje Zagrebu zašto i kako oni decenijama ližu pakšu onima koji su i proizveli ovakvu krizu.Kockastim glavama uvijek su krivi tamo neki ( čik pogodi… Pročitaj više »

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Tadmur Palmirović Hrvatska ima troškove zbog migranata, te troškove su prouzročili oni koji preko svoje granice “puštaju” migrante. Svi znamo da nemaju veze sa ratovima na bliskom istoku, to je rekao i sirijski ambasador. znači postoji neka agenda za njihovo usmjeravanje na hrvatsku. svakog migranta vratiti u zemlju iz koje… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  velebit

Šta misliš koliko bi Slovenija,Austrija i Njemačka uspostavile Hrvatskoj?? Tebi opet krivci isti??
Džaba sve,sa površnim i indoktriniranim ljudima se ne da komunicirati.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Dobro si rekao neka pišu račune i šalju nazad. pravna država koja funkcionira. ja zadovoljan.
I nema veze sa indoktrinacijom.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  velebit

pa neki balkanski “poglavice ” su navodno vec iznudili eu -pomoc oko izbjeglica, ali je hr vlada pod milanovicem to odbila.

Odisea
Gost
Odisea
2 godine prije
Reply to  velebit

Oni ne dolaze iz B iH već iz EU.tj Grčke ,prema tome vratiti u EU koja je prva zemlja ulaska.Dali bi po tvome BiH bila neki sabirni logor za one koji ne odgovaraju plavoj rasi.?

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Odisea

U BIH su All Saudi izgradili velebne dzamije i namijenili BiH ulogu sabirnog centra za islamske migrante, na putu za ISALMIZACIJU EVROPE osim toga vecina koruptivnog kapitala na putu iz Saudisjke Arabije za Evropske politicare prolazi kroz BiH. To zanju dobro BiH islamo politicari i islamske vijerske vodje. Pogedajte moj… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Cijenjeni g.Tadmur. Možda bi Srbija RADI SEBE trebala privremeno ukinuti bezvizni režim s Iranom…??

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit, da znaš da si u pravu, jer migranti piče najčešće kroz kukuruz i to hibridni .. da, to je balkanski hibridni rat .. 🙂 🙂

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  EU dismr

@EU dismr
Dobar. He he he…

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik,
u načelu da, ali zaboravljaš da ta “korist” za narod vrijedi samo do dana IZBORA! Nakon toga, 5 godina, tko ih hebe.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ne može, nego će vezat konja gdje joj gazda (koji ju plaća) kaže – s time da ne govorim o narodu.
Narod će imati koristi samo u onom dijelu koji se bude poklapao sa koristima predsjedničinih gazda.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  PPP

s obzirom da marakes oduzima drzavama zadnje dijelove suverenosti (sad eu nema vise ttip ali dobiva marakes i zakone o toleranciji), trebala bi hr vlada bas ovog trenutka stati uz predsjednicu i odbaciti taj “neobavezan” sporazum. no kao i do sada od njih mozete ocekivati samo izdaju, unistenje naroda po… Pročitaj više »

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja
Marakeš je najveća soroševa podvala isto kao i istambulska treba to dati na referendum, ja glasam protiv.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  velebit

odmah tri pitanja: merekeš, istanbul i RTV pretplata.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  PPP

Prenasjednica je u stavri guska koja je sebi umislila da je general, pa stalno po dvoristu sece i grakce u generalskoj maniri, gusana trazi da je dobro gazi.
Izvana gladac iznutra jadac, fina frizura i obleka na supljoj glavi.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SOA slovensko hrvatska granica nije u cijelosti ograđena žicom,…., zajednička granica nam je duga 670 km – predugačko da bi se stavila žica. No što se moje zemlje tiče u vezi Marakeške deklaracije, kad se pročulo da je neče podpisati Mađarska, Austrija (te i neke druge zemlje), pa i da… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Predsjednica je pokazala da nema nikakav uticaj u evropi. Da je kojim slučajem drugačije bila bi na sastanku i izrekla svoje mišljenje. Ovakvim postupkom je , po meni, pokazala koliko vrijedi vani i koja joj je jedina briga u zemlji.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik , ne laskaj si… Hrvarska im je bitna kao lanjski snijeg…. I njima i evropi….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen
Vjerojatno si u pravu. Što onda govori o tomu kakve su namjere tih migranata – dokopati se europske države s visokim standardom i visokom socijalom kako bi tamo stvarali svoje enklave na račun domicilnog stanovništva i sutra bivali alat za izazivanje nemira onih koji su i financirali njihovo dolazak.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pa sad jesu to namjere migranata ili manipulacija s migrantima… Mislim da su migranti u ovoj prici necije sredstvo…Onaj ko upravlja s njima i njihovim potezima sjedi negdje u evropskoj kancelariji…. O njemu treba da se piše….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Je li baš u europskoj ili i u europskoj i nekoj drugoj kancelariji…? S jedne strane imamo priču o umjetnoj inteligenciji, robotizaciji i nestanku radnih mjesta, s druge priču o rastu gospodarstva i potrebama za milijunima novih radnika. Koja je točna? Imamo i još jednu priču,koja mi se čini najopasnijom… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hebiga sad alerik , kako da iskljucim eshatologiju iz komentara kad se tvoji komentari poklapaju s eshatologojom i hadisima… Kakava je to slučajnost da ti bez upotrebe eshatologije dolazis do istih zakljucaka koji se nalaze tamo… Je li to neka slucajnost ,sta je to… Eshatologija tu nije sveobuhvatna pa da… Pročitaj više »

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Alen

Oni su dio All SAUDI plana za islamizaciju Evrope i stvranje Sveevropskog kalifata.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Gledam svakodnevno te islamske migrante, po gradovima secu obilaze trgovine pruze pet dignu sest. Nije njima do rada oni bi rado pocistili kakve trgovine ili banke. A da su zeljeli raditi nasli bi posla i kod kuce. Njemacka je od miolion tih islamo migranata jedvan dobila 10.000 radnika ostali su… Pročitaj više »

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nitko od tih opasnih jadnika ne želi ostati u RH,radnih mjesta i prosperiteta nema ni za Hrvate pa i oni bježe pod neko drugo nebo,jer i ovo ovdje je tmurno,pa zazivati na opasnost od ovih jadnika kojima je NATO,kojeg je član i RH,srušio skromni ali njihov topli dom je doista… Pročitaj više »

omikson37
Gost
omikson37
2 godine prije

Mislim da je, u pitanju mi granata, Milanović bio u pravu. Od vezi ih do granice gdje žele i to je to. Ako Europa želi da ih branimo, neka plate. Ako su mogli plaćati Erdoğanu, mogu i nama. A izbjeglice tako i onako žele što prije proći hrvatsku. Ne žele… Pročitaj više »

apolo
Gost
apolo
2 godine prije
Reply to  omikson37

Netko na nekom mjestu odluci napraviti bilo kakav sporazum i onda se drzave lome potpisati ili ne. Koje gluposti. Pa zasto se o tome raspravlja? Imaju postojeci zakoni koji kazu da nitko ne moze preci granicu bez valjanih dokumenata. Potpisi neobavezujuci dokument i postani obavezan postovati jer si potpisao. Natovari… Pročitaj više »

omikson37
Gost
omikson37
2 godine prije
Reply to  apolo

Taj sporazum nije od jučer, i to pregovara već dosta dugo. Mislim da je to minorna tema na koju, kao građani hrvatske, nebi trebali gubiti vrijeme. Više bi da se zabrine kako je on ona krama od izraelskih aviona odjedamput poskupljela i bit će skuplja od novih aviona. P.S. Unaprijed… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  omikson37

Ono da 12 Baraka sa 100 preleta košta odjednom kao 14 novih Gripena sa 150 h??? Od lopova očekujem – lopovluk. To je i razlog što se ovaj portal ne bavi tim temama. Migranti su naprotiv, izuzetno važna tema…npr ja ne mogu preko 3,4 granice bez dokumenata, a tko bi… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  omikson37

omikson37 Na našu veliku žalost kod nas više ne postoji novinarstvo. Mi ne znamo što se događa kod nas a kamoli u svijetu. Čujemo, tu i tamo, za neke bombastične izjave i minorne događaje koji se napuhuju naslovnicama. O pravim vijestima i analizama nema ni govora. Iz zasjedanja sabora nam… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  omikson37

kad ce ti se satnica smanjiti, kad ces i za indirektnu kritiku zavrsiti u zatvoru, kad penzionerski fondovi i drzavne blagajne budu prazne, kad ces morati sutjeti na provale i silovanja oko tebe, kad u medijima budes citao samo jos o toleranciji i borbi protiv ksenofobije i rasizma, o jednakosti… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  omikson37

Već nekoliko tisuća godina nije zabilježeno da se granice pred imigrantskom navalom otvaraju, umjesto da se zatvaraju, izjavio je povodom imigracijske krize, Henry Kissinger.
U trenutku iskrenosti.

omikson37
Gost
omikson37
2 godine prije
Reply to  omikson37

Zanimljivo kako su mi urednici prepravili tekst komentara. Fali još dio. Dali se i ovdje mora misliti u skladu sa ekipom ili smijem koristiti svoju glavu?

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  omikson37

Sve dok su Evropske granice zatvorene pustiti te migrante u Hrvatsku je opasnost po Hrvatsku.
Jedno je propustiti a drugo pustiti da udju a nema izlaza.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Ma glavno da ima dovoljno vrsta jogurta i kavijara za Kraljicu Balkan,lakše podnosi Zdravkov odlozak u rodnu grudu.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Kažun

daj barem suvisli komentar – zasto bi trebalo potpisati marakes, tj odreci se suverenosti.

Bulog
Gost
Bulog
2 godine prije
Reply to  Maja

Pa potpisan je. Ovo je formalnost

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Kažun

Guska ne trazi jogurta osim ako nije vruc i ne injektira se.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Biti nekulturan,bezobrazan,podmukao i lijepiti etikete bez argumenata drugima,postaje privilegija samo jedne strane po ovom dokumentu.Ona druga strana ce biti sankcionirana zato sto ima razlicito misljenje,drugim rijecima ukida se mogucnost imanja razlicitog misljenja o necemu.Ako je ovo zaista tako napisano rijec je o obicnom fasistickom pamfletu.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Mucke

amo se dogovorit,al da bude po mom. ne tako davno,i USA se dogovorila s fra,uk,ger,rus,china i iranom, pa se evo danas odgovara. medjunarodni sporazumi cini se su postali obican neobvezujuci mehanizam i sami sebi svrha. ka oni vic kad je u JNA kar je kapetan 1. klase vojnicima objasnjava sto… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

iz kojeg razloga se taj ugovor do sada tajio? postoje li pravno gledano “neobavezni ugovori”? dakle, zasto nam lazu? danas “neobavezan” sutra obavezan, uz stroge sankcije pojedinaca i neposlusnih medija. zasto ostra kritika protiv protivnika “neobaveznih ugovora ” vec sada? ovo nije sala, radi se o suverenosti, drzavnosti,. pogledaj si… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Maja

A tek Agenda 2030!

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

A da nekom ne nedostaje žive sile u slučaju sukoba sa ozbiljnim protivnikom? Ovakvi su se u Siriji i Iraku odlično pokazali dok nije stigla vazdušna podrška Iračanima i Sirijcima.U Evropu ulaze u 95% slučajeva mladi očajni muškarci.Prema ovome što gledamo po Bihaću,Kladuši i Sarajevu lako potežu hladno oružje jedni… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Hvala urednicima što su ovo prenijeli…
Smatram zabrinjavajućim da je Ustavni sud RH donio odluku da su međunarodni ugovori iznad Ustava…mislim da se jedan sudac izuzeo…

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  kiki

to je samo zato jer su ngo -si, placenici iznad ustava. hrvatska je do sada u eu gremijima medju prvima sve bila sprema potpisati na vlastitu stetu. kako bi to psihijatri nazvali?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja
Cenosilikofobija?
Strah od prazne pivske čaše. 🙂
Što je ispravno;
Ne volim pivo.
ili
Ne, volim pivo.
P.S.
Ne zamjeri na šali.
Slažem se sa Tvojim stavom u svezi ovoga.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  kiki

Naravno da su Hrvatskoj preci interesi bogatih iz Brisela do interesa domace sirotinje. Treba napraviti izmjene u EU demokraciji tako da sirotinja ima demokratsko pravo da suti i izvrasava naredjenja kao u Islamu i Saudiskoj Araboiji.

Bulog
Gost
Bulog
2 godine prije
Reply to  kiki

Ovakav ustavni sud treba ukinuti. Da se mijenja ustav treba dvotrećinska većina u saboru, a netko može potpisati međunarodni ugovor i on je iznad zakona i ustava? ???

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

S argumentiranim rasprava se slažem. Ali moram reći da mi se, od kada je vidio da su Švedski demokrati samo na temi migranata dobili 25% ili više glasova, da mi se gadi Pernar koji svaki dan na FB stranici nađe u crnoj kronici neko zločin, čak i mikrokriminalitet, kojeg je… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Vraćajući se na lažne vijesti. Npr. opskurnu portal Dnevno hr. je napisao “kako su migranti u Bihaću pokupovali sve mačete i noževe u gradu”, da bi tamo rekli da nije tako i novinarima su tamo rekli da jesu kupovali noževe, čak i one “kosijeriće”, što se u poljoprivredi siječe drača… Pročitaj više »

tuptup
Gost
tuptup
2 godine prije

pokusavas relativizirat i razvodnit, ali ti lose ide

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

To ne znači da i stranci i imigranti ne čine zločine i mogli bi napraviti spisak od stotine stranica, ali je dovoljno reći , kao Salvini : “Primjenjivat ćemo naše nacionalne zakone , koji su usklađeni s pravnom stečevinom EU i stop!” Nema dalje.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Laku nisi u pravu. Skoro pola kaznenih djela naprave stranci i oni koji imaju strano podrijetlo.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Damir

Tako je Damire. Istina je da “migranti” kupuju nozeve a ima ih naoruzanih i sa vatrenim oruzjem. Imam prijateljicu koja je medicniska sestra i kaze mi da je nekoliko puia nedeljno zovu nocu u ambolantu da krpi i sanira povrede “migranata” jer se malo-malo izbodu nozevima. Kradu, razbjaju izloge, tuku… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Damir

Daj ne lupetaj. Tako ti boga. Policija ništa ne gleda. Oni samo pišu i šalju sudu i pravosuđe izrađuje godišnje izvješće, to su fiškali i gledaju samo brojke. Dio osobnog iskustva vani ću zadržati za sebe. No, kako vas bombardiraju , čovjek vjeruje i oni koji to rade računaju na… Pročitaj više »

tuptup
Gost
tuptup
2 godine prije

EU se zeli prosiriti na Bliski Istok i Sjevernu Afriku. Prije toga mora se razrijediti ova ipak demokratska, europska masa ljudi sa ljudima s tog podrucja. Do sad je ubaceno 5 miliona ljudi, a plan je 10x, 100x vise…kad se to dogodi, glasanje ce biti cista formalnost koje se moze… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  tuptup

prije ce ta “vojska ” tamaniti evropsko pucanstvo u dolazecim nemirima odn. gradjanskim ratovima. drugdje to vec uvjezbavaju, znaju oni vrlo dobro sto rade. nemoguce je izmijeniti pucanstvo neke drzave ili kontinenta – u miru na opce zadovoljstvo.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Maja

pročitat predviđanja thomasa rittera, u search: thomas ritter palm enblatt, rusi i kinezi će doć spašavat europljane iz građanskih ratova koji će krenut zbog migranata.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Najbolja mi je opaska migranta Raspudića protiv migranata,jer da se u Italiji našao talijanski Raspudić nikada on ne bi kročio preko Talijanskog praga?Još je jače razmišljanje da je bolje da za nas donose odluke birani predstavnici a ne birokrate?Biralo tako hrvatsko biračko tijelo birokratu Izvjesnog FT-a,ovaj napravi štetu epskih razmjera,jer… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

Raspudić nije loš, nekada zabrazdi, ali argumentira nenasilno. No, točno, on je kao Hercegovac u Italiji “extracomunitario” i legalni imigrant (bio). No, on je još dobar, kakvi su drugi. Štoviše, načitan je, upoznat i vlada temama. Pardon, nije Hercegovac, nego je Hrvat porijeklom iz Hercegovine, a sad je iz Zagreba.… Pročitaj više »

Bumbum
Gost
Bumbum
2 godine prije

Opet trolas Laki Topalovicu, lukavo pokusavas izjednaciti ljude koji postuju zakon sa kriminalcima koji su organizirani da sruse nas zakonski poredak i uspostave svoj serijatski. Raspudic je sa vazecom putovnicom presao granicu dok ova organizirana horda kriminalaca nema niti jedan dokument osim nozeva. Upravo to je svrha marakeske deklaracije, izjednaciti… Pročitaj više »

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Raspudić? Desni proljev, kao što je i Puhovski onaj lijevi. Piše kolumne, o svakoj temi ima stav… Kad taj čovjek uopće radi? Raspudić koji je proveo cijeli rat u Italiji (Hrvatina kao i Hasanbegović), emigrirao u Hrvatsku i onda se on našao govoriti o emigraciji. Naravno da ovu Soroševu ekipu… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  palermo

Stvar je u tome da mi NEMAMO suverenu politiku, a onda ne možemo imati ni naše suverene mislioce. Svi navedeni samo ponavljaju , kao papagaji, zapadnu lijevo-liberalnu propagandu ili nekakvu suverenističku u zemlji koja nije suverena. Budi baja kao Orban, iako nije moj tabor, pa nacionaliziraj neke sektore, potjerej MMF,… Pročitaj više »

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  palermo

Alerik čudi me taj tvoj stav u vezi KGK, jer ta je ženska nametnuta i nemoj nametati floskulu da je “Ipak” probavljiva jer, nije! Gle, ona je opcija usa-e, plenković je opcija brisela, brisel je potrčko i slugan-vazal usa.Usa-om vladaju tri četvrtine židovi, odnosno cion, a ostala četvrtina je u… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  aga cija

aga cija Nikomu nije tajna da je Kolinda na mjesto predsjednice došla kao članica Trilateralne komisije. Također nikomu nije tajna i da je Putin na mjesto predsjednika došao kao član Jeljcinovog KGB-a. Ok, nisu za usporedbu pozicije i nisu za usporedbu niti ovlasti, niti države kojima predsjedaju.Ono što čini bitnu… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

ono sto je vec 2000-te objavio uno kakti za pomoc evropi sad Ispada kao dalje unistenje evropskih naroda, njihovih korijena i multurne bastine. sutherland, timmermans, sarkozi, i drugi otvoreno su govorili kako nacionalne drzave moraju nestati, makar silom. jeste na balkanu to negdje mogli procitati? sad vele da u slijedecih… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Iz Bihaca u grupama od 70-80 ljudi redovno prelaze granicu , sve je uvezano , ustimano ide se krece se… Vece je ovo i od bosne , bihaca ,srbije ,hrvatske itd…. Ne uzbudjujte se bezveze jer problem niti bitnost nisu gore nabrojani pa da laskamo sebi i da trazimo nekakve… Pročitaj više »

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije

Europsko stanovništvo sve je starije I odumire.Prosječna obitelj ima manje od dvoje djece tako da o nekoj proširenoj reprodukciji europske populacije nema ni govora. Naprosto nema djece, nema mladih generacija koje mogu osigurati sigurnu starost starijih.Bogatije države europe kupuju mladost siromašnijih članica. Preljeva se iz šupljega u prazno. Grubo rečeno,… Pročitaj više »

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Sardelino

Civilizirano? po poznatim sistemu gdje je rat cuvanje mira, totalitarizam demokracija, oduzimanje slobodnog misljenja tolerancija… poznamo te fore. u njemackoj imaju islamisti vise prava nego domaci, drzava ne stiti svoje pucanstvo od kriminala, desetke tisuca ostecenih nema se kome obratiti vise od 150.000 gotovih zatvorskih naloga drzava nije u stanju… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Maja

“vise od 150.000 gotovih zatvorskih naloga drzava nije u stanju sprovesti. mediji su pod totalnom kontrolom, policija takodjer, a sudstvo nula. zelimo li takva stanja i ovdje?.”

Izvini gdje ti zivis ? , Gdje je to ovdje ? Ovdje na balkanu mi takvo stanje zivimo zadnjih 20 i kusur godina…

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  Maja

Poštovana Majo.
Uvjeren sam da je većini onih koji sudjeluju na ovom portalu poznat uzrok I posljedica odvijanja mehanizma emigracije.
Koristeći se pojmom civilizirano u kontekstu europskog djelovanja poslužio sam se sarkazmom.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Vise od 50 komentara i nitko nije ni pokusao opovrgnuti argumente Raspudica (nije da mi je prirastao srcu jer je potpuno suprotni svjetonazor od mojeg) i Selak,nekoliko pokusaja razvodnjavanja ali bez kontra argumenata.To je dobar znak za mene,izgleda da je indoktriniranim ovcama pocelo stizat odozdo prema gore. Ovakva vrsta migracija… Pročitaj više »

RAJKO
Gost
RAJKO
2 godine prije

ovako ili onako odabrani ce ciniti sto god hoce bez obzira na domicilni narod mislim se dzaba mi svi komentarisemo kad ce ONI ciniti sto su naumili i nema tog sto ce njih da spreci nesto sto je narod vidio kao opasnost koja se valja preko granica njihovih domovina i… Pročitaj više »

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  RAJKO

Rajko nažalost, malo te ljudi shvaća ozbiljno, ali, točno će se tako stvari početi odvijati. Pitanje je vremena.Treba još neko vrijeme da lonac skroz proključa e….. onda! U usijanim glavama političara je uglavinjana ideja da im nitko ništa nemože, i da će ih uvijek čuvati oni nabildani s kockastim glavama.Međutim,… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  RAJKO

KAd vec sponinjes atentate ,neko se je vec sjetio…. Federalna policija Nemačke otkrila je zaveru nemačkih vojnika koji su planirali politička ubistva, piše „Fokus“, pozivajući se na dokumenta istrage. Kako pišu mediji, grupu zaverenika su činili vojnici Bundesvera, specijalci i članovi asocijacije elitnih vojnika „Uniter“. Oni, uvereni da će se… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije
Reply to  Alen

patka izmisljena od CIA-e i BND-a, da bi se skrenula paznja sa procesa unistavanja Njmacke, koji je u punom zamahu i da se stanovnistvo zaplasi i odvrati od otpora Merkeicinom rezimu. vecina tzv. nacista su pod kontrolom BND-a I CIA-e, isto kao i vecina tz. islamskih terorista neoncazam u Njmackoj… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  alan ford

Moguce , isto je moguce da ce svi ti pokusaji unistavanja njemacke dovesti do otpora njemace sto bi bio i cilj tj sredstvo nekom drugom cilju….
Hajd ga znaj Forde kad skakucu nekoliko koraka unapred …

spacevoodo
Gost
spacevoodo
2 godine prije

Ajde diskusija je bila više manje okay. Da je kojim slučajem bila pozvana koja od onih ćimavica iz udruga za zaštitu migranata diskusija bi išla u mp3

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Laki Topalović, dnevno nije nikakav obskurni portal, već je to također portal u službi elite i duboke države, kao i Index, Jutarnji, Večernji, Tportal, net, Telegram, Slobodna Dalmacija, itd… Do prije 2 godine, Dnevno je bio desno-konzervativni portal, koji je, lupetao i dosta gluposti, ali je ipak bio neovistan, i… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Splitexpress je tipični Sorosev trol, koji jeftino pokušava skrenuti pažnju na autora kritike o Marakešu, Raspudića i na Tuđmana, umjesto da se raspravlja o temi Marakeš i sporazum. Samo sorosevi trolevi, po forumima, kada im se netko ne sviđa, odmah pronalaze navodni “migracijsku pozadinu”, autora, kao u ovim slučaju Raspudića,… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

UN je cionistička tvorevina, kao i EU, NATO, OESS, OECD, WHO, WTO… itd, sve međunarodne organizacije. Ja samo kažem: I deklaracija o “rodnoj ideologiji” (gender mainstreaming) usvojena na koferenciji UN-a o obitelji, 1995. u Pekingu, također je bila “neobavezujuća”. U to vrijeme, 99% ljudi nije uopće znalo što je to… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

HDZ mi se odvratno gadi, jer je ta stranka, nakon svega lopovluka, kojega je činila, sada i na ovoj liniji, potpuno pala-sve plaćenici globalističke elite i Sorosa, koji bi, kao pravi Balkanci prodali i rođenu mater za ćevape i burek, a kamoli ne bi potpisali sporazum u migraciji, isto kao… Pročitaj više »

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Kako i koliko je taj Marakeski sporuzum uskladjen sa planovima kraljevske obitelji ALL SAUDI iza ISLAMIZACIJU EVROPE. Tko je gledao 3 satni serijal na BBC o All Saudi i islamizacijskim planovima vidio je kako su All Saudi najprije smisljeno planski gradili dzamije po Evropi. Sada slijedi popuniti te dzamije sa… Pročitaj više »

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

Mislim ili ce vlada raspisati referendum o ovom Marakeskom pitanju ili u suprotnom treba organizirati ozbiljne prosvijede diljem lijepe im njihove.

alan ford
Gost
radnik
Gost
radnik
2 godine prije

narod.hr i “Peti dan” kao regerence?! Otisao logicno.com na kvasinu. Dok smo se castili resursima iz trecih zemalja onda je bilo super. Kada ti isti ljudi dolaze po svoj komadic normalnog zivota onda su nam postali problem. Falicno do bola …

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  radnik

Radniče što ih ne ugostiš kod sebe?

radnik
Gost
radnik
2 godine prije
Reply to  Damir

Damire, a jesi li ti kad ugostio nekoga kod sebe a da nije iz tvog plemena?

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  radnik

Svaki dan ugošćavam jer živim u zemlji gdje živi puno stranaca, ali svoju obitelj i svoje susjede ne bih nikada ugrozio na način da pozove sve te nesretnike. Ja im nisam krao resurse niti im stvarao ratove.

radnik
Gost
radnik
2 godine prije
Reply to  Damir

Ok, hvala na odgovoru. A sto bi trebalo onda s njima kad dodju do nas? Pucati po njima? Smatram da se dobro dobrim vraca. I sto im cinimo i nas bi moglo snaci. Mozda i prije nego sto mislimo.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  radnik

To su ljudi kao i mi, ali s različitom kulturom. Poštedjeo bih ih muka i lutanja po svijetu tako da ih prvom klasom prevezemo u bogate zemlje slične kulture i one koje su uzrokovale njihovu agoniju: Saudijsku Arabiju, Katar, SAD, Veliku Britaniji i Njemačku.

radnik
Gost
radnik
2 godine prije
Reply to  Damir

Slazem se i potpisujem u potpunosti.

Mat
Gost
Mat
2 godine prije

Da je docekati dan,kad ce I zadnji sporazum biti potpisan,a dotad……..

Ajmo
Gost
Ajmo
2 godine prije

Mracne sile organiziraju tu invaziju Europe. Sile koje zele stvoriti kaos na nasem kontinentu. U migrantima vidim gomilu pijuna Imperije zla. Treba ih docekati mitraljeskom paljbom.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

..”S jedne strane govori se da to nije važno, pa to je pravno neobvezujuće, ali zašto se onda na tako visokoj razini okupljaju svi svečano i svi ga potpisuju, ako je nevažan i neobvezan“. :))) .. Kako volim ljude kojima klikeri rade. :))) .. Ista stvar je bila i sa… Pročitaj više »

antinwo
Gost
antinwo
2 godine prije

Plenkovića uhapsit i na goli otok sa njim!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik