fbpx

Peti dan o Marakeškom sporazumu: ‘Vrlo problematičan dokument i Hrvatska ga ne bi trebala potpisati!’

Izbjeglice u Velikoj Kladuši

O sporazumu iz Marakeša, portal Logično nije pisao. Međutim izjava hrvatske pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja poručuje da nadležna tijela moraju puno više napraviti u procesuiranju onih koji šire lažne vijesti o migrantima, zabrinjava. Ovom prilikom prenosimo rezime televizijske emisije “Peti dan”, kojeg je objavio portal Narod. U emisiji “Peti dan” doista možemo gledati i slušati konstruktivnu raspravu u kojoj dominiraju različita mišljenja i pogledi na razna društvena događanja. Posebnu pažnju vam skrećemo na Mariju Selak, profesoricu na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja s Ninom Raspudićem redovito nudi kvalitetne argumente i na stvari gleda vrlo objektivno.

Marrākeš u Maroku, mjesto je u kojemu će početkom prosinca s hrvatskim potpisom ili bez njega biti službeno prihvaćen Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama. O domaćim nesuglasicama glede tog sporazuma, u prvoj temi Marija Selak, Aleksandar Musić, Nino Raspudić i Petar Tomev Mitrikeski razgovarali su u HRT-ovoj emisiji Peti dan.

Hrvatski talijanist i komentator društvenih događanja Nino Raspudić uvodno je iznio problematične točke Marakeškog sporazuma.

“To nije nevažan sporazum ili ‘kompakt’, kako je pomalo neobična riječ u engleskome izvorniku. S jedne strane govori se da to nije važno, pa to je pravno neobvezujuće, ali zašto se onda na tako visokoj razini okupljaju svi svečano i svi ga potpisuju, ako je nevažan i neobvezan“, zapitao je odmah Raspudić te dodao “Nikada se ne radi samo o jednom dokumentu. Čitajući taj dokument, sastavljenom na birokratskom pojednostavljenom engleskom jeziku, ima tridesetak stranica, na svoju žalost sam ga pročitao i proanalizirao i on neprestano upućuje na druge dokumente. Između ostalog na Newyoršku deklaraciju o izbjeglicama i migrantima, Agendu 2030. za održivi razvoj, te Akcijsku agendu iz Adis Abebe. Za godinu ili dvije možemo očekivati neku obvezujuću rezoluciju iz UN-a. To nije nimalo nevažna stvar. S Istanbulskom konvencijom ima zajedničko što spada u tendenciju množenja konvencija, agendi, rezolucija, međunarodnih foruma, dokumenata, koji se često množe pored ali i iznad zakonodavstava u suverenim zemljama, što je zabrinjavajuća tendencija. Nije dobro da ljudskim sudbinama upravljaju birokrati u UN-u, jer te birokrate nitko ne izabire, nikome ne odgovaraju, zatim kojekakve mreže nevladinih udruga, agencija, foruma i slično. Puno je bolje kad neke odluke o našim životima donose ljudi koje su građani izabrali na izborima i koji imaju odgovornost prema tim građanima“.

Raspudić je zatim naveo nekoliko problematičnih točaka, između ostalog:

“Globalni sporazum utvrđuje naše zajedničko razumijevanje, dijeljenje odgovornosti i jedinstvo svrhe vezano uz migracije, što čini posao za sve.” Nisu isti interesi i odgovornosti različitih država. Nije ista odgovornost Francuske i Engleske ili Hrvatske i Slovačke. Ako Njemačka treba, primjerice, tri milijuna manualnih radnika u sljedećih pet godina, to možda ne vrijedi i za neke druge zemlje. Potpisnice dokumenta se de facto obvezuju na propagandu po tom pitanju: “Mi također moramo omogućiti svim našim građanima pristup objektivnim, na dokazima utemeljenim, jasnim informacijama o prednostima i izazovima migracije, s ciljem raspršivanja zavaravajućih pripovijesti koje stvaraju negativne percepcije migranata.””, znači obvezujemo se na jednostranu propagandu, upozorio je Raspudić.

“Zamagljuje se granica između legalne i ilegalne migracije, ističu se ljudska prava svih migranata, bez obzira na migrantski status”, naglasio je.

Podsjetio je na podatak iz Švedske u koju je 2015. uselilo 153.000 ljudi, mahom s Bliskog istoga i Afrike. Od toga se njih više od 33.000 tisuće prijavilo kao malodobna djeca bez pratnje roditelja. Kada su se, kod nekih sumnjivih slučajeva, napravila medicinska istraživanja te “djece”, ispostavilo se da je 83% testiranih ima više od 18 godina.

“Orvelovski dio nalazi se pri samom kraju dokumenta i nalaže: “promicati neovisno, objektivno i kvalitetno izvješćivanje medijskih kuća, uključujući internetske informacije, uz senzibiliziranje i edukaciju medijskih djelatnika o pitanjima i terminologiji vezanim za migracije, ulaganje u etičke standarde izvješćivanja i oglašavanje te zaustavljanje dodjele javnih sredstava ili materijalne potpore medijima koji sustavno promiču netrpeljivost, ksenofobiju, rasizam i druge oblike diskriminaciju prema migrantima, uz puno poštivanje slobode medija”. Dakle, uz puno poštivanje slobode medija kontrolirat ćemo i gušiti po tom pitanju nepoćudne medije“, upozorio je Raspudić i poručio: “Vrlo problematičan dokument i smatram da ga Hrvatska ne bi trebala potpisati!”

Ubrzo je zaiskrilo između Musića i Raspudića.

Politolog Aleksandar Musić ustvrdio je da je Nino Raspudić “jedini s hrvatske desnice koji je pročitao taj dokument” na što mu je Raspudić uzvratio “Ne čitam ovo iz perspektive desnice ili konzervativizma već ovo čitam kao osoba sa zdravim razumom, što je moje intelektualno pravo i još uvijek sloboda govora i citirao sam vrlo jasno dijelove ovog dokumenta. Ne pristajem na neko relativiziranje”, odgovorio je Raspudić.

“Riječ je o još jednom dokumentu koji je dokaz samosvrhovitosti tog birokratiziranog života. To se najbolje vidi iz sintagme ‘održivi razvoj’, služi kao zamjena za utopijsko stanje, do kojeg ćemo mi sasvim sigurno stići štogod radili, a u ovom slučaju čak se odnosi i na migracije. Koliko je to apsurdno upravo se vidi na ponavljanju toga da migracija dovodi do samoodrživog razvoja jer situacija je – a sintagma je zapravo oksimoron – upravo su migracije simptom i dokaz da naš razvoj nije održiv. Zašto dolazi do takvih intenzivnih migracija – pa zato što su, a na to je utjecao i razvoj tehnoznanosti i različite politike, određena područja opustošena bilo zbog ratnih stanja ili različitih klimatskih promjena. Upravo su migranti i velike migracije pokazatelj da nema održivog razvoja, a ne ono što će do njega dovesti. Riječ je o hrpi besmislica“, naglasila je doktorica filozofije Marija Selak.

Dr. Petar Tomev Mitrikeski, znanstvenik i molekularni biolog, koji je Bugarin iz Makedonije, a u Zagrebu živi od dolaska na studij, kazao je da su mu se dva pitanja iskristalizirala.

“Koji je pravi, istinski, motiv EU u ovom procesu s migracijama, mislim da nije jasno naglašen i da je zapravo prikriven, a drugo je pitanje zašto Hrvatska nema jedinstvenu politiku, taj odnos Pantovčaka i Markovog trga nama šteti ili odnos Pantovčaka i Zrinjevca.”

Mitrikeski je zatim pokazao grafikon Eurostata rasta populacije, EU-a, Afrike i svijeta, navodeći konkretne brojeve. Istaknuo je da razne države Europske unije nemaju iste interese i trebaju li svi trpjeti ovaj pritisak migranata.

“Za zemlje poput Hrvatske ilegalne migracije bi trebale biti na prvom mjestu”, upozorava Mitrikeski i ponovno ističe: “Mene zabrinjava, zašto nemamo jedinstvenu politiku? Ne vidim da imamo tu zrelost da se ispravno postavimo.”

Izvor: Narod

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
101 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Već se mjesecima sustavno šuti o migrantima na hrvatskoj granici koji od Bihaća i okolice stvaraju mračnu zonu. Nije riječ samo o izbjeglicama, vjerojatno je njih najmanje, već o ekonomskim migrantima koji su do hrvatske granice došli na svakakve načine, neki koristeći i bezvizni režim s BiH.
za razliku od schengenske granice izvan koje se nalazi Hrvatska, a riječ je o mađarskoj i slovenskoj koje su u cijelosti ograđene žilet žicom, hrvatska je propusna i branjena u realtivnoj mjeri.
Problem migranata ne kuca na hrvatska vrata već je tu i vrišti.
Ono što su s početkom stoljeća bili mudžahedini, Al Qaida, teroristi – povod za nametanje novih prisila za nacionalne države na Zapadu (a u korist nepoznatih klika), danas su migranti.
Mogućnost da se sutra svaki govor o migrantima tretira kao govor mržnje i samim tim bude krivično djelo je čista orwelovština, gora od ikakvog članka 133 iz nekadašnjeg Kaznenog zakona.
Predsjednica, ma koliko bila američki igrač, ovog puta zahvaljujući toj činjenici nas neće dovesti pred svršen čin potpisa sutrašnjih obvezujućih deklaracija. Plenković nije na istoj strani i to je zabrinjavajuće

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Predsjednica je manipulator i što prije ode, to bolje. Ne briga nju hrvatski narod, nego karijera i osobna korist, o čemu indirektno govore u ovoj emisiji Marija Selak i Nino Raspudić.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  PPP

Briga za vlastitu karijeru joj je u opisu radnog mjesta. Kako do nastavka predsjedničke karijere ne može doći bez birača, to onda i njen karijerizam u konačnici može biti na korist biračima/narodu.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

gubičar vučić vodi hibridni rat protiv hrvatske tako što liferuje migrante u bosnu a bakir ih prosljeđuje u bihać. kad se nakupi kritična masa onda će se krenuti u proboj tada treba biti spreman i svim sredstvima uzvratiti tako da znaju za buduće da je ta granica za njih zatvorena i da od gubičarevog i bakirevog podjebavanja hrvatske nema nište. račune isporučiti obojici pa će drugi put razmisliti šta rade.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  velebit

Velebitu crni ,tvoje gluposti sustižu jedna drugu.Hibridni rat???????????????????
Vidi se da odlaziš sa portala odakle je i ovaj tekst prepisan.Da misliš imalo glavom pitao bi svoje Zagrebu zašto i kako oni decenijama ližu pakšu onima koji su i proizveli ovakvu krizu.Kockastim glavama uvijek su krivi tamo neki ( čik pogodi koji susjedi)…Ja neću braniti ni Vučića a pogotovu Bakira ali po tebi bi trebala Srbija ukinuti bezvizni režim sa Iranom da bi udovoljila onima u Zagrebu koji svoju vojsku šalju da bi odradila svoj dio posla za šefove koji u unakazili zemlje Magreba ,Bl.Istoka i srednje Azije.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Tadmur Palmirović

Hrvatska ima troškove zbog migranata, te troškove su prouzročili oni koji preko svoje granice “puštaju” migrante. Svi znamo da nemaju veze sa ratovima na bliskom istoku, to je rekao i sirijski ambasador. znači postoji neka agenda za njihovo usmjeravanje na hrvatsku. svakog migranta vratiti u zemlju iz koje je došao u ovom slučaju bih i srbija i naplatiti troškove postupka i vraćanja plus troškovi policije. ukoliko ne plate zatvoriti granični prelaz za sav promet dok se ne isplate svi troškovi. čist račun duga ljubav. Pa ćeš vidjeti kako se stanje na granici brzo normalizira. moći ćeš brati jagode u roku 24 sata.
toliko o tvojim glupostima.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  velebit

Šta misliš koliko bi Slovenija,Austrija i Njemačka uspostavile Hrvatskoj?? Tebi opet krivci isti??
Džaba sve,sa površnim i indoktriniranim ljudima se ne da komunicirati.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Dobro si rekao neka pišu račune i šalju nazad. pravna država koja funkcionira. ja zadovoljan.
I nema veze sa indoktrinacijom.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  velebit

pa neki balkanski “poglavice ” su navodno vec iznudili eu -pomoc oko izbjeglica, ali je hr vlada pod milanovicem to odbila.

Odisea
Gost
Odisea
2 godine prije
Reply to  velebit

Oni ne dolaze iz B iH već iz EU.tj Grčke ,prema tome vratiti u EU koja je prva zemlja ulaska.Dali bi po tvome BiH bila neki sabirni logor za one koji ne odgovaraju plavoj rasi.?

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Odisea

U BIH su All Saudi izgradili velebne dzamije i namijenili BiH ulogu sabirnog centra za islamske migrante, na putu za ISALMIZACIJU EVROPE osim toga vecina koruptivnog kapitala na putu iz Saudisjke Arabije za Evropske politicare prolazi kroz BiH. To zanju dobro BiH islamo politicari i islamske vijerske vodje. Pogedajte moj komentar o ISALMIZACIJI EVROPE.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Cijenjeni g.Tadmur. Možda bi Srbija RADI SEBE trebala privremeno ukinuti bezvizni režim s Iranom…??

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije
Reply to  velebit

@velebit, da znaš da si u pravu, jer migranti piče najčešće kroz kukuruz i to hibridni .. da, to je balkanski hibridni rat .. 🙂 🙂

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  EU dismr

@EU dismr
Dobar. He he he…

spartak
Gost
spartak
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik,
u načelu da, ali zaboravljaš da ta “korist” za narod vrijedi samo do dana IZBORA! Nakon toga, 5 godina, tko ih hebe.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Ne može, nego će vezat konja gdje joj gazda (koji ju plaća) kaže – s time da ne govorim o narodu.
Narod će imati koristi samo u onom dijelu koji se bude poklapao sa koristima predsjedničinih gazda.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  PPP

s obzirom da marakes oduzima drzavama zadnje dijelove suverenosti (sad eu nema vise ttip ali dobiva marakes i zakone o toleranciji), trebala bi hr vlada bas ovog trenutka stati uz predsjednicu i odbaciti taj “neobavezan” sporazum. no kao i do sada od njih mozete ocekivati samo izdaju, unistenje naroda po globalistickoj agendi. napominjem da je hrvatska vec izmanipulirana svim poznatim metodama, slijediti jos otvoreni pad u ponor. umjesto da se borite za informaciju kao osnovno ljudsko pravo i uopce za pravo i suverenost, vi se svadjate oko toga tko je ciji igrac. marva… njemci nam otvoreno zavide na toj predsjednici i zamijenili bi ju istog trena

velebit
Gost
velebit
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja
Marakeš je najveća soroševa podvala isto kao i istambulska treba to dati na referendum, ja glasam protiv.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  velebit

odmah tri pitanja: merekeš, istanbul i RTV pretplata.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  PPP

Prenasjednica je u stavri guska koja je sebi umislila da je general, pa stalno po dvoristu sece i grakce u generalskoj maniri, gusana trazi da je dobro gazi.
Izvana gladac iznutra jadac, fina frizura i obleka na supljoj glavi.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SOA slovensko hrvatska granica nije u cijelosti ograđena žicom,…., zajednička granica nam je duga 670 km – predugačko da bi se stavila žica. No što se moje zemlje tiče u vezi Marakeške deklaracije, kad se pročulo da je neče podpisati Mađarska, Austrija (te i neke druge zemlje), pa i da se u Hrvatskoj razmišlja o tome i naši političari počeli su razmišljati i razmatrati da od toga odustanu. No i opozicija u Državnom zboru zahtijeva za sledeču sedmicu raspravu na tu temu. No sve se plašim da če premije ili neko več (možda naš instagram predsjednik) dobiti telefonski poziv iz Berlina i Brisela, pa če na kraju i naše vlasti to podpisati. No za razliku od političara u narodu vlada svakako veliko protivljenje pristupanju Slovenije toj deklaraciji.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Predsjednica je pokazala da nema nikakav uticaj u evropi. Da je kojim slučajem drugačije bila bi na sastanku i izrekla svoje mišljenje. Ovakvim postupkom je , po meni, pokazala koliko vrijedi vani i koja joj je jedina briga u zemlji.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Alerik , ne laskaj si… Hrvarska im je bitna kao lanjski snijeg…. I njima i evropi….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen
Vjerojatno si u pravu. Što onda govori o tomu kakve su namjere tih migranata – dokopati se europske države s visokim standardom i visokom socijalom kako bi tamo stvarali svoje enklave na račun domicilnog stanovništva i sutra bivali alat za izazivanje nemira onih koji su i financirali njihovo dolazak.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Pa sad jesu to namjere migranata ili manipulacija s migrantima… Mislim da su migranti u ovoj prici necije sredstvo…Onaj ko upravlja s njima i njihovim potezima sjedi negdje u evropskoj kancelariji…. O njemu treba da se piše….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Alen

Je li baš u europskoj ili i u europskoj i nekoj drugoj kancelariji…? S jedne strane imamo priču o umjetnoj inteligenciji, robotizaciji i nestanku radnih mjesta, s druge priču o rastu gospodarstva i potrebama za milijunima novih radnika. Koja je točna?
Imamo i još jednu priču,koja mi se čini najopasnijom od svih – ona o prikupljanju DNK etničkih Rusa (što znači bijelaca, svih bijelaca!). Dosad se bijela rasa umanjivala miješanjem, valjda je to presporo pa treba i dodatni alat.
Sasvim mi odgovara postojanje svih rasa na Zemlji i ne mislim da je bilo koja bolja od druge, da su jednako vrijedne. I želim da takve i ostanu. Plan koji se nazire uključuje uništavanje suverenih država, uništavanje nacija, uništavanje rasa, uništavanje religija.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hebiga sad alerik , kako da iskljucim eshatologiju iz komentara kad se tvoji komentari poklapaju s eshatologojom i hadisima… Kakava je to slučajnost da ti bez upotrebe eshatologije dolazis do istih zakljucaka koji se nalaze tamo…
Je li to neka slucajnost ,sta je to… Eshatologija tu nije sveobuhvatna pa da moze i ovako i onako pa kako zakljucis..Ne ona je tu jasna i detaljna ,jedino sto je problem je odgonetnuti vrijeme opisa dogadjaja…
A eto ti i to svojim komentarima samo potvrdjujes , da je upravo to to vrijeme…

” Plan koji se nazire uključuje uništavanje suverenih država, uništavanje nacija, uništavanje rasa, uništavanje religija.”

O tom planu upravo eshatologija govori , samo je problem odgonetnuti vrijeme tog plana , ali eto ti tu dosta pomazes jer zakljucujes ,kao i ja , da je to vrijeme pred nama….

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Alen

Oni su dio All SAUDI plana za islamizaciju Evrope i stvranje Sveevropskog kalifata.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Gledam svakodnevno te islamske migrante, po gradovima secu obilaze trgovine pruze pet dignu sest. Nije njima do rada oni bi rado pocistili kakve trgovine ili banke. A da su zeljeli raditi nasli bi posla i kod kuce. Njemacka je od miolion tih islamo migranata jedvan dobila 10.000 radnika ostali su na socijalnoj potpori. Nije li nedavno pisalo kako ti islamski migrant traze da bogati Austrijanci sa njima dijele svoje domove i zene.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Nitko od tih opasnih jadnika ne želi ostati u RH,radnih mjesta i prosperiteta nema ni za Hrvate pa i oni bježe pod neko drugo nebo,jer i ovo ovdje je tmurno,pa zazivati na opasnost od ovih jadnika kojima je NATO,kojeg je član i RH,srušio skromni ali njihov topli dom je doista licemjerno,jer bi prije trebalo poći na Markov trg?

omikson37
Gost
omikson37
2 godine prije

Mislim da je, u pitanju mi granata, Milanović bio u pravu. Od vezi ih do granice gdje žele i to je to. Ako Europa želi da ih branimo, neka plate. Ako su mogli plaćati Erdoğanu, mogu i nama. A izbjeglice tako i onako žele što prije proći hrvatsku. Ne žele ovdje ostati.
A sporazum je pravno neobvezujuć isto kao i sporazum o pravima djeteta i istanbulska konvencija. Tako neznam što se ljudi uzbuđuju.
Nece nam sa tim sporazumom biti niti bolje niti lošije. I izbjeglice nisu tu došle raditi da nam “otmu” radna mjesta. A od naše socijalne pomoći neće se baš pomoći.

apolo
Gost
apolo
2 godine prije
Reply to  omikson37

Netko na nekom mjestu odluci napraviti bilo kakav sporazum i onda se drzave lome potpisati ili ne. Koje gluposti. Pa zasto se o tome raspravlja? Imaju postojeci zakoni koji kazu da nitko ne moze preci granicu bez valjanih dokumenata. Potpisi neobavezujuci dokument i postani obavezan postovati jer si potpisao. Natovari si probleme na vrat jer ih nemas dosta i bez ” neobavezujuci ” dokumenata.

omikson37
Gost
omikson37
2 godine prije
Reply to  apolo

Taj sporazum nije od jučer, i to pregovara već dosta dugo. Mislim da je to minorna tema na koju, kao građani hrvatske, nebi trebali gubiti vrijeme.
Više bi da se zabrine kako je on ona krama od izraelskih aviona odjedamput poskupljela i bit će skuplja od novih aviona.
P.S. Unaprijed se ispričavam, jer znam da avioni nisu tema, ali jednostavno smatram da ima puno bitnijih događaja koji će odrediti sutra od ovoga.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  omikson37

Ono da 12 Baraka sa 100 preleta košta odjednom kao 14 novih Gripena sa 150 h??? Od lopova očekujem – lopovluk. To je i razlog što se ovaj portal ne bavi tim temama.
Migranti su naprotiv, izuzetno važna tema…npr ja ne mogu preko 3,4 granice bez dokumenata, a tko bi me financirao? Pa oduvjek su se granice čuvale…oružjem.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  omikson37

omikson37
Na našu veliku žalost kod nas više ne postoji novinarstvo. Mi ne znamo što se događa kod nas a kamoli u svijetu. Čujemo, tu i tamo, za neke bombastične izjave i minorne događaje koji se napuhuju naslovnicama. O pravim vijestima i analizama nema ni govora. Iz zasjedanja sabora nam prenose nekakve bedaste replike no bitno nitko ne prenosi niti pokušava prikazati. Ispada da živimo u incidentnom vremenu i incidentnom društvu. Bitna događanja rijetkose prenose ili ih se stavlja u veličini pola kartce na petu stranu uz naslov koji ništa ne znaći.
Što se tiče aviona to se i želi, bit će veća provizija za neke!

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  omikson37

kad ce ti se satnica smanjiti, kad ces i za indirektnu kritiku zavrsiti u zatvoru, kad penzionerski fondovi i drzavne blagajne budu prazne, kad ces morati sutjeti na provale i silovanja oko tebe, kad u medijima budes citao samo jos o toleranciji i borbi protiv ksenofobije i rasizma, o jednakosti o potrebi unistenja nacionalnih drzava itd, valjda ti onda ta tema bude bitna, ali prekasno. tipican balkanac, ne vidi dalje od svog tanjura.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  omikson37

Već nekoliko tisuća godina nije zabilježeno da se granice pred imigrantskom navalom otvaraju, umjesto da se zatvaraju, izjavio je povodom imigracijske krize, Henry Kissinger.
U trenutku iskrenosti.

omikson37
Gost
omikson37
2 godine prije
Reply to  omikson37

Zanimljivo kako su mi urednici prepravili tekst komentara. Fali još dio. Dali se i ovdje mora misliti u skladu sa ekipom ili smijem koristiti svoju glavu?

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  omikson37

Sve dok su Evropske granice zatvorene pustiti te migrante u Hrvatsku je opasnost po Hrvatsku.
Jedno je propustiti a drugo pustiti da udju a nema izlaza.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije

Ma glavno da ima dovoljno vrsta jogurta i kavijara za Kraljicu Balkan,lakše podnosi Zdravkov odlozak u rodnu grudu.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Kažun

daj barem suvisli komentar – zasto bi trebalo potpisati marakes, tj odreci se suverenosti.

Bulog
Gost
Bulog
2 godine prije
Reply to  Maja

Pa potpisan je. Ovo je formalnost

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  Kažun

Guska ne trazi jogurta osim ako nije vruc i ne injektira se.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Biti nekulturan,bezobrazan,podmukao i lijepiti etikete bez argumenata drugima,postaje privilegija samo jedne strane po ovom dokumentu.Ona druga strana ce biti sankcionirana zato sto ima razlicito misljenje,drugim rijecima ukida se mogucnost imanja razlicitog misljenja o necemu.Ako je ovo zaista tako napisano rijec je o obicnom fasistickom pamfletu.

tobia quantrill
Gost
tobia quantrill
2 godine prije
Reply to  Mucke

amo se dogovorit,al da bude po mom.

ne tako davno,i USA se dogovorila s fra,uk,ger,rus,china i iranom, pa se evo danas odgovara.

medjunarodni sporazumi cini se su postali obican neobvezujuci mehanizam i sami sebi svrha.

ka oni vic kad je u JNA kar je kapetan 1. klase vojnicima objasnjava sto je asocijacija i onda izvuce vojnika Hrvoja i mase maramom i pita ga na sto Hrvoje misli
-na rastanak druze kapetane,ja idem u vojsku,a majka place

eto drugovi vojnici, marama Hrvoja asocira na ratanak

onda izvuce vojnika Stevu i kase maramom i pita ga na sto Stevo misli
– na zikino kolo druze kapetane, celo selo plese…

eto drugovi vojnici,marama Stevu asocira na ples

izvuce Muju i mase njemu maramom i pita ga na sto Mujo sad misli,a Mujo ko iz topa
– na p.cku druze kapetane

pa dobro druze Mujo, cekaj malo

– ma druze kapetane, mavo ti ne mavo s maramom,ja mislim samo na p.cku

tako i ovi u marakesh-u, potpisali mi,ne potpisali, oni misle samo na profit

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

iz kojeg razloga se taj ugovor do sada tajio? postoje li pravno gledano “neobavezni ugovori”? dakle, zasto nam lazu? danas “neobavezan” sutra obavezan, uz stroge sankcije pojedinaca i neposlusnih medija. zasto ostra kritika protiv protivnika “neobaveznih ugovora ” vec sada? ovo nije sala, radi se o suverenosti, drzavnosti,. pogledaj si jos jednom uno agendu 21, u kojem pravcu to ide.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Maja

A tek Agenda 2030!

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije

A da nekom ne nedostaje žive sile u slučaju sukoba sa ozbiljnim protivnikom?
Ovakvi su se u Siriji i Iraku odlično pokazali dok nije stigla vazdušna podrška Iračanima i Sirijcima.U Evropu ulaze u 95% slučajeva mladi očajni muškarci.Prema ovome što gledamo po Bihaću,Kladuši i Sarajevu lako potežu hladno oružje jedni na druge.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Hvala urednicima što su ovo prenijeli…
Smatram zabrinjavajućim da je Ustavni sud RH donio odluku da su međunarodni ugovori iznad Ustava…mislim da se jedan sudac izuzeo…

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  kiki

to je samo zato jer su ngo -si, placenici iznad ustava. hrvatska je do sada u eu gremijima medju prvima sve bila sprema potpisati na vlastitu stetu. kako bi to psihijatri nazvali?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Maja

@Maja
Cenosilikofobija?
Strah od prazne pivske čaše. 🙂
Što je ispravno;
Ne volim pivo.
ili
Ne, volim pivo.
P.S.
Ne zamjeri na šali.
Slažem se sa Tvojim stavom u svezi ovoga.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije
Reply to  kiki

Naravno da su Hrvatskoj preci interesi bogatih iz Brisela do interesa domace sirotinje. Treba napraviti izmjene u EU demokraciji tako da sirotinja ima demokratsko pravo da suti i izvrasava naredjenja kao u Islamu i Saudiskoj Araboiji.

Bulog
Gost
Bulog
2 godine prije
Reply to  kiki

Ovakav ustavni sud treba ukinuti. Da se mijenja ustav treba dvotrećinska većina u saboru, a netko može potpisati međunarodni ugovor i on je iznad zakona i ustava? ???

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

S argumentiranim rasprava se slažem. Ali moram reći da mi se, od kada je vidio da su Švedski demokrati samo na temi migranata dobili 25% ili više glasova, da mi se gadi Pernar koji svaki dan na FB stranici nađe u crnoj kronici neko zločin, čak i mikrokriminalitet, kojeg je počinio migrant. Sporazum ne treba potpisati, ali je ovdje objavljen dokument iz 2000. nekakve udruge koja radi za UN o potrebi premještanja stanovništva. pa ste objavili i studiju na kojoj je EK na razini ministarstava radila od 2007. do 2010. da EU može primiti 3,8 milijardi ljudi “izvana”, pa onaj poznati dogovor UN/EU iz 2014. o upravljanju i vođenju migracijama. Ovo je samo dio tog mozaika. Dovoljno je primjeniti zakone i kazniti one koji idu tamo i potiču i plaćaju ljude da krenu u EU, a mislim da Orban ima spisak svih koji su to.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Vraćajući se na lažne vijesti. Npr. opskurnu portal Dnevno hr. je napisao “kako su migranti u Bihaću pokupovali sve mačete i noževe u gradu”, da bi tamo rekli da nije tako i novinarima su tamo rekli da jesu kupovali noževe, čak i one “kosijeriće”, što se u poljoprivredi siječe drača u Dalmaciji., a austrijski Krone je to preveo ovako “20 000 migranata ih BiH naoružani noževima se kreću prema Austriji”. Njemačka je dala uvid u zločine počinjene u 2017. Svi stranci, zajedno s imigrantima, čine 11 posto stanovništva Njemačke, a na njih otpada ukupno 15 posto svih kaznenih djela, ostalih 85 % su počinili Nijemci. Ali ako tražiš u crnoj kronici samo zločine stranaca, što je netom čas posla, a može biti i serijsko silovanje iz 2007. koje je počinio migrant. Pavo Pavković iz Đakova koji je u Njemačkoj silovao i zlostavljao 17 žena i dobio 6 godina, onda je to što? On je pravno tada bio imigrant, RH nije bila u EU. Onda su izvukli “konvoj pun oružja u grčkoj na brodu s migrantima i objavili kao “svježu vijest”, a ta dva kontejnera su otkrivena u rujnu 2015. Dakle, ovo je problem kojeg treba zaustaviti, ali argumentiranom raspravom i obranom suvereniteta, a ne kretenskim napisima poput onih na Pernarovom zidu, koji vjeruje da će sada dobiti 40% glasova jer grmi …… što? Reći će oni da su protiv Marakeškog sporazuma, to ne sumnjam. Ali pojma nemaju za ono što bi mogli pročitati ovdje, npr. S linkovima na dokumente u PDF formatu. Kada je počelo sve, tko stoji iza toga, zašto UN prihvaća inicijative raznih “međunarodnih nevladinih udruga” koje nisu međunarodne , nego su u SAD-u ili u Velikoj Britaniji i Francuskoj, manje u Njemačkoj. Treba se paziti interpretacije vijesti, posebice podvaljivati stare pod nove i ne provjeriti statistike pravosuđa i zatvorske populacije. Npr, u Italiji na 60 000 robijaša ima oko 12% stranaca, od toga i naših i Albanaca, malo više crnaca i Arapa, preko 85% su Talijani, a na najgorim odjelima su sve do jednog Talijani. Dobro, tamo je mafija pa je to kao normalno. No, čak i pišući istinu se može manipulirati javnim mnijenjem.

tuptup
Gost
tuptup
2 godine prije

pokusavas relativizirat i razvodnit, ali ti lose ide

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

To ne znači da i stranci i imigranti ne čine zločine i mogli bi napraviti spisak od stotine stranica, ali je dovoljno reći , kao Salvini : “Primjenjivat ćemo naše nacionalne zakone , koji su usklađeni s pravnom stečevinom EU i stop!” Nema dalje.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije

Laku nisi u pravu. Skoro pola kaznenih djela naprave stranci i oni koji imaju strano podrijetlo.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije
Reply to  Damir

Tako je Damire. Istina je da “migranti” kupuju nozeve a ima ih naoruzanih i sa vatrenim oruzjem. Imam prijateljicu koja je medicniska sestra i kaze mi da je nekoliko puia nedeljno zovu nocu u ambolantu da krpi i sanira povrede “migranata” jer se malo-malo izbodu nozevima. Kradu, razbjaju izloge, tuku pa cak i sa policijom. Nista od toga neces cuti u medijima jer se sve skriva od javnosti pa tako ces cesto cuti od onih koji ih nisu ni videli ovakve stvari kao sto ih pise Laki.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Damir

Daj ne lupetaj. Tako ti boga. Policija ništa ne gleda. Oni samo pišu i šalju sudu i pravosuđe izrađuje godišnje izvješće, to su fiškali i gledaju samo brojke. Dio osobnog iskustva vani ću zadržati za sebe. No, kako vas bombardiraju , čovjek vjeruje i oni koji to rade računaju na iracionalni strah. Mediji i portali na klikove ili prodaju (oni tiskani) , a stranke na glasove. ‘Be se njima za situaciju.

tuptup
Gost
tuptup
2 godine prije

EU se zeli prosiriti na Bliski Istok i Sjevernu Afriku. Prije toga mora se razrijediti ova ipak demokratska, europska masa ljudi sa ljudima s tog podrucja. Do sad je ubaceno 5 miliona ljudi, a plan je 10x, 100x vise…kad se to dogodi, glasanje ce biti cista formalnost koje se moze i ukinuti, a takva EU ce sa njima imati i vojsku koja ce za par € jurisati na Rusiju. Cujte ljudi, elitama smo prepametni, preskupi i ne zelimo biti topovsko meso, pa su odlucili da nas zamijene. To je sve!!

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  tuptup

prije ce ta “vojska ” tamaniti evropsko pucanstvo u dolazecim nemirima odn. gradjanskim ratovima. drugdje to vec uvjezbavaju, znaju oni vrlo dobro sto rade. nemoguce je izmijeniti pucanstvo neke drzave ili kontinenta – u miru na opce zadovoljstvo.

nime
Gost
nime
2 godine prije
Reply to  Maja

pročitat predviđanja thomasa rittera, u search: thomas ritter palm enblatt, rusi i kinezi će doć spašavat europljane iz građanskih ratova koji će krenut zbog migranata.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Najbolja mi je opaska migranta Raspudića protiv migranata,jer da se u Italiji našao talijanski Raspudić nikada on ne bi kročio preko Talijanskog praga?Još je jače razmišljanje da je bolje da za nas donose odluke birani predstavnici a ne birokrate?Biralo tako hrvatsko biračko tijelo birokratu Izvjesnog FT-a,ovaj napravi štetu epskih razmjera,jer se uprkos skromnom intelektualnom kapacitetu dirao u sve od industrije,obrane do visokog obrazovanja,sve čega se okrznuo je upropastio,pa se pitam bili bio bolji ćato koji kada dođe na granicu poznatog stane ili izabrani predstavnik kojega samo smrt može zaustaviti?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

Raspudić nije loš, nekada zabrazdi, ali argumentira nenasilno. No, točno, on je kao Hercegovac u Italiji “extracomunitario” i legalni imigrant (bio). No, on je još dobar, kakvi su drugi. Štoviše, načitan je, upoznat i vlada temama. Pardon, nije Hercegovac, nego je Hrvat porijeklom iz Hercegovine, a sad je iz Zagreba. Svejedno. Mi smo u EU do 2013. isto bili ekonomski , ranije ratni imigranti i “Extracomunitarii”, odnosno “izvan E unije”.

Bumbum
Gost
Bumbum
2 godine prije

Opet trolas Laki Topalovicu, lukavo pokusavas izjednaciti ljude koji postuju zakon sa kriminalcima koji su organizirani da sruse nas zakonski poredak i uspostave svoj serijatski. Raspudic je sa vazecom putovnicom presao granicu dok ova organizirana horda kriminalaca nema niti jedan dokument osim nozeva. Upravo to je svrha marakeske deklaracije, izjednaciti legalno sa ilegalnim. Zbljuv

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Raspudić? Desni proljev, kao što je i Puhovski onaj lijevi. Piše kolumne, o svakoj temi ima stav… Kad taj čovjek uopće radi?
Raspudić koji je proveo cijeli rat u Italiji (Hrvatina kao i Hasanbegović), emigrirao u Hrvatsku i onda se on našao govoriti o emigraciji.
Naravno da ovu Soroševu ekipu (njihov transfer u Europu pozdravlja i izraHELLska desnica koja je tobože protiv Soroša) treba stopirati, ali doklegod su na vlasti Plenković, đeneral Ugroza ili Božinović, Hrvatska će slati vojsku gdjegod im NATO ili UN kažu, a neće ju slati na vlastitie granice da se zaštitimo od ovih ekonomskih migranata.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  palermo

Stvar je u tome da mi NEMAMO suverenu politiku, a onda ne možemo imati ni naše suverene mislioce. Svi navedeni samo ponavljaju , kao papagaji, zapadnu lijevo-liberalnu propagandu ili nekakvu suverenističku u zemlji koja nije suverena. Budi baja kao Orban, iako nije moj tabor, pa nacionaliziraj neke sektore, potjerej MMF, zatvori Sorosevo sveučilište, uvedi državni nadzor nad Središnjom bankom, brani granice, a ne preljevaju iz šupljeg u praznio.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  palermo

Alerik
čudi me taj tvoj stav u vezi KGK, jer ta je ženska nametnuta i nemoj nametati floskulu da je “Ipak” probavljiva jer, nije! Gle, ona je opcija usa-e, plenković je opcija brisela, brisel je potrčko i slugan-vazal usa.Usa-om vladaju tri četvrtine židovi, odnosno cion, a ostala četvrtina je u senatu iz grupe “paperclip”, (onih 700 gestapovaca i SS-ovaca) koje je amerika, mimo znanja saveznika prebacila u usa-u. Kako su to sve bili ljudi visoko rangirani u njemačkoj vojsci, šta misliš, šta su radili u usa-i!
Normalno da su to sve bili visoko pozicionirani kadrovi koji su bili infiltrirani u američko društvo. Misliš da su njihova djeca bila šljakeri i čistačice!
Sad dolazimo do vrha, tko upravlja svim tim. Onaj tko dolazi u taj američki senat,(bez najave i protokola) te uređuje politiku cijelog svijeta, potiče ratove ( uključujući 1. i 2.svj. rat).
Upravo od tih sotona smo i kupili one leteće(ne za dugo), kanistre.
Gospodja radi upravo po naputku, isto kao i plenki a,njihova prividna svađa je zabava za narod. Međutim, postoji intuicija koja se polako razvija u narodu i koji nazire koja je agenda korporatista.
Među običnim pukom sve više ide fama da se vrši izmjena stanovništva, da se uništava nacionalni identitet i država. Uostalom, ne bi se trebalo uopće obazirati na te kojekakve dokumente jer su nelegalni i 100% NEOBAVEZUJUĆI. Zašto, zato što je hrvatska doslovce utjerana u eu od strane političara . Mislim da se sjećate svi šta je govorilo ono smeće od vesne pusić: ” nećete dobiti penzije ako ne glasate za ulazak”.dakle, u pitanju je bila primjena prijetnje .Zatim u Ustavu RH, lijepo stoji da je iznad ustava samo Bog. To isključuje svaki oblik i nametanje ljudske vladavine. Uostalom, to u nekom obliku stoji i u svim zakonima i ustavima svih republika bivše Yu.
Engleska kopilad je na zahtjev i(naredbu) židova, stvorila israel uz pogodbu da će uvući usa u 2. svj. rat.
Dakle, opet se traži način stvaranja nove džave paneurope, di se neće oteti drugome zemlja kao što su to učinili židovi, nego utrpavanje neprilagođenih nacija, u donekle uređene i po kulturi slične zamlje. Svakome je jasno da će za 20- 30 godina ti došljaci apsorbirati domicilno stanovništvo, pošto su to tradicionalno obitelji s više djece i poligamnog uređenja, to znači, barem dupli broj djece od prosječnog europljana.
I za kraj, daj mi reci, di su nestali svi oni borci ISLS-a. Evo, reći ću ti tu su, kod nas i uokolo, u hladnom pogonu, đepova punih novaca i dr. diploma. Ne moraš daleko ići, samo tu u okolicu karlovca i, ako inzistiraš, ostavit ću ti svoj broj mobitela (koji nije niti približne kvalitete kao u imigranata), da se osvjedočiš.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  aga cija

aga cija
Nikomu nije tajna da je Kolinda na mjesto predsjednice došla kao članica Trilateralne komisije. Također nikomu nije tajna i da je Putin na mjesto predsjednika došao kao član Jeljcinovog KGB-a. Ok, nisu za usporedbu pozicije i nisu za usporedbu niti ovlasti, niti države kojima predsjedaju.Ono što čini bitnu razliku jesu ovlasti – u Hrvatskoj je predsjednik države protokolarna uloga s minimalnim ovlastima tako da ni jedan predsjednik ne može napraviti veliku ni štetu, ni korist.
Kolinda je imala sjajnih ideja u gospodarstvu, u monetarnoj politici (googlaj dr Željko Garača intervju jutarnji list), ali nije imala ovlasti.
Tko upravlja sa svime? To je veliko pitanje i odgovor najbliži istini je da Sustav upravlja sa svime. Malo će razumijevanju pomoći poznavanje članova ove ili one komisije. Sustav je kompleksan i toliko inteligentan da ne samo upravlja sa svim, nego i svakog od nas čini svojim potpornim stupom.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije

ono sto je vec 2000-te objavio uno kakti za pomoc evropi sad Ispada kao dalje unistenje evropskih naroda, njihovih korijena i multurne bastine. sutherland, timmermans, sarkozi, i drugi otvoreno su govorili kako nacionalne drzave moraju nestati, makar silom. jeste na balkanu to negdje mogli procitati? sad vele da u slijedecih 20 g treba naseliti jos 70 milijuna migranata (islamista i muslimana koji drze do svojih tradicija i korijena?). preko bare otvoreno se pisalo i govorilo o masovnoj migraciji kao ratnom geopolitickom sredstvu. jeste li o tome ista culi u medijima? ne, politika vas je uvijek dovela pred zid, tj gotov cin.
dok usa vlada nije izjavila da nece prihvatiti marakes, nitko se od medija i politike time nije javno pozabavio. eto eu sprema nove zakone kojima se izbjegava izbjeglicka procedura i migranti u grupama dobivaju stalni boravak, uz isti socijalan status kao domicilni. taj ressetiment placaju drzavama koje ga private sa 10.000 € po osobi. prilicno skupa stvar – u africi bi po osobi za zivot trebalo daleko manje. ocito se radi s jedne strane o teskom biznisu gdje koristi imaju svi, osim domicilnog stanovnistva. a s druge strane radi se o opasnim namjerama unistenja dosadasnjih drustvenih struktura, vise totalitarizma, kazne i za indirektnu kritiku, daljnje zatvaranje kriticnih medija – opci kaos, moguce i gradjevinski ratovi. u vise eu drzava taj scenarij nije stran, dapace priprema se. iako je austrijski kurz sorosev covjek, ipak je imao muda izjaviti da njegova vlada nije sporazumna sa (cak) 17 tocaka tog spirazuma i zato ga odbija. samo kao i uvijek balkanske jeftine prostitutke bez savijesti predaju svoje narode jeftinim izgovorima u klaonicu. iz uno neobaveznih “prijedloga” uskoro nastaje obavezna izmjena pucanstva sirom svijeta. sa svrhom…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Iz Bihaca u grupama od 70-80 ljudi redovno prelaze granicu , sve je uvezano , ustimano ide se krece se…
Vece je ovo i od bosne , bihaca ,srbije ,hrvatske itd…. Ne uzbudjujte se bezveze jer problem niti bitnost nisu gore nabrojani pa da laskamo sebi i da trazimo nekakve razloge i sebe smatramo nekakvim ciljem migranata…
Pa nasi ljudi bjeze glavom bez obzira… Osvjestite se….
Samo smo prolazna nebitna stanica kao uostalom i u svemu do sad….

Uostalom ako ko zeli nesto da ucini onda neka krene u borbu za vracanje suverenosti nasih dezela….

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije

Europsko stanovništvo sve je starije I odumire.Prosječna obitelj ima manje od dvoje djece tako da o nekoj proširenoj reprodukciji europske populacije nema ni govora. Naprosto nema djece, nema mladih generacija koje mogu osigurati sigurnu starost starijih.Bogatije države europe kupuju mladost siromašnijih članica. Preljeva se iz šupljega u prazno.
Grubo rečeno, kapital neće dozvoliti dozvoliti da slavonija bude ispražnjena od ljudi I da im plodna zemlja ne donosi nikakav profit.
Kapital je uspio ono što proleterima nije. Kapital svijeta se ujedinio.
Više nije riječ o tome da se emigracija zaustavi, odnoso europa naseli mladom populacijom pakistanaca I ostalom potentnom populacijom.
Marakeški ugovor samo kaže da se to “mora” uraditi ne ovako kaotično kao što se dešava sada nego civilizirano kako I priliči europi.
Sve u svemu kako sada stvari stoje europi se ne piše ništa dobro.

Maja
Gost
Maja
2 godine prije
Reply to  Sardelino

Civilizirano? po poznatim sistemu gdje je rat cuvanje mira, totalitarizam demokracija, oduzimanje slobodnog misljenja tolerancija… poznamo te fore. u njemackoj imaju islamisti vise prava nego domaci, drzava ne stiti svoje pucanstvo od kriminala, desetke tisuca ostecenih nema se kome obratiti
vise od 150.000 gotovih zatvorskih naloga drzava nije u stanju sprovesti. mediji su pod totalnom kontrolom, policija takodjer, a sudstvo nula. zelimo li takva stanja i ovdje? vlada i ngo-si ocito zele. marakes unistava evropu i dovodi totalitarizam. treba ga znati citati.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Maja

“vise od 150.000 gotovih zatvorskih naloga drzava nije u stanju sprovesti. mediji su pod totalnom kontrolom, policija takodjer, a sudstvo nula. zelimo li takva stanja i ovdje?.”

Izvini gdje ti zivis ? , Gdje je to ovdje ? Ovdje na balkanu mi takvo stanje zivimo zadnjih 20 i kusur godina…

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  Maja

Poštovana Majo.
Uvjeren sam da je većini onih koji sudjeluju na ovom portalu poznat uzrok I posljedica odvijanja mehanizma emigracije.
Koristeći se pojmom civilizirano u kontekstu europskog djelovanja poslužio sam se sarkazmom.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Vise od 50 komentara i nitko nije ni pokusao opovrgnuti argumente Raspudica (nije da mi je prirastao srcu jer je potpuno suprotni svjetonazor od mojeg) i Selak,nekoliko pokusaja razvodnjavanja ali bez kontra argumenata.To je dobar znak za mene,izgleda da je indoktriniranim ovcama pocelo stizat odozdo prema gore.
Ovakva vrsta migracija sluzi iskljucivo obaranju cijene rada domicilnog stanovnistva,zato i imate slozno drukanje “poduzetnika”,”politicara” i “medija”.

RAJKO
Gost
RAJKO
2 godine prije

ovako ili onako odabrani ce ciniti sto god hoce bez obzira na domicilni narod mislim se dzaba mi svi komentarisemo kad ce ONI ciniti sto su naumili i nema tog sto ce njih da spreci nesto sto je narod vidio kao opasnost koja se valja preko granica njihovih domovina i zato kazem ako serijom atentata na licnosti visokopozicioniranih glava ne sasjecemo to u startu ONI ce vrsljati sve dok god bude pravog evropljanina istrebit ce nas ratovima medjusobno ekonomskim sankcijama tihim politickim pritiscima dekreetima deklaracijama dokumentovanih kao neki dobitak u stvari gubitak suverenosti i prenos ovlasti u ruke imperijalista da mogu s tobom vladati kako hoce a to se najbolje vidi u odnosima s rusijom dok je vladao jelcin dok su bile raznorazne hunte koje je cia postavljala dok su postojali ljudi politicki podobni po njihovim modalitetima koje su kasnije oboreni nasilno obojenim revolucijama tu mislim na raznorazne ljude koje je cia dovodila na vlast a oni se nisu ponasali u skladu kako gazda preko oceana kaze naravno velika je steta vec ucinjena i tu pomoci vise nema mozemo se samo poklepiti usima nadolje svi svjesni situacije po svjetu i mi u evropi aziji africi australiji AMERIKAMA kad s nama vladaju vladari mraka i haosa jedino atentatima podsjecati te ljude da su i oni od krvi i mesa ko i svi LJUDI na ovoj zbilja cudnoj planeti

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  RAJKO

Rajko
nažalost, malo te ljudi shvaća ozbiljno, ali, točno će se tako stvari početi odvijati. Pitanje je vremena.Treba još neko vrijeme da lonac skroz proključa e….. onda! U usijanim glavama političara je uglavinjana ideja da im nitko ništa nemože, i da će ih uvijek čuvati oni nabildani s kockastim glavama.Međutim, svijest se mijenja, polako. Do tada ne gubi strpljenje, internet radi ( mislim onaj pravi, ne ovaj nametnuti).Na kraju će se i odvit onako kako većina misli i želi.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  RAJKO

KAd vec sponinjes atentate ,neko se je vec sjetio….

Federalna policija Nemačke otkrila je zaveru nemačkih vojnika koji su planirali politička ubistva, piše „Fokus“, pozivajući se na dokumenta istrage.

Kako pišu mediji, grupu zaverenika su činili vojnici Bundesvera, specijalci i članovi asocijacije elitnih vojnika „Uniter“. Oni, uvereni da će se država raspasti, pripremali su takozvani „dan iks“ kada je trebalo da okupe nepodobne političare „na jedno mesto i likvidiraju ih“. Ceo spisak potencijalnih žrtava još je nepoznat, ili se zna da je među glavnim metama bio i šef Leve partije u Bundestagu Ditmar Bartč. Nije poznato šta su zaverenici nameravali da urade nakon ubistva.

Magazin piše da su za realizaciju plana učesnica zavere obezbedili oružje, municiju i gorivo. Članovi grupe koji su prema informacijama lista služili u nemačkim oružanim i specijalnim snagama, planirali su akcije na tajnim sastancima.

Kako se naglašava, istraga policije je skoro bila u ćorsokaku, jer je saradnik vojne kontraobaveštajne službe pokušao da je minira, obaveštavajući zaverenike o predstojećim pretresima i toku istrage u celini. On je optužen, a njegov slučaj će se voditi sud u Kelnu.

Istraga je otkrila znake zavere u slučaju vojnika Bundesvera Franka A, koji je planirao terorističke napade protiv nemačkih vlasti. Kao državljanin Nemačke, vojnik je dao lažne informacije migrantskoj službi da je on navodno izbeglica iz Sirije kako bi kasnije prebacio krivicu za napad na migrante.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije
Reply to  Alen

patka izmisljena od CIA-e i BND-a, da bi se skrenula paznja sa procesa unistavanja Njmacke, koji je u punom zamahu i da se stanovnistvo zaplasi i odvrati od otpora Merkeicinom rezimu.
vecina tzv. nacista su pod kontrolom BND-a I CIA-e, isto kao i vecina tz. islamskih terorista

neoncazam u Njmackoj je uvelicana avet za plasenje gradjana

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  alan ford

Moguce , isto je moguce da ce svi ti pokusaji unistavanja njemacke dovesti do otpora njemace sto bi bio i cilj tj sredstvo nekom drugom cilju….
Hajd ga znaj Forde kad skakucu nekoliko koraka unapred …

spacevoodo
Gost
spacevoodo
2 godine prije

Ajde diskusija je bila više manje okay. Da je kojim slučajem bila pozvana koja od onih ćimavica iz udruga za zaštitu migranata diskusija bi išla u mp3

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Laki Topalović,
dnevno nije nikakav obskurni portal, već je to također portal u službi elite i duboke države, kao i Index, Jutarnji, Večernji, Tportal, net, Telegram, Slobodna Dalmacija, itd…
Do prije 2 godine, Dnevno je bio desno-konzervativni portal, koji je, lupetao i dosta gluposti, ali je ipak bio neovistan, i kao jedini veći portal u Hrvatskoj, objavljivao je “teorije zavjere” u rubrici Planet X, objavljivao je slične stvari kao i ovaj portal logično, samo što je to dnevno objavljivao na malo senzacionalistički bulevarski način, ali je ipak objavaljivao… Ali, prije otprilike 2 godine, portal je preuzela nova vlasnica, koja je članica, HNS-a, hrvatske varijante zapadnih Zelenih: HNS su u hrvatskoj mikro-strančica, ali čije je značenje daleko, daleko veće, nego mali postotak glasova, koji dobiva na izborima, HNS je sorosevsko-elitarno-globalističko-neoliberalna stranka.
Nova vlasnica portala, međutim zadržala je domoljubnu (patriotsku) kozmetiku, i svakodneno senzacionalističko lupetanje o tome., što nam navodno spremaju Bošnjaci, Srbi, Slovenci ovi i oni.. Te je zadržala bezveznu rubriku vjera, o crkvi i ostalom, koju vjetrojatno ne čitaju niti oni najtradicionalniji katolici, jer znaju da je kozmetički ukras.
Međutim, dnevno je u temelju promijenio uređivačku politiku, jer u bitnim stvarima sada podržava EU, globalizaciju i ostalo. A rubriku Planet X, koja je ranije objavljivala stvari o Sorosu, Rockefelleru, itd.., pretvorena je u smiješnu bezveznu rubriku na razini tračanja i gatanja baba kada piju kavu, pa gataju u teglji od kave. Tako je svaka kritika na račun Izraela i cionista, koja se ranije mogla pročitati na portalu dnevno, sada pod novom vlasnicom iz Pusićkine stranke, postala tabu. nema je. Sada nema ništa na račun Sorosa i ekipe.
A u redakciji portala dnevno ima nekoliko hadezeovskih udbaških plaćenih piskarala Plenkovića iz one plenkovićeve pro-globalističke struje, kako je poznato, HDZ je u koaliciji sa HNS-om.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

Splitexpress je tipični Sorosev trol, koji jeftino pokušava skrenuti pažnju na autora kritike o Marakešu, Raspudića i na Tuđmana, umjesto da se raspravlja o temi Marakeš i sporazum. Samo sorosevi trolevi, po forumima, kada im se netko ne sviđa, odmah pronalaze navodni “migracijsku pozadinu”, autora, kao u ovim slučaju Raspudića, koji je podrijetlom iz BiH. Međutim, kada je netko poltički podoban i na liniji globalističke elite, kao Miljenko Jergović, Oliver Frljić i drugi, onda ne smeta ta “migracijska pozadina” iz BiH, onda se to uopće ne spominje. Naravno da je glupost govoriti o migrantima, kada se radi o Hrvatima koji su doselili iz BIH koji. Isto važi i za Srbe i Bošnjake, stanovnike Htrvatske, koji su podtijetlom iz BiH. Svi ti ljudi, građani bivše Jugoslavije nisu migranti, kao što su migranti oni koji bauljaju po Bihaću, na granici BiH.
Tipična fora sorosevih i ostalih globalističkih trolova je baš to da sve trpaju u isti koš i upoređuju kruške i jabuke, Istu foru, koju kod nas koriste Sorosevi trolovi po forumima, da sve one u Hrvatskoj, koji su podrijetlom iz BiH, ili drugih krajeva bivše Jugoslavije žigošu kao migrante (ako su ovi naravno poltički nepodobni, ako su kritični prema EU, migraciji i globalizaciji), koriste i Sorosevi trolovi u Njemačkoj, Pa kada netko iz istočnog dijela Njemačke (bivšeg klomunističkog DDR-a), kritizira migraciju, onda Sorosevi trolovi kažu; pa što se vi javljate, pa i vi ste bili “migranti”, 1990. ujedinjenje, Njemačke, primili smo vas u Zapadnu Njemačku… i još se niste “integrirali”. Naravno da je ovo glupost, jer se radi o jednom istom narodu, Njemcima, kao što je glupost, Hrvate i ostale stanovnike Hrvatske podrijetlom iz BiH nazivati migrantima, – ali kako rekoh to je tipična fora Sorosevoh trolova, da brane masovnu migraciju, iako upoređuju kruške i jabuke.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

UN je cionistička tvorevina, kao i EU, NATO, OESS, OECD, WHO, WTO… itd, sve međunarodne organizacije.
Ja samo kažem: I deklaracija o “rodnoj ideologiji” (gender mainstreaming) usvojena na koferenciji UN-a o obitelji, 1995. u Pekingu, također je bila “neobavezujuća”. U to vrijeme, 99% ljudi nije uopće znalo što je to rodna ideologija, i tada nisu postojali izrazi “homofobija”, “transfobija” itd… i tada nigdje nije postao gej brak. Danas, u većini država EU i Zapada je ozakonjen gej brak, u školama i vrtićima u zapadnim državama se djecu uči da dječak nije dječak, već može biti i curica, i da curica nije curica, već može biti i dječak, a zbog homofobije možete otići i u ćuzu…kao što pokazuju brojni slučajevi, posebno u SAD.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

HDZ mi se odvratno gadi, jer je ta stranka, nakon svega lopovluka, kojega je činila, sada i na ovoj liniji, potpuno pala-sve plaćenici globalističke elite i Sorosa, koji bi, kao pravi Balkanci prodali i rođenu mater za ćevape i burek, a kamoli ne bi potpisali sporazum u migraciji, isto kao što su potpisali i istanbulsku konvenciju
ali gdje su Srbi i ostali? ništa i oni šute, I Srbija će potpisati taj sporazum u Marakešu, kao i sve ostale kvazi-državice regije, svi mi se gade, balkanski gedžovani, ljudi bez jaja, bez časti, bez trunke morala, sve samo sitne šićardžije i gedžovani… dok Mađari, Poljaci, Česi, Slovaci… kuže stvari i brane svoju suverenost, ovdje u regiji, sve papak do papka, jado do jade
sve ovca do ovce , nitko ništa ne kuži na ovim čemernim prostorima, idioti ne shvataju da će svi uskoro izgubiti svoje kvazi-državice.. idiotima se samo svakodnevno bacaju kosti, da idioti kao psi navale i da se svađaju oko toga. Srbi rekli ovo protiv Hrvata,Hrvati rekli ovo protiv Srba, Bošnjaci rekli ovo protiv Hrvata i Strba, Vučič rekao ovo, Kolinda rekla ovo, Vulin rekao ovo, Krstičević rekao ono, Komšić rekao ovo, Dodik rekao ono.. itd, itd do u nedogled i ovce se pale svakodnevno na tim problemima i gložđu te kosti, dok globalistička mafija sprema uništenje i Hrvatske i Srbije i ostalih država regije.

Kolindica jeftinom glumom, pilatovski pere ruke, ma eto ja neću putovati u Marakeš…, ali zato će putovati netko drugi i potpisati. Kolindica je tako zavarala mnoge ne samo u Hrvatskoj već je zavarala neke i u Europi, pa je na nekim neovisnim njemačkim i američkim portalima objavljeno, da se i Hrvatska pridružuje onim državama koje neće potpisati sporazum. Malo sutra, Od toga nažalost neće biti ništa, jer podanička, izdajnička vlada HDZ-HNS će to potpisati, oni već sada svršavaju od radosti ( i Sorosevih para) što će to potpisati to, pa su hadezeovci na Fejsbuku čak bocnuli Kolindicu zbog toga, eto kao da je ona izgubila dio postotka “popularnosti” zbog marakeša, u ionako lažiranim anketama režimsko-globalističke agencije Cro-Demoskop.

Znao sam da su Hrvati, Srbi, Bošnjaci, Crnogorci i ostali jadni i glupi, ali moram ipak priznati da me je šokiralo, kada sam uvidio da su svi oni još daleko jadniji i gluplji, nego što sam mislio. zato ciohazarska globalističkla mafija na ovim prostorima ima lak posao.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
2 godine prije

Kako i koliko je taj Marakeski sporuzum uskladjen sa planovima kraljevske obitelji ALL SAUDI iza ISLAMIZACIJU EVROPE. Tko je gledao 3 satni serijal na BBC o All Saudi i islamizacijskim planovima vidio je kako su All Saudi najprije smisljeno planski gradili dzamije po Evropi. Sada slijedi popuniti te dzamije sa isalamskim mladicima koje salju u Evropu da oplode evropljanke milom ili silom te da te evropljanke onda rode mlade muslimane, a nakon toga slijedi manipulacija masama i stvaranje nereda po Evropi cime onda ostavruju prema evropskoj demokraciji ulaz u politicki sistem a potop ubrzano posetepno i ubrzano preuzimanje vlasti i stvaranej SVEEVROPSKOG KALIFATA..
Nije li taj plan u stvari PLAN AGRESIVNE ISLAMIZACIJE EVROPE.
Ocito da NEW WORLD ORDER vidi prednosti u tom planu jer po Islamskoj Demokaraciji bogati vladaju, a sirotinja ima pravo da suti i izvrasava naredjenja bogatih, a to je Evropskim i svijetskim bogatasima dobar plan.
Zasto se nitko od nacionalnih i EU politicara pristasa Marakeske konvencije – zastitnika islamskih migranata ne upita zasto je u toj cjelokupnoj islamskoj migraciji manje od 5% zena i dijece najranjivijeg sloja u kriznim situacijama.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije
Reply to  Kolega 105

Mislim ili ce vlada raspisati referendum o ovom Marakeskom pitanju ili u suprotnom treba organizirati ozbiljne prosvijede diljem lijepe im njihove.

alan ford
Gost
radnik
Gost
radnik
2 godine prije

narod.hr i “Peti dan” kao regerence?! Otisao logicno.com na kvasinu. Dok smo se castili resursima iz trecih zemalja onda je bilo super. Kada ti isti ljudi dolaze po svoj komadic normalnog zivota onda su nam postali problem. Falicno do bola …

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  radnik

Radniče što ih ne ugostiš kod sebe?

radnik
Gost
radnik
2 godine prije
Reply to  Damir

Damire, a jesi li ti kad ugostio nekoga kod sebe a da nije iz tvog plemena?

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  radnik

Svaki dan ugošćavam jer živim u zemlji gdje živi puno stranaca, ali svoju obitelj i svoje susjede ne bih nikada ugrozio na način da pozove sve te nesretnike. Ja im nisam krao resurse niti im stvarao ratove.

radnik
Gost
radnik
2 godine prije
Reply to  Damir

Ok, hvala na odgovoru. A sto bi trebalo onda s njima kad dodju do nas? Pucati po njima? Smatram da se dobro dobrim vraca. I sto im cinimo i nas bi moglo snaci. Mozda i prije nego sto mislimo.

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  radnik

To su ljudi kao i mi, ali s različitom kulturom. Poštedjeo bih ih muka i lutanja po svijetu tako da ih prvom klasom prevezemo u bogate zemlje slične kulture i one koje su uzrokovale njihovu agoniju: Saudijsku Arabiju, Katar, SAD, Veliku Britaniji i Njemačku.

radnik
Gost
radnik
2 godine prije
Reply to  Damir

Slazem se i potpisujem u potpunosti.

Mat
Gost
Mat
2 godine prije

Da je docekati dan,kad ce I zadnji sporazum biti potpisan,a dotad……..

Ajmo
Gost
Ajmo
2 godine prije

Mracne sile organiziraju tu invaziju Europe. Sile koje zele stvoriti kaos na nasem kontinentu. U migrantima vidim gomilu pijuna Imperije zla. Treba ih docekati mitraljeskom paljbom.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

..”S jedne strane govori se da to nije važno, pa to je pravno neobvezujuće, ali zašto se onda na tako visokoj razini okupljaju svi svečano i svi ga potpisuju, ako je nevažan i neobvezan“. :))) .. Kako volim ljude kojima klikeri rade. :))) .. Ista stvar je bila i sa Istanbulskom konvencijom – identična.

antinwo
Gost
antinwo
2 godine prije

Plenkovića uhapsit i na goli otok sa njim!

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik