Tvrtke izdaju Covid potvrde za obavljanje poslova na kopnu koje bi mogli važiti do 2023., čak i ako britanska vlada odustane od nametanja Covid potvrda

Covid-Putovnica
5 komentara

Britanska vlada dodijelila je potencijalno dugogodišnje ugovore za pomoć u razvoju domaće potvrde za Covid, no Downing Street istovremeno nagovještava da bi se cijela ideja mogla napustiti ako dovoljno ljudi dobije ubod.

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (DHSC) objavilo je ranije ovog tjedna informacije o dva nova ugovora s privatnim tehnološkim tvrtkama angažiranim za rad na državnom “programu certificiranja za Covid-19”.

Američki Entrust dobit će blizu 840.000 funti (1,2 milijuna dolara) za razvoj zdravstvene knjižice NHS-a. Sporazum će trajati najmanje do srpnja iduće godine, ali cijene dvogodišnjeg ugovora već su detaljno opisane u službenim dokumentima, što upućuje na to da bi vlada Velike Britanije mogla gledati na dugoročni aranžman.

Iako je ugovor bio dostupan javnosti na internetu, informacije o posebnim uslugama koje će Entrust pružati potpuno su skrivene od javnosti, a nekoliko je stranica dokumenta zatamnjeno.

Američkoj tehnološkoj tvrtki ranije ove godine dodijeljeno je 250.000 funti kao dio tekućeg rada na programu zdravstvenih propusnica. Sporazum je izazvao čuđenje, nakon što je otkriveno da se Entrust otvoreno hvalio načinom na koji bi se putovnice za cjepivo protiv Covida-19 mogle preoblikovati, kako bi se stvorile nacionalne iskaznice kao dio “infrastrukture nove normalnosti”.

DHSC je također ovoga tjedna potpisao drugi ugovor o putovnici za cjepivo u vrijednosti do 873.000 funti s informatičkom tvrtkom Cambridge iz Massachusettsa, Akamai Technologies. Kao i ugovor s Entrustom, jednogodišnji ugovor osmišljen je tako da se može besprijekorno produžiti za dodatnih 12 mjeseci. Američka je tvrtka u svibnju uložila 50.000 funti kao dio svog sudjelovanja u stvaranju digitalne potvrde za cjepiva.

Akamai, tvrtka specijalizirana za kibernetsku tehnologiju, kupila je internetsku tvrtku za upravljanje identitetom Janrain 2019. godine.

Ukupno je vlada sada potrošila gotovo 23,6 milijuna funti (32,9 milijuna dolara) na svoj program osmišljavanja Covid potvrda, izvijestio je iNews.

Novi ugovori podudaraju se s uvođenjem novih značajki aplikacije NHS, na temelju kojeg će se aplikacija moći koristiti kao Covid certifikat.

U kontroverznom preokretu svog stava u vezi s domaćim zdravstvenim potvrdama, vlada je prošlog tjedna otkrila da će, počevši od kraja rujna, biti potreban dokaz o cijepljenju kako bi se moglo ući u noćne klubove i kako bi se prisustvovalo događajima koji uključuju velik boj ljudi.

S obzirom na to da je oko 70 % odraslih osoba u zemlji već cijepljeno, britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab predložio je u četvrtak da bi prijetnja uvođenja Covid potvrde mogla biti dovoljna kako bi se navelo mlade da se cijepe u većem broju.

“Nakon što to učinimo, šira pitanja o certificiranju cjepiva postaju mnogo manje relevantna i istaknuta”, rekao je Raab, sugerirajući da bi se moglo odustati od cijelog plana ako se u sljedeća dva mjeseca poveća broj cijepljenih.

No, čini se da novo-otpisani ugovori šalju mješovite poruke o namjerama vlade u vezi s kontroverznim zdravstvenim certifikatom. Glasnogovornik odjela za zdravstvo inzistirao je još u lipnju da se aplikacija NHS, koja se koristi za potvrđivanje statusa cijepljenja, neće koristiti kao nacionalni identifikacijski sustav, opisujući aplikaciju kao “jednostavno i sigurno sredstvo”, koje omogućuje međunarodna putovanja.

DHSCNHS
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
2 godine prije

Nešto ovdje tukne kako može izdavati do 2023 kada vrijede samo 270 dani ili je.. lud zbunjenog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI