Počinje izgradnja željezničke pruge od Teherana do Latakije u Siriji

Tračnice
14 komentara

Iran se priprema za početak izgradnje velike željeznice koja povezuje njihov glavni grad Teheran sa sirijskim obalnim gradom Latakijom, izjavio je u srijedu direktor sirijskih željeznica Najib Al-Fares.

Prema Faresu, nova željeznica promicat će regionalnu trgovinu između Sirije, Iraka i Irana. Očekuje se kako će novi projekt, uz potporu Sirije i Iraka, financirati iranska vlada.

Ravnatelj iračke željezničke tvrtke Jawad Kazim izjavio je da je Irak proteklih godina potpisao ugovore o provedbi projekata s iranskim tvrtkama, ali većina ih je odgođena.

Za Siriju se očekuje da će novi željeznički sustav pomoći olakšati njihova ekonomska pitanja koja su proizašla iz sankcija koje su predvodile SAD.

Iako bi to trebalo biti korisno za sve stranke, ovaj novi željeznički sustav suočit će se s oštrim kritikama od strane SAD-a i njihovih saveznika, osobito Izraela.

Izrael je posvetio veliku pozornost iranskim događajima u Siriji i često je sumnjao da se u svakom prekograničnom teretu prevozi oružje.

SAD se vjerojatno protivi kontroli Sirijske arapske vojske (SAA) nad pograničnim gradom Al-Bukamalom u Deiru Ez-Zoru jer Iranu dozvoljava da izgradi kopneni most duž međunarodne autoceste.

Kheirollah Khademi, koji je na čelu glavne infrastrukturne tvrtke u iranskom transportnom sustavu, izjavio je u ponedjeljak kako Iran čeka da iračka strana dodijeli zemljište potrebno za izgradnju dionice od 32 kilometra željeznice koja povezuje grad Shalamcheh u jugozapadnom Iranu s Basrom u južnom Iraku.

Khademi je dodao kako je zeleno svjetlo za izgradnju željezničkog projekta vrijednog 150 milijuna dolara i samo se čekalo da iračka strana ispuni svoj dio obveza.

“Spremni smo započeti fazu izgradnje u sljedeća tri mjeseca”, kazao je Khademi, dodajući da će zalada Mostazafan, poluvladina dobrotvorna organizacija s dugogodišnjim iskustvom u građevinskim djelatnostima, biti odgovorna za financiranje i izvršenje cijelog projekta u Iranu i Iraku.

Granični grad Shalamcheh je povezan s iranskom nacionalnom željeznicom još 2011. godine sa 17 kilometara od grada Khorramshahra. Iran je zaustavio planove za povezivanje Shalamcheha s Basrom u 2014., kada je Irak započeo rat protiv ISIL-a, terorističke skupine koja je sada gotovo izbrisana iz arapske zemlje.

Čelnik iračke željezničke tvrtke Salib Al-Hussaini izjavio je u travnju kako će Teheran, Bagdad i Damask uskoro održati summit kako bi dalje raspravljali o razvoju transnacionalne željezničke pruge koja povezuje te tri zemlje, navodi se na internetskoj stranici Al-Sumeria na arapskom jeziku.

On je to izjavio na marginama zajedničkog sirijsko-iračkog odbora održanog u Damasku, tjedan dana nakon što je prvi potpredsjednik Irana Eshaq Jahangiri govorio o inicijativi za povezivanje Perzijskog zaljeva s Mediteranom.

“Povezat ćemo Perzijski zaljev od Iraka do Sirije i Mediterana željeznicom i cestom”, rekao je Jahangiri, govoreći o izgradnji željezničke pruge koja povezuje Shalamcheh s Basrom.

Procjenjuje se da je željeznički projekt Shalamcheh-Basra koštao 2,22 milijarde riala i povezat će Iran sa Sirijom preko Iraka.

Govoreći u prosincu prošle godine, ravnatelj Odjela za željeznice i tehničke strukture željeznica Islamske Republike Iran, Mohammad Mousavi, izjavio je kako Iran, kao dio projekta Shalamcheh-Basra, planira izgraditi pokretni željeznički most preko rijeke Arvand.

Mousavi je kazao kako će projekt učinkovito povezati iranske gradove Khorramshahr i Abadan s lukom Imam Homeini s iračkim gradom Basrom.

Željeznički projekt dogovoren je prošlog mjeseca kada su Iran i Irak potpisali pet memoranduma o razumijevanju za proširenje bilateralne suradnje u različitim gospodarskim i zdravstvenim sektorima.

Promatrači su nove sporazume opisali kao znak ozbiljne namjere Bagdada da ne bude “stranka sustava sankcija protiv Irana”, kako je irački premijer Abdul-Mahdi rekao ranije u veljači.

Željeznice
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nessy
4 godine prije

Moj savjet, dajte Kinezima u koncesiju, da grade prugu i cestu, bit ce puno manje sabotaza, na svim nivoima.
Ma zamisli “Iako bi to trebalo biti korisno za sve stranke, ovaj novi željeznički sustav suočit će se s oštrim kritikama od strane SAD-a i njihovih saveznika, osobito Izraela.” Kako je to uzviseno, krojit kapu nekome drugome.

Max
4 godine prije

Strateška investgicija.

Zadranin
4 godine prije

Mene zanima jedna stvar: što ova prčija od ostatka Zapada misli o tome da amerokenjci ne dopuštaju suverenoj zemlji Siriji kontrolu nad vlastitim dijelovima zemlje.

Gamad jedna necivilizirana, i licemjerna.

Pljucate tamo u Ukrajini po “separatistima”, i kako je Rusija ta koja kontrolira Istok Ukrajine.. a ovdje u Siriji šutite ko “podguzne muhe” (odličan izraz, baš odgovara 😂)

.

palermo
4 godine prije

Odlično! Pa da više ne šaljete naftu Siriji oko cijele Afrike, i onda vam zapljene tankerčinu u Gibraltaru. A Suez?

Pera
4 godine prije

Iskanderi su problem.

puf
4 godine prije

Nista od ovog! Irak ce se morati povinovati zeljama svojih kolonizatora – Amerikanaca, kao i svaki puta kada se razgovaralo o cesti, zeljeznici, naftovodu ili plinovodu Iran-Irak-Sirija-Liban. To se jednostavno kosi sa americkim interesima u regionu i uraditi ce sve da to ospore. Ne zaboravimo da je, između ostalog, rat u Siriji pokrenut zbog eventualne izgradnje plinovoda od Saudijske Arabije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, preko Jordana i Sirije, preko Turske za Evropu. Ako sagledamo malo siru sliku, dolazimo da jos vise razloga zasto Amerikanci ovo nece dozvoliti. Kina je prvo izgradila zeljeznicu od svojih centralnih provincija preko provincije Guangsi do zapadne prpvincije Xinjiang, tacnije do grada Horgoš na granici sa Kazahstanom. Onda je izgradila veliku zeleznicku stanicu u Horgošu, obzirom da je duzina tracnica u Kini normalne duzine kao u Evropi, a u Kazakhstanu uske duzine, po sovjetskom modelu. Tu se vrsi premjestanje kontenjera sa kineskih vozova na kazahstanske,… Čitaj više »

URA
4 godine prije

duo će im trajati

epofvunbierfvifraqfraqefraqef
4 godine prije

Jel se netko sjeća one pruge Berlin-Bagdad kako je završila…………….

nema
4 godine prije

ne znam koliko je ovo pametno?? treba samo jedan covjek da izazove haos na pruzi! treba na svako 5 metara da stoji tesko naoruzan covjek da zastiti prugu, dok je potrebna samo rucna granata da bi napravila problem za prugu, sto duza pruga veci problem! ako moze neko da pojasni isplativost ovoga

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI