fbpx

Iz Crvenog mora do Sredozemlja za samo 2 sata? Egipat planira s izgradnjom svoje prve, super-brze željeznice

Suez kanal

Izvršni direktor Siemens AG rekao je da je tvrtka “počašćena i ponosna” što je proširila svoje partnerstvo s Egiptom u sektoru mobilnosti.

Egipat planira izgraditi svoju prvu liniju brzih vlakova, koja bi povezivala Crveno more sa Sredozemljem. Ruta bi se protezala otprilike 1.000 km (621 milja), a planirano je da usput ima petnaest stajališta.

Planirano je da prva linija prolazi 460 km (približno 285 milja) od Ain Sokhne na Sueskom zaljevu na istoku. Položit će se kroz egipatski Novi administrativni glavni grad; opsežni projekt pametnog grada koji se gradi od 2015. godine, smješten 45 km (približno 28 milja) istočno od Kaira. Linija će ići do El Alameina na mediteranskoj obali.

Drugi krak željeznice povezivao bi glavnu luku Crvenog mora s Aleksandrijom i lukom Matrouh Gargoub, treći Hurgadu i Safagu s Qenom i Luxorom, a četvrti grad Šestog listopada s Luksorom i Asuanom.

14. siječnja egipatsko Nacionalno tijelo za tunele potpisalo je memorandum o razumijevanju s egipatskim tvrtkama Orascom Construction i arapskim izvođačima, kao i s njemačkom tvrtkom Siemens Mobility za projektiranje i izgradnju sustava brzih željeznica. Tvrtkama će navodno biti plaćeno 23 milijarde dolara za izgradnju i održavanje cijele mreže tijekom 15 godina.

Svaka linija planira se provesti u roku od dvije godine; prva bi trebala biti dovršena 2023. i koštala bi oko 3 milijarde dolara.

Siemens je proizvođač vrlo popularne obitelji brzih vlakova Velaro, koja se koristi u više zemalja, uključujući Rusiju (kao Sapsan), gdje je postigla lokalni rekord brzine, putujući brzinom od 290 km/h (180 mph), u Turskoj postiže najveću brzinu od 300 km/h i Kini, gdje je postigla lokalni rekord brzine od 394,3 km/h (245,0 mph).

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mano
Gost
mano
10 dana prije

Koja korist od željeznice kad nemaju vodovod ni kanalizaciju.

banana
Gost
banana
10 dana prije
Reply to  mano

da im dovoze vodu i odvoze govna ?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik