Egipat odbija otvoriti civilni koridor iz Gaze

pojas Gaza
16 komentara

Kairo inzistira na tome da Izrael i Gaza trebaju riješiti sukobe unutar svojih granica, piše novinska agencija

Egipat odbacuje bilo kakve poteze za stvaranje sigurnih koridora za izbjeglice iz Gaze, izvijestio je u srijedu Reuters pozivajući se na egipatske sigurnosne izvore. Unatoč tome, Kairo je razgovarao o mogućnosti pružanja humanitarne pomoći palestinskoj enklavi sa SAD-om i drugim zemljama, navodi se u članku.

Prema izvorima agencije, Egipat, Katar, Turska i SAD razgovarali su o mogućnosti slanja humanitarne pomoći preko prijelaza Rafah između Gaze i egipatskog Sinajskog poluotoka pod geografski ograničenim prekidom vatre.

Jedan od egipatskih dužnosnika rekao je Reutersu da je Kairo odbacio ideju otvaranja sigurnih koridora za civile koji bježe s pojasa kako bi se zaštitilo “pravo Palestinaca da se drže svoje stvari i svoje zemlje”. Mediji su spomenuli da je Egipat dugo ograničavao dotok stanovnika Gaze na svoj teritorij, čak i tijekom najžešćih sukoba.

Egipat često postaje ključni igrač u posredovanju u sukobu između susjednog Izraela i Palestine. U utorak je egipatski predsjednik Abdel-Fattah El-Sisi rekao kako se nada rješenju kroz pregovore koji bi “doveli do pravednog mira i uspostave palestinske države”.

Za stanovnike Gaze granični prijelaz Rafah sa Sinajem jedini je način da napuste enklavu, budući da je ostatak okružen Sredozemnim morem i Izraelom koji je najavio potpunu blokadu pojasa.

Prema izvorima Reutersa, prijelaz Rafah zatvoren je u srijedu ujutro nakon što su egipatski ratni zrakoplovi patrolirali područjem tijekom noći. Istog dana, Al Jazeera je izvijestila da su izraelski zračni napadi pogodili granicu Rafe tri puta u 24 sata.

U subotu je Hamas, palestinska militantna skupina koja kontrolira veći dio Pojasa Gaze, započela operaciju Oluja Al-Aqsa, lansirajući rakete i šaljući komandose duboko u izraelski teritorij. Kao odgovor, Izraelske obrambene snage bacile su bombe na Gazu i presjekle vodu i struju gusto naseljene palestinske enklave.

EgipatgazaIzbjegliceIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Egipatska vlast se boji za sebe i daje prilog katastrofi.

Nekoime
6 mjeseci prije

Kadirov je već ponudio Čečene u ulozi mirovnih snaga. Što se čeka?

noppo
6 mjeseci prije

Egipt če otvoriti granicu kad Muslimansko bratstvo v Gazi bude uništeno. A Hamas je ogranak organizacije, glavni financer Qatar.

Гавран
6 mjeseci prije

Израел и Египат постигли су начелни договор о стварању коридора за цивиле да напусте појас Газе

Drago
6 mjeseci prije

Egiptosi su deklarirane picke

Ada Pajnić
6 mjeseci prije

Odbijaju otvoriti sa morbidnim isprikom da ne žele raseliti ove jadnike iz Gaze. Isto tako Hamasovi lideri iz ureda u luksuznom hotelu u Kataru budući da su vlada Gaze, nakon masaže i kavice, daju smjernice da svi ostanu u Gazi. Valjda zato jer im paše priča o genocidu

MNK
6 mjeseci prije

Palestinci neka se preselu u Sandžak.

Istina
6 mjeseci prije

Ukoliko Egipat otvori civilni koridor, znaci da je saucesnik u etničkom čišćenju. Izrahel jedva čeka da ih negde protjera da očisti gazu, sto ne napravi koridor prema izrahelu da ih zaštiti. Nek svi vide zlocine izraela.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI