Imenovan najveći kupac ruskog žita

Izvoz zitarica
9 komentara

Egipat je postao najveći ruski uvoznik žitarica nakon što je otkupio preko dva miliona tona za samo tri mjeseca, objavila je u petak Unija izvoznika žitarica.

Od jula do septembra, Kairo je kupio 2,031 miliona tona žitarica, što predstavlja povećanje od 9,1% u odnosu na isti period prošle godine kada je zemlja uvezla 1,862 miliona tona.

„Čvrsta pozicija ruskih izvoznika na tenderima GASC [Generalne uprave za nabavku roba] stimulisala je privatne kupovine“, napisala je Unija na svom Telegram kanalu, pozivajući se na egipatsku agenciju za nabavku hrane.

Ranije ovog mjeseca, medijski izvještaji ukazali su na to da je Egipat, odstupajući od svog tradicionalnog načina kupovine žitarica putem tendera, kupio oko 500.000 tona pšenice iz Rusije u privatnom poslu.

Egipat je jedan od vodećih svjetskih uvoznika pšenice i njegove kupovine se pomno prate kao globalno mjerilo. Egipat je u julu i avgustu povećao uvoz ruske pšenice za 11,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je 1,28 miliona tona, pokazuju podaci koje je objavila Unija izvoznika žitarica.

Turska je bila drugi najveći kupac žita u Rusiji, uvezivši 1,864 miliona tona (-10,3%) u periodu jul-septembar. Iran je pao sa prvog mjesta koje je zauzeo 2022. na treće mjesto nakon što je smanjio isporuke žitarica iz Rusije za 24 posto na 1,817 miliona tona, pokazuju podaci.

U prvih pet ruskih uvoznika žitarica je i Saudijska Arabija koja je povećala otkup za 61,2% na 1,664 miliona tona. Libija je zauzela peto mjesto nakon što je njen uvoz žitarica zabilježio drastičan porast od 178 posto u odnosu na prethodnu godinu i dostigao 1,108 miliona tona u poređenju sa samo 398 hiljada tona u 2022.

Rusija je u tri mjeseca između jula i septembra izvezla ukupno 18,18 miliona tona žitarica, čime je povećala svoje isporuke na svjetskom tržištu za 61% ili za 11,2 miliona tona u odnosu na prošlu godinu, pokazuju zvanični podaci.

Egipatrusijažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Logično.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Egypt se već neko vrijeme unazad čak i kulturološki okrijeće Russia 🤔 .. Premda su do skoro a i sada bili najveći primaoci Američke pomoći u svijetu i mimo opće prihvaćena mišljenja to NIJE BIO ISRAEL – VEĆ EGYPT ⚠️ ! Što se tu dogodio u najmnogoljudnijoj I najutjecajnijoj zemlji Arabian world … Nemam decidna odgovora sem natruha ..Za sad ….

Alex
6 mjeseci prije

Od vremena kada je Egipat hranio pšenicom cijeli Mediteran, do vremena kada je najveći uvoznik pšenice na istom tom Mediteranu.
Imali su tri žetve godišnje,a sada se mole Bogu da ih prehrani.
Politika stvara čuda…u negativnom smislu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI