fbpx

Podjele na Balkanu – “Ruka Kremlja” ugrožava krhki mir kojeg nam jamči NATO

Karta Balkana 3D

Narode koji žive na ovim prostorima bi se u povijesnom smislu moglo nazvati “najnesretnijima” na svijetu.

Iako slavenska plemena, dolazeći nekoliko stoljeća kasnije, to nisu mogla pretpostaviti, na naše su sudbine neizbrisiv trag ostavile podjele na koje sami nismo mogli utjecati.

Prvo se, točno preko Zapadnog Balkana, nekima toliko omraženog termina, podijelilo Rimsko Carstvo. Naime, prema ondašnjem stajalištu, iako je postojalo samo jedno carstvo s dva vladara, dvije su države nastale podjelom Rimskog Carstva 395. godine kada je rimski car Teodozije I. Veliki podijelio carstvo svojim sinovima, tako da je zapadni dio dobio Honorije, a istočni Arkadije. No, Zapadno Rimsko Carstvo je propalo već 476. godine kad je Odoakar  svrgnuo mladog cara Romula Augustula i preuzeo vlast.

Zapadno i Istočno rimsko carstvo

Zapadno i Istočno rimsko carstvo

Istočno Rimsko Carstvo, koje službeno nastaje 330. godine kada car Konstantin Veliki prebacuje prijestolnicu Rimskog Carstva u Novi Rim, koji će u našim krajevima postati poznat pod imenom Carigrad. S političkim sustavom cezaropapizma će preživjeti sve do 1460. godine, kada njegovu posljednju provinciju Moreju zauzimaju Turci.

Druga velika podjela je raskol Istoka i Zapada, kada je 1054. dotad formalno jedinstvena kršćanska crkva trajno razdvojena na katoličku crkvu na zapadu i pravoslavnu crkvu na istoku srednjovjekovne Europe.

Kasnije podjele su iz vlastitih interesa na ovim prostorima poticale razne europske dinastije i Osmansko Carstvo. Važnih događaja je bilo puno, ali ih nećemo sve nabrajati, jer su se na ovim prostorima oduvijek ispreplitali interesi carstava i velikih sila.

Nije za zanemariti ni Churchillov prijedlog Staljinu krajem Drugog svjetskog rata o podjeli sfera utjecaja na Balkanu i u Podunavlju. Što se tadašnje Jugoslavije tiče, omjer je trebao biti 50% prema 50%. Britanski je premijer, naime, Staljinu nudio ono što je Crvena armija već imala ili joj je bilo nadohvat ruke, dok je za sebe tražio politički utjecaj na područjima gdje, izuzmemo li Grčku, još nije bilo engleskih postrojbi. Staljin, koji nije htio nepotrebno pogoršavati odnose sa Zapadom, taj je prijedlog prihvatio. No kasnije je političko vodstvo na čelu s Titom uspjelo izbjeći takav scenarij. Kako se čini sve do početka ’90-ih, kada su, otprilike po granicama još od podijele Rimskog Carstva, velike sile počele utjecati na zbivanja na ovim prostorima. U sve se uključila i Turska, kao povijesna sljednica Osmanskog Carstva i danas imamo što imamo. Svatko od velikih sila želi svoj dio Zapadnog Balkana, a naše političke vođe nikako da shvate da ne rade na dobrobit vlastitih naroda.

Bosna i Hercegovina, srce Zapadnog Balkana, mogla bi biti centripetalna i sjedinjujuća sila, ali ne u smislu obnove nekakve Jugoslavije, koje u nekoj dalekoj budućnosti može i ne mora biti, što je danas potpuno nevažno. Pogrešno je vjerovati da je Jugoslavija projekt na čijoj obnovi treba zdušno raditi, jer je to bila federalna država kao mnoge u svijetu, a države nastaju i nestaju, ovisno o raznim vanjskim i unutarnjim čimbenicima i povijesnim okolnostima.

Danas u prvom redu treba povratiti izgubljene nacionalne suverenitete, a onda vidjeti kako i na kojoj razini voditi politike koje će nas zbližavati, ne nužno i ujediniti u istoj državi, ali politike koje nas neće dijeliti. Kao što smo vidjeli tijekom ’80-ih, za podijeliti narode ovih prostora ne treba puno, a za provesti u djelo takvu zamisao je dovoljan malo bolje obučeni stručnjak nekih od inozemnih obavještajnih službi i želja svjetskih centara moći da do razdora dođe.

Danas je problem što se u svojoj ekspanziji NATO pakt ne želi zaustaviti i pod svaku cijenu želi apsorbirati preostale zemlje regije.

Unatoč svim njezinim manama, Europska unija predstavlja manji problem, ali je pitanje hoće li preživjeti do trenutka kada BiH, Makedonija, Crna Gora, Srbija s Kosovom i Albanija budu ispunjavali sve kriterije za ulazak.

NATO je posve druga priča. Brzopleto uvlačenje ostatka zemalja, posebno BiH, Crne Gore i Srbije, moglo bi dovesti do novih podjela i sukoba, što će nas opet vratiti nekoliko stoljeća unatrag. Crna Gora je prilično podijeljena oko ulaska, a Milo Đukanović to želi učiniti kroz odluku parlamenta, izbjegavajući referendum. BiH je slučaj za opširniju analizu, ali pojednostavljeno – tri konstitutivna naroda vode politiku blisku centrima za koje smatraju da su njihov sastavni dio. Lako je razumjeti da Hrvati u BiH žele i u EU i NATO, jer je Hrvatska njihov dio, Bošnjaci su zbunjeni, jer gledaju kako se ponaša Turska, a Ankari Europska unija i jest i nije prioritet, a odnedavno nije pouzdan partner ni NATO pakta. Srbi u BiH, kao što je za očekivati, prihvaćaju europske integracije, jer znaju da će to biti dugoročan proces, ali su protiv pristupanja NATO paktu, što je, barem do sada, službena politika Beograda. Međutim, kandidatura aktualnog premijera Aleksandra Vučića za predsjednika, koji bi se, ako pobijedi, posvetio vanjskoj politici, nadzoru obavještajnih službi i vojske, a kome potporu daje zagovornik ulaska u NATO, Vuk Drašković i njegov SPO odan potomcima svrgnute dinastije u Londonu, baca sjenu na opredijeljenost Srbije za vojnu neutralnost.

Dakle, opet smo tamo gdje smo bili prije 16 stoljeća, bolje rečeno – nigdje. Umjesto opreznog pristupa svjetskih velesila i najmanjem detalju koji bi mogao biti iskra koja će rasplamsati nove sukobe, jedni druge optužuju da se miješaju u unutarnje prilike bivših jugoslavenskih republika, kao da su naši odvjetnici i najveći prijatelji.

Nije tajna da Rusija ima svoje interese na ovim prostorima, ali je u širenju i jačanju utjecaja NATO puno agresivniji i manje brige vodi o posljedicama svojih odluka. U tom smislu je zanimljiv članak kojeg je ovih dana objavio The New York Times, koji Rusiju optužuje da “potkopava mirovne napore NATO pakta na Balkanu”.

The New York Times: “Rusija potkopava mirovne napore NATO pakta na Balkanu”

“Ruske aktivnosti u zemljama Balkana potkopavaju mirovne napore NATO saveza u regiji i izazivaju nove napetosti, prema zapadu”, prenosi The New York Times.

“Provokativne akcije Moskve na Balkanu mogu dovesti do destabilizacije situacije i pojave novog sukoba u regiji. Dok se NATO koncentrira i fokusira na pomaganje ruskom agresijom prestrašenih Poljske i baltičkih država i rješava nagomilane unutarnje probleme, Rusija pojačava svoje aktivnosti u zemljama Balkana”, piše The New York Times.

“Rusija vidi da se Zapad miješa u njeno dvorište i predsjednik Vladimir Putin želi pokazati da može uzvratiti”, rekao je Dimitar Bečev, stručnjak za Rusiju i Balkan i voditelj Instituta za europsku politiku u Sofiji.

Prema njegovim riječima, Balkan se na Zapadu smatra “mekim podzemljem” Moskve, savršeno prikladnim za pokazivanje sile.

“Unatoč naporima EU za promicanje, političkog rješenja između Srbije i odcijepljene republike, kao i granične ophodnje NATO saveza, 18 godina nakon sukoba na Kosovu, situacija u regiji je i dalje napeta. Tu nestabilnost Moskva pokušava iskoristiti kako bi se osiguralo da su njihovi interesi u regiji”, nastavlja NYT.

Američki list ističe “kako Moskva i dalje podržava Beograd i Srbe u Bosni i Hercegovini”.

Konkretno, Rusija je podržala bosanske Srbe kada su održali referendum o datumu Dana državnosti, koji je, prema američkom listu, “na kraju može dovesti do neovisnosti Republike Srpske od Sarajeva”.

Dalje se navodi “kako je Moskva aktivno podržala oporbenu koaliciju na parlamentarnim izborima u Makedoniji, čime je produžila političku nesigurnost u zemlji, dok je Europska unija učinila sve da se održe izbori i da se zemlja spasi od kolapsa”.

Za “oporbenu koaliciju” u Makedoniji NYT, vjerojatno misli na VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, s obzirom da se priprema vlada takozvanih socijaldemokrata i albanskih stranaka, iako je VMRO zapravo relativni izborni pobjednik.

“Osim toga, Rusija je pružala pomoć Srbiji u organizaciji niza provokacija protiv nezavisnosti Kosova u siječnju ove godine, posebice u izgradnju zida koji dijeli dio nepriznate republike od ostatka svog teritorija naseljenog Srbima i slanjem vlaka s ispisanim parolama “Kosovo je Srbija”, za NYT iz Zvečana piše Barbara Surk.

Ona također vidi “ruku Kremlja” u pokušaju organiziranja prevrata u Crnoj Gori tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore u listopadu 2016.

“Crnogorski posebni tužitelj Milivoje Katnić je rekao da ima dokaze o vezama prevratnika s ruskim vlastima, koji su time željeli spriječiti planirani ulazak zemlje u NATO”, piše Barbara Surk.

Međutim, nakon izjave, konkretne dokaze, ili barem dio njih, Katnić još nije predočio javnosti.

Najnovija vijest: Rusi osumnjičeni i za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Sada je Rusija i službeno okrivljena da je organizirala takozvani “državni udar” u Crnoj Gori. Naime, ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su osumnjičeni za organiziranje terorističkih aktivnosti u Crnoj Gori i stvaranje kriminalne organizacije. Njih dvojica su agenti su ruske vojne obavještajne službe GRU, ali dokaze za vijest nema Podgorica, nego su je potvrdile britanske, američke te sigurnosne službe drugih zemalja, pišu u crnogorski mediji.

Prema optužbama, ruski državljanin Eduard Šišmakov je bio vojni ataše u ruskom veleposlanstvu u Poljskoj, a za zadaću destabilizacije Crne Gore i njezina članstva u NATO paktu je promijenio identitet i dobio novo prezime – Širokov.

Za sličnu operaciju destabilizacije Moldavije i suprotstavljanja njezina pristupanja Europskoj uniji “svemoćni” Vladimir Popov je osumnjičen u ljeto 2014. godine.

Crna Gora je putem Interpola tražila izručenje dvojice navodnih ruskih agenata, iako je malo vjerojatno da će se to dogoditi. Službena Moskva je odbacila optužbe o umiješanosti u događaje u Podgorici u listopadu prošle godine.

No, crnogorsko pravosuđe, ako do početka suđenja ne budu dostupni, sudit će im u odsutnosti.

Đukanovićevo pravosuđe je priopćilo da su ruski nacionalisti glavni organizatori pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. listopada, kada je uhićena skupina osumnjičena da je na području Crne Gore tijekom dana i izborne noći planirala izvesti niz terorističkih akcija, te izazvati kaos u državi.

U svom osvrtu The new York Times se vraća i u ’90-e i napore Sjevernoatlantskog saveza da donese mir regiji.

Barbara Surk piše “kako patrole NATO pakta u šumovitim planinama duž granica između Srbije i Kosova mukotrpno rade, ali je, s obzirom na krvavo nasljeđe tog područja, situacija sada barem mirna”.

“Međutim, Rusija koristi napetosti, kao što želi iskoristiti političke pukotine u području na koje se nekada gledalo kao trijumf snažne američke diplomacije, a sada je puno rastućih izazova s kojima se susreće na putu u NATO i Europsku uniju. NATO je poslao pojačanja u Poljsku i baltičke zemlje u borbi protiv ruske akcije, a ruski angažman na Balkanu privlači manje pozornosti. Rusija ima duboke povijesne veze sa Srbijom, koja se žestoko protivila kada je NATO intervenirao na Kosovu 1999. Nakon američkog bombardiranja je Srbija izgubila kontrolu nad regijom, ali i dalje tamo podržava Srbe. Moskva obećava da nikada neće priznati suverenitet Kosova, a Putin dalje podržava Srbiju, kao i Srbe u Bosni i Hercegovini i nastavila se petljati u kompleksnom vrtlogu balkanske politike”, piše dalje NYT.

“Iako je Kosovo proglasilo neovisnost 2008. godine, albanska vlada u Prištini, nije uspjela preuzeti nadzor nad pretežno srpskim dijelovima zemlje sjeverno od rijeke Ibar, uključujući Mitrovicu, drugom po veličini gradu Kosova”, piše Barbara Surk i podsjeća na “zid izgrađen na srpskom dijelu mosta kojeg je u Kosovskoj Mitrovici financirala Europska unija, nadajući se da će objekt povezivati podijeljene zajednice”.

Zaista briljantan zaključak novinarke američkog lista. Nakon što su posvađali i naoružali ne samo Albance i Srbe, nego sve što se posvađati dalo, a Zapadni Balkan proglasili isključivim područjem njihovih interesa, što smo morali platiti s nekoliko stotina tisuća mrtvih i milijunima raseljenih, EU i NATO su “izgradili most na Ibru koji bi trebao povezati podijeljene Srbe i Albance”. Zaista velikodušno od strane EU.

U analizi američkog lista ima još nekih detalja o Kosovu, manje ili više priča koje podsjećaju na medijska izvješća uoči i nakon 1999.

No, danas, nakon 18 godina neuspjeha, novinarka Barbara Surk na Balkanu u svemu vidi “ruku Kremlja”. Čini se kao dobar izgovor Zapada da opravda neuspjehe svoje politike u regiji, osim ako za uspjeh ne smatramo potpuno podjarmljivanje naroda i njihovih samo naizgled suverenih država na ovim prostorima.

Jesu li Rusi prisutni u “kompleksnom vrtlogu balkanske politike”, što je jedino točno što je Barbara Surk napisala? Naravno da jesu. No, za razliku od The New York Timesa, ne šire glasine i teze o naporima Europske unije i NATO pakta u održavanju mira i stabilnosti u zemljama Balkana, jer je situacija i dalje napeta.

No, ako uzmemo u obzir činjenicu da su da su Rusi od raspada Sovjetskog Saveza, pa sve do prije desetak ili petnaest godina, bili potpuno odsutni u međunarodnoj politici, pa tako i na Balkanu, legitimno se pitati gdje treba tražiti prave razloge za napetosti koje mogu prerasti u sukob? U brzopletoj želji da cijela regija što prije uđe u EU i NATO ili “svemoćnoj ruci Kremlja”, sposobnoj da uništi krhki mir kojeg nam je “podario NATO pakt”.

Pravi razlog za trenutnu situaciju, prije svega, nisu nikakve “stoljetne netrpeljivosti među narodima u regiji”, kako žele da vjerujemo, jer se tim lažima sve može opravdati. Napetosti i netrpeljivost su, kao što je slučaj u brojnim regijama u svijetu, posljedice sukoba proizvedenih i podržanih od strane Zapada početkom ’90-ih, na Kosovu 1999. godine, a u Makedoniji 2001.

Odgovornost u cijelosti leži u zapadnim zemljama i njihovim brzopletim odlukama, koje su u ostvarenju svojih geopolitičkih političkih ciljeva vješto koristile povijesne podijele i “kompleksni vrtlog balkanske politike”. Manje je vjerojatno da ih nikada nisu ni pokušale razumjeti i da su sve činile u “najboljoj namjeri”.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
98 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Da Bog da se raspali na zapadu pa im mi gradili mostove..

cosmopolitin
Gost
cosmopolitin
4 godine prije
Reply to  Alen

Jah, pusta zelja jer za to bi, kao prvo, trebali ( vecina ) biti voljni i u stanju razumjeti i sazvakati ovaj tekst … Tuzno je i gorko posmatrati patnju naroda ….

Hash
Gost
Hash
4 godine prije
Reply to  Alen

Dace Bog.
Sjeti se kraja Top liste nadrealista

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Hash

Haha, zabravih gdje se ono odrzavao sastana za mir..Cajnice ,han pjesak..tako nesto

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
4 godine prije

Vrlo.realan osvrt ….narocito onaj dio koji se tice Rusa…

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
4 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Vidim da po ovim minusima nisam shvacen…pa da pojasnim… Raspadom Jugoslavije izvrsena je nevidjena pljacka resursa, imovine, banaka ,industrije u svim republikama…uz naravno pomoc njihovih elita… No postoji razlika… Slovenija i Hrvatska neznaju da su okupirane… Bosna,Crna Gora,Makedonija samo djelimicno imaju svijest o tome… Srbija je nakon 1999 potpuno svjesna… Pročitaj više »

goltanco
Gost
goltanco
4 godine prije

Nekad nas je ‘cuvala” JNA a danas NATO.
U zatvoru se cuvaju ljudi.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
1 godina prije
Reply to  goltanco

Jadan je onaj koga drugi trebaju cuvati i nije se sam u stanju odbraniti.

Ana
Gost
Ana
4 godine prije

“a naše političke vođe nikako da shvate da ne rade na dobrobit vlastitih naroda.” Znaju oni i shvacaju sve, ali nemaju vremena jer , kao i uvijek, rade za svoje interese, gladni uvijek vise eura i polozaja. A sto se tice NATO i RUSIJE- tesko bi se moglo reci tko… Pročitaj više »

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  Ana

Savršeno je jasno da smo žabe.

Sarka
Gost
Sarka
4 godine prije

Stoljetna netrpeljivost je pregrub izraz, naravno. No, nisu ni “napetosti i netrpeljivosti” posljedice (samo) zadnjeg rata. Mislim da se autor ipak trebao upustiti u rasvjetljavanje tog izraza “netrpeljivost”. Na nasim prostorima (od Vardra pa do Triglava), kao sto autor kaze, smjenjivala su se carstva…ali se nasi narodi nisu nikada momacki… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Sarka

Stvari idu suvise brzo napred..Mislim da nemamo vremena razglabati o istoriji ..Buducnost je bitnija a ova bliska koja dolazi trazi veliku mudrost da je prezivimo..
Pitam se hoce li se ikad povesti rasprava sta mozemo uciniti dobro jedni drugima..

Blues
Gost
Blues
4 godine prije
Reply to  Alen

Alene, ne možemo učiniti dobro sami sebi a kamo li jedni drugima.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene
Stara Latinska u prijevodu: POVIJEST JE UCITELJICA ZIVOTA. Svi mi od rodjenja ucimo na poziivnim iskustvima ali najvise na losim iskustvima. Znas onu; Tko se jednom opece taj i na hladno puse. Da bi znao kuda ides i kamo zelis stici moras znati od kuda si krenio.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  Sarka

“stoljetne netrpeljivosti među narodima u regiji”, navodnici Sarka, navodnici,… 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
4 godine prije
Reply to  Sarka

Na kraju , ako usporediš, kao da si ti pisala ovo, …tko zna? Možda i jesi?

Sarka
Gost
Sarka
4 godine prije

“Druga stvar na koju sam htio ukazati” je moj citat iz kojega se da zakljuciti da sam musko. Dakle, pod navodnike se stavljaju citati, ali ako zelis te navodnike koristiti umjesto rijeci-toboznji, navodni i sl. a u recenici”stoljetna netrpeljivost medju narodima” onda si u krivu i upravo o tome sam… Pročitaj više »

Sarka
Gost
Sarka
4 godine prije
Reply to  Sarka

Izgubice se u moru postova. Ispod je odgovor Zukovu na njegovu tvrdnju da se koljemo svakih 20-tak Godina… ovdje ima vise smisla. Dakle: Pa dobro…a da li bi mogao navesti i godine kada smo se klali? Ili da ti vjerujemo na rijec? Evo da ti olaksam…navedi bilo koju godinu prije… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  Sarka

Sarka nikaj se ne bu izgubilo , tvoje pitanje je nenadjebivo , odgovor nebus dobil(a) od zukova vec kraljevica marka 🙂

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  Sarka

Itekako su hrvati i muslimani u austrougarskim uniformama klali Srbe po Srbiji od 1914 – 1918. Oni su dosli u Srbiju da ubijaju.

Sarka
Gost
Sarka
4 godine prije
Reply to  Ivan

Ma hajde? Pa zasto, onda, o tome ne ucimo u skolama? Pa valjda bi Ivo Andric ili Vuk Draskovic napisali koju pripovjetku o tome. Sa takvom proizvoljnom konstatacijom, Ivane, u svome odrastanju nisi odmakao dalje od amebe. I upravo ti i takvi kao ti, oni koji se hrane na mitovima… Pročitaj više »

Hani
Gost
Hani
4 godine prije
Reply to  Sarka

Tvoj deda pod turbanom.

Tonny
Gost
Tonny
4 godine prije

….The New York Times….aj, hvala bogu, nasi novinari su prestali pisati “utjecajni” The New York Times…bilo kako tu sam dalje prestao citati…I am fed up of fake news from The New York Times…….

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije

Nisam prvi put primijetio da gospodin Babić iznosi netočne podatke o broju mrtvih u ex-jugoslavenskim ratovima. Piše u članku: nekoliko stotina tisuća mrtvih. Šta to uopće znači nekoliko stotina tisuća? To može biti i 300, ali i 800 tisuća. Vrlo precizno se zna koliko je ljudi ukupno izginulo ili se… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  zlatan

Također mislim da je uzrok svih ex-jugoslavenskih ratova isključivo na nama samima, na našim pokvarenim elitama. Političkim, i ostalim. Nikakvi vanjski, tj.ni zapadni ni istočni faktori nisu imali nikakve veze. Po meni daleko najviše je kriv Milošević, premda ni drugi nisu bili posve nevini. Jedino možda nisu imali snage i… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  zlatan

Mislim da grijesis oko vanjskh faktora.. Ipak u srcu evrope da se dozvoli rat ne moze proci bez precitnog odobravanja evrope i oharbrivanja za isti od strane amerike.. Slazem se na nama je 70% ovih 30 dijele usa -evropa bare-bare.. Opet tvrdim da nije bilo ovih odobravanja i ohrabrenja tesko… Pročitaj više »

rodoljub
Gost
rodoljub
4 godine prije
Reply to  Alen

EU i USA su iz potaje podsticali ratove na ovim prostorima, upravljali njima i pripremali teren i momenat kada ce se oni pojaviti kao mirotvorci, posto su postigli cilj – mrznju medju narodima . Uvek ciljeve postizu metodom “zavadi pa vladaj” , a to nije tesko kada medju narodima Balkana… Pročitaj više »

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
1 godina prije
Reply to  rodoljub

Tek da vas podijetim na povjesne fakte. Prvi svijetski rat zapoceo Sarajevskim atentatom, a srpsku Crnu ruku su financirali i obucavali pripadnici Britanske vosjke u biti je bio rat izmedju Britanije i Njemacke, a kako je zakljucen i okoncan Prvi svietski sa neparavednim ugovorom kolonizatora Britanaca odgovor smo ubroz dozivjeli… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Alen

ALENE, ne griješim niti malo. Krivnja je na unutrašnjo-jugoslavenskim faktorima. Da su naši slavenski, južnoslavenski narodi bili toliko željni živjeti zajedno, da su sve političke elite u svim ex-yu republika bile složne u izgradnji i nastavljanju zajedničke federacije, nikakav vanjski faktor ne bi mogao ama baš ništa. Naprotiv, cijela zapadna,… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  zlatan

Ok, zalatane navedi samo jedan rat ili manji sukob čak , u evroaziji od 90 na ovamo da zapad NIJE u njemu imao/ ima svoje prste umjesanee..

zlatan
Gost
zlatan
4 godine prije
Reply to  Alen

ALENE pada mi ovog trenutka na pamet rat između Armenije i Azerbajdžana oko Gorskog Karabaha. Ako Alene uopće znaš gdje je to, i šta se tamo točno dogodilo. Prvi sukobi su počeli već 1989, dakle dok je još postojao SSSR. Pada mi na pamet i povremeno puškaranje na visokim ledenjacima… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatene ,procitaj moj komentra bolje malo sta sam napisao.. Ono o 70%-30% odnosu..Naravno da je jako puno do nas ali koliko god mi htjeli ili ne htjeli nema sukoba dok ujka sem ne kaze da ga ima… Zalosno da na primjeru ostalih nesretnih zemalja nemozes izvuci zakljucak kako stvari idu..Tu… Pročitaj više »

Hash
Gost
Hash
4 godine prije
Reply to  Alen

Alene ne vidi Zlaja kod ociju.
Sve nesrece nam je smjesti zapad a glavnu ulogu su imali britanci. Da njih ne bi ni turci se ne bi onoliko odrzali.
Treba citati i to iz vise izvora

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Hash

Hash, otomansko carstvo je radilo za britance..Moderna Turska je projekt britanaca..100% provjereno i tacno..Vecinom kako otomane tako i turke su koristili kao tampon s rusijom i pritisak na evropu..Preko osmanlija su unistili kalifat te tako omogucili prvu stepenicu ka uspostavi izraela…Nakon raspada osmanlija i kalifata ostale su rascjepkane drzave pod… Pročitaj više »

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene Ujka Sam je najgeoncidjiji stvor ikada na ovom svijetu. Samim rodjenjem ujaka Sama je pobijeno izmedju 75 i 80% domorodjackih indijanaca, vrijeme je da ujka Sam umre nadajmo se skoroj smrti i neka pociva u miru te da nikada vise ne bude netko tko ce u 244 godine zivora… Pročitaj više »

Q-90651
Gost
Q-90651
4 godine prije
Reply to  zlatan

Hoces li to reci i za Siriju?
Ajde ne mudruj previse.

Q-90651
Gost
Q-90651
4 godine prije
Reply to  zlatan

@ Zlatane, pogledaj Ukrajinu, vidis sto se dogodilo a tako nesto se ne moze dogoditi u Rumunjskoj ili Grckoj, ne moze se dogoditi u nikojoj NATO clanici, zato ne lupetaj.

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  zlatan

Da ne bi pune vrece dolara iz helikoptera CIA ponudenih mnogim u JNA i MSM, rata ne bi bilo. BI je bitan i rimski put od vajkada, i tu ima jedna strateska tacka,kojom je isao i Barba Rosa i to samo uz dozvolu Nemanjica u krizarske ratove, a zove se… Pročitaj više »

Q-90651
Gost
Q-90651
4 godine prije
Reply to  Alen

UKUSA

su od 45 podrzavali svakog tko je htio destabilizirati Jugoslaviju – nije mi zao a nije mi ni drago za tom drzavom.

UKUSA su podrzavali muslimanski “nacionalizam” po Bosni, podrzavali su Siptare, cetnike, hrv. nacionaliste, ustase, rojaliste…Djilasa, Veselicu…svatko je na zapadu postao legenda ili “Navalni” ili opozicioni lider.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Q-90651

Da ,najblizi suradnici alije izetbegovica su dosli u bih , tik pred rat iz usa.. Ganic,silajdzic,sacirbegovic,ceric,lagumdzija te iz tursko saudijske strane , cengic.. Dakle prozapadni tipovi savjetuju ..

Hash
Gost
Hash
4 godine prije
Reply to  zlatan

Opet Srbi krivi.
Izgleda sto smo živi.
Najveci grijeh nam je u ratovima 90- tih sto nismo doklani poslije ndh

Orzowei
Gost
Orzowei
4 godine prije
Reply to  Hash

Hash@ Pa nije vas niko diro kod kuce u Srbiji. Ako vam je zivotni cilj ici pljackatklatpalit u tudjim zemljama, onda se nemojte cuditi da dobijete po prstima. Najbolje bi bilo da se to nikada ne dogodi ni jednom Srbinu. Prvi korak prema tom cilju je uviditi svoje greske, odma… Pročitaj više »

Deda Brada
Gost
Deda Brada
4 godine prije
Reply to  zlatan

Odakle ovoliko minusa za zlatanov drugi komentar? Zbog pominjanja Miliševićeve krivice, ili zato što nije predstavljen još više krivim? Verovatno i jedno i drugo.

Sardelino
Gost
Sardelino
4 godine prije
Reply to  Deda Brada

Neznam zašto. Ali priznajem, meni se omaklo. Išao sam provjeriti dali sustav funkcionira.

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  zlatan

Ne bih se slozio da je Milosevic najvise kriv. On je kao najjaca politicka figura u ocima zapada bio najvise eksponiran. Pa Tudjman je sam vise puta rekao da je Hrvatskoj trebao rat. Karadzic je pozivao muslimane da ne pocinju oruzane sukobe 92. Ne znam sta je Srbima trebalo ciniti… Pročitaj više »

Da tako, samo suprotno.
Gost
Da tako, samo suprotno.
4 godine prije
Reply to  Ivan

Dobar Ivane, šta je bilo sa institucionalnim zlostavljanjem Hrvata, hrvatske povjesti, hrvatskoga jezika od manjine u Hrvatskoj i od centrale iz Beograda. Da je istina što pišeš a nije jer je ponavljanje propagande, nebi se inače pridružilo na tisuće Pravoslavaca u odbranu takve po tebi zločeste zemlje, gdje se eto… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije

Citaj i slusaj malo Tvrtka Jakovinu, no izgleda on bas i nije popularan kod vas posto iznosi istorijske cinjenice koje nisu po zvanicnoj hrvatskoj politici. Kakva vasa istorija, sve je to falsifikat Vatikana. Cak i vas prvi knez Borna je pripadnik srpskog plemena i dosao je na teritoriju dalmacije iz… Pročitaj više »

mali pas
Gost
mali pas
4 godine prije
Reply to  Ivan

Moj Ivane, ti zivis u jednom veeelikom oblaku izmisljotine. Svako bi mogao napisati knjigu iskrivljenih cinjenica i laznih istina u koje vjeruje njih 5 od nas 100.

Da tako, samo suprotno.
Gost
Da tako, samo suprotno.
4 godine prije
Reply to  Ivan

Ivan@ uvjerio si me. Evo vam se vraćam u otacdžbinski narod. Gdje trebam podpisati? Daj mi te knjige gdje se pljuje po svim vašim susjedima redom, da i to naučim. Ali onda se svi vraćamo u Osmane, jer oni kažu da vi uglavnom potječete od njih.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
1 godina prije
Reply to  zlatan

Zadnji rat na Balknau koji eto neki zovu Domovinskim nikada nebi uspio da zapad nije zametnio medjuetnicke sukobe a za to su im trebale tri budaletine pa su nasli jednoga Slobu koji je sanjao o obnovi velikog carstva cara Dusana, jednoga Franju koji je sanajo o obnovi velkikog hrvatskog kraljevstva… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  zlatan

N jedna krava se ne bode sama.

subaru
Gost
subaru
4 godine prije

Tama kreira povjest u svijetu a kamoli na Balkanu. đu jork tajms pa tko to može više čitati.

Rijeka
Gost
Rijeka
4 godine prije

….đu jork tajms….heheheee….

Osoba C
Gost
Osoba C
4 godine prije

Borg nas je asimilirao, a mene nije dopala Seven of Nine. Opet sam izvisio. Pljuc.

USA exceptional
Gost
USA exceptional
4 godine prije

Bas citam engleske drzavne novine BBC u kojima Njemceva zovu da je bio “Putin critic” moje pitanje je Zlatanu zasto se nitko u Hrvatskoj ili Americi ne zove Kolindov ili Trumpov kriticar po BBC?
Sve je jasno.

USA exceptional
Gost
USA exceptional
4 godine prije

U Rusiji ima medju politicarima na tisuce kriticara aktivista. Za Engleze je samo onaj kriticar tko radi za zapad iz Rusije. Ako si Rus a kriticar Putina, to jest zelis biti veci Papa od samog Pape onda nisi kriticar. Zar nisu Zirinovski ili Strjelkov ili Dugin kriticari Putina? Jesu. Oni… Pročitaj više »

USA exceptional
Gost
USA exceptional
4 godine prije

Moje pitanje jeste
Kakav je stav Navalova naspram zapadnih sankcija?
Suti kao zaliven.
Kakav je njegov stav za prosirenje NATO pakta u Ukrajinu, Gruziju, Armeniju?
Suti kao zaliven.
Zar moze takav covjek uopce izaci na izbore, zar su Rusi idioti?

dalmata
Gost
dalmata
4 godine prije

Konacno,jasne su babe i zabe.Sve je kriva Juga.Kriva je za slobodu,rad sa redovnom platom(a to je necuveno,da radnik dobije platu,putne trskove ili besplatni prevoz)besplatno zdravstvo i skolstvo,placene praznike,regres za godisnji odmor,da se zivi u miru,da kriminalci trunu u zatvoru,da se zna sta je ponos a sta izdaja,i ko bi sve… Pročitaj više »

Jing-sung
Gost
Jing-sung
4 godine prije

Warren Buffet je napokon stupio u obranu Trumpa. W. Buffet je izjavio da ce on vrijednovati Trumpa na osnovu ovih kriterija. 1- Kako ce se Trupm suprostaviti “rouge” [ divljim ] vladama da se docepaju oruzja za masovno unistenje. Kako ce se Trupm suprostaviti terorizmu. Ni rijeci da Buffet zagovara… Pročitaj više »

laki
Gost
laki
4 godine prije

Alen
Potpuno si u pravu, narod pokusa ici protiv vlasti u Ukrajini, Rumunjskoj, Grckoj, Francuskoj…sve ode u vjetar a zasto?
Zato jer nemaju podrsku americke vlade.

Alen
Gost
Alen
4 godine prije

Ono sto bi nas sviju trebalo ponajvise trenutno zanimati je onaj dio teksta koji kaze ” vratiti nacionalni suverenitet ” Sta je suverenitet ? Suverenitet (fra. souverain od lat. superanus) je potpuna vlast vladara, države ili naroda na vlastitu teritoriju , te nezavisnost takve vlasti u odnosu na BILO KAKVU… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Mogao bih napisati kilometre teksta na ovu temu , no medjutim biti cu vrlo kratak , jebo narod koji se svakih 20 -tak godina pokolje zbog dva, tri strana spijuna .

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Narod se pobije zbog ljudi kao sto je ovaj Cetnik iz Londona, rojalista, Stephen Karganovic koji je danas napisao za The Saker pamflet pun mrznje naspram Hrvata i to na tecnom engleskom jeziku pod naslovom Morbid racist poster in EU Croatia Izmislio je da se u Hrvatskoj stampaju posteri, valjda… Pročitaj više »

Dri Chinisin mit nim Kintribis
Gost
Dri Chinisin mit nim Kintribis
4 godine prije
Reply to  Ivan

Ivan, tražiš podršku na pogresnoj adresi. Da ne objasnim detaljnije zbog brisanja.

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  Ivan

Zasto fake news imenjace, pa svi smo videli taj poster postavljen u Vukovaru. Do sad su bili grafiti “Srbe na vrbe” a sad ste poceli da se bavide i grafickim dizajnom.

Sarka
Gost
Sarka
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa dobro…a da li bi mogli navesti i godine kada smo se klali? Ili da ti vjerujemo na rijec? Evo da ti olaksam…navedi bilo koju godinu prije WWII gdje smo se tako zdusno poklali, kako kazes. Nismo se klali pod Turcima (bilo nam je tesko svima-nekom vise nekom manje). Nismo… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Draga gospodo ne trebamo se vracati u rimsko carstvo da bi utvrdili svoj kukavicluk , dovoljno se prisjetiti posljednjeg rata , (domovinski , otadjbinski , kurcev- palcev) ….. koliko je vas stalo na put ludilu 90 tih i kazalo , cekajte ljudi pa ovo nema smisla , zasto da palim… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Aferim Žukove ,aferim..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije
Reply to  Alen

I ti meni ziv bio druze.

Grupnjakić
Gost
Grupnjakić
4 godine prije
Reply to  Alen

… ajmo se organizirati, več treći put pušim…

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Bravo za komentar. Ziv bio.

Grupnjakić
Gost
Grupnjakić
4 godine prije
Reply to  Ivan

Jelda, …hvala!

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije

Nazalost, the Saker je banirao moj post. Kad sam napisao moj post nije bio niti jedan, cekalo se na moderatora. Sad su se pojavila dva posta, moga nema. Koliko god sam pacifista i umjeren, takvi se ne uklapaju za Sakera i Stephen Karganovic. Da, ja vam kazem stranci i oni… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
4 godine prije
Reply to  Ivan

Gledao sam. Hoces li napisati ovdje? Bar da znamo prosuditi da li Saker pretjeruje. Hvala.

Željko
Gost
Željko
4 godine prije

Konačno odličan tekst koji se tiče nas na ” zapadnom Balkanu ” ! Respektiram i druge dijelove svijeta ali ” moj dio svijeta ” je meni najbitniji !!

PanSlaven
Gost
PanSlaven
4 godine prije

mislio sam zahebat administratora, da mi ne koči tekst, ali ne da se.. eto onda puni link, pa usvojite to i nemojte više nasjedat na germanske podvale. Hvala
https://www.acebook.com/illyrians.are.south.slavs.Iliri.su.juzni.slaveni/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

Dri Chinisi mit nim Kintribis
Gost
Dri Chinisi mit nim Kintribis
4 godine prije

Nažalost po navici, opet jednostran tekst sa ciljem branjenja Rusa kao pravednika, i još gore, opet podjela krivnje za rat na sve strane. Ovo da su vanjski faktori krivi, je varianta od klasičnog, mir mir svak je kriv, više zvuči na, ko nas bre zavadi.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Raspadom SFRJ nastala je Supacka EX Juga , to jest skup nacionalnih banana drzavica Supaka i njihovi servisi. Supacka Ex Juga ne postoji da bi pomagala onima kojima je potrebna pomoc, vec da bi oni kojima je potrebna pomoc placali za to drzavotvornim Supcima. Supacka Ex Juga ne poznaje drustvenu… Pročitaj više »

celinc
Gost
celinc
4 godine prije

“”””Odgovornost u cijelosti leži u zapadnim zemljama i njihovim brzopletim odlukama, koje su u ostvarenju svojih geopolitičkih političkih ciljeva vješto koristile povijesne podijele i “kompleksni vrtlog balkanske politike”. Manje je vjerojatno da ih nikada nisu ni pokušale razumjeti i da su sve činile u “najboljoj namjeri”””-nikakvih brzopletnih odluka NIJE bilo,jedino… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
4 godine prije

Uzmite si malo vremena pa pogledajte ovaj dokumentarni film iz 1978g , snimljen u Splitu . http://www.dailymotion.com/video/x2i2mfv_branko-lentic-splitske-usputne-price-na-trznici-1978_shortfilms Tamo samo komentirao ovaj dokumentarac pa sam vam slobodan kopirati prepisku . Ovaj dokumentarac sa trznice u Splitu pobija sve lazi kojih smo se naslusali od 1990 godine na ovamo . 1.Ljudi su… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij, ma zasluzia ijadu plusi za ova ca si nan na ovi link pokaza. Ajmo ca judi vratiti dikataturu iz 1978. a ovin LOPIN iz ZNA SE neka bude njiova JEBOKRACIJA

jale
Gost
jale
4 godine prije

BALKAN UNITED!!!

Miki
Gost
Miki
4 godine prije

Babiću povijest ti nije jaća strana.

Dedi
Gost
Dedi
4 godine prije

Zukove s ovim si sve zezno. Taj Dezulovic je obicno novinarsko smece koje radi za onoga koji plati vise.

davor
Gost
davor
4 godine prije

Rusija danas i Rusija prije 30 godina su nebo i zemlja. Osobno me veseli nedavno sam pročitao komentar ruskog veleposlanika u HR Azimova kako Rusija unutar godinu dana gradi trg Republike Hrvatske u Moskvi gdje će biti postavljen spomenik Juraju Križaniću, inače originalnom panslavistu, preteči sveslavenske ideje utemeljene u kršćanskoj… Pročitaj više »

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
1 godina prije
Reply to  davor

Panslavizam je mnogo bolja ideja i u teoriji i u praksi do EU i NATE.
SLAVENI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE!!!!!

davor
Gost
davor
4 godine prije

A NYT to je propaganda koju više nitko ne može probaviti, samo navesti popis za što su se okrivili Rusiju je čista fikcija, od Sirije, Ukrajine, Fifa, WaDa, Eurosong, Olimpijske igre, Balkan, Baltik..ukratko sve što je “Hanoi John” McCain obećao.

Abu dabi
Gost
Abu dabi
4 godine prije

Nemačka ideologija razbijanja slavenskog Balkanskog korpusa zdušno je prihvaćena od otimača kapitala u današnjici. Nametanje međusobne mržne narodima istog ili sličnog korena dovela je do toga da su međusobni ratovi neizbežni. Posledica ! Njihove teritorije i uticaji su sve veći ,Balkacima ostaje da budu poslušni , siromašni i da ponovo… Pročitaj više »

duca
Gost
duca
4 godine prije
Reply to  Abu dabi

Za rat u bivsoj Jugi najmanje smo krivi mi, obican narod. Interes su imali svi, svako svoj, ali svi. Bio sam na nekom hriscanskom kampu i video svojim ocima koliko ljudi mojih godina imaju trezvenije poglede na odnose medju narodima, a kako su deca koja su u vreme rata bila… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
4 godine prije
Reply to  duca

E to sto pises,a ljudi ti rekli ,koliko ofanziva zaustavljeno i slicne nelogicnosti govore samo jedno.. Manje vise sve je dogovoreno.. Dogovr je bio da se stvore etnicki ciste teritorije ..Srbi iz hrvatske u sjevernu bosnu a hrvati u hrvatsku..Bosna je trebala biti podjeljena ..u pocetku.. Kako to nije poslo… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
4 godine prije

dolazim iz kraja koje se danas jako ustasi. nekad smo se partizanili, komunjarili, staljinili. za vrijeme kralja (habsburg je bio car ili kajzer; dakle kralj je karadjordje) smo zicali lovu za bunare a opcinski vocnjak imenovali po kralju. u ono vrijeme, u sam osvit naseg zadnjeg bratoublilackog rata, bio sam… Pročitaj više »

duca
Gost
duca
4 godine prije
Reply to  Brainstorm

Nisam te bas razumeo sta hoces da kazes ovim sto si napisao… Pravo da ti kazem, ja sam bio tinejdzer kad se sve desavalo, sve sto znam, znam iz druge ruke, nisam licno doziveo nista od toga. Kako, sta se desavalo, ne znam, koji su porivi bili da uzmete vi… Pročitaj više »

Da tako, samo suprotno.
Gost
Da tako, samo suprotno.
4 godine prije
Reply to  duca

brainst@ kao da si pomućko dva teksta.
duca@ Nisi doživio, ali sve znaš. Previše si nadojen propagandom, zato nema svrhe tebi objašnjavati. Samo ovoliko, pusti to sa izjednačavanjem krivnje, to ti je bezobrazno. To nevole slušati onih 90% Hrvata koji rat nisu htjeli i zato nikada nisu umarširali u Vojvodinu.

Ivan
Gost
Ivan
4 godine prije

Vi da umarsirate u Vojvodinu, pa vi bez NATO niste ni krajiiske Srbe mogli da pobedite. E moj jadnice, naprotiv 90% hrvata je gajilo mrznju i htelo rat. Steta sto niste silom krenuli da osvajate istocnu Slavoniju jer je zapad Srbiji dao zeleno svetlo da intervenise. proveo sam tad 3… Pročitaj više »

Hani
Gost
Hani
4 godine prije
Reply to  Ivan

A jaao.

duca
Gost
duca
4 godine prije

Nisam ni napisao da je vecina hrvata htela rat. Nije, upravo to i tvrdim. Kao sto ga nisu hteli ni srbi, bar vecina. Poenta je da se vi niste “branili”, niti smo mi “napadali”, vec je sve bio jedan dobro organizovani teatar ciji su glavni reziseri bili na obe strane,… Pročitaj više »

Jupiter
Gost
Jupiter
4 godine prije
Reply to  Brainstorm

Poštujem tvoje mišljenje,savet- samo čitaj i čitaj što više iz više izvora i jednog dana istina će ti se sama prikazati.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
1 godina prije

EU fantasticna ideja pogresna implementacija, EU nije demokracija vec diktatura krupnog kapitala odnosno ekonomski jacih. U osnovi i teoriji EU kaze da je 500,000 jednako 100 miliona, jer kaze da je drzava od 500.000 jednaka i ravnopravna drzavi od 100 miliona sto ne ide ni u teoriji a ni u… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik