fbpx

Podjele na Balkanu – “Ruka Kremlja” ugrožava krhki mir kojeg nam jamči NATO

Karta Balkana 3D

Narode koji žive na ovim prostorima bi se u povijesnom smislu moglo nazvati “najnesretnijima” na svijetu.

Iako slavenska plemena, dolazeći nekoliko stoljeća kasnije, to nisu mogla pretpostaviti, na naše su sudbine neizbrisiv trag ostavile podjele na koje sami nismo mogli utjecati.

Prvo se, točno preko Zapadnog Balkana, nekima toliko omraženog termina, podijelilo Rimsko Carstvo. Naime, prema ondašnjem stajalištu, iako je postojalo samo jedno carstvo s dva vladara, dvije su države nastale podjelom Rimskog Carstva 395. godine kada je rimski car Teodozije I. Veliki podijelio carstvo svojim sinovima, tako da je zapadni dio dobio Honorije, a istočni Arkadije. No, Zapadno Rimsko Carstvo je propalo već 476. godine kad je Odoakar  svrgnuo mladog cara Romula Augustula i preuzeo vlast.

Zapadno i Istočno rimsko carstvo

Zapadno i Istočno rimsko carstvo

Istočno Rimsko Carstvo, koje službeno nastaje 330. godine kada car Konstantin Veliki prebacuje prijestolnicu Rimskog Carstva u Novi Rim, koji će u našim krajevima postati poznat pod imenom Carigrad. S političkim sustavom cezaropapizma će preživjeti sve do 1460. godine, kada njegovu posljednju provinciju Moreju zauzimaju Turci.

Druga velika podjela je raskol Istoka i Zapada, kada je 1054. dotad formalno jedinstvena kršćanska crkva trajno razdvojena na katoličku crkvu na zapadu i pravoslavnu crkvu na istoku srednjovjekovne Europe.

Kasnije podjele su iz vlastitih interesa na ovim prostorima poticale razne europske dinastije i Osmansko Carstvo. Važnih događaja je bilo puno, ali ih nećemo sve nabrajati, jer su se na ovim prostorima oduvijek ispreplitali interesi carstava i velikih sila.

Nije za zanemariti ni Churchillov prijedlog Staljinu krajem Drugog svjetskog rata o podjeli sfera utjecaja na Balkanu i u Podunavlju. Što se tadašnje Jugoslavije tiče, omjer je trebao biti 50% prema 50%. Britanski je premijer, naime, Staljinu nudio ono što je Crvena armija već imala ili joj je bilo nadohvat ruke, dok je za sebe tražio politički utjecaj na područjima gdje, izuzmemo li Grčku, još nije bilo engleskih postrojbi. Staljin, koji nije htio nepotrebno pogoršavati odnose sa Zapadom, taj je prijedlog prihvatio. No kasnije je političko vodstvo na čelu s Titom uspjelo izbjeći takav scenarij. Kako se čini sve do početka ’90-ih, kada su, otprilike po granicama još od podijele Rimskog Carstva, velike sile počele utjecati na zbivanja na ovim prostorima. U sve se uključila i Turska, kao povijesna sljednica Osmanskog Carstva i danas imamo što imamo. Svatko od velikih sila želi svoj dio Zapadnog Balkana, a naše političke vođe nikako da shvate da ne rade na dobrobit vlastitih naroda.

Bosna i Hercegovina, srce Zapadnog Balkana, mogla bi biti centripetalna i sjedinjujuća sila, ali ne u smislu obnove nekakve Jugoslavije, koje u nekoj dalekoj budućnosti može i ne mora biti, što je danas potpuno nevažno. Pogrešno je vjerovati da je Jugoslavija projekt na čijoj obnovi treba zdušno raditi, jer je to bila federalna država kao mnoge u svijetu, a države nastaju i nestaju, ovisno o raznim vanjskim i unutarnjim čimbenicima i povijesnim okolnostima.

Danas u prvom redu treba povratiti izgubljene nacionalne suverenitete, a onda vidjeti kako i na kojoj razini voditi politike koje će nas zbližavati, ne nužno i ujediniti u istoj državi, ali politike koje nas neće dijeliti. Kao što smo vidjeli tijekom ’80-ih, za podijeliti narode ovih prostora ne treba puno, a za provesti u djelo takvu zamisao je dovoljan malo bolje obučeni stručnjak nekih od inozemnih obavještajnih službi i želja svjetskih centara moći da do razdora dođe.

Danas je problem što se u svojoj ekspanziji NATO pakt ne želi zaustaviti i pod svaku cijenu želi apsorbirati preostale zemlje regije.

Unatoč svim njezinim manama, Europska unija predstavlja manji problem, ali je pitanje hoće li preživjeti do trenutka kada BiH, Makedonija, Crna Gora, Srbija s Kosovom i Albanija budu ispunjavali sve kriterije za ulazak.

NATO je posve druga priča. Brzopleto uvlačenje ostatka zemalja, posebno BiH, Crne Gore i Srbije, moglo bi dovesti do novih podjela i sukoba, što će nas opet vratiti nekoliko stoljeća unatrag. Crna Gora je prilično podijeljena oko ulaska, a Milo Đukanović to želi učiniti kroz odluku parlamenta, izbjegavajući referendum. BiH je slučaj za opširniju analizu, ali pojednostavljeno – tri konstitutivna naroda vode politiku blisku centrima za koje smatraju da su njihov sastavni dio. Lako je razumjeti da Hrvati u BiH žele i u EU i NATO, jer je Hrvatska njihov dio, Bošnjaci su zbunjeni, jer gledaju kako se ponaša Turska, a Ankari Europska unija i jest i nije prioritet, a odnedavno nije pouzdan partner ni NATO pakta. Srbi u BiH, kao što je za očekivati, prihvaćaju europske integracije, jer znaju da će to biti dugoročan proces, ali su protiv pristupanja NATO paktu, što je, barem do sada, službena politika Beograda. Međutim, kandidatura aktualnog premijera Aleksandra Vučića za predsjednika, koji bi se, ako pobijedi, posvetio vanjskoj politici, nadzoru obavještajnih službi i vojske, a kome potporu daje zagovornik ulaska u NATO, Vuk Drašković i njegov SPO odan potomcima svrgnute dinastije u Londonu, baca sjenu na opredijeljenost Srbije za vojnu neutralnost.

Dakle, opet smo tamo gdje smo bili prije 16 stoljeća, bolje rečeno – nigdje. Umjesto opreznog pristupa svjetskih velesila i najmanjem detalju koji bi mogao biti iskra koja će rasplamsati nove sukobe, jedni druge optužuju da se miješaju u unutarnje prilike bivših jugoslavenskih republika, kao da su naši odvjetnici i najveći prijatelji.

Nije tajna da Rusija ima svoje interese na ovim prostorima, ali je u širenju i jačanju utjecaja NATO puno agresivniji i manje brige vodi o posljedicama svojih odluka. U tom smislu je zanimljiv članak kojeg je ovih dana objavio The New York Times, koji Rusiju optužuje da “potkopava mirovne napore NATO pakta na Balkanu”.

The New York Times: “Rusija potkopava mirovne napore NATO pakta na Balkanu”

“Ruske aktivnosti u zemljama Balkana potkopavaju mirovne napore NATO saveza u regiji i izazivaju nove napetosti, prema zapadu”, prenosi The New York Times.

“Provokativne akcije Moskve na Balkanu mogu dovesti do destabilizacije situacije i pojave novog sukoba u regiji. Dok se NATO koncentrira i fokusira na pomaganje ruskom agresijom prestrašenih Poljske i baltičkih država i rješava nagomilane unutarnje probleme, Rusija pojačava svoje aktivnosti u zemljama Balkana”, piše The New York Times.

“Rusija vidi da se Zapad miješa u njeno dvorište i predsjednik Vladimir Putin želi pokazati da može uzvratiti”, rekao je Dimitar Bečev, stručnjak za Rusiju i Balkan i voditelj Instituta za europsku politiku u Sofiji.

Prema njegovim riječima, Balkan se na Zapadu smatra “mekim podzemljem” Moskve, savršeno prikladnim za pokazivanje sile.

“Unatoč naporima EU za promicanje, političkog rješenja između Srbije i odcijepljene republike, kao i granične ophodnje NATO saveza, 18 godina nakon sukoba na Kosovu, situacija u regiji je i dalje napeta. Tu nestabilnost Moskva pokušava iskoristiti kako bi se osiguralo da su njihovi interesi u regiji”, nastavlja NYT.

Američki list ističe “kako Moskva i dalje podržava Beograd i Srbe u Bosni i Hercegovini”.

Konkretno, Rusija je podržala bosanske Srbe kada su održali referendum o datumu Dana državnosti, koji je, prema američkom listu, “na kraju može dovesti do neovisnosti Republike Srpske od Sarajeva”.

Dalje se navodi “kako je Moskva aktivno podržala oporbenu koaliciju na parlamentarnim izborima u Makedoniji, čime je produžila političku nesigurnost u zemlji, dok je Europska unija učinila sve da se održe izbori i da se zemlja spasi od kolapsa”.

Za “oporbenu koaliciju” u Makedoniji NYT, vjerojatno misli na VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, s obzirom da se priprema vlada takozvanih socijaldemokrata i albanskih stranaka, iako je VMRO zapravo relativni izborni pobjednik.

“Osim toga, Rusija je pružala pomoć Srbiji u organizaciji niza provokacija protiv nezavisnosti Kosova u siječnju ove godine, posebice u izgradnju zida koji dijeli dio nepriznate republike od ostatka svog teritorija naseljenog Srbima i slanjem vlaka s ispisanim parolama “Kosovo je Srbija”, za NYT iz Zvečana piše Barbara Surk.

Ona također vidi “ruku Kremlja” u pokušaju organiziranja prevrata u Crnoj Gori tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore u listopadu 2016.

“Crnogorski posebni tužitelj Milivoje Katnić je rekao da ima dokaze o vezama prevratnika s ruskim vlastima, koji su time željeli spriječiti planirani ulazak zemlje u NATO”, piše Barbara Surk.

Međutim, nakon izjave, konkretne dokaze, ili barem dio njih, Katnić još nije predočio javnosti.

Najnovija vijest: Rusi osumnjičeni i za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Sada je Rusija i službeno okrivljena da je organizirala takozvani “državni udar” u Crnoj Gori. Naime, ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su osumnjičeni za organiziranje terorističkih aktivnosti u Crnoj Gori i stvaranje kriminalne organizacije. Njih dvojica su agenti su ruske vojne obavještajne službe GRU, ali dokaze za vijest nema Podgorica, nego su je potvrdile britanske, američke te sigurnosne službe drugih zemalja, pišu u crnogorski mediji.

Prema optužbama, ruski državljanin Eduard Šišmakov je bio vojni ataše u ruskom veleposlanstvu u Poljskoj, a za zadaću destabilizacije Crne Gore i njezina članstva u NATO paktu je promijenio identitet i dobio novo prezime – Širokov.

Za sličnu operaciju destabilizacije Moldavije i suprotstavljanja njezina pristupanja Europskoj uniji “svemoćni” Vladimir Popov je osumnjičen u ljeto 2014. godine.

Crna Gora je putem Interpola tražila izručenje dvojice navodnih ruskih agenata, iako je malo vjerojatno da će se to dogoditi. Službena Moskva je odbacila optužbe o umiješanosti u događaje u Podgorici u listopadu prošle godine.

No, crnogorsko pravosuđe, ako do početka suđenja ne budu dostupni, sudit će im u odsutnosti.

Đukanovićevo pravosuđe je priopćilo da su ruski nacionalisti glavni organizatori pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. listopada, kada je uhićena skupina osumnjičena da je na području Crne Gore tijekom dana i izborne noći planirala izvesti niz terorističkih akcija, te izazvati kaos u državi.

U svom osvrtu The new York Times se vraća i u ’90-e i napore Sjevernoatlantskog saveza da donese mir regiji.

Barbara Surk piše “kako patrole NATO pakta u šumovitim planinama duž granica između Srbije i Kosova mukotrpno rade, ali je, s obzirom na krvavo nasljeđe tog područja, situacija sada barem mirna”.

“Međutim, Rusija koristi napetosti, kao što želi iskoristiti političke pukotine u području na koje se nekada gledalo kao trijumf snažne američke diplomacije, a sada je puno rastućih izazova s kojima se susreće na putu u NATO i Europsku uniju. NATO je poslao pojačanja u Poljsku i baltičke zemlje u borbi protiv ruske akcije, a ruski angažman na Balkanu privlači manje pozornosti. Rusija ima duboke povijesne veze sa Srbijom, koja se žestoko protivila kada je NATO intervenirao na Kosovu 1999. Nakon američkog bombardiranja je Srbija izgubila kontrolu nad regijom, ali i dalje tamo podržava Srbe. Moskva obećava da nikada neće priznati suverenitet Kosova, a Putin dalje podržava Srbiju, kao i Srbe u Bosni i Hercegovini i nastavila se petljati u kompleksnom vrtlogu balkanske politike”, piše dalje NYT.

“Iako je Kosovo proglasilo neovisnost 2008. godine, albanska vlada u Prištini, nije uspjela preuzeti nadzor nad pretežno srpskim dijelovima zemlje sjeverno od rijeke Ibar, uključujući Mitrovicu, drugom po veličini gradu Kosova”, piše Barbara Surk i podsjeća na “zid izgrađen na srpskom dijelu mosta kojeg je u Kosovskoj Mitrovici financirala Europska unija, nadajući se da će objekt povezivati podijeljene zajednice”.

Zaista briljantan zaključak novinarke američkog lista. Nakon što su posvađali i naoružali ne samo Albance i Srbe, nego sve što se posvađati dalo, a Zapadni Balkan proglasili isključivim područjem njihovih interesa, što smo morali platiti s nekoliko stotina tisuća mrtvih i milijunima raseljenih, EU i NATO su “izgradili most na Ibru koji bi trebao povezati podijeljene Srbe i Albance”. Zaista velikodušno od strane EU.

U analizi američkog lista ima još nekih detalja o Kosovu, manje ili više priča koje podsjećaju na medijska izvješća uoči i nakon 1999.

No, danas, nakon 18 godina neuspjeha, novinarka Barbara Surk na Balkanu u svemu vidi “ruku Kremlja”. Čini se kao dobar izgovor Zapada da opravda neuspjehe svoje politike u regiji, osim ako za uspjeh ne smatramo potpuno podjarmljivanje naroda i njihovih samo naizgled suverenih država na ovim prostorima.

Jesu li Rusi prisutni u “kompleksnom vrtlogu balkanske politike”, što je jedino točno što je Barbara Surk napisala? Naravno da jesu. No, za razliku od The New York Timesa, ne šire glasine i teze o naporima Europske unije i NATO pakta u održavanju mira i stabilnosti u zemljama Balkana, jer je situacija i dalje napeta.

No, ako uzmemo u obzir činjenicu da su da su Rusi od raspada Sovjetskog Saveza, pa sve do prije desetak ili petnaest godina, bili potpuno odsutni u međunarodnoj politici, pa tako i na Balkanu, legitimno se pitati gdje treba tražiti prave razloge za napetosti koje mogu prerasti u sukob? U brzopletoj želji da cijela regija što prije uđe u EU i NATO ili “svemoćnoj ruci Kremlja”, sposobnoj da uništi krhki mir kojeg nam je “podario NATO pakt”.

Pravi razlog za trenutnu situaciju, prije svega, nisu nikakve “stoljetne netrpeljivosti među narodima u regiji”, kako žele da vjerujemo, jer se tim lažima sve može opravdati. Napetosti i netrpeljivost su, kao što je slučaj u brojnim regijama u svijetu, posljedice sukoba proizvedenih i podržanih od strane Zapada početkom ’90-ih, na Kosovu 1999. godine, a u Makedoniji 2001.

Odgovornost u cijelosti leži u zapadnim zemljama i njihovim brzopletim odlukama, koje su u ostvarenju svojih geopolitičkih političkih ciljeva vješto koristile povijesne podijele i “kompleksni vrtlog balkanske politike”. Manje je vjerojatno da ih nikada nisu ni pokušale razumjeti i da su sve činile u “najboljoj namjeri”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
99 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Da Bog da se raspali na zapadu pa im mi gradili mostove..

cosmopolitin
Gost
cosmopolitin
3 godine prije
Reply to  Alen

Jah, pusta zelja jer za to bi, kao prvo, trebali ( vecina ) biti voljni i u stanju razumjeti i sazvakati ovaj tekst … Tuzno je i gorko posmatrati patnju naroda ….

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  Alen

Dace Bog.
Sjeti se kraja Top liste nadrealista

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Hash

Haha, zabravih gdje se ono odrzavao sastana za mir..Cajnice ,han pjesak..tako nesto

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
3 godine prije

Vrlo.realan osvrt ….narocito onaj dio koji se tice Rusa…

Bracki Kamen
Gost
Bracki Kamen
3 godine prije
Reply to  Bracki Kamen

Vidim da po ovim minusima nisam shvacen…pa da pojasnim…
Raspadom Jugoslavije izvrsena je nevidjena pljacka resursa, imovine, banaka ,industrije u svim republikama…uz naravno pomoc njihovih elita…
No postoji razlika…
Slovenija i Hrvatska neznaju da su okupirane…
Bosna,Crna Gora,Makedonija samo djelimicno imaju svijest o tome…
Srbija je nakon 1999 potpuno svjesna okupacije….
Vojvodinu i Kosovo smatram u ovom kontekstu dijelom Srbije…
Dakle vec 20 do 25g vlada kakav takav Mir pod okupacijom..
Ulaskom Rusa stvari se bitno mijenjaju…oni naravno brane svoje interese…
No zbog gore navedene svijesti o okupaciji postoji realna opasnost od jos jednog Brutalnog Rata na ovim prostorima…
U kojemu ce ionako sjeban i opljackan Narod biti jos Brutalnije sjeban u unisten…
Dakle nama koji zivimo ovdje nista dobro se ne pise…
Pozdrav..

goltanco
Gost
goltanco
3 godine prije

Nekad nas je ‘cuvala” JNA a danas NATO.
U zatvoru se cuvaju ljudi.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
5 mjeseci prije
Reply to  goltanco

Jadan je onaj koga drugi trebaju cuvati i nije se sam u stanju odbraniti.

Ana
Gost
Ana
3 godine prije

“a naše političke vođe nikako da shvate da ne rade na dobrobit vlastitih naroda.” Znaju oni i shvacaju sve, ali nemaju vremena jer , kao i uvijek, rade za svoje interese, gladni uvijek vise eura i polozaja. A sto se tice NATO i RUSIJE- tesko bi se moglo reci tko je agresivniji. Uglavnom, nije uvijek lopov onaj koji vice-Drz’te lopova! Uglavnom, biti ce po onij-Pobili se volovi u bari, a zabe pocrkale…. Mislite li mozda da smo mi u ovoj prici volovi?

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  Ana

Savršeno je jasno da smo žabe.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

Stoljetna netrpeljivost je pregrub izraz, naravno. No, nisu ni “napetosti i netrpeljivosti” posljedice (samo) zadnjeg rata. Mislim da se autor ipak trebao upustiti u rasvjetljavanje tog izraza “netrpeljivost”.
Na nasim prostorima (od Vardra pa do Triglava), kao sto autor kaze, smjenjivala su se carstva…ali se nasi narodi nisu nikada momacki poklali kao za vrijeme drugog svjetskog rata. Ratovalo se…da…jedni na strani jednih sila, drugi na strani drugih sila. Prelazilo se na druge religije, asimilirali su se narodi, a bez obzira na trenutne vladere, patio je veci dio zivlja. Klanica u WWII je bila predigra ove klanice 90-tih. No mene uvijek osupnu izjave…osveticemo se Turcima…sveta Srpska zemlja…Tisucljetna drzava…Leti patka, leti guska…i slicne gluposti, danasnjim ljudima potpuno nepotrebne. Tim stvarima su se trebali baviti istoricari, ali je najzalosnije da smo svi mi upravo to – istoricari (evo mene kao zivog primjera).
A okoja nam je to? Zar nas istorija nije nista naucila?
Druga stvar na koju sam htio ukazati autoru je podjeljenost u samoj Srbiji na one koji gledaju prema Rusiji i one koji gledaju Zapadno. Kroz istoriju je Srbija podjeljena na te dvije struje, pa su tako i kraljevske kuce funkcionisale, a sto se odrazavalo i na susjedne zemlje, posebno BiH, Kosovo i CG.
Treca stvar, a kada se vec pozivamo na BiH kao centripetalnu silu, bila bi revizija BiH istorije gdje bi se vise osvjetlile uloge Srednjovjekovne Srbije i ratovi protiv tadasnje Bosne, kao i krizarski ratovi Rima na heretike (Bogumile).
Isto tako, istorijat pod Otomanskom upravom, gdje bi se trebalo odgovoriti na pitanje – kako to da nakon 500 Godina njihove vladavine i dan danas postoje katolici i pravoslavci na podrucju BiH, a kako to da se u Srbiji danas muslimanska zajednica nalazi samo na malom dijelu oko tromedje sa BiH i CG?
Nas istorijat je toliko supalj da nas zbog tog razloga odredjene sile iskoristavaju i loze kao malu djecu. A mi se primamo i jos im trcimo u susret.
Dakle…malo edukovanja ne bi bilo na odmet, prije nego potrcimo nasim dusmanima u zagrljaj…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Sarka

Stvari idu suvise brzo napred..Mislim da nemamo vremena razglabati o istoriji ..Buducnost je bitnija a ova bliska koja dolazi trazi veliku mudrost da je prezivimo..
Pitam se hoce li se ikad povesti rasprava sta mozemo uciniti dobro jedni drugima..

Blues
Gost
Blues
3 godine prije
Reply to  Alen

Alene, ne možemo učiniti dobro sami sebi a kamo li jedni drugima.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
5 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alene
Stara Latinska u prijevodu: POVIJEST JE UCITELJICA ZIVOTA. Svi mi od rodjenja ucimo na poziivnim iskustvima ali najvise na losim iskustvima. Znas onu; Tko se jednom opece taj i na hladno puse. Da bi znao kuda ides i kamo zelis stici moras znati od kuda si krenio.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Sarka

“stoljetne netrpeljivosti među narodima u regiji”, navodnici Sarka, navodnici,… 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Sarka

Na kraju , ako usporediš, kao da si ti pisala ovo, …tko zna? Možda i jesi?

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije

“Druga stvar na koju sam htio ukazati”
je moj citat iz kojega se da zakljuciti da sam musko.
Dakle, pod navodnike se stavljaju citati, ali ako zelis te navodnike koristiti umjesto rijeci-toboznji, navodni i sl. a u recenici”stoljetna netrpeljivost medju narodima” onda si u krivu i upravo o tome sam i pisao. Velika vecina nije osjecala netrpeljivost jer bi se klali cesce nego smo to radili.
Ne znam da li sam te dobro razumio pa se stoga izvinjavam ako odgovor nije zadovoljavajuci.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  Sarka

Izgubice se u moru postova. Ispod je odgovor Zukovu na njegovu tvrdnju da se koljemo svakih 20-tak Godina… ovdje ima vise smisla.
Dakle:
Pa dobro…a da li bi mogao navesti i godine kada smo se klali?
Ili da ti vjerujemo na rijec?
Evo da ti olaksam…navedi bilo koju godinu prije WWII gdje smo se tako zdusno poklali, kako kazes.
Nismo se klali pod Turcima (bilo nam je tesko svima-nekom vise nekom manje).
Nismo se klali pod AustroUgarima (i tu je bilo tesko svima-nekom vise nekom manje)
Imas li neku ideju zasto se pocesmo klati tek kada se ujedinismo?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Sarka

Sarka nikaj se ne bu izgubilo , tvoje pitanje je nenadjebivo , odgovor nebus dobil(a) od zukova vec kraljevica marka 🙂

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Sarka

Itekako su hrvati i muslimani u austrougarskim uniformama klali Srbe po Srbiji od 1914 – 1918. Oni su dosli u Srbiju da ubijaju.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  Ivan

Ma hajde? Pa zasto, onda, o tome ne ucimo u skolama?
Pa valjda bi Ivo Andric ili Vuk Draskovic napisali koju pripovjetku o tome.
Sa takvom proizvoljnom konstatacijom, Ivane, u svome odrastanju nisi odmakao dalje od amebe.
I upravo ti i takvi kao ti, oni koji se hrane na mitovima i svete za 1000-godisnje nepravde na danasnjoj djeci…vi ste oni koji trcite dusmanima u zagrljaj.
Jer, necu se iznenaditi da se sada pojave likovi koji ce to isto napisati za Srbe i onda smo ponovo u vrzinom kolu.
A ni ti ni oni nemaju dokaza…samo price.
P.S.
Ovim ne zelim tvrditi da ubijanja nije bilo, pogotovu u cupavim vremenima kao sto su bile bune i ratovi,
Bilo je, ali ne planski i industrijski kao zadnja dva…ili…od kako se nacionalno probudismo tamo negdje 1880 ineke.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Sarka

Pa nije moj deda ratovao u austrijskoj uniformi 1914 – 1918 nego hrvati i muslimani podanici habzburske monarhije. Citaj malo Tvrtka Jakovinu hrvatskog istoricara. Drugi je problem sto vas skolski program selektivno proucava istoriju. Skoro sam upoznao jednog Hrvata 37 mu je godina doktor fizike, al dzaba mu kad kako kaze u skoli je ucio iz istorije da je Jasenovac bio radni logor i nikad cuo za ustaske zlocine.

Hani
Gost
Hani
3 godine prije
Reply to  Ivan

Tvoj deda pod turbanom.

Tonny
Gost
Tonny
3 godine prije

….The New York Times….aj, hvala bogu, nasi novinari su prestali pisati “utjecajni” The New York Times…bilo kako tu sam dalje prestao citati…I am fed up of fake news from The New York Times…….

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Nisam prvi put primijetio da gospodin Babić iznosi netočne podatke o broju mrtvih u ex-jugoslavenskim ratovima. Piše u članku: nekoliko stotina tisuća mrtvih. Šta to uopće znači nekoliko stotina tisuća? To može biti i 300, ali i 800 tisuća. Vrlo precizno se zna koliko je ljudi ukupno izginulo ili se još uvijek vode kao nestali, a to je ukupno oko 140.000 ljudi. U BiH, Hrvatskoj, Kosovu, i ostale žrtve iz drugih ex-republika pokojne SFRJ. Kamo sreće da nije nitko poginuo!!! Dakako daleko najviše u BiH, a od naroda daleko najviše su stradali Bošnjaci i apsolutno i u postotku.
To neumjesno licitiranje žrtvama podsjeć me na one koji kažu da je npr.Tito ubio milijun ljudi (samo u Hrvatskoj, a neki u Srbiji kažu da je ubio toliko Srba). Po tome ispada da je Tito kriv za smrt milijuna ljudi. Koje besmislice, a u njegovo doba stanovništvo je raslo, raslo….
Ili na lažne besmislice o Staljinovim ili žrtvama Mao ce Tunga. Kojima se pripisuju deseci ili čak stotine milijuna ljudi. A pod njihovom vlašću stanovništvo je isto raslo, raslo, raaslo…..
Da ne spominjem “mitski” Blajburg, ili taj “Križni put” , spominje se više žrtava nego je u cijeloj Jugosalviji ukupno bilo svih pripadnika kvsilinških trupa. Ali se zato namjerno i sa nepoštenim nakanama, besramno umanjuju žrtve fašizma, domaćih izdajica. Na evropskom širem planu to je uočljivo kada se namjerno umanjuje zlo Hitlera, i kada se cijeli genocidni plan njemačkog nacizma svede na jednom u godini spominjanje na dan 27.1., kada se spomene Aušvic. Kojemu se sve manje i manje pripisuje broj žrtava….
Još devedesetih se govorilo da je u Aušvicu umoreno najmanje tri milijuna, sada se kaže 1,1 milijun. Kada bude spomenut genocidni nacifašistički pogrom na stotu godišnjicu 2045 godine, kako izgleda, mrtvih neće biti uopće. Valjda će se zločin nacifašizma biti pripisan Staljinu, a Hitlera će do tada možda i opravdati. Već danas možemo pročitati po našim portalima da se Hitler samo branio od Staljina, i da je to bio preventivni napad, opravdan. veliki dio ex-yu omladine tako misli. Šta nam je banda nitkova i povijesnih lažova i prevaranata to napravila? U što su uvjerili mlađe generacije, koja je to bolest u pitanju? Ne samo u ex-yu, već i na širem evropskom planu.
Ako je tako, e pa onda je evropska, a ne samo naša ex-yu javnost zaslužila neke nove pokolje od desničarskih nacionalista, ali sada više ne sa desecima, već sa stotinama milijuna mrtvih !!!

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Također mislim da je uzrok svih ex-jugoslavenskih ratova isključivo na nama samima, na našim pokvarenim elitama. Političkim, i ostalim. Nikakvi vanjski, tj.ni zapadni ni istočni faktori nisu imali nikakve veze.
Po meni daleko najviše je kriv Milošević, premda ni drugi nisu bili posve nevini. Jedino možda nisu imali snage i preduvjeta za vođenje ratova, a gosp.Milošević je imao. Pa analizirajmo. Bi li se pojavio jedan Karadžić, npr.pada mi na pamet, da se nije toliko osokolio Milošević? Bi li Milošević podgrijao velikosrpski nacionalizam, da nije bilo albanskog separatizma na Kosovu?
Sve je to zakon spojenih posuda……

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  zlatan

Mislim da grijesis oko vanjskh faktora.. Ipak u srcu evrope da se dozvoli rat ne moze proci bez precitnog odobravanja evrope i oharbrivanja za isti od strane amerike..

Slazem se na nama je 70% ovih 30 dijele usa -evropa bare-bare..

Opet tvrdim da nije bilo ovih odobravanja i ohrabrenja tesko da bi do rata doslo.. A podrsku su dobili svi.. Sva tri ucesnika sukoba..

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  Alen

EU i USA su iz potaje podsticali ratove na ovim prostorima, upravljali njima i pripremali teren i momenat kada ce se oni pojaviti kao mirotvorci, posto su postigli cilj – mrznju medju narodima . Uvek ciljeve postizu metodom “zavadi pa vladaj” , a to nije tesko kada medju narodima Balkana ima mnogo korumpiranih politikanata i gmazova .

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
5 mjeseci prije
Reply to  rodoljub

Tek da vas podijetim na povjesne fakte.
Prvi svijetski rat zapoceo Sarajevskim atentatom, a srpsku Crnu ruku su financirali i obucavali pripadnici Britanske vosjke u biti je bio rat izmedju Britanije i Njemacke, a kako je zakljucen i okoncan Prvi svietski sa neparavednim ugovorom kolonizatora Britanaca odgovor smo ubroz dozivjeli u Drugom svijetskom ratu koji je pokusao ispraviti nepravedno zakljucen mir prvog svijetskog rata.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Alen

ALENE, ne griješim niti malo. Krivnja je na unutrašnjo-jugoslavenskim faktorima. Da su naši slavenski, južnoslavenski narodi bili toliko željni živjeti zajedno, da su sve političke elite u svim ex-yu republika bile složne u izgradnji i nastavljanju zajedničke federacije, nikakav vanjski faktor ne bi mogao ama baš ništa. Naprotiv, cijela zapadna, i ne samo zapadna elita se trudila ohrabriti očuvanje zajedničke države, jer im je to bilo daleko jasnije, nego da dobiju veći broj malih država koje će im samo stvarati glavobolje….
Krivnja je isključivo na nama. Svi smo odgovorni, od običnih ljudi do tzv.elita, od Slovenaca, do Makedonaca, od Triglava do Vardara. Svi smo odgovorni, ali nismo svi krivi. Ali oni koji su krivi, nisu svi jednako krivi.
Krivnja i odgovornost nije ista stvar, a količina krivnje nije kod svih krivaca ista…..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ok, zalatane navedi samo jedan rat ili manji sukob čak , u evroaziji od 90 na ovamo da zapad NIJE u njemu imao/ ima svoje prste umjesanee..

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Alen

ALENE pada mi ovog trenutka na pamet rat između Armenije i Azerbajdžana oko Gorskog Karabaha. Ako Alene uopće znaš gdje je to, i šta se tamo točno dogodilo. Prvi sukobi su počeli već 1989, dakle dok je još postojao SSSR.
Pada mi na pamet i povremeno puškaranje na visokim ledenjacima na demilitariziranoj granici u Kašmiru, između Islamske Republike Pakistan i Indijske Unije.
U oba ta slučaja nikakav zapad, ni sjever, istok nema veze. Samo unutrašnji i lokalni sukob.
Za ex-yu, isključivi krivac su naše slabosti, a vi se tješite da su nam drugi krivi. I pjevajte borbene!!! Uvijek tražiti krivicu u drugima je znak psihičke slabosti, to se zove koliko znam, dežurni krivac.
Pojedem nešto loše i dobijem proljev, drugi kriv. Ne popravljam zube, ne vodim računa o higijeni, drugi kriv. U narodu još možemo čuti ono: doktori ga ubili!
Ja itekako vodim računa o tome šta jedem i zubima, hahaaa, pa mi za sve ne može biti drugi zaslužan, ali niti kriv !!!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatene ,procitaj moj komentra bolje malo sta sam napisao.. Ono o 70%-30% odnosu..Naravno da je jako puno do nas ali koliko god mi htjeli ili ne htjeli nema sukoba dok ujka sem ne kaze da ga ima… Zalosno da na primjeru ostalih nesretnih zemalja nemozes izvuci zakljucak kako stvari idu..Tu makar nismo subjektivni..
Ok..

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  Alen

Alene ne vidi Zlaja kod ociju.
Sve nesrece nam je smjesti zapad a glavnu ulogu su imali britanci. Da njih ne bi ni turci se ne bi onoliko odrzali.
Treba citati i to iz vise izvora

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Hash

Hash, otomansko carstvo je radilo za britance..Moderna Turska je projekt britanaca..100% provjereno i tacno..Vecinom kako otomane tako i turke su koristili kao tampon s rusijom i pritisak na evropu..Preko osmanlija su unistili kalifat te tako omogucili prvu stepenicu ka uspostavi izraela…Nakon raspada osmanlija i kalifata ostale su rascjepkane drzave pod ingerencijom britanije i francuske..britanija uskoro udara temelje drzave izrael..

Kada istoriju pustis na fast forward sve bude ocigledno..

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
5 mjeseci prije
Reply to  Alen

Alene
Ujka Sam je najgeoncidjiji stvor ikada na ovom svijetu. Samim rodjenjem ujaka Sama je pobijeno izmedju 75 i 80% domorodjackih indijanaca, vrijeme je da ujka Sam umre nadajmo se skoroj smrti i neka pociva u miru te da nikada vise ne bude netko tko ce u 244 godine zivora tarovati 237 godina na svim kontinentima i u svim regijama svijeta.

Q-90651
Gost
Q-90651
3 godine prije
Reply to  zlatan

Hoces li to reci i za Siriju?
Ajde ne mudruj previse.

Q-90651
Gost
Q-90651
3 godine prije
Reply to  zlatan

@ Zlatane, pogledaj Ukrajinu, vidis sto se dogodilo a tako nesto se ne moze dogoditi u Rumunjskoj ili Grckoj, ne moze se dogoditi u nikojoj NATO clanici, zato ne lupetaj.

tedi
Gost
tedi
5 mjeseci prije
Reply to  zlatan

Da ne bi pune vrece dolara iz helikoptera CIA ponudenih mnogim u JNA i MSM, rata ne bi bilo.
BI je bitan i rimski put od vajkada, i tu ima jedna strateska tacka,kojom je isao i Barba Rosa i to samo uz dozvolu Nemanjica u krizarske ratove, a zove se Bagrermanski tijesnac. Uvod u ratove na BI, skoro smo to vidjeli.NATO-rat za naftu pod svu silu na srpske vlade zeli srpsko clanstvo,a ta strateska tacka je ruska crvena linija……Mnogi znaju to bolje od mene. Bez kopnene porohodnosti nista niti jedna vojska ne moze bez prolaza resursa za koje se bori .U sve je deblo umijesana kolonijalna Evropa,koja je pustinja bez pljackanja, papira ima na tone i za bacanja iz helikoptera, ali sada vidimo kolika im je vrijednost.

Q-90651
Gost
Q-90651
3 godine prije
Reply to  Alen

UKUSA

su od 45 podrzavali svakog tko je htio destabilizirati Jugoslaviju – nije mi zao a nije mi ni drago za tom drzavom.

UKUSA su podrzavali muslimanski “nacionalizam” po Bosni, podrzavali su Siptare, cetnike, hrv. nacionaliste, ustase, rojaliste…Djilasa, Veselicu…svatko je na zapadu postao legenda ili “Navalni” ili opozicioni lider.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Q-90651

Da ,najblizi suradnici alije izetbegovica su dosli u bih , tik pred rat iz usa.. Ganic,silajdzic,sacirbegovic,ceric,lagumdzija te iz tursko saudijske strane , cengic.. Dakle prozapadni tipovi savjetuju ..

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  zlatan

Opet Srbi krivi.
Izgleda sto smo živi.
Najveci grijeh nam je u ratovima 90- tih sto nismo doklani poslije ndh

Orzowei
Gost
Orzowei
3 godine prije
Reply to  Hash

Hash@ Pa nije vas niko diro kod kuce u Srbiji.
Ako vam je zivotni cilj ici pljackatklatpalit u tudjim zemljama, onda se nemojte cuditi da dobijete po prstima.
Najbolje bi bilo da se to nikada ne dogodi ni jednom Srbinu. Prvi korak prema tom cilju je uviditi svoje greske, odma drugi je ne napadati susjede. Automatski nikad ni jednom Srbinu nece falit dlaka na glavi.

Deda Brada
Gost
Deda Brada
3 godine prije
Reply to  zlatan

Odakle ovoliko minusa za zlatanov drugi komentar? Zbog pominjanja Miliševićeve krivice, ili zato što nije predstavljen još više krivim? Verovatno i jedno i drugo.

Sardelino
Gost
Sardelino
3 godine prije
Reply to  Deda Brada

Neznam zašto. Ali priznajem, meni se omaklo. Išao sam provjeriti dali sustav funkcionira.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ne bih se slozio da je Milosevic najvise kriv. On je kao najjaca politicka figura u ocima zapada bio najvise eksponiran. Pa Tudjman je sam vise puta rekao da je Hrvatskoj trebao rat. Karadzic je pozivao muslimane da ne pocinju oruzane sukobe 92. Ne znam sta je Srbima trebalo ciniti kad je pocela hajka po Hrvatskoj. Samo u Vukovaru je nestalo 31-32 Srbina mnogo pre izbijanja sukoba. Jos 90. i pocetkom 91. su krenule pretnje Srbima u HR. U Vinkovcima su iz voza skidani i maltretirani vojnici JNA Srbi koji su se vracali kuci u Srbiju. Ima i nestalih jos tada. U HR se o tome nista nikad nije pricalo. Srbi sa su imali lose iskustvo 41. pa su se na vreme organizovali. Te optuzbe da su Srbi za sve krivi ne piju vodu vise ni na zapadu. Mislim kad Milosevica nisu u hagu osudili a bio im je u rukama sta onda reci. Na kraju nisu hteli ni da saopste oslobadjajucu presudu jer bi to bio veliki poraz za njih u pravnom smislu, nego su ga ubili.

Da tako, samo suprotno.
Gost
Da tako, samo suprotno.
3 godine prije
Reply to  Ivan

Dobar Ivane, šta je bilo sa institucionalnim zlostavljanjem Hrvata, hrvatske povjesti, hrvatskoga jezika od manjine u Hrvatskoj i od centrale iz Beograda.
Da je istina što pišeš a nije jer je ponavljanje propagande, nebi se inače pridružilo na tisuće Pravoslavaca u odbranu takve po tebi zločeste zemlje, gdje se eto stalno Srbi napadali.
Da ne počnem sada o stvarnom zlostavljanju Albanaca u Srbiji i na Kosovu, protiv kojih je tada paralelno išla medijska hajka u stilu identično tvojem pisanju.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Citaj i slusaj malo Tvrtka Jakovinu, no izgleda on bas i nije popularan kod vas posto iznosi istorijske cinjenice koje nisu po zvanicnoj hrvatskoj politici. Kakva vasa istorija, sve je to falsifikat Vatikana. Cak i vas prvi knez Borna je pripadnik srpskog plemena i dosao je na teritoriju dalmacije iz danasnje istocne Srbije (regiona reke Timok). Svi tvz. vasi knezovi su puka izmisljotina. Pogledaj grb cara Dusana pa ces videti odakle ste uzeli motiv za vas grb, naravno ne sad nego nekad kad je neko odlucio da se stvori novi narod. Mogao bih knjigu da napisem, al sto da gubim vreme kad je to vec napisano i nalazi se po arhivama.

mali pas
Gost
mali pas
3 godine prije
Reply to  Ivan

Moj Ivane, ti zivis u jednom veeelikom oblaku izmisljotine. Svako bi mogao napisati knjigu iskrivljenih cinjenica i laznih istina u koje vjeruje njih 5 od nas 100.

Da tako, samo suprotno.
Gost
Da tako, samo suprotno.
3 godine prije
Reply to  Ivan

Ivan@ uvjerio si me. Evo vam se vraćam u otacdžbinski narod. Gdje trebam podpisati? Daj mi te knjige gdje se pljuje po svim vašim susjedima redom, da i to naučim. Ali onda se svi vraćamo u Osmane, jer oni kažu da vi uglavnom potječete od njih.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
5 mjeseci prije
Reply to  zlatan

Zadnji rat na Balknau koji eto neki zovu Domovinskim nikada nebi uspio da zapad nije zametnio medjuetnicke sukobe a za to su im trebale tri budaletine pa su nasli jednoga Slobu koji je sanjao o obnovi velikog carstva cara Dusana, jednoga Franju koji je sanajo o obnovi velkikog hrvatskog kraljevstva i jednog aliju koji je sanajo o stvaranju evropske dzamahirije.

tedi
Gost
tedi
5 mjeseci prije
Reply to  zlatan

N jedna krava se ne bode sama.

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Tama kreira povjest u svijetu a kamoli na Balkanu. đu jork tajms pa tko to može više čitati.

Rijeka
Gost
Rijeka
3 godine prije

….đu jork tajms….heheheee….

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Borg nas je asimilirao, a mene nije dopala Seven of Nine. Opet sam izvisio. Pljuc.

USA exceptional
Gost
USA exceptional
3 godine prije

Bas citam engleske drzavne novine BBC u kojima Njemceva zovu da je bio “Putin critic” moje pitanje je Zlatanu zasto se nitko u Hrvatskoj ili Americi ne zove Kolindov ili Trumpov kriticar po BBC?
Sve je jasno.

USA exceptional
Gost
USA exceptional
3 godine prije

U Rusiji ima medju politicarima na tisuce kriticara aktivista.
Za Engleze je samo onaj kriticar tko radi za zapad iz Rusije.
Ako si Rus a kriticar Putina, to jest zelis biti veci Papa od samog Pape onda nisi kriticar.
Zar nisu Zirinovski ili Strjelkov ili Dugin kriticari Putina?
Jesu.
Oni tvrdu da je Putin previse mekan naspram zapada.
E, za Engleze ti politicari nisu opozicija ili kriticari Putina ili vlasti, za njih su samo kriticari oni koje placaju inozemne obavjestajne sluzbe.
Samo oni ljudi koji nikad ne dignu glas protiv sankcija, vojnih nato baza oko Rusije, podrske teroristima po Kavkazu……………………..

USA exceptional
Gost
USA exceptional
3 godine prije

Moje pitanje jeste
Kakav je stav Navalova naspram zapadnih sankcija?
Suti kao zaliven.
Kakav je njegov stav za prosirenje NATO pakta u Ukrajinu, Gruziju, Armeniju?
Suti kao zaliven.
Zar moze takav covjek uopce izaci na izbore, zar su Rusi idioti?

dalmata
Gost
dalmata
3 godine prije

Konacno,jasne su babe i zabe.Sve je kriva Juga.Kriva je za slobodu,rad sa redovnom platom(a to je necuveno,da radnik dobije platu,putne trskove ili besplatni prevoz)besplatno zdravstvo i skolstvo,placene praznike,regres za godisnji odmor,da se zivi u miru,da kriminalci trunu u zatvoru,da se zna sta je ponos a sta izdaja,i ko bi sve nabrojia krivice.Danas je glad,siromastvo,crkavnje bez ljekova,rovanje po kantama za smece,politicari euroatlanske integracije,koji otvoreno pljackaju(zamisli molim te za to bi se islo u komunisticki zatvor)i otvoreno se busaju u prsi kako hvali i Svabo,Brisel,a vrhunac je pohvala iz US(r)A. Strani agenti se cuvaju ko licki medo,Naravno da u sve krivi Rusi(oni donse odluke u dicnom Rvaskio saboru)Mkedonija ne postoji,bolesnici iz ISL se redovito daruju Rvatskin oruzjen.Vise nema zagadenja jer ne postju tvornice,doktori ti mjenjaju ljek onako kako ih podmitu strani proizvodaci.Velicina Rvatske demoktacije se vidi kad je odbijeno 600000 potpsa za radnicka prava i kad osudeni kriminalac,slavni presjednik,slavne demokratske drzave potpise(bez refernduma )NATO robstvo.Asve je kriv Rus jer zna sta je ponos i sloboda.A pazi cuda,svi rusi nosu gace,molim te drskosti dajedan njihov presjednik se usudi bit neposlusan.S obzirom koliko su ti Rusi opasni i naopaki HITNO PREDLAZEM(jedino je u interesu,PONAVLJA jedino je u interesu ove slavne demokracije ) 1.HITNO SKUPITI pottpise da se odma (po oprobanom demokratskom modelu)donese zakon da SVO stanovnistvo Lipe njihve MORA nosit kapu da im ne pade napamet da im Rusi solu pamet 2.HITNO donit zakon koji decidirano i precizno,jasno kaze Gospodari(Svabe,EU;NATO;US(r)A su uvik u pravu 3 Kad nisu u pravu,jedino i iskljucivo vazi tocka 2. Da bi navedeni gospodari shvatili kolika je vazalna ozbiljnost demokratske Rvatske drzave,neophodno je donit dokazni aneks koji kaze;SVI stanovnici moraju nosit suknju(Na crveno bile kockice,sa depom otraga da vazelin bude prin ruci(da gospodari ne cekaju)kad budu tili jos dodatno nategnit

Jing-sung
Gost
Jing-sung
3 godine prije

Warren Buffet je napokon stupio u obranu Trumpa.

W. Buffet je izjavio da ce on vrijednovati Trumpa na osnovu ovih kriterija.

1- Kako ce se Trupm suprostaviti “rouge” [ divljim ] vladama da se docepaju oruzja za masovno unistenje. Kako ce se Trupm suprostaviti terorizmu.
Ni rijeci da Buffet zagovara izolaciju Rusije, nove sankcije ili hladni rat.

2- Kako ce performirati americka ekonomija [ ovo je nepoznanica hr. vladi ]

laki
Gost
laki
3 godine prije

Alen
Potpuno si u pravu, narod pokusa ici protiv vlasti u Ukrajini, Rumunjskoj, Grckoj, Francuskoj…sve ode u vjetar a zasto?
Zato jer nemaju podrsku americke vlade.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ono sto bi nas sviju trebalo ponajvise trenutno zanimati je onaj dio teksta koji kaze ” vratiti nacionalni suverenitet ”
Sta je suverenitet ?

Suverenitet (fra. souverain od lat. superanus) je potpuna vlast vladara, države ili naroda na vlastitu teritoriju
, te nezavisnost takve vlasti u odnosu na BILO KAKVU izvanjsku, tuđu vlast.

Kako smo ga izgubili ?

Izgubili smo ga onaj trenutak kada smo rasprodali domacu ekonomiju i banke i kada smo uzeli kredite koje jako tesko mozemo vratiti..
( ako neko misli da ekonomija nije srz suverenosti neka vidi koliko je grcka suverena )
Kada smo dopustili da se nato pakt slobodno seta po balkanu i smatra ga svojim..Hr je u nato de jure, BH de facto ,srbija ima ugovor “jako dobar” s nato..

Kada smo poceli birati politicare koji rade za inostrani kapital a ne svoj narod…

Dakle na tri temelja suverenosti mozemo vidjeti koliko su zemlje na balkanu daleko od suverenosti i kolika borba i vrijeme i rad treba da bi se povratila ista..

Zbog stanja ekonomija , nato vojske “usidrene” na balkanu i stanju drustvu ( koje je lose a lose je zbog lose ekonomije,namjerno zadrzane u takvom stanju) mislim da do suverenosti ne mozemo bez nekakvog novog evropskog reseta..
A pogotovo ne ovako ,makar ekonomski , neujedinjeni..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Mogao bih napisati kilometre teksta na ovu temu , no medjutim biti cu vrlo kratak , jebo narod koji se svakih 20 -tak godina pokolje zbog dva, tri strana spijuna .

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Narod se pobije zbog ljudi kao sto je ovaj Cetnik iz Londona, rojalista,
Stephen Karganovic
koji je danas napisao za The Saker pamflet pun mrznje naspram Hrvata i to na tecnom engleskom jeziku pod naslovom
Morbid racist poster in EU Croatia
Izmislio je da se u Hrvatskoj stampaju posteri, valjda uz blagoslov vlade, kako Srbi visu na stablu.
LOL
Napisao sam pismo kao odgovor na to njegovo blebetanje, ne vjerujem da ce Saker objaviti.
Vidjet cemo.
Pozivam ove moje “kolege” koji pisu na Logicno nek mu objasnu
nek ne siri fake news i fake posters.

Dri Chinisin mit nim Kintribis
Gost
Dri Chinisin mit nim Kintribis
3 godine prije
Reply to  Ivan

Ivan, tražiš podršku na pogresnoj adresi. Da ne objasnim detaljnije zbog brisanja.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Ivan

Zasto fake news imenjace, pa svi smo videli taj poster postavljen u Vukovaru. Do sad su bili grafiti “Srbe na vrbe” a sad ste poceli da se bavide i grafickim dizajnom.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Pa dobro…a da li bi mogli navesti i godine kada smo se klali?
Ili da ti vjerujemo na rijec?
Evo da ti olaksam…navedi bilo koju godinu prije WWII gdje smo se tako zdusno poklali, kako kazes.
Nismo se klali pod Turcima (bilo nam je tesko svima-nekom vise nekom manje).
Nismo se klali pod AustroUgarima (i tu je bilo tesko svima-nekom vise nekom manje)
Imas li neku ideju zasto se pocesmo klati tek kada se ujedinismo?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Draga gospodo ne trebamo se vracati u rimsko carstvo da bi utvrdili svoj kukavicluk , dovoljno se prisjetiti posljednjeg rata , (domovinski , otadjbinski , kurcev- palcev) ….. koliko je vas stalo na put ludilu 90 tih i kazalo , cekajte ljudi pa ovo nema smisla , zasto da palim kucu susjedu ili susjed meni ,ajmo se organizirati i tu sacicu nacionalista i ubacenih spijuna i placenika sterati u tri p m , jok bato , puno je komotnije bilo gledati kako kolega sa posla dobije otkaz samo zato sto je druge vjere ,pa onda skriveni iza zavjesa potajice promatrati koga to nepoznati uniformirani likovi odvode , kome to dinamitom dizu kucu u zrak , koga to izbacuju iz stana , kome pale kucu, koga to usmrcuju na kucnom pragu uz nadu pa nece mene, ja sam njihov , no krug mrznje i nasilja se mora kad tad zatvoriti .

Komentar cu zakljuciti malo izmjenjenim tekstom autora orginala pastora Martina Niemöllera, koji govori o sutnji i nereagovanju njemackih intelektualaca nakon uspona nacista na vlast i pocetka politike “ciscenja” usmjerene protiv razlicitih grupa drustva.

Prvo su došli po (srbe ,hrvate, bosnjake) a ja se nisam pobunio,
jer sam uvijek bio ono drugo .
Zatim su došli po komuniste, a ja se nisam pobunio,
jer nisam bio komunist.
Zatim su došli po antifasiste, a ja se nisam pobunio,
jer nisam bio antifasist.
Zatim su došli po mene, a tada više nikoga nije bilo
da se javi umjesto mene ..

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Aferim Žukove ,aferim..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Alen

I ti meni ziv bio druze.

Grupnjakić
Gost
Grupnjakić
3 godine prije
Reply to  Alen

… ajmo se organizirati, več treći put pušim…

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Bravo za komentar. Ziv bio.

Grupnjakić
Gost
Grupnjakić
3 godine prije
Reply to  Ivan

Jelda, …hvala!

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Nazalost, the Saker je banirao moj post.
Kad sam napisao moj post nije bio niti jedan, cekalo se na moderatora.
Sad su se pojavila dva posta, moga nema.
Koliko god sam pacifista i umjeren, takvi se ne uklapaju za Sakera i Stephen Karganovic.
Da, ja vam kazem stranci i oni koji su zivjeli po Engleskoj i Americi su najvise dolivali ulja na vatru s obe ili s svih pet strana.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije
Reply to  Ivan

Gledao sam. Hoces li napisati ovdje? Bar da znamo prosuditi da li Saker pretjeruje. Hvala.

Željko
Gost
Željko
3 godine prije

Konačno odličan tekst koji se tiče nas na ” zapadnom Balkanu ” ! Respektiram i druge dijelove svijeta ali ” moj dio svijeta ” je meni najbitniji !!

PanSlaven
Gost
PanSlaven
3 godine prije

mislio sam zahebat administratora, da mi ne koči tekst, ali ne da se.. eto onda puni link, pa usvojite to i nemojte više nasjedat na germanske podvale. Hvala
https://www.acebook.com/illyrians.are.south.slavs.Iliri.su.juzni.slaveni/?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf

Dri Chinisi mit nim Kintribis
Gost
Dri Chinisi mit nim Kintribis
3 godine prije

Nažalost po navici, opet jednostran tekst sa ciljem branjenja Rusa kao pravednika, i još gore, opet podjela krivnje za rat na sve strane. Ovo da su vanjski faktori krivi, je varianta od klasičnog, mir mir svak je kriv, više zvuči na, ko nas bre zavadi.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Raspadom SFRJ nastala je Supacka EX Juga , to jest skup nacionalnih banana drzavica Supaka i njihovi servisi. Supacka Ex Juga ne postoji da bi pomagala onima kojima je potrebna pomoc, vec da bi oni kojima je potrebna pomoc placali za to drzavotvornim Supcima. Supacka Ex Juga ne poznaje drustvenu solidarnost, ne postoji u Supackoj Ex Jugi ni javno dobro ni zajednicki interes, jer Supci ne dijele ni interese ni dobra. Supacka Ex Juga se boji drugacijih, jer su pored njih svi Supci isti. SupackaEx Juga prezire slabije, jer snaga supackog drustva ili zajednice mjeri se brigom za najjace.
Supci, sretni vam svi Dani drzavnosti. Ovo su vase drzava.

P.S. malo preuredjen tekst majstora B.Dezulovica , a ja nisam mogao a ne podjeliti ga s Vama .

celinc
Gost
celinc
3 godine prije

“”””Odgovornost u cijelosti leži u zapadnim zemljama i njihovim brzopletim odlukama, koje su u ostvarenju svojih geopolitičkih političkih ciljeva vješto koristile povijesne podijele i “kompleksni vrtlog balkanske politike”. Manje je vjerojatno da ih nikada nisu ni pokušale razumjeti i da su sve činile u “najboljoj namjeri”””-nikakvih brzopletnih odluka NIJE bilo,jedino su demokrate bile malo zatecene raspadom SSSR-a,racunali su da ce to biti izmedu 93 i 95,raspadom SSSR-a nestao je i varsavski pakt,na zapadu se pojavljuje ideja da nema potrebe za nato-m,ali bez nata nema demokratske HEGEMONIJE[neoimperijalizma],zato tvorcima novog svetskog poretka[tada u povoju]kao hleb nasusni treba neka velika kriza ili jos bolje RAT,ali gde naci takav eldorado,a da je jos blizu evrope ili jos bolje u evropi,nije trebalo dugo glavu razbijati,bure baruta,gde ludaci nikada nisu bili deficitarna roba,ali su sa vremena na vreme cvrstom rukom,u razlicitim drzavnim zajednicama i rezimima bili sklonjeni na periferiju drustva ili pod zelenu travu,zavisilo je vecinom o ponasanju ludaka,znaci tabla je tu,ajde da se sloze figure,imamo bankara zeljnog vlasti”pod svaku cenu,neuroticnog komunistickog razalovanog generala,te verskog fanatika u nekom svom filmu,te par mangupa koji iz guzve balkanske krcme zeli otici zdrave glave,ali sami majstori nisu dovoljni da razvale tako veliku masinu,brze bolje preko tv[fabrike lazi]izlaze ponude za segrtska namestenja,nema toliko radnih mesta koliko se segrta nudi,ma od viska glava ne boli,bice mesta za sve,niko nece ostati bez posla,po onoj staroj,dok se nekome ne smrkne,drugom ne moze da svane,eto na nasem delu bureta jos uvek je mrkla tama u sred bela dana,biti cemo ono sto u stvari jesmo,podguzne muve,neki vise,neki manje,ali od sebe pobeci ne mozemo,lepo su to naveli Zukov i Zlatan,a kada smo vec kod podguznih muva najbolje odgovara ona Krlezina””Znamo mi vrlo dobro kako izgleda pod tudim repom, ali bez toga njuskanja ne možemo ziveti.””

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Uzmite si malo vremena pa pogledajte ovaj dokumentarni film iz 1978g , snimljen u Splitu .

http://www.dailymotion.com/video/x2i2mfv_branko-lentic-splitske-usputne-price-na-trznici-1978_shortfilms

Tamo samo komentirao ovaj dokumentarac pa sam vam slobodan kopirati prepisku .

Ovaj dokumentarac sa trznice u Splitu pobija sve lazi kojih smo se naslusali od 1990 godine na ovamo .

1.Ljudi su opusteni te kriticki i slodobno govore o zivotnim problemima .Da li je to bila DIKTATURA o kojoj nam pricaju svijetlonose iz 90 tih?

2.Izrazi lica i govor tijela nam govori da vecina ljudi ne poznaje zurbu ili stres .Da li je to bio STRAH od egzistencije ili gubitka radnog mjesta ?

3.Trznica je puna naroda a tezge su pune domacih proizvoda koje je proizveo domaci poljoprivrednik .Da li je to bilo zanemarivanje sela i podrzavanje UVOZNIH LOBIJA.

4.Milicajac trazi vlasnika izgubljene zivotinje uz pomoc jednog djecaka .Dali je to mozda bila REPRESIJA ILI TOTALITARIZAM ?

5.Kumice na placu prodaju razlicite vjerske simbole , izmedju ostalih i razno razne gospe .Dali je to bila zabrana upraznjavanja vjerskih obicaja i simbola ili upraznjavanje VJERE kao slobodnog odabira svakog pojedinca ponaosob.

6.Djeca obilaze sa tetama (drugaricama )plac , pijacu ili pazar te u praksi uce sto je to poljoprivrednik i sto proizvodi, te kako izgeda produkt njihova rada. Akcent je na prepoznavanju prirode tj onoga sto dobivamo iz prirode a sto je bioloski gledano naj bitnije za opstanak svakog covjeka i civilizacije u cijelini .Dali je to ispiranje mozga i los ODGOJNI I OBRAZOVNI sustav ?

7. Javno se kritiziraju anomalije u sportu , slobodno na ulici i pred sirokim auditorijem pune trznice .Dali je to strah od REZIMA ili od kriminalnih skupina te razno raznih lokalnih serifa ?

8.Ljudi se bune na skupocu i male penzije , gotovo svi su solidno obuceni , dame imaju svijeze frizure , suncane naocale i koliko vidim jedino sto ih muci je dokolica .U istom tom trenutku u jednoj Njemackoj ljudi su u tvornicama i rade po 10 sati na dan i to u tri smjene , sve sto imaju od toga je jedan mali stancic u jednom od nebodera Berlina , voze WV bubu , iskljucivo od kuce do posla i ono sto uspiju usparati potrose upravo u Splitu , dakle rade godinu dana da bi proveli 10 dana na moru .Dali je to usporediva KVALITETA ZIVOTA ?

Da ne duljim, ovaj obicni dokumentarni film nam kazuje ako smo naravno pri zdravoj pameti , da smo 1978 g zivili u jednoj solidnoj socijalistickoj zajednici , da smo bili apsolutno slobodni , da smo itekako dobro zivjeli sa obzirom koliko smo radili , te u konacnici demistificira sve lazi koje smo se naslusali od nacionalista , sovinista i politicara od 1990 g na ovamo .

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije
Reply to  Georgij Žukov

Georgij, ma zasluzia ijadu plusi za ova ca si nan na ovi link pokaza. Ajmo ca judi vratiti dikataturu iz 1978. a ovin LOPIN iz ZNA SE neka bude njiova JEBOKRACIJA

jale
Gost
jale
3 godine prije

BALKAN UNITED!!!

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Babiću povijest ti nije jaća strana.

Dedi
Gost
Dedi
3 godine prije

Zukove s ovim si sve zezno. Taj Dezulovic je obicno novinarsko smece koje radi za onoga koji plati vise.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Rusija danas i Rusija prije 30 godina su nebo i zemlja. Osobno me veseli nedavno sam pročitao komentar ruskog veleposlanika u HR Azimova kako Rusija unutar godinu dana gradi trg Republike Hrvatske u Moskvi gdje će biti postavljen spomenik Juraju Križaniću, inače originalnom panslavistu, preteči sveslavenske ideje utemeljene u kršćanskoj misli. Rusija je na pravom putu po mom mišljenju i siguran sam da ako ovako nastavi neće nigdje nikada više biti faktor nestabilnosti već upravo suprotno, biti će upravo ono što je Zapad godinama hinio da jest a to je konstitutivni faktor globalne stabilnosti.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
5 mjeseci prije
Reply to  davor

Panslavizam je mnogo bolja ideja i u teoriji i u praksi do EU i NATE.
SLAVENI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE!!!!!

davor
Gost
davor
3 godine prije

A NYT to je propaganda koju više nitko ne može probaviti, samo navesti popis za što su se okrivili Rusiju je čista fikcija, od Sirije, Ukrajine, Fifa, WaDa, Eurosong, Olimpijske igre, Balkan, Baltik..ukratko sve što je “Hanoi John” McCain obećao.

Abu dabi
Gost
Abu dabi
3 godine prije

Nemačka ideologija razbijanja slavenskog Balkanskog korpusa zdušno je prihvaćena od otimača kapitala u današnjici.
Nametanje međusobne mržne narodima istog ili sličnog korena dovela je do toga da su međusobni ratovi neizbežni.
Posledica ! Njihove teritorije i uticaji su sve veći ,Balkacima ostaje da budu poslušni , siromašni i da ponovo idu za njihove interese na Staljingrad – Avganistan itd itd.
Prisutnost primitivne mržnje govori da je na ovim prostorima nekada bila prisutna i velika ljubav među Balkancima
istih korena.

duca
Gost
duca
3 godine prije
Reply to  Abu dabi

Za rat u bivsoj Jugi najmanje smo krivi mi, obican narod. Interes su imali svi, svako svoj, ali svi.
Bio sam na nekom hriscanskom kampu i video svojim ocima koliko ljudi mojih godina imaju trezvenije poglede na odnose medju narodima, a kako su deca koja su u vreme rata bila ili u pelenama ili nisu ni bila na ovom svetu indoktrinirana od strane pastve.
Katolicka crkva je imala interes ponovnog ovladavanja ovim prostorima i za to je nasla najednostavniji moguci nacin – pisanje uz vetar. Neodgovorne budale u SPC su isto radile ovde kod nas. Nemci su ostvarili svoje davnasnje ciljeve o politickom dominacijom na ovim prostorima, Ameri su iskoristili priliku da ocuvaju i ojacaju pozicije NATO-a.
Nacionalisti iz inostranstva su korisceni na obe strane. Kriminalci sa obe strane su korisceni. Ko je Arkan? Poznati kriminalac, saradnik DB-a koji se kriminalnim aktivnostima bavio uglavnom van granica SFRJ. I onda je postao veliki vojskovodja. Ko je Ante Gotovina? Francuski kaplar koji je dosao kad su nemiri poceli. Mislim, ko hoce da otvori oci, tu je sve, na tanjiru.
Neko gore je napisao da je najkrivlji Milosevic. Jeste. Ali nama. Ne vama. Vama bi, da ima pameti, najkrivlji trebao biti Franjo Tudjman. Da ne ulazim u detalje, meni je i dan danas zao sto Milosevicu nismo sudili mi ovde. Sta je on radio? Kao osvajao Hrvatsku? Klinac. Od ljudi koji su bili na frontu cujem samo koliko puta su zbog politickih razloga zaustavljali ofanzive. Zasto? Ako je branio srbe, kako to da se desi Knin? Isto u BIH. Isto na Kosovu. Vojska je uludo ginula, bez ispaljenog metka na mnogo mesta. Obicni ljudi. Ima onaj snimak momka iz BIH kad su poceli sukobi u Sloveniji, stariji su ga sigurno i videli. Jebe lud zbunjenog, samo da se prezivi, to je bio status JNA.
A kljucno pitanje je bilo i sta smo mi tamo uopste radili? Slabo pominjana cinjenica je da je odziv na opstu mobilizaciju u Srbiji bio manji od 20%. Od momaka koji su bezali od nasilne regrutacije mozes da cujes filmske price ako zelis. Niko nije hteo rat. Zato Arkani. Zato Gotovine.

Jedino za sta smo krivi jeste ovo sto je General Zukov napisao – cutali smo. I sad cutimo. I sad se borimo za neke imaginarne vrednosti, slobode, a leba ce da nam daju taman toliko da prezivimo da mogu jos malo da nas cede.

A Rusija? I oni gledaju svoj interes, sticajem okolnosti, i toga sto smo sloveni, njihov interes je nesto povoljniji po nas, bar po nas Srbe, ne znam za ostale. Ali ista je to prica. Stap i sargarepa, nista drugo.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  duca

E to sto pises,a ljudi ti rekli ,koliko ofanziva zaustavljeno i slicne nelogicnosti govore samo jedno..
Manje vise sve je dogovoreno..
Dogovr je bio da se stvore etnicki ciste teritorije ..Srbi iz hrvatske u sjevernu bosnu a hrvati u hrvatsku..Bosna je trebala biti podjeljena ..u pocetku.. Kako to nije poslo za rukom doslo se do ideje o grupisanju etnickih cistih teritorija a sve aminovano u dejtonu.. Tamo je bosna nabrzinu sklepana tako da ostavlja mogucnost opet nekakve podjele a to su ameri ostavili za sebe..

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

dolazim iz kraja koje se danas jako ustasi. nekad smo se partizanili, komunjarili, staljinili. za vrijeme kralja (habsburg je bio car ili kajzer; dakle kralj je karadjordje) smo zicali lovu za bunare a opcinski vocnjak imenovali po kralju.
u ono vrijeme, u sam osvit naseg zadnjeg bratoublilackog rata, bio sam na seoskim strazama. moralo se jer su susjedi srbi vec bili na barikadama, ubijali mjestimicno, protjerivali. nikakvog nacionalizma nego nismo mogli dopustiti da banda provali, popali i pokolje. nije se radilo o oslobodilackom ratu za otcjepljenje nego smo se digli jer drzava nije radila svoj posao. da je jna ili drzavna milicija rijesila bande sto su se okupljale po srpskim selima, nama bi bilo drago da se razidjemo kucama. moje iskustvo, dojam i istina garant. bio, vidio i cuo.
ali izgleda da se ni srbi nisu zeljeli boriti nego se radilo o potkupljenim huliganima lakomih na 100 dem, koje je netko davao za noc na barikadama. cini se da drzava nije funkcionirala jer su hrvatska i srpska politicka vodstva, udbasi, izazivali sa svake strane pomalo.
ja cu ovdje reci da je rat izazvala udba sa ciljem da se omoguci bezbolna tranzicija bivsih laznih komunista u kapitaliste.
europa i svijet se nisu snalazili. nudili su anti markovicu 5 mld. dolara pomoci, brz pristup eu, dali su slobi i jna prvo 6 mjeseci pa jos 3 da poraze hrv i slo, pa uveli embargo jednako na naoruzane kao i na nenaoruzane, u efektu protiv hrv/ slo. pa okrenuli … udarili sankcije srbiji pa bombardirali srpsku vojsku. zapad je evoluirao i mijenjao stavove i politike.
nisu krivi oni nego nasa udba.
dokaz da ni hrvatska nije bas htjela van iz juge je da je proglasila nezavisnost dan nakon slovenije. cak se i u hrvatskoj cekalo (prizeljkivalo?) da jna porazi sloveniju da bi mi mogli ostati. naravno, bez slovenije hrvatska ne zeli ostati u jugi jer nestaje ravnoteze.
dokaz da hrvatski narod nije bio za otcjepljenje je referendumsko pitanje koje je bilo toliko zamagljeno i nejasno, nikakvo otcjepljenje se nije spominjalo jer su organizatori znali da bi tada hrvatski narod glasao protiv. sve govori o raspolozenju. cak i fraza “desetljece hrvatske sutnje” govori koliko su se bolno stvari dozivljavale u hrvatskoj. to je ona sutnja kad znas da sve sto ucinis vodi ka rasplamsavanju pa odlucis sutjeti u bolu i u nadi da ce se utisati.
jos … ako srbima nije jasno zasto nismo prihvatili da zajednicki mrzimo “siptare” onda …
1. sutjeli smo u bolu
2. mrznja je grijeh. grijeh za vjernike ali cak i deklarirani ateisti vjeruju u nekakvu apstraktnu pravednost.
3. srpska snaga je bila politicka, brojcana i vojna. hrvatska snaga je bila diplomatska i moralna. da smo prihvatili zajednistvo u mrznji, oslabili bi. korumpirali bi se pred zapadom od kojeg smo mogli ocekivati pomoc ako ustreba. u mrznji bi postali isti kao srbi i time bi se nas identitet zatrao navijeke.

duca
Gost
duca
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Nisam te bas razumeo sta hoces da kazes ovim sto si napisao…

Pravo da ti kazem, ja sam bio tinejdzer kad se sve desavalo, sve sto znam, znam iz druge ruke, nisam licno doziveo nista od toga. Kako, sta se desavalo, ne znam, koji su porivi bili da uzmete vi (i mi) oruzije u ruke kod obicnih ljudi, ni to ne znam.

Ali znam da mi (srbi, narod, raja, zovi nas kako hoces), nismo krivi za ovo sto se desavalo. Mi smo samo reargovali. Dok su kod vas slavili Franju, kod nas se desavao 9-ti mart. Srbi u srbiji su najmanje zeleli ovo. Nije nam trebala banija, baranja i kordun. To sto je jedan jako mali procenat ljudi usao u tu pricu je marginalno. Sta ce nam teritorije gde nas nema? Radi istorijskog kontinuiteta? To su bre price za budale.

Opet se vracam, vi kad jednom shvatite, a nadam se da hocete jednom, zbog vase i moje dece, da je vama za stradanje najvise kriv Franjo, Stipe i ostala vasa bagra, kao sto je nama najvise kriva nasa sa Milosevicem na celu, moci cemo da ovo napokon stavimo tamo gde mu je i mesto i da ovakvi tekstovi o mogucim novim sukobima zauvek postanu ruzna proslost.

A sta su cinjenice? Ocepljenje Slovenije je namerno pusteno. Zasto? Jebem li ga. Iako je bilo potpuno bespotrebno, desvali su se napadi na JNA koja u pocetku nije ni uzvracala, i cak su postojali napadi i na kolone koje su se povlacile iz Slovenije. To nisu uradili slovenci, posteni, normalni ljudi.
Onda Hrvatska. Odjednom se javljaju paravojne formacije koje su naoruzane automatskim naoruzanjem. Da li ti zaista verujes da je neko u roku od 10-15 dana nabavio to naoruzanje? To je brate bilo pripremljeno unapred. I otprilike, pripremano sa svih strana uz dogovor svih strana.
Vukovar. Vojska upada, vojska krece ka Zagrebu, pa staje, pa se vraca, pa nakon naseg bombardovanja Vukovara, to isto radite i vi. Knin. Milosevic jebenim prstom nije mrdnuo da pokusa da spase te ljude. Zasto? Ako je to bio deo velikosrpskog scenarija, a ne posledica internog dogovora dva najveca zlikovca na ovim prostorima u blizoj istoriji, zasto je dozvoljen pad krajine? A unapred se znalo da se sprema ofanziva.
Kosovo. do kraja 98-me, vojska nije uopste ucestvovala u borbama, sem ako nije direktno napadnuta, a sve operacije je obavljala iskljucivo policija. Sukobi su trajali, u razlicitom intezitetu i obliku jos od pocetka 80-tih. Zasto?
U BIH, znao sam 3 moja sugradjanina koja su ubijena u toku redovnog sluzenja vojske bez da su njihove jedinice ispalile metak. Zasto?

Postavlja se pitanje, a koja je bila uopste funkcija vojske?

Neko je ovo hteo, a to nismo bili (srbi), ni vi (hrvati), ni ostali narodi. Neko je zeleo samo da pobegne iz haosao (Makedonci i Slovenci), a mi smo ostali da se krvimo medju sobom radi jebene ciste nacionalne drzave. Ko da Srbija ikad moze postati cista nacionalna drzava sa 20% drugih naroda na svojoj teritoriji… Sem ako ne krenemo da raseljavamo i ubijamo, sto ce tesko ikad da se desi. I to je podatak bez Kosova, sa njim, odnos je jos uocljiviji…

U celoj prici, meni samo nije jasno sta je Milosevic uopste zeleo u ovoj prici. Dok motive Tudjmana, Izetbegovica i ostalih mogu da naslutim i razumem, Milosevica i njegove poteze ne mogu nikako. Niti smo prosto politicki pokusavali da resimo probleme, niti smo vojno resili problem, niti smo gledali svoja posla. A glupak nije bio, to garantujem.

Da tako, samo suprotno.
Gost
Da tako, samo suprotno.
3 godine prije
Reply to  duca

brainst@ kao da si pomućko dva teksta.
duca@ Nisi doživio, ali sve znaš. Previše si nadojen propagandom, zato nema svrhe tebi objašnjavati. Samo ovoliko, pusti to sa izjednačavanjem krivnje, to ti je bezobrazno. To nevole slušati onih 90% Hrvata koji rat nisu htjeli i zato nikada nisu umarširali u Vojvodinu.

Ivan
Gost
Ivan
3 godine prije

Vi da umarsirate u Vojvodinu, pa vi bez NATO niste ni krajiiske Srbe mogli da pobedite. E moj jadnice, naprotiv 90% hrvata je gajilo mrznju i htelo rat. Steta sto niste silom krenuli da osvajate istocnu Slavoniju jer je zapad Srbiji dao zeleno svetlo da intervenise. proveo sam tad 3 meseca oko Adasevaca, moral je bio fantastican, jer to vise nije bila mesana JNA, nego srpska vojska.

Hani
Gost
Hani
3 godine prije
Reply to  Ivan

A jaao.

duca
Gost
duca
3 godine prije

Nisam ni napisao da je vecina hrvata htela rat. Nije, upravo to i tvrdim. Kao sto ga nisu hteli ni srbi, bar vecina.
Poenta je da se vi niste “branili”, niti smo mi “napadali”, vec je sve bio jedan dobro organizovani teatar ciji su glavni reziseri bili na obe strane, a produkcija bila daleko van granica SFRJ.

Jupiter
Gost
Jupiter
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Poštujem tvoje mišljenje,savet- samo čitaj i čitaj što više iz više izvora i jednog dana istina će ti se sama prikazati.

Prekobrda Janko
Gost
Prekobrda Janko
5 mjeseci prije

EU fantasticna ideja pogresna implementacija, EU nije demokracija vec diktatura krupnog kapitala odnosno ekonomski jacih. U osnovi i teoriji EU kaze da je 500,000 jednako 100 miliona, jer kaze da je drzava od 500.000 jednaka i ravnopravna drzavi od 100 miliona sto ne ide ni u teoriji a ni u praksi. A sto se tice Evropskog i Balkanskog mira jadan je mir kojega cuva agresivna okupatorska politika NORTH ATLANTIC TERORIST ORGANISATION (NATO). sve se svodi na financiranje vojne industrije u ekonomski jacim drzavama, i to jednostavno odlukom o standardizaciji vojne opreme u svim clanicama. Sto se tice komandnog kadra opet je prisutna dominacija pa i kroz jezik komuniciranja ili komandovanja. Nemoze se jedan balkanac ponasati kao jedan skandinavac jer su im i mentaliteti i kulture i socijalno naslijedje i povjest drugaciji. Balkan je u povijesti odbranio zapad ali zapad nije nikada odnbranio Balkan, sjetimo se samo Sisacke bitke sa turcima a slicnih manjih je bilo posvuda na teritoriju Hrvatske, recimo Djurdjevac, ili veliki poraz turaka kod Sibenika ili… Zapad se prema balkanu ponassao kao sto su se Brti ponasal prema svojim kolonijama. A ta ideja iskoristavanja Balkana od strane germana je i dalje u mentalnom sklopu germana. Danas im Balkan sluzi izmedju ostaloga i kao izvor besplatno obrazovane i prilagodljive radne snage, istina tome trendu se pridruzuju i druge drzave bivseg istocnog bloka sa poglavito poljacima.
Zapad je svojim pokvarenim igrama uspio srusiti veliku ideju ujedinjenog Balkana, dali na korist Balkana, ma dajte nemojmo biti dijeca, pohlepa i prozdrljivost zapada je neizmjerna, cak i veca od ljudske gluposti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik