Poljska će stacionirati HIMARS u blizini ruske granice

HIMARS
23 komentara

Američki raketni bacači HIMARS bit će smješteni na granici s najzapadnijom ruskom Kalinjingradskom regijom, objavio je u petak poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak.

Američki višecevni raketni bacači bit će stacionirani sa poljskom 16. mehaniziranom divizijom u sjeveroistočnom gradu Olsztynu, otkrio je Blaszczak tokom svoje posjete regionu. Pohvalio se da je Vašington već odobrio narudžbu Varšave za još 500 lansera HIMARS, napominjući koliko su oni važni za poljsku vojsku. Blaszczak je također rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin gradi “imperiju zla” i da će napasti svoje susjede.

Portparol vlade u Kalinjingradu Dmitrij Liskov u komentaru za TASS ocenio je raspoređivanje američkog oružja na granici kao “zveckanje sabljama” . Dodao je da ” nemajući u vidu jasne ofanzivne prirode lansera HIMARS… ljudi u regionu su pod zaštitom odreda Baltičke flote i ruske vojske uopšte”.

Nagomilavanje američkog oružja oko Kalinjingrada se povećalo, pošto je Pentagon u decembru odobrio ugovore o oružju u vrijednosti od 28 milijardi dolara, a najveći kupci su Poljska i baltičke zemlje. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Oleg Siromolotov također je u januaru rekao da je Velika Britanija modelirala sajber napade posebno protiv vlade u Kalinjingradu. Moskva je neprestano upozoravala NATO da ne povećava svoje vojno prisustvo na ruskim granicama i da gotovo ne postane dio tekućeg sukoba u Ukrajini zbog čestih isporuka oružja.

Kalinjingradska oblast je najzapadnija ruska teritorija i sjedište ruske Baltičke flote. Region je eksklava, koja ne dijeli kopnenu granicu s ostatkom Rusije i umjesto toga je okružena Poljskom na zapadu i Litvanijom na istoku. Nekadašnja Istočna Pruska, pripojio ju je Sovjetski Savez na kraju Drugog svjetskog rata.

HIMARSKaliningradPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brko
1 godina prije

Tesko da ce ovo na dobro izaci. Sotonistima je izgleda cilj sve da sjebu.

burt
1 godina prije

kad je osnovan Haaški sud za zločine na području bivše Jugoslavije 1993 Srbi su kontrolirali 25% Hrvatske, 70% BIH a Srbija cijelo Kosovo i njihovi čelnici su govorili da njih ne zanima nikakav Haaški sud niti će itko tamo ići niti će Srbija ikoga izručiti u Haag i da njih jedino zanima ujedinjenje RSK i RS i nakon toga sa Srbijom, kasnije se pokazalo da su bili u velikoj zabludi i da su ih sredili do zadnjega, tako bi trebali naučiti i ovaj slučaj sa Putinom i Rusijom, kad je Haaški sud nekoga optužio i raspisao tjeralicu za njim to je bio početak njegovog političkog kraja

U prolazu
1 godina prije

burt
Putin može eventualno otići u Haag sa svojim tenkovima.
A to znači: game over for EU…

tihobl
1 godina prije

Rusi su vec odgovorili – dio iskandera su okrenuli prema Poljskoj.

Krle
1 godina prije

Ovo što rade zapadne dalebu je nevjerovatno. Vrijeme je da Rusija skine rukavice i uzvrati istim metodama. Uništavati ih i ekonomski i politički na sve moguće načine. Prošlo je vrijeme priče: “Nije narod kriv, to je samo loša vlast”, zna se koju je doveo ili bar mogao da spriječi da dođu na vlast. Oni su svojim politikama 70% naroda doveli u situaciju da trpe njihove buda.laštine.

Stole
1 godina prije

Ovi se izgleda takmiče sa baltičkim čivavama ko će prvi da isproba Ruske rakete. Neko će morati da posluži kao primer da bi shvatili gde im je mesto, to važi i za širi region.

Nekoime
1 godina prije

Rusi će, izgleda, ničim izazvani, kresnuti i Poljake.

Max
1 godina prije

izazivaju rat.

Ivan
1 godina prije

Poljaci bas traze da dobiju po picki..

Tupko Glupko
1 godina prije

Pentagon prodao 28 milijardi dolara oružja, najviše Poljskoj i baltičkim državicama..

Što ćeš bolje – izuzetni pumpaju EU skupim Covid otrovima, nagovorili je na energetske sankcije Rusiji, prodaju oružje EU, nagovorili je da šute o sabotaži Sjevernih Tokova, razoružavaju EU šaljući vojnu opremu Ukrima, rasplamsavaju rat na području EU, prodaju tri puta skuplji LNG plin EU..

Izgleda da na čelu EU piše – moron.

Kalle balle
1 godina prije

Poljaci vece podguzne muhe. IQ 11 opet ce im dron doletit. Toliko su glupi da ih i njemci i rusi peglaju svako malo. Nikad se pameti naucit.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI