Poljska kritikuje EU zbog “imperijalističkih tendencija”

Poljska i EU zastave
18 komentara

Iako Brisel tvrdi da se suprotstavlja „imperijalističkoj“ prijetnji koju predstavlja Rusija, sama EU nije oslobođena „imperijalističkih tendencija“, rekao je poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau u podužem tekstu za poljski žurnal Rzeczpospolita. Njemačka je jedna od pokretačkih snaga iza ovih “imperijalističkih težnji”, dodao je zvaničnik u članku objavljenom u ponedjeljak.

EU je često svjedočila kako njene veće članice pokušavaju “dominirati nad partnerima, nametnuti im argumente, zanemariti njihova prava, interese i potrebe ili ne obraćaju pažnju na njihove proteste”, naveo je Rau, opisujući ovo ponašanje kao dio njihove “imperijalističke tendencije.”

Blok jedva da pati od nedostatka „težnji najmoćnijih država članica da se drže na vlasti“, ustvrdio je ministar, pozivajući na reforme procesa donošenja odluka u EU koje bi ojačale ulogu manjih članica bloka.

Povećana uloga većine glasova u procesu donošenja odluka u EU za koji se zalaže Berlin predstavlja posebnu prijetnju slobodi i jednakosti unutar bloka, smatra Rau. „Male i srednje države, koje su nesrazmjerno manje sposobne da grade efikasne koalicije“, „osuđene su na gubitak“ glasa čak i kada su ugroženi njihovi suštinski interesi ili potrebe, rekao je ministar i dodao da o njihovoj sudbini tada „odlučuje drugi, što znači da je njihova sloboda suštinski narušena.”

Veće zemlje EU poput Njemačke posjeduju “neupitnu ekonomsku prednost i demografski potencijal” što se također prevodi u “glasačku moć u procesu donošenja odluka u EU, koju male i srednje države nisu u stanju da uravnoteže čak ni zajedničkim djelovanjem”, navodi Rau. Ministar je takođe tvrdio da Berlin ovu prednost koristi da bi ostvario svoje nacionalne interese na račun „dominiranih“ država.

Poljski najviši diplomata je posebno optužio Njemačku da je sklopila sporazum o gasovodu Sjeverni tok s Rusijom kako bi osigurala “konkurentsku prednost na zajedničkom tržištu” i time prisilila cijeli blok u ovisnost o ruskoj energiji. To je dovelo do trenutne energetske krize koju EU sada pokušava riješiti pozivajući sve zemlje članice da smanje potrošnju plina za 15 %.

„Dobijanje dominantne tržišne pozicije došlo je na račun ne samo podrivanja jednakih uslova igre, već i zbog toga što su evropske ekonomije postale zavisne od ruskih snabdijevanja energentima i bezbjednosnih interesa nekih država članica EU i Ukrajine“, tvrdi Rau.

“Okončanje konkurentske prednosti Njemačke na zajedničkom tržištu rezultiralo je prijedlogom – na kojem je Njemačka insistirala – da sve države članice dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 %, uključujući i one zemlje koje su uporno upozoravale svoje evropske partnere da ne postanu zavisne od Rusije“, dodao je.

Ministar je tada tražio da Berlin obuzda i svoje ekonomske i političke ambicije. „Ako je njemačka ponuda da se EU odbrani od imperijalizma, što Njemačka smatra odgovornom da učini, Uniji nije potrebno njemačko vodstvo već njemačko samoograničavanje“, rekao je.

Poljska je ranije kupovala gas od Rusije, ali je prošlog proljeća odbila da plati isporuke u rubljama prema novom aranžmanu koji je iznijela Moskva u svjetlu ograničenja EU. Umjesto da pristane na shemu, Varšava je počela kupovati ruski plin od drugih zemalja članica EU, navodi Bloomberg.

eunjemačkaPoljskarusijaSupremacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 godina prije

EU članice se trebaju dogovoriti i zavrnuti vratom ovoj fašistoidnoj EU Komisiji te pod hitno istjerati Ursulu koja zaslužuje samo dugotrajan zatvor za svu štetu koju je napravila cijeloj EU..

tuf
1 godina prije

Poljaci nisu ništa manje opasni za Europu jer su leglo američkih zmija.

Ico
1 godina prije

Njemačko gospodarstvo je zbog vrlo usporenog rasta ( najmanji rast BDP u odnosu na ostale pojedinačno države u EU ) već ušparalo tih 15 % plina, a sada licemjerno ostalima članicama EU nameće uštedu od 15 % plina, a sa zluradim ciljem da im nanese gospodarsku štetu. Koje li gadosti!

nekoime
1 godina prije

Nemačka mora pristati na najviše 3 3/4 a ne na 4. Reich.

Sara
1 godina prije

Nek se Poljaci tuku nogom u guzicu dok im Švabe ne postave pitanje Danziga i Pruske. Nekako slutim da ne buju dugo čekali….

Arkaj
1 godina prije

Poljaci su i licimjeri ili budale. Od svih država članica EU jedino Norveška proizvodi više plina nego što ga sama potroši. Taj norveški višak plina prodaje se na evropskom tržištu jednako kao i plin iz USA, Qatara, Rusije. Pokušaj izbacivanja s tržišta tako velikog snabdjevača kao što je Rusija naprosto smanjuje dobavu koju nije moguće zamjeniti godinama i zakonito dovodi do “gladnog” tržišta i rapidnog povećanja cijena. Plin koga Poljska ne kupuje direktno od Rusije jer glumi principjelnost, kupuje posredno na evropskom tržištu od država koje su pristale na ruske uvjete prodaje uz dodatnu maržu posredniku. Dakle nepotrebno skuplje po sebe samo da bi tu svoju principjelnost nabijala na nos onima koji na njenoj gluposti zarađuju….
O tempora o mores….

Max
1 godina prije

I Poljaci su imperijalisti.

Inzersdorf
1 godina prije

A jesu li to Poljska, Hrvatska, Ceska i ostale drzavice mislili da imaju sta reci u EU?….Hahahahaha….obicne sluge i nista vise, nema tu ravnopravnosti i dogovora, ili radi kako ti kazu D,F i ostale ekonomski jace drzave, ili suti,niko ih nista ne pita…

abc
1 godina prije

Da EU sutra ponudi Poljacima pola Ukrajine, oni bi je prekosutra okupirali.

Roccos
1 godina prije

Koji muljatori su ovi poludjeli Poljaci to je za nevjerovati i uz to glupi ko kooratz.Druge optužuju za imperijalističke težnje,a sami se uvukli u pakšu SADistanskim imperijalistima,toliko da su spremni od njih kupovati prljavi plin pet puta skuplji.Zašto jednostavno kad može komplicirano.Inače i sami maštaju o nekoj moćnoj poljskoj imperiji, a karta Poljske na zidu njihovog vojnog vrha kazuje sve- cijeli zapadni dio Ukrajine je prikazan kao poljska teritorija.

Tom
1 godina prije

Ako padne Rusija Poljaci će prvi najebat i živit će ko palestinci

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI