Poljska sebi pripisala ulogu “predstraže u sukobu civilizirane EU protiv Rusije”

Andrzej Duda

Nakon propalog državnog udara u Venezueli je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton u nemoćnom bijesu rekao kako Rusi nemaju što tražiti u Zapadnoj hemisferi, jer je to američko područje i da Moskva griješi što se miješa u poslove Venezuele.

“To je naša hemisfera i Rusija se ne treba miješati. To je pogreška s njihove strane. Ovo neće voditi poboljšanju odnosa”, istaknuo je John Bolton, dok Pentagon na ruskim granicama istovremeno raspoređuje sve moguće oružje.

Ali čak i ako izuzmemo stalne glasine o prijetnji ruske agresije na baltičke zemlje i Poljsku ili Ukrajinu, koje se svakodnevno ponavljaju od 2014. godine, ne smijemo zaboraviti posebno važan alat za intervencije u blizini ruskih granica koji formalno djeluje u okviru EU, iako se dokazao kao instrument pritiska Washingtona i NATO pakta na Rusiju i takozvani “ruski svijet”. Riječ je o takozvanom Istočnom partnerstvu, skupini zemalja koje sudjeluju u ovom programu Europske unije, a navodno se suočavaju sa zajedničkim problemom “ruske propagande i dezinformacijama”.

To je navedeno u izvješću Poljskog instituta za međunarodne poslove. Autori dokumenta su uvjereni da bi u borbi protiv utjecaja Rusije EU trebala ojačati suradnju sa zemljama Istočnog partnerstva i povećati sredstva za lokalne medije i nevladine udruge i organizacije. Ruski politički analitičari vjeruju da se promicanjem rusofobne retorike Varšava pokušava predstaviti kao “predstraža u sukobu između Europe i Ruske Federacije“.

U Poljskom institutu za međunarodne odnose (PISM), analitičkom centru poljske vlade, govore o izgledima za razvoj odnosa EU sa zemljama koje sudjeluju u programu Istočnog partnerstva nakon 2020. godine. Prema poljskim istraživačima, zajednički problem za sve te države je navodna “revizionistička politika” Rusije.

“Kršenje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine u 2014. s nezakonitim pripajanjem Krima, kao i invazija Donbasa, što je izazvalo rat, pokazali su spremnost ruskih vlasti da za postizanje političkih ciljeva koriste vojnu silu, kao i činjenicu da Rusija zemlje Istočnog partnerstva smatra svojom zonom utjecaja”, kaže se u izvješću poljskih istraživača.

Ruske vlasti su u više navrata izjavljivale da Moskva nije strana sukoba u Ukrajini i tamo ne namjerava koristiti vojnu silu. Kao što je objasnio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, Rusija je za mirno rješenje ukrajinske krize. Ruski ministar je također istaknuo da Zapad prema Ruskoj Federaciji provodi politiku na temelju nepotvrđenih glasina.

Ipak, prema poljskim analitičarima, EU bi trebala ojačati suradnju sa zemljama Istočnog partnerstva u borbi protiv ruske propagande, te povećati ulaganja u regiju.

“Države Istočnog partnerstva gaje zajedničku nadu da će prioriteti Europske unije biti razvoj suradnje u području sigurnosne politike, borba protiv ruske propagande, kao i intenziviranje ulaganja EU u ovu regiju”, ističe se u izvješću.

istocno partnerstvo

Istočno partnerstvo

Europski projekt Istočno partnerstvo ove godine obilježava 10 godina. Pokrenut je na inicijativu poljske vlade za razvoj integracijskih odnosa između EU i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Program uključuje Ukrajinu, Gruziju, Moldaviju, Armeniju, Bjelorusiju i Azerbejdžan.

Prema Varšavi, Europljani su pogrešno obaviješteni o situaciji u tim zemljama. Bruxelles se uopće ne nosi s “lažnim izvješćima” koje navodno širi Moskva.

“Institucije EU bi također trebale aktivnije informirati publiku unutar svojih granica o regiji Istočnog partnerstva, jer Rusija o tome širi dezinformacije, ali i zato što postoje mnogi stereotipi o zemljama Istočnog partnerstva”, napominje Poljski institut za međunarodne poslove.

Ovo nije prvi pokušaj Varšave da se bori protiv “ruskih dezinformacija” na razini Europske unije. Tako je prošle godine Anna Fotyga, članica Europskog parlamenta iz Poljske, predložila da se razvije pravni okvir za suzbijanje “informacijskog rata” i “agresivnih akcija” Rusije.

Osim toga, poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz nedavno je izjavio kako je Moskva navodno prijetila srednjoj Europi. Istodobno je Varšava  kazala kako želi da program Istočnog partnerstva postane “privlačan oblik suradnje s bliskim susjedima”.

“Poljska je u Europi najaktivnija u pokušaju da zemlje postsovjetskog prostora usmjeri prema Bruxellesu, koristeći rusofobne izjave”, rekao je profesor na Odsjeku za komparativne političke znanosti na Ruskom sveučilištu prijateljstva naroda, Jurij Počta.

“Za Poljsku je važno da se pokaže kao predstraža u sukobu između “civilizirane Europe” i Rusije, kao i da koristiti susjedne zemlje za to. S retoričke točke gledišta, nisu izmislili ništa originalno i  djeluju u okvirima tradicionalne europske diplomacije”, kazao je ruski znanstvenik.

Direktor Instituta za suvremeni državni razvoj Dmitrij Solonikov je, pak, napomenuo da u mnogim zemljama Istočnog partnerstva vlada prilično pozitivno mišljenje o Rusiji. U ovom slučaju se to koristi kao razlog za traženje dodatnih sredstava za “informacijski rat”.

“Poljaci se smatraju glavnim borcima protiv “ruskog utjecaja”. Ali da bi se vodio informacijski sukob potreban vam je novac. Tako se mora stalno dokazivati da je Ruska Federacija opasan neprijatelj koji se priprema za napad”, rekao je Dmitrij Solonikov u intervju za RT.

Ranije je Sergej Lavrov izjavio kako su neke zemlje EU i Istočno partnerstvo spremni koristiti taj format u antiruske svrhe. Međutim, ovi napori su uzaludni, dodao je Lavrov.

“Kontraproduktivno je i neperspektivno pokušati ugraditi antiruski osigurač u bilo kakvim kontaktima sa zemljama članicama Zajednice nezavisnih država”, uvjeren je ruski ministar, spominjući format u kojem su sve postsovjetske republike koje se nisu pridružile zapadnom bloku.

Već testirana taktika

U izvješću poljskih istraživača se također navodi da bi Bruxelles trebao promijeniti način plasiranja informacija. Stoga se predlaže aktivnije korištenje društvenih mreža, financiranje i pokretanje projekata za mlade, kao što su ljetne škole, poligoni i festivali, ulaganje više sredstava u stvaranje reklama, te održavanje brifinga za tiskovne agencije na kojima će se objašnjavati politika EU.

“Europska unija treba zahtijevati da zemlje koje traže njezinu financijsku pomoć provode kampanje za promicanje predloženih reformi. Europska unija može izdvojiti više sredstava za PR kampanje na temelju uspješnog iskustva u takvom radu u Ukrajini, te na televizijskom i radijskom oglašavanju, a kao u slučaju Bjelorusije i Azerbajdžana u internetskim medijima”, pišu analitičari.

Osim toga, pozivaju Bruxelles da poveća sredstva za medije i neprofitne organizacije i nevladine udruge u zemljama Istočnog partnerstva kako bi se podigla svijest građana o aktivnostima Europske unije.

Kao što je navedeno u izvješću, “dio stanovništva u Ukrajini i dalje vjeruje da je teška socijalna i ekonomska situacija u zemlji rezultat produbljivanja suradnje s Europskom unijom, a ne da je rezultat ruske agresije”.

Rad Europske unije također nedovoljno obuhvaća tradicionalne i internetske medije Gruzije, što potvrđuju lokalni aktivisti citirani u dokumentu. Ipak, 60% stanovnika Gruzije je svjesno financijske potpore Europe u zemlji, dok učinak  “ruske propagande” minimiziraju gruzijske nevladine organizacije, ističu poljski analitičari.

U svakom slučaju, Europska unija je već poboljšala imidž u očima Gruzijaca. Tako je u ožujku Europska komisija planirala izdvojiti 2,2 milijuna eura za povećanje “svijesti” stanovništva o tome “što EU namjerava postići u Gruziji i zajedno s tom zemljom”.

Prema autorima poljskog izvješća, Bjelorusija, zajedno s Moldavijom, Armenijom i Azerbejdžanom, također “pati” zbog ruske propagande i dezinformacija.

Zbog toga je ranije najavljeno da EU namjerava potrošiti 2 milijuna eura na obuku bjeloruskih novinara. Za njih će se provoditi obuka o pitanjima vezanim za Europsku uniju, te organizirati sastanke s europskim kolegama.

“Poljski analitičari predlažu korištenje dobro testirane tehnologije i taktike. Mediji i nevladine organizacije se kao poluga pritiska već dugo koriste od strane Sjedinjenih Država”, istaknuo je Jurij Počta.

“Poljaci ponavljaju teze starijeg prijatelja od prije 15 godina. Mediji i nevladine organizacije koriste se kao platforma za promicanje svojih stavova, a onda, u pravo vrijeme, kao alat mobilizacije za provedbu revolucija”, objasnio je stručnjak.

Podsjetimo da je u Erevanu Praški građanski centar organizirao takozvani “CampCamp”, seminar  za mlade ljude u okviru kojeg je održano nekoliko predavanja kako promicati protestne osjećaje među masama.

Važno je napomenuti da ovaj centar prima sredstva iz Sjedinjenih Američkih Država, i to prema zakonu od 2. kolovoza 2017. o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija (CAATSA). U 254. članku ovog dokumenta navedeno je financiranje za “suprotstavljanje ruskog utjecaja” u iznosu od 250 000 dolara za 2018. i 2019. godinu.

Neostvarivi projekt

Poljski institut napominje da zemlje Istočnog partnerstva koje su povezane s “ujedinjenom Europom” još nisu predstavile održivi plan za budućnost i očekuju da će to za njih biti učinjeno u Bruxellesu.

EU zastava

EU zastava

“Zemlje Istočnog partnerstva koje su potpisale sporazum o pridruživanju, Gruzija, Moldavija i Ukrajina, dobile su signal za izglede za pridruživanje Europskoj uniji, ali nisu pružile ostvarivu, zajedničku i dugoročnu viziju za budućnost Istočnog partnerstva, očekujući da će je razviti Europska unija”, kaže se u izvješću.

“Sve predložene ideje pokazale su se neostvarivima ili teško prihvatljivima za Europsku uniju”, dodali su istraživači.

Dmitrij Solonikov je istaknuo da Istočno partnerstvo nije bilo tako uspješno kao što se pretpostavljalo u Bruxellesu. Već 10 godina nije uspjelo integrirati zemlje u europske institucije i približiti ih ulasku u Europsku uniju. U međuvremenu su neki sudionici projekta iskoristili program za vlastitu financijsku dobit.

“U Istočnom partnerstvu nema dramatičnih promjena. Međutim, kroz projekt se podržavaju određene političke snage, kao što su, primjerice, one u Armeniji. Također, niz država iskorištava pruženu priliku za dobivanje novca iz Europske unije, kamuflirajući svoje inicijative pod ideologijom programa”, zaključio je Jurij Počta.

Ovo što predlaže Poljska u okviru Istočnog partnerstva je samo mali dio usklađenih aktivnosti Europske unije, NATO pakta i Sjedinjenih Država na samim granicama Rusije i zemljama koje imaju tradicionalno dobre veze s Moskvom. Trenutno među njima nisu vlade u Tbilisiju i Kijevu, ali se ipak ne  može govoriti o duboko ukorijenjenom povijesnom neprijateljstvu cijelog ukrajinskog i gruzijskog naroda usmjerenog protiv naroda Ruske Federacije, što potvrđuju neke od aktivnosti skupina i određenih slojeva stanovništva u Gruziji i Ukrajini koji žele bolje veze s velikim susjedom i zemljom s kojom su zajedno živjeli u Sovjetskom Savezu.

U tom kontekstu je izjava Johna Boltona “kako je Venezuela dio američke Zapadne hemisfere i da Rusija tamo nema što tražiti” još apsurdnija.

RT

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Splitexpress
Gost
Splitexpress

Poljaci su najveći nacionalisti u Evropi,ali imaju peh da su se našli između dviju velikih nacija Nijemaca i Rusa,pa svako njihovo brkačenje završi katastrofom,po njih?Bojim se da nisu naučili lekciju?

Šok
Gost
Šok

točno poljaci su između čekića i nakovnja
i umesto da grade prijateljske odnose sa jačima od sebe
oni jednima pokazuju guzicu a drugima šaku
pa će opet nadrljati
samo ovaj put neće više vidjeti more

Miki maus
Gost
Miki maus

Tocno, povijest se uvjek ponavlja. Poljaci bi trebali pogledati i lijevo i desno od sebe( Rusija, Njemacka), geografija je neumoljiva, pa bi trebali izvuci neke zakljucke iz toga. US je daleko, kao i GB i F 1939. Povijesne traume? Dok su bili mocni(poljsko-litvanska unija), bili su gori od ove dvije zemlje. Vise niste mocni, niti cete biti, pa prema tome ….

zlatan
Gost
zlatan

MIKI, pa zapadno od poljskih granica, nalazi se Njemačka, istočno od njih Ukrajina i Bjelorusija, sjeveroistočno Litva.
Hm, kakve povijesna zaključke? Granica između Poljske i Njemačke više skoor i ne postoji. Tako je to unutar EU.
Ja sam prvi protiv granica, kula stražarnica, žice, mrkih carinika………………..

Šok
Gost
Šok

sigurno nemaš ni vrata ni prozore na kući
automobil ostavljaš otvoren
i svima daješ svoju kreditnu karticu

tako je unutar EU

steevyv
Gost
steevyv

….s time da se Poljaci i Nijemci u opće ne podnose….nije ni čudno…ali o tome se ne udara na sva vrata…a Poljaci očito hoće izmusti neku lovu na osnovu svog položaja pa laprdaju….

mike
Gost
mike

potpis na napisano…. imam priliku svakodnevno biti u komunikaciji sa nekoliko poljaka i moram nevoljko priznati da ce dobiti samo ono sto zasluzuju….. cak sta vise malo me podsecaju na pakistance ali u gospodskom odelu…

zlatan
Gost
zlatan

SPLITE, Poljska uopće ne graniči s Rusijom. Jedino ako računamo onu malu rusku enklavu Kalinjingrad.
Između Rusije i Poljske, nalazi se Ukrajina i Bjelorusija, odnosno, prostor ukrajinskog i bjeloruskog naroda. Pa tek onda dođe Rusija…………………..
Malo znanja iz zemljopisa ne bi bilo naodmet !

Splitexpress
Gost
Splitexpress

Svi prirepci u slučaju nužde padaju u prvom satu?Misliš li da tzv pribaltičke republike mogu zaustaviti Ruse u slučaju sukoba?Ne da znam zemljopis,nego sam prvi put bio u Moskvi 1973 autom,preko Mađarske,Zahony,Čop,Uzgorod,Lavov,Rovno,Žitomir,Kiev,Harkov,Orel,Tula,Moskva,da ti ne kažem da sam sve pročitao prije prvog putovanja?

zlatan
Gost
zlatan

SPLITE, bio sam i ja u Moskvi, ali 1983, očito si stariji od mene. Nego, odrasli smo ljudi, tada je to bio SSSR, a tadašnja Ruska SFSR, je današnja Ruska Federacija. Ona je samo dio SSSR-a. Valjda smo toliko odrasli da nećemo pisati gluposti. To je isto kao da kažemo, da je današnja Austrija, kompletna (pokojna) Habsburška Monarhija. Hm, po toj logici Split je dio Austrije. Usput, ruta kojom si prošao je Ukrajina i Rusija (srednja Rusija). Pa jasno, iz Mađarske se mora ući u Ukrajinu, da bi se došlo do Rusije. Tim putem su išli i vlakovi iz Beograda… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan

SPLITE, zaboravio sam napisati, a zašto bi Rusija zauzimala baltičke države? Šta će im, koga će ima vraga? Sve zajedno imaju negdje malo iznad šest milijuna ljudi, a sam ruski baltički grad Sankt Peterburg, ima trenutno oko 5,383.000 stanovnika. Pa šta će im onda Litva, Latvija i Estonija? No, zaboravio si da su to članice NATO pakta. Misliš li da bi bilo koji rat između Rusije i natoa, bio igra? Pa i jedni i drugi imaju nuklearno naoružanje. Misliš li da se nukl.okidač pritišće tek tako? Nije to kao tastatura na laptopu i piskaranje gluposti. Vidim da su neki tu… Pročitaj više »

Neko ime
Gost
Neko ime

Trebalo bi ipak racunati na granicu s Kaliningradom…i to dugorocno. Jer ako neki zanemare taktiku i tu granicu, mogli bi dobit taktičku Točku na U ili na I, svejedno..

Mateja
Gost
Mateja

Da bi Rusi napadli Evropo? Zakaj pa? Ima Evropa nafto ali plin? Edini, ki napada druge države so ZDA, ki napadajo vse, ki imajo nafto.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Mateja se strinjam s tabo, kaj se gre za Polake nobene pametne besede od njih nigdar ne bo.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

Oni su prvi.
Svi ostali su zadnji.
P.S.
Predziđe civilizacije?
Uf, uf…. ova im je jaka.
S*ebali su nas.
Mi smo bili samo predziđe kršćanstva.

Alen
Gost
Alen

Haha , ode titula.. Valjda neće s njom i povlastice ?..

shumadinac
Gost
shumadinac

Šta bi Poljaci dobili u savezu sa Rusijom – ništa. Jeftinije energente i ostale sirovine uz stalno nepoverenje zbog istorije i još više zbog religije. EU su već izmuzli do maksimuma pa i preko toga, sada mogu da računaju samo na naplatu. Ali SAD su druga priča… SAD zna da bude velikodušan prema partnerima od kojih može da ima koristi. Doduše, neće direktno finansijski da pomažu ali mogu da neteraju druge kao što su naterali EU da “tovi” Poljsku. Poljska je možda najbolji primer današnjice kako oni sa “obrazom kao đonom” mogu dobro da profitiraju a savršeno su svesni gde… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan

SHUMADINAC, a kakvo to nepovjerenje imaju i koje su to razlike u historji i religiji, između Rusije i Poljske? Koliko znam, i Poljaci i Rusi su kršćani, ako gledamo porijeklo vjersko. Pravoslavlje i katolicizam nisu vjere….. a sa zapada su im Nijemci, koji su baš u tome dijelu Njemačke isto kršćani, ali protestanti.
Vjersko pitanje u današnja vrmena, smiješno.

dalmata
Gost
dalmata

Taman,kad pomisliš,da je cirkus dostiga plafon,vrhunac imbecilizma,laži,gluposti i apsurda,opet zablista nova tragikomedija,novih mozgova,novih manaj mukte arlekina,ovi put “Made in Poljska”.A šta im je zajedničko?Šta ih više niče,znaći samo jedno,sve manje je navinih tupamarosa ispranoga mozga,koji su spremni bit dobre,poslušne sluge EU,USrA,NATO manijaka,koji prodaju muda za bubrige da mogu i dalje pljačkat..Šta više cvilu,to znači da in je bliže kraj.Je li moguće da samo izjava,ofucane stare prdare Boltona nije uvrida za zdrav razum,normalnog čovika?!I je li prosto moguće da ovaka degenerična bagra očekuje da ih iko razuman podrži?!

Xbe
Gost
Xbe

Da ,zapad počinje skroz razočaravati ,eto prošla cila sedmica a da nisu udrili niti najmanje hebene sankcije.Neznam kako ce to moci ici dalje.

scorpio1959
Gost
scorpio1959

Zadnja evropska go..a i američki podrepniki štite evropu, zanimljivo

Slovenac
Gost
Slovenac

Ma kakva polska rusisu zalsuzni da postoje bas su pametni ali rusi pamte

eu kolonija
Gost
eu kolonija

gdje god kreneš rusi. rusi su u migrantskim kolonama, rusi su u kineskim investicijama, rusi su u američkim sankcijama itd. itd. a pojedini poljaci su opasni antiruski shizofreničari

kum
Gost
kum

Ovi Poljaci kao da su na nekom jakom tripu,čuj predstraža.Nikad nitko u čitavoj povijesti – od australopitekusa do homo smarthphoneusa – nije Rusima rekao NE i ostao živ. Svi koji su Putinu kad je on nešto tražio odgovorili s N na prvom mjestu riječi – NE se na svim jezicima govori s N na početku – završili su na mjestu gdje žive krtice. Tito je, međutim, rekao NE Staljinu i umjesto da ga ovaj ubije, on sam je – umro. Veća je mogućnost da vam banka pokuca na vrata i potom se odmah preda sa svom svojom imovinom, nego da… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk

ne govori se na svim jezicima. primjerice u grčkom pa i arapskom ima slična riječ, ali značenje je suprotno, DA

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton

”Grci, nekad su nam punili glave s filozofijom, a danas nam prazne kante sa smećem.”

grafit sa negdašnjeg Berlinskog zida

kum
Gost
kum

@Zvrk.
Sorry bruda ali za pojedince nije internet,ako nisu u stanju prepoznati satirični tekst.

Zvrk
Gost
Zvrk

Više ovo gledam kao jeftinu patetiku i pokušaj duhovitosti. Bez ikakve uvrede.

Kum
Gost
Kum

@Zvrk
Hrđavom QURCU i dlaka smeta,ništa lično.

zlatan
Gost
zlatan

KUM, kada je to Tito dva puta rekao NE? Ja znam za tri puta NE, od strane Tita. Prvi put 1941, ne Hitleru, drugi put 1948, ne Staljinu, treći put 1952, ne ulasku Jugoslavije u NATO pakt (nudili su Jugoslaviji)…….ali, je Tito rekao DA, miru. To je bilo 1961 sa prvom konferencijom nesvrstanih u Beogradu. Inače usporedba Staljina i Putina, ne stoji. Staljin je bio vođa SSSR-a (Rusije i svih tada još 15 republika SSSR-a), a Putin je predsjednik samo Rusije, ali ne i preostalih 14 tadašnjih republika. Sadašnjih država. Preciznije, da postoji SSSR, imao bi sada 296 ili 297… Pročitaj više »

kum
Gost
kum

@zlatan
Sorry bruda ali nije žvaka za seljaka a ni internet za svakoga.

Alanis
Gost
Alanis

.. “.Nikad nitko u čitavoj povijesti – od australopitekusa do homo smarthphoneusa – nije Rusima rekao NE i ostao živ.” …
Osim Tita. 😀
Prema pisanjima udžbenika “povijesti”. 😀

ps. neće Rusi spržiti Poljake, neće ni Švabe, netko drugi će ih razvaliti i to bez ispaljenog metka.
Izvratit će ih ko čarapu. Neće znati jesu’l pošli ili došli. .. i što je najgore, povijest će im se ponoviti jer q nisu naučili.

Kad dođem doma, okačit ću jedan video.
Pogledajte obvezno.

Alanis
Gost
Alanis

ps. jbt, tek sad vidim da kumašin stvarno vjeruje u ovo što piše. Tito bi dobio po ušima da zapadu nije bilo u interesu držati Jugoslaviju zonom razgraničenja između zapadne sfere utjecaja i tadašnjeg SSSRa. Dakle, Staljin, koji je tada pod svojom čizmom imao istu ovu Poljsku, DDR, Mađarsku, Bugarsku, Čehoslovačku, Albaniju i Rumunjsku je kukavička pi***ca pa kojemu će jedan lik iz države sa 22mio stanovnika reći ne?! A Staljinov izlazak na Jadran ujedno bi mu preko povezivanja sa Albanijom i Jugoslavijom, otvorio prečac i do Afrike…a Italiju i Austriju bi mogao baš fino provocirati. I ti i dalje… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan

ALANIS, tada je Jugoslavija, te 1948, imala nekih 16 milijuna stanovnika. No, točno je, Tito je imao mogućnost izbora te 1948. Jugoslavenska revolucija je bila autentična, nije socijalizam uspostavljen zahvaljujući Crvenoj Armiji, već isključivo borbom partizana, koji su izrasli u NOVJ. Respektabilnu silu na kraju rata 1945. Imali su 800.000 boraca, više od Poljske ili Francuske te 1945. Iako su se Tito i Staljin te 1948 svadili, velikim dijelom zbog Titove pomoći grčkim partizanima, u grčkom građanskom ratu 1945 do 1949, ideološki su ostali isti. I jedan i drugi su bili komunisti, svađeni, ali komunisti. Staljina je smetalo da Tito… Pročitaj više »

Alanis
Gost
Alanis

Prvo da ostavim link na dželate koji će uništiti Poljsku. Pogledajte – zaista vrijedi. https://www.youtube.com/watch?v=C8ykuqSv6c8&bpctr=1557162737 Složit ćemo se da se ne slažemo jer ta “mogućnost izbora” i nije baš neka ako sa jedne strane imaš totalitarni komunistički režim kojem bi trebo biti potčinjen – gdje bi ti Moskva diktirala što smiješ a što ne (što je dokaz da karakterno i nismo pretjerano evoluirali – to sve sada radi Brisel), a sa druge strane ti nude masu bespovratnih kredita i drugih investicija (fiskalna 1952 – gdje su nas US opako izvlačili iz d*eka) tek tako i na lijepe oči kao i… Pročitaj više »

zlatan
Gost
zlatan

ALANIS, prvo svega SAD nije Jugoslaviji davala nikakve bespovratne kredite. To je besraman laž. Odmah nakon rata, u doba neimaštine, davali su neku pomoć u hrani. No, tipično američki, kapitalistički i zapadnjački, najčešće hranu i lijekove koji su bili pljesnivi, pokvareni ili joj je debelo istekao rok. Znam priče mojih pokojnih roditelja o tome…..i ne samo njih. Tako da ne očekujem pisanje gluposti, u vezi američke pomoći. Ne znam koliko je i kako gdje bilo bolje, ali startna osnova tadašnje Hrvatske, i cijele Yu, bila je loša. Ipak nas je socijalistički period izgradio i opismenio. Hoću reći, ti Nijemci su… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako

Smiješni poljaci, sad bi sisali i u ime Istočnog partnerstva. Ne vide da Brisel več boli vime od njih.
Ionako države van EU sve više uviđaju uzaludnost tračenja vremena u procesu pridruživanja

Alex
Gost
Alex

Neda im vrag mira dok ne dobiju po pikici … nije mi jasno sto im sve ovo treba

Histrion
Gost
Histrion

Kod Poljaka mi se jedino svidja muzika njihove himne.

zlatan
Gost
zlatan

HISTRIONE, tu smo himnu i mi u doba Yu, koristili kao našu. To je Marš Dombrovskog, ali SFRJ nikada nije dobila svoju himnu, za svih 45 godina postojanja zajedničke socijalističke federacije.
Pamtim, neki su predlagali da jugoslavenska himna postane melodija “Jugoslavijo, borba te rodila”……………………..mi starije je pamtimo – :::))) !!! Mislim da je nije problem naći na youtubeu.
Sama himna “Hej Slaveni” zapravo je od početka 19-tog stoljeća, bila smatrana himnom svih Slavena. Sve na tragu tada, zanosom panslavizma.

Alanis
Gost
Alanis

… “Rusi nemaju što tražiti u Zapadnoj hemisferi, jer je to američko područje i da Moskva griješi što se miješa u poslove Venezuele.”…
Dok je, recimo, Victoria Nuland imala što raditi u Ukrajini. 😀

Mozak boli i krvari od toga koliko se oni nemušto prave mutavi i naivni.
A naivnost i nedužnost im stoje ko kravi sedlo.

spartak
Gost
spartak

Ti ljudi iz “instituta” su totalno pošandrcali. Ili moraju nekim svojim piskaranjem opravdati plaće.
. Nadam se samo da je (poljski) narod barem većinom pri zdravoj pamet

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan

..ako je za utjehu, ocito ima i vecih budala od nas..

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Neka se sjete toga kada budu kupovali plin od Njemačke ili ne daj Bože od Rusije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik