Velika Britanija dokazala da je Istočno partnerstvo EU antiruski projekt

Theresa May - smije se
18 komentara

Čelnici zemalja Europske unije i šest zemalja takozvanog Istočnog partnerstva,kojeg čine Armenija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina, okupili su se u Bruxellesu kako bi razgovarali o raznim pitanjima, a u završnoj deklaraciji, kako se očekuje, ne bi se trebale spominjati teme koje mogu izazvati nove napetosti.

Istočno partnerstvo je stvoreno 2009. kao zajednička inicijativa između EU i šest istočnoeuropskih i južnokavkaskih zemalja i zadaća mu je odvraćanje bivših sovjetskih republika od suradnje s Moskvom. Iako mediji navode kako će završna deklaracija biti blaža od ranijih, kada se Rusija optuživala za aneksiju Krima, rat u Ukrajini i drugim dijelovima Euroazije, pravu prirodu organizacije je otkrila britanska premijerka Theresa May.

Premijerka Velike Britanije je na summitu Istočnog partnerstva iznijela niz optužbi na račun Moskve s tonom bez presedana. Prozvala je ruske saveznike, uključujući Bjelorusiju i Armeniju, a Rusija je nazvala “neprijateljskom državom”. Kako razumjeti takvu neodlučnost?

Moramo pomno razmotriti akcije neprijateljskih država kao što je Rusija, koja prijeti potencijalnom rastu naših istočnih susjeda i pokušava oslabiti našu kolektivnu snagu”, rekao je Theresa May na summitu Istočnog partnerstva u Bruxellesu.

Štoviše, prema njezinim riječima, suprotstavljanje Moskve se vidi “na području sigurnosti i na području razvoja”.

Istocno partnerstvo
FOTO: Zemlje EU i zemlje Istocnog partnerstva

Uz nedavne slične izjave Therese May u Guildhallu u London Cityu, ove danas su jasan znak da London ne želi konstruktivne odnose s Rusijom. S druge strane, ruski dužnosnici nikada nijednu zemlju nisu nazvali “neprijateljskom”, posebno ne Veliku Britaniju, unatoč očito neprijateljskim akcijama prema Rusiji. Čak imaju običaj koristiti termin “naši zapadni partneri”, što neki tumače kao ironiju, a nekima čak i smeta.

Međutim, u ovom slučaju nije važno što je rekla britanska premijerka, nego  kome se obratila. Takozvano Istočno partnerstvo je projekt Europske unije u okviru kojeg Bruxelles s različitim uspjehom promiče integracijske procese u bivšim sovjetskim republikama – Ukrajini, Moldaviji, Azerbejdžanu, Armeniji, Gruziji i Bjelorusiji.

Dužnosnici EU ponovno su naglašavali da Istočno partnerstvo nije usmjereno protiv Rusije. Treba naglasiti da su Armenija i Bjelorusija pripadnici vojnog saveza CSTO, Euroazijske ekonomske unije i nekoliko drugih integracijskih saveza u kojima je i Rusija. Osim toga sve zemlje su članice Zajednice Nezavisnih Država, osim Gruzije. Ukrajina ne sudjeluje u radu organizacije, ali je formalno još uvijek nije napustila. Na kraju, Bjelorusija i Rusija tvore jedan Savez država.

Ispada da Velika Britanija pokušava najbližim saveznicima Moskve nametnuti mišljenje da je Rusija za njih neprijateljska država.

Na unutarnjopolitičkoj razini je ovakvo ponašanje primitivizam, a među državama je riječ o političkom pritisku.

Ako pogledate dijelove govora Therese May, ispada da ona pokušava uvjeriti Minsk da Rusija prijeti tehnološkom sektoru Bjelorusije i Ukrajine. Ako u Kijevu, kao što je trend na Zapadu, vjeruju da je Moskva kriva za sve probleme u svijetu, Bjelorusija dobro zna da njihova industrija postoji i živi uglavnom zahvaljujući narudžbama iz Rusije.

 

Treba također podsjetiti da se bilo kakvo, čak i oprezno, mišljenje bilo kojeg od ruskih dužnosnika o članstvu neke zemlje u EU u pojedinim zemljama percipira kao pokušaj “uništenja zajednice europskih zemalja”.

Međutim, otvoreno neprijateljski i antiruske stavovi, koje histerična britanska premijerka nameće na summitu Istočnog partnerstva za europske dužnosnike nisu ništa posebno.

brexit

Iznimno je čudno što ovako zvučne i ozbiljne izjave u ime ujedinjene Europe daje čelnica zemlje koja izlazi iz Europske unije. U tom slučaju se može reći da politički mrtvac u okviru EU ne predstavlja nikoga osim samoga sebe.

Možda iz nekog razloga Theresa May vjeruje da će žestokim napadom na Rusiju biti prepoznatljivija u svom narodu. Ali je na kraju ispalo da se pokazala običan privjesak američkih neokonzervativaca i jastrebova američke vanjske politike.

Kao lojalna i stalna saveznica Washingtona, ona pokušava igrati na istu kartu na koju igraju mnogi njeni kolege u Sjedinjenim Državama. Ali to je put koji ne vodi nikamo. Ovim pristupom neće zaraditi mnogo političkih poena, jer Britance općenito ne zanima “ruska tema”. Nije provedeno istraživanje u kojoj mjeri, ali ako je suditi po američkim medijima i javnom mnjenju, gdje Rusija zauzima 75% informativnog prostora, a prati je samo 6% Amerikanaca, vjerojatno je slično i u Velikoj Britaniji.

Vladimir Putin i Angela Merkel
FOTO: Vladimir Putin i Angela Merkel

Naravno da ovakve izjave mogu utjecati na rezultate planiranog posjeta Moskvi britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona i Theresa May kao da  predviđa neuspjeh ovog događaja. Možda griješi, ali ni Boris Johnson po političkoj kulturi i pameti, kako bi rekli u nas, nije daleko od premijerke May, tako da bi njegov posjet Moskvi mogao značiti manje od posjete premijera Andore, Antonia Martía.

Značajno je da je prije početka summita njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila kako uspjeh projekta Istočno partnerstvo ovisi o odnosima EU s Rusijom.

“Odnosi s Rusijom igraju važnu ulogu. Nadam se da će rasprave biti uspješne”, rekla je kancelarka Merkel.

Sudeći prema izjavama njezine britanske kolegice, uspjeh Istočnog partnerstva u doglednoj budućnosti nije ugrožen.

Članice EU ne ugrožava ni pristupanje novih zemalja Europskoj uniji, što Kijev uporno pokušava postići. U završnoj izjavi summita Europska unija na ovakve zahtjeve nekih “partnera” jednostavno nije odgovorila.

Zašto Theresi May treba rat protiv Rusije

AzerbajdžanIstočno partnerstvotherese mayZajednica Nezavisnih Država
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PeroDD
6 godine prije

Bravo za Krim u Ukrajini!!

ohrana
6 godine prije

onaj tko nema neprijatelja nista i ne vrijedi tako da su pljenkovic i krsticevic ispratili vojsku na ruski front a pljenkvic je u briselu nagovara u projektu istocno partnerstvo drzave azijske koje okruzuju rusiju na plan reintegracije sibira a vjerovatno ce ponuditi i hrvatske trupe a bajni krsticevic voditelj projekta mossad cia domovinske sigurnosti hrvatske detektirao je hibridni rat protiv hrvatske citiram u kojem sudjeluju mediji koji negativno pisu o hrvatskoj eu i nato i ocito je daje on nasao svog unutrasnjeg neprijatelja znaci imamo novo kazneno djelo negativno pisanje o hrvatskoj eu i nato

Jupiter
6 godine prije

Zaštititi Britanske interese po svaku cenu pa makar cena bila članice istočnog partnerstva.
Theresa May i imperija opet gura istočnu pešadiju ispred sebe.

Georgij Žukov
6 godine prije

Englezi odnosno engleska nazovi politika su nista drugo doli americki trbuhozborac imperije zla , podvili su rep iz EU i sada isti taj EU nagovaraju na rat sa Rusima , gospodja je mnogo naivna ako misli da ce engleska u ne daj boze vojnom srazu nato pakta sa rusijom ostati i dalje tzv zapadni partner , dapace , biti ce prvi na meti ruskih oruzanih snaga.

Alerik
6 godine prije

Možda je Theresa May običan privjesak američkih neokonzervativaca i jastrebova američke vanjske politike, kako tvrdi autor, ali se ne smije i ne može zaboraviti da je ona premijerka Velike Britanije i da joj mandat daje kraljica. Ista ona koja je kraljica u još 15 država koje čine Commonwealth. Mnogi kraljici pridaju samo protokolarne ovlasti, ali stvari stoje puno drugačije. Ako se ikakva politika vodi s druge strane Atlantika, onda joj je ishodište u Windsoru (Saxe Coburg Gotha) Zašto je Theresa May išla s tom retorikom među takvom publikom, ostaje upitno. Ni u kom slučaju nije riječ o histeriziranju. Ono što se nama može učiniti kao izazivanje neprijateljstava, možda je nešto sasvim drugo. S druge strane su se nalazile države koje su svojevrsna tampon zona između EU i Rusije što znači ni ruske, ni Europske Unije. Prostor za natjecanja jednih i drugih. Među tim državama ističe se Bjelorusija, po EU retorici… Čitaj više »

Stribor Panov
6 godine prije

Zla Kokoš i Lajavi Mješanac.
Veoma pohvalno za jednu uljuđenu i gospodsku Englesku što je predstavljaju ovakva dva svijetla primjera faune.
Lajavog će u Kremlju uvesti kroz kuhinju da bi vidio Lavrova a Zla Kokoš nesmije niti privirit.
Angela će nastaviti meketat kako ništa od svega toga nije upereno protiv Rusije.
Za ne povjerovat…….

njonjo
6 godine prije

olinjaloj pijanki gori pod nogama pa cvili.

tedi
6 godine prije

Putin je za VB rekao da je VB samo jedan mali otok u Atlanskom oceanu.

tuf
6 godine prije

Nema se potrebe uzrujavati, europske države jednostavno koriste modnu kolekciju 2017 – Rusiju – kako bi prikrile svoj unutrašnji smrad. Pa se španjolske vlasti koriste ruskom odjećom kako bi sakrile sramotu oko Katalonije, Njemačka unutrašnje nesuglasnice oko imigrantske politike (koja je ovih dana ipak isplivala na površinu) također sakriva pod ruskim kaputom, a više od svih u Europi – Britanci imaju potrebu za vanjskim neprijateljem kako bi se barem pokušala pažnja javnosti odvratiti od monumentalnih problema s Brexitom. Savjetnici Therese May jednostavno nisu znali smisliti bolju diverziju – možda dajući vremena MI5 kako bi pripremili nešto kvalitetnije. Ali, svakoj modi dođe kraj pa će tako i ovoj. 2018-e možemo očekivati nove diverzije.

zvonimir
6 godine prije

danas je hrvatska po treči put napala rusiju a zaboravili smo da su nas oba puta dolazili spašavat i nisu nas okupirali a mogli su…bez treče nema sreće…dolazi vladimiroviću spasi nas ovih

Georgij Žukov
6 godine prije

https://www.youtube.com/watch?v=yf6X1K53YUg

Zelje cestitke i pozdravi , Putin za Terezu 🙂

davor
6 godine prije

Zašto Velika Britanija još postoji? Neka države koje je uništila dogovore dva tri iskrcavanja i okupiraju tu rasističku genocidnu tvorevinu koja maltretira Europu i Europljane već stoljećima.

Borac2
6 godine prije

Nema vece kazne od toga da ti grdusija od therese may bude vodilni politicar u zemlji…

davor
6 godine prije

Ova nazovi ”žena” ima dosta sličnosti s anusom moga psa

Ferdo
6 godine prije

Pjegavi pokvarenjaci već nekoliko vjekova igraju uvijek istu igru kad je riječ o Rusima i ne odustaju. A u suštini, ovi bi ih mogli zgaziti kao muvugovnaru ali ipak ih moraju trpiti. Ruskom strpljenju izgleda stvarno nema kraja, mada ima i ona da svakom strpljenju jednom dođe kraj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI