Američki najviši diplomata razgovarao je sa čelnikom Azerbejdžana o važnosti ponovnog otvaranja Lačin koridora

Antony Blinken
5 komentara

Američki državni sekretar Antony Blinken održao je kasno u nedjelju telefonski razgovor sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim o važnosti ponovnog otvaranja koridora Lachin za komercijalna i privatna vozila, rekao je portparol američkog State Departmenta Matthew Miller u saopćenju.

“Državni sekretar Antony J. Blinken razgovarao je danas s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyem kako bi naglasio važnost mirovnih pregovora između Azerbejdžana i Jermenije i obećao stalnu podršku SAD”, navodi se u saopštenju. “Sekretar Blinken je podijelio svoje uvjerenje da je mir moguć.”

“Također je izrazio duboku zabrinutost Sjedinjenih Država da Azerbejdžansko uspostavljanje kontrolnog punkta na koridoru Lačin podriva napore da se uspostavi povjerenje u mirovni proces, te je naglasio važnost ponovnog otvaranja koridora Lačin za komercijalna i privatna vozila što je prije moguće”, dodaje se u saopštenju.

Azerbejdžanski predsjednički ured za štampu je u kasnijem saopćenju rekao da je “predsjednik Ilham Aliyev istakao [da] Azerbejdžan podržava mirovnu agendu i da je Azerbejdžan bio inicijator pokretanja mirovnih pregovora i normalizacije odnosa sa Jermenijom.”

“Što se tiče postavljanja kontrolnog punkta ‘Lačin’ na granici Azerbejdžana i Armenije, predsjednik Ilham Aliyev je rekao da je kontrolni punkt postavljen u skladu sa suverenim pravima Azerbejdžana i svim međunarodnim pravilima”, navodi se u saopštenju pres-službe predsjednika Azerbejdžana. .

“Predsjednik Azerbejdžana je podvukao da je cilj bio osigurati kontrolu, a ne ograničiti kretanje jer je prolaz već dozvoljen kroz kontrolni punkt”, dodaje se u saopštenju.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna izjavila je prošlog petka nakon sastanka sa svojim jermenskim kolegom Araratom Mirzojanom da postavljanje kontrolnog punkta u koridoru Lačin od strane Azerbejdžana krši sporazume koje Jerevan i Baku trenutno imaju.

Jermenski ministar vanjskih poslova Mirzoyan izjavio je 28. aprila da Jerevan ne planira da vodi razgovore sa Bakuom o deblokadi Lačinskog koridora, jer je to pitanje riješeno trilateralnom izjavom od 9. novembra 2020.

Situacija u Nagorno-Karabahu je eskalirala 27. septembra 2020. 9. novembra 2020. ruski predsjednik Vladimir Putin, predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev i jermenski premijer Nikol Pashinyan potpisali su zajedničku izjavu o potpunom prekidu neprijateljstava. Strane su se u tom trenutku zaustavile na svojim položajima, niz okruga je otišao pod kontrolu Bakua, a ruski mirovnjaci su bili raspoređeni na liniji kontakta i na Lačinskom koridoru.

Lachin Koridor

Grupa azerbejdžanskih aktivista koji tvrde da su ekolozi blokirala je 12. decembra 2022. koridor Lačin, jedini put koji povezuje Jermeniju i Nagorno-Karabah i mjesto gdje su privremeno stacionirane ruske mirovne snage.

Baku je naveo da blokiranje puta nije cilj protesta i da se civilna vozila mogu slobodno kretati u oba smjera. Međutim, Jerevan je kritikovao tu aktivnost kao provokaciju azerbejdžanskih vlasti s ciljem stvaranja humanitarne katastrofe u nepriznatoj Republici Nagorno-Karabah.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan istakao je da se Nagorno-Karabah suočava sa nestašicom hrane zbog blokade koridora. Jermenija je 14. decembra zatražila od Evropskog suda za ljudska prava da primora Azerbejdžan da deblokira koridor Lačin.

AzerbajdžanLančinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 mjeseci prije

Jest važan.

Grdi
11 mjeseci prije

Gdje god se pojavi blinken ili nulandica slijedi rat ……..

tuf
11 mjeseci prije

Azerbajdžan ima i podršku Izraela što nam govori sasvim dovoljno kakva instalacija vlada tom zemljom.

Schroder
11 mjeseci prije

Amerika neka se zabavi svojim problemima a neka Evropu vise pusti na miru Dosta je igranja policajca

Dawor
11 mjeseci prije

….. e moja Rusijo ….😢😢😢

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI