Armenija i Azerbejdžan dogovorili prekid vatre

Azerbejdzan Jermenija
3 komentara

Armenija i Azerbejdžan dogovorili su prekid vatre od 20:00 po lokalnom vremenu (19:00 po moskovskom) 14. septembra zahvaljujući međunarodnim naporima, izjavio je u četvrtak sekretar Vijeća sigurnosti Jermenije Armen Grigoryan.

“Zahvaljujući učešću međunarodne zajednice, dogovorili smo prekid vatre sa Azerbejdžanom od 20 sati 14. septembra”, rekao je on u intervjuu za Jermensku javnu televiziju.

Jermensko ministarstvo odbrane saopćilo je u utorak da su azerbejdžanske snage nešto poslije ponoći otvorile intenzivnu vatru iz artiljerijskih sistema, teških mitraljeza i vatrenog oružja na naselja Goris, Sotk i Jemruk. Vijeće sigurnosti Jermenije održalo je vanredni sastanak i odlučilo da zatraži pomoć od Rusije aktiviranjem odredbi Ugovora o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći, kao i od Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (ODKB) i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Prema riječima jermenskog premijera Nikola Pašinjana, ubijeno je 105 jermenskih vojnika.

U međuvremenu, azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev okrivio je za trenutnu eskalaciju vojno političko vodstvo Jermenije i rekao da oružane snage njegove zemlje poduzimaju mjere odmazde. Prema azerbejdžanskom ministarstvu odbrane, ubijeno je 50 azerbejdžanskih vojnika.

ArmenijaAzerbajdžanprekid vatre
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Stvarno nije teško zaključiti čije je ovo maslo i kome je u interesu da razvuče rusku vojsku na više ratišta.

Mladen
1 godina prije

Nije valjda da će se Rusi boriti do posljednjeg Armenca protiv Turaka

Max
1 godina prije

Logična odluka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI