EU o pitanju plina prisiljena oslanjati se na Azerbajdžan

Gas
8 komentara

Mađarska kaže da bi Bruxelles trebao dati prioritet ovom pitanju i osigurati raznoliku isporuku energije

Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Slovačka zatražile su od Europske komisije (EK) izdvajanje sredstava za razvoj infrastrukture, koja bi omogućila povećanje isporuka azerbajdžanskog plina u EU, objavila je u utorak Budimpešta. Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s azerbejdžanskim ministrom gospodarstva Mihailom Jabbarovom, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó pozvao je Bruxelles da se pozabavi pitanjem opskrbe energijom “kao prioritetom i pruži financijsku potporu”. Prema dužnosniku, ulaganje koje se traži potrebno je za izgradnju novih objekata i ažuriranje postojeće infrastrukture, što bi omogućilo povećanje količine azerbajdžanskog plina koji teče preko Turske, Bugarske, Rumunjske, Mađarske i Slovačke.

Projekti koji bi, prema riječima mađarskog dužnosnika, trebali osigurati energetsku sigurnost u južnoj i srednjoj Europi, uključivat će izgradnju novih inter-konektora i povećanje kapaciteta postojećih.

“Ova će situacija pokazati je li EU spremna napraviti korak prema stvarnoj diversifikaciji iz razgovora koji su se do sada čuli o važnosti diversifikacije za sigurnost opskrbe u srednjoj Europi”, rekao je Szijjártó.

U rujnu prošle godine, na sastanku ministara energetike turskih zemalja, izjavio je da će se isporuke plina iz Azerbajdžana u EU udvostručiti u nadolazećim godinama, što Mađarska vidi kao priliku za diverzifikaciju opskrbe energijom u regiji.

Osim azerbajdžanskog plina, Budimpešta nastoji povećati uvoz ukapljenog prirodnog plina preko hrvatskog super-rashlađenog plinskog terminala u Krku te razviti plinsko polje u Rumunjskoj. Ranije je Ministarstvo vanjskih poslova zemlje reklo da Mađarska radi na alternativnim izvorima za uvoz energije, ali je naglasilo da je kratkoročno nemoguće zamijeniti rusku naftu i plin.

Mađarski premijer Viktor Orban često je izjavljivao da je EU na gubitničkoj strani odbijanjem ruske isporuke energije u korist uvoza iz SAD-a, jer je prisiljena plaćati pet do deset puta više.

Azerbajdžaneurusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Nije govno no se pas posro.Nije mi jasno samo zašto ne kupujemo američki?

Max
1 godina prije

To je to.

tihobl
1 godina prije

Pa vec sad azeri isporucuju duplo vise nego sto proizvode.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Azerbejdžan nema dovoljan kapacitet izvoza plina da zadovolji EU potrebe. Osim toga i sam uvozi plin iz Rusije.
P.S.
Jutro mu je počelo veselo…
Dok se spremao konačno napustiti Rusiju, Mario Mehren, izvršni direktor njemačke naftne i plinske kompanije Wintershall Dea je otkrio da je Gazprom preuzeo kontrolu nad zajedničkim ulaganjima sa njemačkom tvrtkom u Sibiru i sa zajedničkih bankovnih računa povukao gotovo 2 milijarde eura u gotovini… Da su njihovi zajednički bankovni računi jednostavno ”opustošeni”.

Pa ‘vako nasabajle…
A hlebinac je mislio da će zajebati Ruse i otići sa lovom… 

gogo
1 godina prije

eu mora kupovati skupi lng od svoga gospodara, hebe se njima za  diversifikaciju

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI