fbpx

Poljska slavi ulazak Makedonije u NATO: „To je znak da nismo pokleknuli pred Rusijom“

Nato Makedonija

Pristupanje Sjeverne Makedonije u NATO vrlo je važno iz strateških razloga, siguran je poljski stručnjak Wojciech Lorenz. U razgovoru za Poljski Radio Lorenz objašnjava da je proširenje NATO pakta signal da savez nije pokleknuo pod pritiskom Rusije, koja pokušava zastrašiti sve zemlje članice agresijom na neke od njih i organiziranjem provokativnih vježbi.

Vrlo zanimljiv je termin u kojem poljski „stručnjak“ daje ovakvu izjavu, obzirom da od početka godine traje veliko premještanje američke vojske iz SAD-a u Europu, koje bi trebale na ruskim granicama 27. travnja započeti borbeni dio najvećih NATO vježbi u proteklih 25 godina, „Defender Europe 20“, koje su zbog epidemije koronavirusa u Europi 16. ožujka morale biti „revidirane“ i po veličini i opsegu. Međutim, vježbe nisu otkazane, iako tek treba vidjeti koji će se dio održati i na kojim područjima istočnog krila NATO pakta. Ovaj „mali detalj“, vjerojatno od radosti zbog ulaska Sjeverne Makedonije u savez, Wojciech Lorenz je potpuno zanemario.

„Pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u prije svega ima veliku političku važnost. Ovo je strateški signal da NATO nije popustio pod pritiskom Rusije, koja agresijom na Gruziju, Ukrajinu ili organizacijom provokativnih vježbi pokušava zastrašiti države članice i zaustaviti daljnje širenje saveza”, rekao je u intervjuu za Poljski Radio Wojciech Lorenz s Poljskog instituta za međunarodne poslove.

Analitičar je podsjetio da je Rusija napala Gruziju 2008., potom 2014. istočnu Ukrajinu i da je „anektirala“ Krim, navodno „kršeći zakone i načela svjetskog poretka“.

“U ovoj situaciji je ulazak Sjeverne Makedonije signal da su Sjedinjene Države spremne podržati europski sigurnosni sustav širenjem kolektivnih garancija zaštite na druge europske zemlje, što je od velikog značaja”, rekao je stručnjak iz Poljskog instituta za međunarodne poslove.

Objasnio je da je pristup Sjeverne Makedonije NATO paktu vrlo važan i iz strateških razloga, ne samo u smislu pružanja sigurnosnih jamstava u regiji jugoistočne Europe i šire.

„Kad pogledamo kartu, vidimo da na Balkanu, kao u zagonetkama, ima sve manje praznog prostora. Slijedom toga, u južnoj Europi bit će lakše provesti kolektivnu operaciju obrane”, objašnjava Wojciech Lorenz.

“Pristupanje još jedne balkanske države NATO-u doprinosi političkoj stabilnosti u regiji koja bi mogla negativno utjecati na sigurnost cijele Europe, što svjedoče, primjerice, ratovi iz ’90-ih”, dodaje poljski stručnjak.

U praktičnom smislu, kao što napominje  Wojciech Lorenz, Sjeverna Makedonija nema značajan vojni potencijal i priznaje da NATO nikada nije ni bio samo obrambeni savez.

“Ali NATO nikad nije bio samo obrambeni savez, već je to, prije svega, politička organizacija. NATO uključuje, na primjer, Island, koji uopće nema oružane snage, ili Luksemburg, koji ima vrlo ograničene mogućnosti”, dodaje poljski analitičar.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda izrazio je zadovoljstvo pristupanjem Sjeverne Makedonije NATO paktu.

„Ovo je teško vrijeme za svijet, ali transatlantska obitelj raste” ,  naglasio je poljski predsjednik.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da je ulazak Skopja u NATO „dokaz održivosti politike otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza i pozitivan signal za sve one zemlje koje se žele pridružiti organizaciji“, rezimira Poljski Radio.

U komentaru vrijedi napomenuti da Rusija je svojim prisustvom u Pridnjestrovlju, ujedinjenjem s Krimom i vojnom kampanjom 2008. u Gruziji, za koju je međunarodna zajednica priznala da je Moskva intervenirala kako bi zaštitila civile i tamo raspoređene mirovne snage zbog napada gruzijske vojske po nalogu tadašnjeg predsjednika Saakašvilija, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju dovela u situaciju da, ako žele ući u NATO, po nalogu sjedišta saveza u Bruxellesu moraju ili povratiti teritorijalni integritet ili bi to bilo moguće jedino odricanjem dijela teritorija, što nijedna od tri zemlje ne želi učiniti.

Najbolji primjer koji argumentira tvrdnju da Ukrajina i Moldavija neće  ući u NATO, čak ni Srbija s neriješenim pitanjem granica, iako nije ni izrazila namjeru za ulazak u NATO, je slučaj Gruzije. Ta je zemlja ogledan primjer taktike Kremlja, koji je svojim aktivnostima na Krimu, ranije u Pridnjestrovlju, Južnoj Osetiji i Abhaziji stratezima NATO saveza postavilo nepremostivu prepreku. U ovim okolnostima u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu nitko nema odgovor kako Gruziju, Moldaviju i Ukrajinu primiti kao punopravne članice, a istog trenutka po članku 5.Sjevernoatlantskog ugovora ne ući u rat s Ruskom Federacijom.

„Potpisnice smatraju da se oružani napad na jednu ili više njih treba smatrati napadom na sve njih i zato se slažu da će u slučaju takvog oružanog napada svaka od njih pomoći potpisnici ili potpisnicama koje su napadnute, poduzimajući odmah, same i u skladu s drugim potpisnicama, korake koji se smatraju potrebnima, uključujući uporabu oružane sile, da bi povratile i održale sigurnost Sjevernoatlantskog područja“, između ostalog stoji u famoznom članku 5., koji također kaže „kako se svaki takav oružani napad i mjere poduzete kao rezultat tog napada moraju se odmah prijaviti Vijeću sigurnosti i moraju se zaustaviti kada Vijeće sigurnosti poduzme mjere potrebne za ponovnu uspostavu i održavanje međunarodnog mira i sigurnosti“.

Naravno da bi u slučaju izravnog napada na jednu od zemalja članica saveza odluka Vijeća sigurnosti bila potpuno nevažna, a ovaj je članak krivo protumačen i nakon napada World Trade Center u New Yorku 11. rujna 2001., kada je Afganistan odabran za metu „kao zemlja domaćin terorističkoj organizaciji“.

Međutim, Al-Qaeda je međunarodna teroristička mreža, „bez teritorija“, državnog ustroja, vlade i društveno-političkog uređenja, zbog čega je čak došlo do prijepora među zemljama članicama NATO saveza i neke su tvrdile da se u tom slučaju Washington ne može pozivati na spomenutu zajedničku obvezu.

Danas, kada bi NATO kojim slučajem primio Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju u punopravno članstvo i ostao pri stavu „kako ne priznaje posljedice ruske agresije na Krim, Pridnjestrovlje, Južnu Osetiju i Abhaziju kao političke entitete“, tada bi prema vlastitom statutu bio dužan i reagirati, ali pod puno jasnijim okolnostima nego što su bile prilikom napada na Afganistanu 2001. godine pod izgovorom napada na Al-Qaedu.

Primjer Gruzije samo dokazuje tvrdnju i da NATO uopće nema namjeru primiti ove zemlje u punopravno članstvo, ili ih nema namjeru primiti sve dok ne riješe pitanje granica i teritorijalnog integriteta.

Zapravo, postoje dvije opcije: ili se Gruzija, Moldavija i Ukrajina, uključujući Srbiju, moraju odreći dijela teritorija, provesti sve potrebne reforme i tada mogu postati članice NATO saveza, ili će Washington „Obojenom revolucijom“ u Kremlju na vlast postaviti svoje marionete na vlast, što isto tako nezamislivo.

U tom smislu Poljaci, koji su u Europskoj uniji preuzeli ulogu Velike Britanije, mogu vratiti šampanjac u hladnjak, jer daljnje širenje NATO pakta na istok i na Balkan neće biti obična šetnja, već veliki napor s neizvjesni  ishodom.

Polskie Radio

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10
Gost
Ringo10
5 mjeseci prije

Poljaci su definitivni idioti

Nevjerojatno

Podravec
Gost
Podravec
5 mjeseci prije

Teškog kalibra!

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Treba uzeti u obzir da NEMA 100% cistokrvnog poljaka u svakome je barem 10% zidovske krvi I to mnogo objasnjava.

Neće
Gost
Neće
5 mjeseci prije

Čistokrvne države ni narodi ne postoje!

Nil 1
Gost
Nil 1
5 mjeseci prije

Hahahaha

šeronja
Gost
šeronja
5 mjeseci prije

Kada opet ostanu bez države čudit će se ko pura dreku

Ringo10
Gost
Ringo10
5 mjeseci prije

MA oni sebi nešto dižu cijenu i nameću se kao neki bitan faktor a nikoga ne boli kiton za njih, totalno su irelevantni u svakom pogledu

Uvek Srbin nikad konvertit
Gost
Uvek Srbin nikad konvertit
5 mjeseci prije

Pitaj mamu kako je bila zadovoljna dok je bila sa Srbinom

Nebo
Gost
Nebo
5 mjeseci prije

Reče bivši Srbin

Cisko
Gost
Cisko
5 mjeseci prije

A po čemu si ti bitan uopste

Savonarola
Gost
Savonarola
5 mjeseci prije

Dali su propustili avion sa ruskom pomoci americi.To bi bilo interesantno znati he hehe, makedonija

eu kolonija
Gost
eu kolonija
5 mjeseci prije

mogao bi čovjek pomisliti da se razumiju u ratovanje I da su im djedovi bili u najmanju ruku slavni spartanci. ko o čemu nego baba o uštipcima, khurva o poštenju a poljaci o ratovanju

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

…i vojska o skraćenju…😂

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Lako je tuđim rukama koprive brati. Tako je i štititi svoje interese preko leđa građana Makedonije

lud zbnjen nenormalan
Gost
lud zbnjen nenormalan
5 mjeseci prije

Neka neko poljacima javi da je 1945 več odavno prošla……..da se probude dok nisu dobili po tamburi.

American_dream
Gost
American_dream
5 mjeseci prije

Niste se zapitali zasto ovaj portal nije nikada napisao niti jedan pozitivan clanak o EU.I u ovoj tzv corona krizi EU je odvojila iz proracuna milijardu eura pomoci RH,medjutim oni ce napisati deset tekstova o tome kako su kinezi i rusi poslali avion pomoci u cebadima.
Ne tako davno citao sam na ovom toboze logicnom i neovisnom portalu tekstove i komentare o dobrim kinezima koji grade peljeski most,a nitko da napise kako taj isti most financira EU i to sa 850.milijuna eura.Jaka vam je logika,sram vas moze biti.

L. R.
Admin
Famed Member
5 mjeseci prije

Poštovani American_dream aka Georgij Žukov,

EU je entitet kojeg financiraju nacionalne države, dakle novac za Pelješki most su financirali građani Hrvatske, a ne Europska unija.

Pradlažemo da Hrvatska napusti EU, a navac koji uštedi neka iskoristi za napraviti još 10 novih mostova.

Lp

American_dream
Gost
American_dream
5 mjeseci prije

Strasno je na koji vi nacin komunicirate i argumentirate svoje teorije zavjera i sakupljate klik bajtice,dakle ovdje predlazete da RH izadje iz EU i ustedi novac koji je ulozila u EU,pa ja ne mogu vjerovati da to neko pri zdravoj pameti moze napisati.
Pa dajte napisite konacno sa koliko je milijardi eura RH pomogla Njemacku privredu i ekonomiju,dajte konacno napisite te brojke,pa imate sve na stranicama pristupnih i kohezionih fondova EU.

L. R.
Admin
Famed Member
5 mjeseci prije

Poštovani Žukov,

To je istina. Hrvatska hrani njemačkog radnika, jer ima ogroman izvozno/uvozni deficit.

Što se tiče EU, pokrenite referendum da Švicarska, zemlja vašeg prebivališta, se priključi toj EU.

Javite nam kada to prođe.

S poštovanjem

American_dream
Gost
American_dream
5 mjeseci prije

Ja kao vas citalac hocu brojke,matematika je egzaktna nauka a ne laprdanje kako se babi snilo, dokazite to sto pisete matematicki iz relevantnih bilanci i podvucite crtu,eto mozete uzeti i mrsku vam Poljsku za primjer,koliko je uplatila a koliko dobila iz pristupnih i kohezionih fondova EU ,hocete da vam ja napisem,hocete mi obecati da necete cenzurirati ako vam napisem sve bilance izmedju EU i RH?

L. R.
Admin
Famed Member
5 mjeseci prije

Dogovoreno, napišite.

Jbg
Gost
Jbg
5 mjeseci prije

Ne budalasti. RH nije neto uplatnik u EU. Vise dobivate, nego uplacujete. I ne hvali se Peljeskim mostom, jer je on financiran EU novcima. A vi ga u zahvalu dadnete raditi kinezima

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Račun članicama pakta stiže kad Trump izračuna koliko je u minusu zbog corone.. Poljaci imaju povijesnih razloga da mrze Ruse, što se za Makedonce baš i nemože reći. Kad-tad će na koljenima moljakat na Crvenom trgu i pred vratima Kremlja…neće nafta zauvijek biti 25$.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro
5 mjeseci prije

Kad se javi ova zemlja da sponzoruje na Nato a bila centar varšavskog pakta.. dođe proljev i povraćanje..E jesi zayeban zivote i to sve u jednom ljudskog zivotu… da covjek nepovjeruje.. Ovi, sto su prije pomrli ovo sad da vide-samo bi se krstili, nebi mogli doci sebi i vjerovati svojim ocima.Sta covjek sve dozivi u jednom yebenom ljudskom zivotu ..??! Koje preokrete koje prevare i obmane.. povjesne lazi – a live.

Hogar
Gost
Hogar
5 mjeseci prije

Ali hoćete…

Buco
Gost
Buco
5 mjeseci prije

Narkomani mogu napokon odahnuti, jer je zbog najavljenog američkog povlačenja iz Afganistana postojala opasnost da će zapinjati sa isporukama heroina ili da će biti lošije (razvodnjene) kvalitete.
Pošto je prva na redu za otkup farmacija za sve svoje analgetike, tablete i sl. na bazi opijuma, ostatak od 30-ak posto ide u heroin, pa CIA preko svojih kriminalaca to dalje distribuira.
Sada imaju zemlju koja ima najbolji opijum na svijetu, ali i dalje ne u tim količinama kao u Afganistanu.
Možda bi trebao Stoltenberg organizirati neki agrarni forum na marginama NATO sumita, pa da poljoprivrednici iz dvaju zemalja podijele iskustva.
Uštedjet će se i na transportu jer bliže je prebaciti u Bondsteel iz Makedonije nego teglit iz Afganistana.
Njihovi dileri kojima su poklonili državu , čine i velik postotak u Makedoniji, pa neće trebati tražiti nove kriminalne partnere.
Dobar posao je napravljen.

Ive
Gost
Ive
5 mjeseci prije

Kako se netko moze veseliti tudjem gubljenju suvereniteta I tihoj okupaciji?

Momo Zd
Gost
Momo Zd
5 mjeseci prije

Glupost je neunistivaa, rekose Kud idijoti

Janko
Gost
Janko
5 mjeseci prije

Ovi poljaci nisu izvukli nikakvu poduku iz 2 svjetskog rata.Stalo provociryju i talambasaju u NATO trube,kao da bi netko drugim ,a ne poljaci ratovali za bolesne ambicije njihovih politicar i raznih “strucnih” analiticara.Ljudi zagovarajte mir,a ne dodvoravajte se americkim interesima.,jer ce opet nastradati poljski covjek

davor
Gost
davor
5 mjeseci prije

Narodima na ovim prostorima nije se dogodila samo balkanizacija već i libanonizacija, to kod (Sjeverne) Makedonije pokazuje primjer vrednovanja imena kao obilježja neke države pri zapadnim integracijama. Tobože grčki hir a u suštini američki. Tito je blokiran u NATO-u od Talijana, pa je i to efikasno riješeno nedugo nakon njegove smrti. Čak bi bilo za ne zanemariti da netko napravi povijesnu analizu kako bi izgledala transformacija da je Jugoslavija bila članica NATO pakta od 1950-ih kad joj je to prvi put ponuđeno. Spone su vrlo krhke i treba puno mudrosti za odgonetanje. Jedan nepromišljen korak može ti donijeti desetljeća nepotrebne nevolje.

glineni golub
Gost
glineni golub
5 mjeseci prije

Da ti pamet stane!! Da zemlja koja je bila centar Varsavskog pakta sad pozdravlja malog balkanskog lekaja sa: “Dobro dosli u anglosaxonski klub sitni sluga.”. fuj za povratit.

Kandinski
Gost
Kandinski
5 mjeseci prije

Iskompleksirani jadnici.

Derim
Gost
Derim
5 mjeseci prije

Prvo BiH

Derim
Gost
Derim
5 mjeseci prije

Dobro, evo Srbija prva pa onda BiH 😛

komkom
Gost
komkom
5 mjeseci prije

Ovi krenuli četr’es trece na Staljingrad ,po običaju poljaci opet vode dugoročno ‘pametnu’ politiku

Keko
Gost
Keko
5 mjeseci prije

Srbiju okružio NATO, što če sada Vučić kmečati pred Putinom

Uvek Srbin nikad konvertit
Gost
Uvek Srbin nikad konvertit
5 mjeseci prije

bolje da kmeci nego ko ti i tvoji oralno zadovoljavate ceo nato sa njihovim partnerima odnosno Srbiju

igor🇲🇰
Gost
igor🇲🇰
5 mjeseci prije

mi smo vojeno JAD I BEDA KATASTROFA. a i ekonomski socijalno i u svakom smo pogledu dno dna.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
38
0
()
x