Poljski presjednik upozorava na pobjedu Rusije

Andrzej Duda
22 komentara

Rusija bi mogla dobiti sukob u Ukrajini ako kijevska vlada ne bude snabdjevena zapadnim oružjem u narednim sedmicama, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda.

Tokom intervjua za francuski list Le Figaro u subotu, Duda je upitan da li misli da bi Rusi mogli da ostvare pobedu u Ukrajini.

“Da, mogu, ako Ukrajina ne dobije pomoć vrlo hitno”, odgovorio je poljski lider.

Kijevske vlasti “nemaju modernu vojnu infrastrukturu, ali imaju ljude”, objasnio je on.

“Ako ne pošaljemo vojnu opremu u Ukrajinu u narednim sedmicama, [ruski predsjednik Vladimir] Putin bi mogao pobijediti. On može pobijediti, a mi ne znamo gdje će stati,” upozorio je Duda .

Njegovi komentari nisu ostali neprimijećeni od strane glasnogovornice ruskog ministarstva vanjskih poslova Marije Zakharove, koja je u subotu na Telegramu istakla da čak i ako se zapadno oružje isporučuje Ukrajini na brzinu – ono neće moći promijeniti ishod sukoba.

Kijevska vlada i njeni strani podržavaoci su “osuđeni” na poraz, insistirala je, dodajući da vam isporuke oružja “neće pomoći. Samo će pogoršati stvari”.

“Pokajanje za ono što su uradili je jedini izlaz za Zapad”, napisala je Zaharova.

Ranije ove sedmice, Wall Street Journal je izvijestio da su članice NATO-a, koje su u januaru obećale da će poslati desetine glavnih borbenih tenkova u Ukrajinu, razvile “iznenadne sumnje” u pogledu ispunjenja obećanja zbog, očigledno, nedovoljno oklopa.

Njemačka je saopštila da će 14 njenih tenkova Leopard 2 stići u Ukrajinu krajem marta. Berlin je također objavio da kupuje skoro 190 rashodovanih Leopard 1 koji će biti obnovljeni i poslati na front.

Poljska, koja je među državama EU-a jedan od najvećih podržavatelja Ukrajine, obećala je da će svom susjedu obezbijediti 14 Leopard 2 i 60 svojih modificiranih tenkova T-72 iz sovjetske ere.

Međutim, zemlje poput Holandije i Danske, koje su vršile pritisak na Nemačku da pošalje svoj oklop u Ukrajinu, sada tvrde da se same ne mogu odvojiti ni od jednog svog Leoparda 2. Finska je rekla da bi mogla isporučiti samo “nekoliko” tenkova, ali najvjerovatnije tek nakon što uđe u NATO.

Zapadne zemlje su također isključile isporuku borbenih aviona F-16, što je novi zahtjev ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

Zamjenik šefa kabineta Zelenskog Igor Žovkva požalio se u četvrtak Bloombergu da je kijevskim snagama ostala “skoro nula municije” zbog visokog intenziteta borbi s Rusima u oblasti Donbasa.

Andrzej DudaPoljskarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Zasto uopste salju jos oruzja? Sta bi sa onih 6 (sest) Himarsa,sa kojima su ukrajinci mislili unistiti Rusiju i pobjednicki umarsirati u Moskvu?

tihobl
1 godina prije

Poljaci sanjaju o porazenoj Rusiji raskomadanoj na dijelove. Znaju da ce Poljska nestati kad Rusija pobijedi. Rusi su stalno prastali zapadnim prijateljima, a ovaj put su odlucni da dotjeraju stvar do kraja i da postede unuke jos jedne reprize.

Joe
1 godina prije

Poljska = Hijena Europe.

sebastian
1 godina prije

Vidi,vidi kako Poljak Duda mudruje.Kao Rusi bi mogli dobiti rat ako zapad hitno ne pošalje u Ukrajinu sve što je Zeleni od oružja stavio na svoj popis želja.Ukrajinci inače kao imaju još dovoljno topovskog mesa za daljnji nastavak rata.Samo onako usput nedavno se jedan ukrajinski dužnosnik zabunom izlanuo Amerima da Ukrajina do sada ima već oko 267.000 poginulih vojnika.U stvari jasno je njemu da Rusi dobijaju,samo ne zna kako se izvući iz blata u koje su Poljaci zašli podržavši “agresiju” na Rusiju pa se sada javlja prirodni strah od možebitne ruske odmazde.E,pa kako si Duda sijao sada ćeš i žeti.

Max
1 godina prije

Medeni mjesec Ukrajine i Europe.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Najpoznatiji poljski vidovnjak Krzysztof Jackowski imao je viziju..
Vidovnjak najavljuje da će se od ožujka društveno raspoloženje još više pogoršati i Poljaci će masovno izaći na ulice. Neće prosvjedovati samo žene i njihovi saveznici, nego i mnoge druge skupine. Prosvjedi će kulminirati u svibnju, a nešto kasnije vlada će podnijeti ostavku. Na ljeto Poljsku čeka velika gospodarska kriza, a PiS bi se raspao… I da će doći neka privremena vlada…

P.S.
Vidovnjak je najavio i da će se moći uštediti na automobilskim gumama, ako Brena na one čarape sa avokadom stavi i šare…

tuf
1 godina prije

Coal prices for energy in Poland have increased two-three times in a year According to the Industrial Development Agency, the growth is accompanied by a decrease in coal production and record imports The cost of coal for energy in Poland has increased two or three times in a year. This was reported on Monday by the newspaper Rzeczpospolita. According to the publication, according to the Industrial Development Agency, coal prices for Polish energy in 2022 increased by 100% year-on-year, and for the heating sector – by 200%. This growth is accompanied by a decrease in coal production and record imports. The Polish mining industry is not keeping up with the market dynamics of prices and changes in demand. According to the Ministry of Climate and Environment, during 2022 Poland imported 19.4 million tons of coal, of which 15.7 million tons are energy coal. In a crisis situation, coal was bought… Čitaj više »

dragi
1 godina prije

Poljski predsjednik ili predsjednik koji govori poljski.

dragi
1 godina prije

Ma nemisle svi Poljaci kao Duda. Većina shvaća o čemu je riječ ali zasad nemogu ništa, baš kao i mi Hrvati ,ali doći će i to vrijeme a onda ćemo im sve po redu, od do.

Janko
1 godina prije

A uhvatila te prpa,jer nakon Ukrajine možda dođeš i ti koji se uz te pingvin državice Estonija,Letonijy… najviše zagovarala ova rat u Ukrajini.Vi poljski političari već po drugi put vodite svoj narod u propast,

Ivan
1 godina prije

A Poljska jedva ceka pa da ukrade pola Ukrajine. I oni nisu nista naucili kroz povijest..

Klica
1 godina prije

Ramzan je rekao da ste vi sljedeci, pa ste se malo uskokodakali, bel?

Ivan
1 godina prije

Poljaci su iznenadujuce dvolicna nacija. A kad se Ukrajina raspadne prvi ce krenuti u otimacinu..

Ivan
1 godina prije

Usro se Poljak 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI