Posjeta Pelosijeve Tajvanu pokazala je da kineska diplomatija ne funkcionira – sada su sve opklade odbačene

Pelosi u Tajvanu
66 komentara

U martu ove godine, kineski predsjednik Xi Jinping je osudio  američkog predsjednika Joea Bidena za Ukrajinu, napominjući da su “za pljeskanje bile potrebne dvije ruke” (referenca na ulogu koju su SAD imale u raspirivanju rusko-ukrajinske krize), i izjavio je “ Onaj ko je vezao zvono za Tigra, mora ga skinuti”, kineski aforizam koji je u osnovi rekao da je na SAD-u da riješi probleme za koje je odgovoran.

Tokom istog razgovora, predsjednik Xi je također podsjetio svog američkog kolegu na  izjave američkih zvaničnika – uključujući i samog Bajdena – koje sugerirale da se Sjedinjene Države udaljavaju od svoje istorijske predanosti politici ”Jedne Kine” u vezi s Tajvanom koja je bila osnova Odnosi SAD i Kine decenijama. Xi je napomenuo da je “direktan uzrok” trenutnog zatezanja u odnosima to što “neki ljudi na američkoj strani nisu slijedili važno zajedničko razumijevanje koje smo postigli”.

SAD, dodao je Xi, nisu uspjele ispuniti bukvalno sva svoja obećanja Kini u vezi s izbjegavanjem sukoba, istovremeno proglašavajući duboko ukorijenjene predstave o Kini kao o “zamišljenom neprijatelju” dok šalju pogrešan signal snagama “za nezavisnost Tajvana”, nešto što je Xi okarakterisao kao “veoma opasno”. Nastavak takvog pravca politike bi, napomenuo je predsjednik, imao “remetilački uticaj” na kinesko-američke odnose.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi 2. avgusta nenajavljeno se zaustavila na Tajvanu. Ovo putovanje je obavljeno uprkos dogovorenim upozorenjima Kine da će njena posjeta „dovesti do strašnog političkog uticaja“ i da kineska vojska „neće sedeti skrštenih ruku“ ako Pelosi sleti u Tajpej. Posjeta Pelosi, broj dva u liniji sukcesije Predsjedništva Sjedinjenih Država, namjerno je provokativan potez koji je, čini se, učinjen nezavisno od koordinacije sa State Departmentom, Ministarstvom odbrane ili Bijelom kućom.

Ja sam, zajedno s drugim bivšim američkim obavještajnim i nacionalnim sigurnosnim dužnosnicima, savjetovao predsjednika Bajdena da prekine svoju posjetu iz zabrinutosti da će pokrenuti događaje koji bi mogli rezultirati kineskom invazijom na Tajvan i direktnom američko-kineskom vojnom konfrontacijom. Bijela kuća je odbila da se miješa u ono što je smatrala funkcionisanjem posebne grane vlasti.

Nema sumnje da je Kina učinila sve što je u njenoj moći osim da sruši Pelosijev avion kako bi odvratila predsjedavajuću Predstavničkog doma da odustane od posjete Tajvanu. Sa stanovišta nacionalnog kredibiliteta, Kina je bukvalno sve stavila na kocku. Da Kina ne učini ništa suočena sa očiglednom provokacijom od strane SAD-a, preko Pelosi, nije vjerojatan ishod.

Sada se postavlja pitanje šta će Kina učiniti? Sadašnja diplomatska karta je, za sve namjere i svrhe, iscrpljena. Iako je Kina uvela određene ekonomske sankcije Tajvanu, realnost je da karta sa sankcijama, kako je koristi Kina, nije dovoljna za odgovor na provokaciju Pelosi.

Ovo ostavlja vojni odgovor

Kina se već uključila u neviđenu mobilizaciju vojnih resursa, prema nekim izvještajima okupivši više od 40 brigada, zajedno sa značajnim snagama protivvazdušne odbrane i balističkih projektila, stotinama aviona i desetinama brodova. Po gruboj računici, to iznosi oko 250.000 vojnika, a ne čini se da je mobilizacija završena. Kina je najavila  da će održati vatrene vježbe po periferiji Tajvana, uključujući i neke koje zadiru u ono što Tajvan smatra svojim suverenim prostorom, koje će trajati od 4. avgusta, dan nakon Pelosijevog odlaska iz Tajvana, do 7. avgusta.

Postoje znatni troškovi, kako u pogledu fiskalnih resursa tako i političkog kapitala, vezani za vojne vježbe ovog razmjera u vrijeme krize. Mobilizacijom ove količine vojnih resursa, Kina je stvorila situaciju „iskoristi ili izgubi“, u kojoj se vojna održivost okupljenih snaga vremenom raspršuje. Ključno pitanje na koje treba odgovoriti je hoće li Kina biti zadovoljna jednostavnim slanjem signala Tajvanu i vraćanjem svojih snaga u njihove kasarne nakon završetka vježbi, ili ako kineska vlada utvrdi da je crvena linija pređena, i kao takvo naređuje svojoj vojsci da pređe sa vježbe bojeve vatre na stvarnu invaziju.

Odgovor na ovo pitanje bi mogao biti na bilo kom paralelnom diplomatskom putu koji Kina može uspostaviti i sa Tajvanom i sa SAD. Ako i Tajvan i SAD mogu pružiti značajna uvjeravanja da Pelosijeva posjeta nije odražavala trenutnu politiku SAD-a i Tajvana, možda postoji mogućnost da Kina bude zadovoljna jednostavnim naprezanjem svojih mišića.

Međutim, posjeta Pelosi je sama po sebi nusprodukt političkog trenda i u SAD-u i na Tajvanu izgrađenom na ideji tajvanske nezavisnosti. Ako se ova percepcija ne može promijeniti, onda je Kina dužna svojim Ustavom poduzeti mjere u skladu sa očuvanjem kineskog suvereniteta nad Tajvanom. To bi, naravno, značilo rat.

Neka nema sumnje – Nensi Pelosi je, sletevši na Tajvan, vezala zvono za tigra. Sada je na Joeu Bidenu da ga skine.

Sada je pitanje da li će tigar sarađivati.

Autor: Scott Ritter

kinaPelosiSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Rat u Ukrajini utice i na ovu krizu jer jasno pokazuju namere Vashingtona. Kinezi su uvek bili maksimalno protiv “krajnjih resenja” ali dolazi vreme kada se vise nece obazirati na reci iz Vasingtona.

Inace, retko dobra analiza nekog zapadnog analiticara.

Vojni analitičar
1 godina prije

Ne znam tko više nasjeda na ovakve jeftine predstave. Kinezi su jednostavno smiješno glavinjanje pijane američke babe po Tajvanu trebali ignorirati i nastaviti sa svojim poslom. Još nekoliko godina i Tajvan će im ionako sam pasti u ruke kao zrela kruška, a SAD će toliko propasti da će moći to samo gledati i plakati. Barem su Kinezi poznati po svojoj staloženosti i strpljivosti. Vrijeme svakako radi za njih i uopće ne razumijem što su im trebale ovakve prijetnje za koje su i sami znali da ih neće ispuniti. A baba došla. pa baba i otišla. I što se promijenilo? Ništa. Meni su zanimljivije reakcije u Americi. Pogotovo od strane mnogih “desničara”, republikanaca i tobožnjih MAGA ljudi. Naivni kreteni sada hvale staru pijanduru kako je “pokazala zube Kinezima” i “natjerala ih na uzmak”.. Svojim “hrabrim činom” je kao dala do znanja da su Ameri još uvijek glavni šerif u gradu i… Čitaj više »

Lenko
1 godina prije

Sva ova politička gamad tribala bi vidjet samu sebe bez svojih maski.

1 godina prije

Ako nish drugo,ova gore fotografija je jedna od najljepših zadnjih godina od gospodje pelosi.hvala.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Kinezi, Tajvanci, Rusi, Ukrainci, Zapad, OVI, ONI… zalosno slusati ove podjele i ratove dok narod u citavu svjetu pati, brine ostaje bez imovine i biva sve vise nadziran dok ovi koji su sve zakuhali, nam se smiju i nista im nije problem, cak i most sruse da im jahta moze proci.

hiber
1 godina prije

U cemu je problem? Svi imaju maske i drže se distance kao da su u Šangaju. Ovi jadni tekstovi stvarno ne drže vodu, jos od Hong Konga. Kada su uklonili vak i kvazidemokraciju i pohapsili oporbu, jedno 20 godina prije roka, onda je sve bilo u redu. Koliko ja razumjem anglosaksonski kineski imenjaci i govornici imaju pravo na slobodu i pravo da se pridruže “američkom” svijetu. Eto, neka pitaju Putlera.

darijoman
1 godina prije

Kina je vojno napala Tajvan. Eto nam još jednog sukoba

1 godina prije

Gdje je kolega ledeno doba?!?!hvala.

Rudar
1 godina prije

Šta glume sa tim krpama na ustima ?

Žvuž
1 godina prije

Nemoguće je imati respekt prema ovim pijunčićima koji nose brnjice jer su gazde tako naredile.

Inače potpuno mi je nevjerojatno da netko tko je (kao) shvatio prevaru s kovidom može podržavati Komunističku partiju Kine koja provodi neviđeni plandemijski teror nad svojim stanovništvom. A bome ima takvih.

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Ponavljam,nemaju Žuti damu,ima ih više nego kompletnog zapada i Rusije zajedno alo šta koristi kad su p…e

tihobl
1 godina prije

Zasto svi upadaju u zamku americkog razmisljanja?
Invazije Tajvana i morskog desanta nece biti. Vidjeli ste kinesku taktiku u Kabulu koju ce primjenti na Tajvan – ubacili su 10.000 spavaca u Kabul, poslali dva terenska vozila sa jednim komandantom, na ulau u grad obavio pregovore, objasnio protivniku sta ga ceka, a oda je uslijedila bjezanija proamerickog rukovodstva sa parama i dragocjenostima. Kinezi ako se odluce na vojno rjesenje onda ce aktivirati spavace koji ce preuzeti sve upravljacke struture za jednu noc, a to ce se prikazati kao unutrasnja pobuna i zelja naroda za prikljucenje matici. To sto su sve zauzeli kineski komandosi niko nece pominjati.

Max
1 godina prije

Slijedi rat.

1 godina prije

Kako ne funkcionira ? Kineska diplomatija je trenutno top u svijetu..Pogledajte samo organizacije u kojima je kina i glavni ili jedan od glavnih aktera…

Sad što se tiče situacije s usa tu ničija diplomatija ne funkcionira u odnosima s njima…Stvar je jednostavna , sjedinjene drzave su teroristička drzava , bnakrotirana i svaka diplomatija s njima je izgubljeno vrijeme..

nessy
1 godina prije

Ovo sto Vjestica radi je nevjerojatna, bezobrazna provokacija Kine. U danasnjoj situaciji, svatko razuman spusta tenzije, a ne da potencira nove linije sukoba. Kao sto je receno USA ‘postuje nacelo jedne Kine’, dakle Vjestica svojom posjetom ide i protiv politike svoje zemlje. Kada Kina odgovori (a to je ocekivano i logicno), pricat ce se o nicim izazvanoj agresiji. Ameri iz dana u dan potvrdjuju svoju ulogu zlocudnog tumora na ovoj jadnoj planeti. Sretna je drzava koja nema USA ambasadu i njihove ‘linije pomoci’.

nessy
1 godina prije

Prica o dvije ribe koje se svadjaju na dnu potoka, jer je englez blizu, poprima novo znacenje, amera ima puno vise, i mogu pokriti puno vise potoka, i izazvati puno vise stete i razdora. Nacija nastala na ropstvu, nasilju, genocidu, pokusava docirati cijelom svijetu. Jedino sto znaju je uci u tudje, oteti, ukrasti i ubiti, ali to je “american way”, i tu nema nista sporno. Za praznik, za jedan vikend, 4. July, u USA je bilo 200 mrtvih, i 500 ranjenih. Govorimo samo o nasilju vatrenim oruzjem. Pa takav nivo kriminala i nasilja, nema nitko na svijetu, ni blizu. Ni u Meksiku, ni u Africi, ni u slamovima Rio de Janeira. I oni bi trebali biti nekome uzor? Tragikomicna nacija sa svojim vojnoindustrijskim kompleksom, koji vlada drzavom, i sa svojih dvadesetak obavjestajnih agencija, koje uglavnom spijuniraju vlastite gradjane.

Josip
1 godina prije

Umjesto da su Kinezi prizemlji ludu kravu bez padobrana s 10.000 metara visine čim je ušla u kineski zračni prostor..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI