Potencijalni saveznik koalicije u snimku skrivene kamere označio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kao „silnika gladnog moći“

Netanyahu-Shaked
6 komentara

U javnom udarcu na napore na izgradnji koalicije u Izraelu, na lokalnoj televiziji emitovane su snimke potencijalnih političkih partnera sa skrivenih kamera koje optužuju premijera Benjamina Netanyahua da je “diktator željan moći”.

Nekada Netanyahuova službenica Ayelet Shaked, sada stariji član Kneseta iz stranke Yamina, ali za koju se priča da se vraća u premijerovu stranku Likud, takođe je rekla da je premijer opsjednut svojim tekućim suđenjem za korupciju.

Snimke, koje je u ponedjeljak emitovao Kanal 12, nastale su dok je Netanyahu angažovan u posljednjem pokušaju da privuče Yaminu u desničarsku koaliciju rotacionim sporazumom o podjeli vlasti – uoči njegovog krajnjeg roka za formiranje vlade.

„Želi da ostane na vlasti. Ima žudnju za moći – on i njegova supruga. Oni su poput tiranina, poput diktatora. Nisu spremni da se pomjere u stranu”, rekla je Shaked, dok je komentarisala na sastanku u ponedjeljak sa grupom rabina, od kojih ju je jedan snimao, navodi list Maariv.

„Jedino do čega mu je sada stalo je njegovo suđenje. Apsolutno ga nije briga ni za šta drugo. Istina je, sva njegova razmatranja, njegovo ponašanje, njegova izjava – sve se vrti oko njegovog suđenja“, rekla je, dodajući da je Netanyahu previše „paranoičan“ i „uplašen“ da traži pomilovanje i nagodbu.

„Tačno je da Netanyahu mora da ode. On mora da ode”, dodala je Shaked, koja je nagovijestila da se Yamina nada dogovoru o podjeli vlasti kojim će njen lider Naftali Bennett postati premijer na godinu i po, a nakon toga na dvije i po godine zauzeti Netanyahuovo premijersko mjesto.

Uprkos tome što je na martovskim biralištima obezbjedila samo sedam mesta, Yamina je postala potencijalni tas odluke. Bennett je rekao da će podržati desničarsku vladu koju predvodi Netanyahu ako premijer ima glasove, ali će raditi na jedinstvenoj vladi sa centrističkim i ljevičarskim strankama bez njega ako to ne učini.

U video izjavi objavljenoj preko njegovog Twitter naloga u ponedjeljak, Netanyahu je rekao: „Rekao sam Bennettu da sam spreman da prihvatim njegov zahtjev za sporazum o rotaciji u kojem će on biti premijer na prvom mjestu jednu godinu. Članovi stranke Yamina ući će u vladu i Knesset sa važnim ulogama.“

Međutim, Bennett se usprotivio da nikada nije tražio da bude premijer i rekao da Netanyahu nije imao glasove za formiranje koalicije. Netanyahu je na to odgovorio rekavši da će i drugi igrači slijediti ako Bennett krene – dovoljno za desničarsku većinu.

Na snimku, Shaked navodno tvrdi da Bennett traži partnere za vladu jedinstva dijelom da bi Netanyahua doveo za pregovarački sto pod Yamininim uslovima i zaustavio napore da se održe peti opšti izbori za manje od dvije godine.

„Netanyahu je razumio situaciju da Bennett ima alternativnu vladu i kao rezultat toga bio je spreman da ponudi Bennettu da prvo bude premijer na godinu i po dana. Odveo bi nas na nove izbore”, rekla je Shaked, koja je izrazila zabrinutost zbog toga što bi tokom drugog kruga anketa lijevi centar mogao da formira koaliciju uz pomoć arapskih partija.

Netanyahu takođe može zatražiti produženje od 14 dana od predsjednika Reuvena Rivlina, koji se navodno zalaže za predaju mandata za izgradnju vlade drugim poslanicima. Suprotno tome, Rivlin bi to mogao prepustiti Knessetu na period od tri nedjelje, nakon čega moraju da se raspišu peti izbori ukoliko se ne postigne konsenzus o sljedećem vladaru zemlje.

Ayelet ShakedIZRAELkoalicijaNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Samo je jedan od bolesnika, ali vidjet ćemo do kada:
https://seed128.bitchute.com/vBEqxcyTQvca/6hKZVievYpQG.mp4
(iako reklama za čarape, mrak je)

2 godine prije zadnji put uredio Picajzl
tihobl
2 godine prije

Ljepuskasta ova jevrejcica. Da sam ja tamo u vladi nebih od nje trazio politicku podrsku, vec nesto drugo.

Max
2 godine prije

On i jest takaw

gigi pinna
2 godine prije

Ayelet Shaked? Klasika – Bog joj podario samo ljepotu, a glupa k’o noć! Rasistkinja je, i Izraelka – još jedna klasika.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI