Povijesni susret Kim Jong-una i Xi Jinpinga u Pekingu (VIDEO)

Kim Jong - Xi Jinping
13 komentara

Nakon dva dana nagađanja je li se susret uopće dogodio ili nije, potvrđeno je da su se čelnici Kine i Sjeverne Koreje susreli u kineskom glavnom gradu. Ovo je bio prvi međunarodni  posjet Kim Jong-una od njegova dolaska na vlast.

Kineski predsjednik Xi Jinping primio je korejskog čelnika Kim Jong-una u Pekingu i održao neslužbene razgovore. Ovo je prva Kimova posjeta azijskom divu i savezniku i njegovo prvo putovanje u inozemstvo kao vođe Sjeverne Koreje.

Prema izvješćima, sjevernokorejski je čelnik stigao u Kinu kako bi osobno čestitao Xi Jinpingu na ponovnom izboru za predsjednik Kine.

“Imali smo dobre razgovore tijekom ove posjete”, rekao je Xi Jinping u društvu Kim Jong-una, prenosi kineska državna agencija Xinhua .

Glasine o tajnovitom sastanku su objavljene prije nekoliko dana, kada su razni mediji izvijestili o “iznenađenju” zbog dolaska sjevernokorejskog lidera u glavni grad susjedne zemlje u “posebnom zelenom vlaku”.

Posjet, koji se dogodio početkom tjedna, trajao je do 28. ožujka. Citirajući sjevernokorejske državne medije, AFP javlja kako je Xi Jinping je, nakon poziva Kim Jong-una, prihvatio posjetiti Sjevernu Koreju u bliskoj budućnosti.

Posljednji put je takav sastanak održan je 2011. godine, kada je otac sadašnjeg čelnika, Kim Jong-il, Kinu posjetio neposredno uoči njegove smrti.

“Ovo je strateški izbor i ne smije se miješati s nekim izoliranim događajem”

“Kim Jong-un i ja smo osobno iskusili i svjedočili razvoju odnosa između Kine i Sjeverne Koreje”, rekao je Xi Jinping, dodajući kako tradicionalno prijateljstvo između dviju država treba razvijati bolje i ono mora biti kontinuirano.

Kim Jong-un je sa svoje strane potvrdio dobre bilateralne odnose između država i kao dokaz je izabrao Kinu za svoje prvo međunarodno putovanje.

“Ovo je proljeće puno sreće i nade. Mislim da će moj prvi susret s glavnim tajnikom Xi Jinpingom dati obilne plodove prijateljstvu između Sjeverne Koreje i Kine, te omogućiti mir i stabilnost na Korejskom poluotoku”, rekao je sjevernokorejski vođa.

Lideri su razmijenili stavove o trenutnoj situaciji u svijetu i raspravljala o situaciji na Korejskom poluotoku, koja se, prema riječima Kim Jong-una, počinje poboljšavati zahvaljujući sjevernokorejskoj inicijativi.

“Naš dosljedan stav je da smo predani denuklearizaciji poluotoka”, rekao je Kim. 

“Taj se problem može riješiti ako Južna Koreja i Sjedinjene Države na naše napore reagiraju dobrom voljom, da stvore ozračje mira i stabilnosti tako da usvojimo progresivne i usklađene mjere za postizanje mira”, dodao je Kim Jong-un.

Osim toga, lider Sjeverne Koreje je rekao kineskom predsjedniku kako je spreman održati sastanke s čelnicima Sjedinjenih Država i Južne Koreje.

Video – Misteriozni i nenajavljeni dolazak Kim Jong-una u Peking

 

VIDEO – Susret Kim Jong-una i Xi Jinpinga u Pekingu

 

NATOSankcijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konstantin
6 godine prije

Kina pokusava dobiti poene kod “medjunarodne zajednice” da bi omeksala njihove ekonomske mere? Ili ja to pogresno citam medju redovima (ne vaseg texta, vec diplomatije)? Ko zna zasto je ovo dobro?

jetflash
6 godine prije

razgovor a ne prijetnja ratom kao trump

shumadinac
6 godine prije

Ako su ovakve mere bezbednosti za dolazak u Peking kakve bi bile za recimo Evropu? Čime bi se uopšte osigurao na tlu, vodi ili vazduhu koga kontroliše SAD – jedino njihovom “časnom reči”.

Ništa manje bitno pitanje je ko bi prihvatio nuklearno oružje Severne Koreje u slučaju njihove denuklerizacije? Kim bi pristao da to budu Rusija ili Kina a ne bi prihvatio bilo koga drugoga. Tramp bi pristao na bilo koga osim Rusije i Kine…

Doduše, ima jedna varijanta koja posle siriskog hemijskog naoružanja ne bi bila iznenađenje: Putin ponudi da Kim da AMERIKANCIMA nuklearke pod uslovom da Rusija obezbeđuje vazdušni prostor S Koreje. I onako ga pokrivaju a “početak igranke” bi možda osložili za neko vreme. Čak i da ne odlože opet dobijaju mesto na kome pokazuju pokvarenost Zapada.

shumadinac
6 godine prije

Evo konačno malo više podataka koje smo odavno tražili:
https://rs.rbth.com/science/81533-ruski-zahorizontalni-radar-suncokret

čitatelj portala
6 godine prije

Neka se razgovaraju. 😉

Maus
6 godine prije

Formira se obruc/krug rusija koreja pakistan afganistan iran irak sirija i okolne zemlje da nenabrajam i sve opet na rusiju.

MilanCZ
6 godine prije

Sve je tu jasno,samo neki novinari neke stvari nevide.Sjeverna Koreja je projekat globalista sa određenim ciljem.Posto istocno krilo globalista daje Kini tu moc za buduce upravljanje u svijetu,polako svi dolaze na pregovore u Kinu,da bi se sve to kompletiralo,da se zna tko je buduci gazda na tom euroazijskom prostoru.Kao sto je Rusija gazda na drugom dijelu prostora pod okriljem programa Astana,tako Kina ima tu svoju ulogu u svemu tome.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI