Poznati njemački rječnik ograničava korištenje imenica muškog roda, kako bi postao ”rodno neutralniji.”

Berlin - Njemačka
25 komentara

Potez rječnika već je kritiziralo Udruženje za njemački jezik, koje je u svom priopćenju navelo da se ovdje radi o pokušaju nametanja politički korektnih izraza.

Duden, vjerojatno najpopularniji rječnik njemačkog jezika, u svom sadržaju počeo je ograničavati imenice muškog roda, izvještava Daily Mail pozivajući se na The Times.

Kao što novine ističu, sve imenice na njemačkom jeziku spadaju u muški, ženski i srednji rod, a dok određene imenice, poput poslova, imaju i muški i ženski oblik, to je muški oblik koji se “koristi za opisivanje zanimanja općenito.” Ne više.

Dudenov potez, koji se odnosi na oko 12.000 riječi, usmjeren je na to da jezik učini “rodno neutralnijim.”

Kathrin Kunkel-Razum, glavna urednica rječnika, također je primijetila da će se muški oblik i dalje koristiti za opisivanje skupine koja se sastoji od “više spolova,” iako je priznala da bi to moglo dovesti do zabune u pogledu točnog sastava takvih skupina.

Udruženje za njemački jezik (GfdS), kritiziralo je taj potez, oštro kritizirajući Duden zbog pokušaja nametanja “politički korektnih izraza.”

“Društvo Kunkel-Razum misli da se ovdje radi o nasilnom nametanju politički korektnih izraza. Ovi se rodni izrazi ne koriste u normalnim interakcijama u supermarketu ili garaži”, rekao je GdfS. “Tijekom posljednje dvije godine brojna istraživanja pokazala su da ovakve aktivnosti oko ”rodne neutralnosti” nemaju podršku u društvu.

Kathrin KunkelRječnikrodno neutralan jezik
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
PlanetB
3 godine prije

Kulturni Marksizam razara zapadnu civilizaciju a to je i bio cilj od samog pocetka.
Ne vjerujem da Njemacka danas ima bilo kakve zdrave snage da se ovome odupre.
Izgubili su sve vrijednosti koje su imali i ovo su zadnji marksisticki udarci:
Degradacija jezika. A nije daleko dan kada ce se rijeci jednostavno zabranjivati
a sve sa dobrim razlogom jer ako se covjek ne moze izraziti ne moze niti razmisljati a to je glavni i najvazniji cilj:

Degradacija covjeka na nivo zivotinje i zapravo na nizi nivo od zivotinje. !!!

Orwell je to opisao i to ocito slijedi kasapljenje rijeci koje koristimo dok mislimo
tako da covjek vise nije covjek nego poslusni rob.

To je namjenjeno onima koij ce prezivjeti ‘vakcinaciju’.

3 godine prije zadnji put uredio PlanetB
Kile
3 godine prije

Bravo nijemci samo naprijed u predivnu budućnost

Ришона Вилон
3 godine prije

Немачки је настао из идиша, или јудиша уз задржавање незнатног броја славјанских речи. Исти ти га и данас коригују.

tuf
3 godine prije

“Tijekom posljednje dvije godine brojna istraživanja pokazala su da ovakve aktivnosti oko ”rodne neutralnosti” nemaju podršku u društvu.” – u tome i je štos, da se ovime bave sociopatski vladari za potrebe svojih agenda, samo su to upakirali u društvenu ‘potrebu’ manjina putem tisuća NGO udruga koje su sami osnovali i sponzoriraju. Čak većina pojedinaca tih manjina nisu sami došli na ideju koja se agresivno promovira ili ih čak ne podržavaju.
Iskontrolirali su i medije koji guraju njihov narativ, pa im ne dozvoljavaju objektivne ankete niti ispitivanje javnog mijenja – primjetite da novinari više ne ispituju slučajne građane na ulicama o bilo kojim socijalnim i političkim pitanjima.
Potpuno su odvojeni od stvarnosti, od želja i potreba naroda. A narod je posvađan, kastriran, lobotomiziran i hipnotiziran. Da tome nije tako već bi se krenulo na rušenje sociopatskih struktura koje rade sve u suprotnosti od potreba naroda i zakonitosti prirode.

3 godine prije zadnji put uredio ddrazen
Piretis
3 godine prije

Eto, Nijemci počeli rješavati probleme, točno tako kako treba, od najkrupnijeg. Jezika. Pa kad uvedu rodnu neutralnost u jezik mogu se pozabaviti mijenjanjem pločica na vratima javnih WC-a, opet u neutralne, pa proglasiti npr bradu seksističkom i nepoželjnom. Tek tada će ostati oni sasvim sporedni kao što je recesija, val stečaja, nekoliko miliona migranata…
I da, kad već moraju slušati sve što im gazda preko velike bare odredi neka i dalje maltretiraju i iskorištavaju slabije kao npr, Grke ili Balkance.

Tupko Glupko
3 godine prije

Uskoro neće biti On i Ona, već Ono.

Ono kao stoka, niža rasa kojoj je zabranjeno/onemogućeno razmnožavanje (za to će služiti umjetne maternice), takvu djecu će odgajati država bez da imaju roditelje, živjet ćete toliko dugo koliko ćete biti poslušni, bit ćete u svojim torovima, bez propusnica nećete moći dalje od pet kilometara ako nećete htjeti primati gensku terapiju u obliku cjepiva, bit ćete plaćani digitalnom karbonskom valutom, jest ćete sintetičko meso, GMO hranu, i nosit ćete brnjice do kraja života.
Vaši životi bit će potpuno isti kao i sadašnji život vašeg psa na lancu i sa brnjicom, koji ima ogrlicu sa čipom.
Ali neće vam u budućnosti dopustiti da ga imate.

Vlažan san globalista čija isturena imena u javnosti svi znamo..

3 godine prije zadnji put uredio Tupko Glupko
KISIK
3 godine prije

Novogovor do 2050..kleti orwell

mRNA - 21
3 godine prije

Sljedeći korak je pimpeke na panj i sve riješeno! Fala

3 godine prije zadnji put uredio mRNA - 21
Davor drugi
3 godine prije

Jbte pa kao ćemo upakirati djeda Mraza ili djeda Božićnjaka??

Iva
3 godine prije

Politička korektnost, rodna ravnopravnost i sve preko jezika. E pa teško da će to proći. Svojevremeno se u Srbiji digla prašina zbog naziva zanimanja u muškom rodu. Neke fensi žene nisu mogle da prihvate nazive zanimanja u muškom rodu pa su počele da izmišljaju – psihološkinja, sociološkinja, borkinja i slične gluposti. Biće kao ravnopravnije i bolje će se osećati ako im se zanimanje navede u ženskom rodu. Glupost na kvadrat.

Mahatma
3 godine prije

Nijemci uskoro penise na panj, cilj je postići spolnu neutralnost do 2030. Spolovila smiju imati samo afganistanski silovatelji.

Jednostavno receno
3 godine prije

Šta nam govori politička korektnost?
Moje razmisljanje: da su političari pederi i transversisti.

Max
3 godine prije

Muškarci i žene su temelj ljudske vrste , To nitko ne može promijeniti.

Ante
3 godine prije

Dogodi se neki kriminal i onda svjedok koji prati te rodno neutralne rječnike kojim pokušava opisati osobu što bolje policiji. Zbači ne smije reći riječ crnac, ni muškarac ni žena, ne smije reći ni bijelac, nego samo neutralne riječi. Znaći osoba be obučena u neutralnu jaknu iako je jakona bila crna počinio je prekršaj, imao je plavu kosu ali i ta je rijeć uvjerdiljva pa za kosu kaže neutralna kosa. Boja kože isot je neutralna, eto draga policijo nađite mi moj mobitel koji mi je ukrala neutralna osoba.

Tim Kunić
3 godine prije

Kako nazvati spolne organe rodno neutralno?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI