Twitter inženjeri ukidaju čitav niz termina u borbi za „inkluzivniji jezik“

Twitter
27 komentara

Twitterov inžinjerski tim će sistematski brisati listu uvredljivih termina iz svog izvornog koda i internih dokumenata u ime političke korektnosti. Pojmovi poput „gospodar“ i „rob“ su uvršteni, kao i rodne zamjenice.

„Počinjemo nizom riječi koje želimo da izbacimo iz upotrebe u korist inkluzivnijeg jezika“, objavio je u srijedu Twitter Engineering.

Među izrazima koji treba da se ukinu su „bijela lista“ i „crna lista“, „gospodar“ i „rob“, koji će biti zamijenjeni s „dozvoljena lista“ i „zabranjena lista“, „lider“ i „sljedbenik“. Rodni izrazi kao što su “momci” biće zamijenjeni za rodno neutralne izraze kao što su “ljudi” i “svi”, dok će se iz pojmova „čovjekovi sati“ i „djedovina“ izbaciti patrijarhalne konotacije i biće zamijenjeni sa „sati osobe“ i „naslijeđeni status“. Čak je i „blesava vrijednost“ ocijenjena uvrjedljivom.

Kompanija ulaže ozbiljne napore i razviće „alate upozorenja“ da pročešlja svoj izvorni kod za uvredljive riječi. Interna dokumentacija, često postavljana pitanja (FAQ), readme i dizajn priručnici biće očišćeni, a Twitter će čak razviti dodatak pregledniku kako bi uklonio sve problematične pojmove.

Iako promjena slijedi obračun sa rasnim pitanjima širom Sjedinjenih Država, plan je očigledno u funkciji od januara, i plod je crnog programera koji se uvrijedio kad je pročitao “automatska kontrola robova” na kodnoj stranici. Sada, s većim promjenama na svojoj strani, programer je ove promjene opisao kao “mali korak”, navodeći da je njegov cilj da “na kraju usvoje inkluzivni jezik širom Twittera”.

Neki korisnici Twittera bili su uznemireni, čudeći se Orwelianskim pretenzijama na listi.

Ipak, gigant društvenih medija nije jedina tehnička firma koja prihvata novi, produhovljeni rječnik. Programeri programskog jezika Python uklonili su termine „gospodar“ i „rob“ 2018. godine, dok su programeri Applea, Googlea i Microsofta nedavno uveli slične promjene.

Twitter se, međutim, ozbiljno posvetio ovom pitanju poslije smrti George Floyda u Minneapolisu u maju. Kompanija je obećala donacije i besplatno reklamiranje kompaniji Black Lives Matter, uputila brendove kako da tvituju o rasizmu i sastavila je uputstva za bijele korisnike, govoreći im kako da iskoriste svoj „glas i privilegiju za jačanje crnih i smeđih zajednica“.

Rječnik
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sickboy
3 godine prije

Nek mijenjaju ako ih zabavlja. To je kod, to nije cenzuriranje tih izraza na van prema korisnicima… za sada.

Jomla
3 godine prije

…”govoreći im kako da iskoriste svoj „glas i privilegiju za jačanje crnih i smeđih zajednica”. Zar ovo nije rasizam? JESTE! Naime, nisu rasisti samo bijelci (neki), već i svi ostali (neki). Ne budi rasista: mrzi sve podjednako!

politicki nekorektan
3 godine prije

…neka uklone i rjec twitter,simbol za laz i glupost…

nekoime
3 godine prije

01001010 01100101 01100010 01101111 00100000 01101001 01101101 00100000 01110000 01100001 01110011 00100000 01101101 01100001 01110100 01100101 01110010 00100001

CANone
3 godine prije

Kad smo već kod ukidanja…stiže Spas u zadnji čas…
dokumentarac.com/covid-19/iz-izraela-nam-stizu-zastitne-maske-premazane-fungicidom-na-bazi-bakar-oksida-cu2o-koji-navodno-dodatno-stiti-od-virusa/

EU dismr
3 godine prije

Znači plava ptičica svija smeđe gnijezdo .. upss ma nee samo se ukakala malo ..

Boris Bukulin. Ljudskoj gluposti nema kraja.
3 godine prije

5

Piretis
3 godine prije

@guest_444057 – Balašević bi za retardiran rekao ometen, i ne samo on, rekli bi i drugi jer taj izraz, barem kod nas, ne zvuči toliko uvredljivo. Ima nešto drugo što mene jedi kod tog nasilnog uvođenja korektnosti. Evo na primjer svaki komentar na ovom portalu je u neku ruku autorski rad. Pa samim tim, kao nekakva umotvorina, trebao bi imati privilegiju prava na slobodno izražavanje. Naravno ne i pravo na vrijeđanje nego ako hoću reći da sam rob navike ili svojeg poslodavca koji me podplaćuje onda teško da postoji bolji izraz, a i da postoji eto ja želim reći baš tako a ne nekako drugačije. Ili kako reći da sam sreo curu i dečka? Sreo sam mlađu žensku i mušku osobu, opet samo ako već i pojam žensko i muško nisu nekorektni. Na kraju jedino prihvatljivo za twitter bi bilo da kažem “sreo sam ih”, ma što to značilo i… Čitaj više »

ašfvnaoifvroawnerfvanewrfvauwerfvawer
3 godine prije

Pa gugl kad pišeš mejl ispravlja ti nepravilno napisane rijeći na hrvatskom, umjetna je već tu odavno, nisu je izmišljali.

zeus
3 godine prije

Možda bi bilo ,,humanije ,, da jednostavno napišu riječnik slova koja se dozvoljava upotrebiti , to jest nekakav ,,novorek ,, pa da ljudi previše ne budu u dilemi .

Cigo
3 godine prije

Ne koristim društvene mreže ali eto po njima Black zvuči uvredljivo a podržavaju Black Lives Matter. Ta organizacija bi tom logikom također trebala mjenjati naziv. Možda SomeColor Lives Matter.

zeus
3 godine prije

Imao je Ajnštain pravo kada je rekao da se samo dve stvari ne mogu izmjeriti : kozmos i ljudsku glupost …

Janoš
3 godine prije

Ovo me podsjeća na Orwell-ovu knjigu “1984” kada se u državi Oceaniji koristio tzv. “NovoGovor”. (preporučam knjigu tko nije čitao). Bolesno ludilo sve jače zahvaća “Upravljače” na vrhu Piramide.

Cigo prvi
3 godine prije

Ej, pa ukrade mi nadimak. Nemere! Ja sam izvorno Cigo, a Ti si odaberi neki drugi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI