Pregovori Hamasa i Izraela se nastavljaju u tajnim kanalima

Izrael i Palestina
5 komentara

Pregovori između Izraela i palestinske oružane grupe Hamas se nastavljaju uprkos odluci Zapadnog Jerusalema da proširi svoje kopnene operacije u Gazi, javio je u subotu Reuters, pozivajući se na izvore.

Prema osobi koja je upoznata s diplomatskim procesom, pregovori o deeskalaciji uz posredovanje Katara, koji ima bliske veze s Hamasom i koji je domaćin njegovog političkog biroa u Dohi, nisu prekinuti, već se sada odvijaju “mnogo sporijim tempom” .

Govoreći za CNN u subotu, portparol katarskog ministarstva vanjskih poslova Majed al-Ansari potvrdio je backchanneling, rekavši da su “razne strane” gurale Dohu da pomogne u održavanju veza između dvije zaraćene strane. “Ovaj kanal je bio vrlo instrumentalan u suzbijanju eskalacija koje su se dogodile”, rekao je, dodajući da “sve dok je ovaj kanal koristan u stvaranju mira”,  “ne možemo priuštiti da ga izgubimo”.

Zvaničnik je naglasio da je to “jedini način na koji posredujemo u oslobađanju… talaca” koje drži Hamas. Ipak, požalio se da eskalacija na terenu čini situaciju “znatno težom”.

Od početka nasilja 7. oktobra, militantna grupa je zarobila više od 200 ljudi, uključujući vojnike, civile i strane državljane.

Katar je ranije igrao ključnu ulogu u osiguravanju oslobađanja četiri Hamasova taoca, uključujući majku i kćer iz Čikaga i dvije starije Izraelke, a generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozdravio je napore zemlje na tom frontu.

Izvještaj Reutersa dolazi nakon što je Axios ranije tvrdio, pozivajući se na izvore, da je Izrael krenuo da proširi svoje kopnene i zračne operacije u Gazi nakon što su pregovori s Hamasom zapali u ćorsokak. Međutim, izvještaj CNN-a je u suprotnosti sa tom procjenom, a njegovi izvori kažu da je došlo do “značajnog napretka” u oslobađanju talaca.

U subotu je Yahya al-Sinwar, šef Hamasa u Gazi, rekao da je grupa “spremna da izvrši hitnu zamjenu zarobljenika” i oslobodi sve zarobljenike u svom pritvoru pod uslovom da sporazum uključuje “oslobađanje svih palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.”

Istog dana, kada su se predstavnici porodica talaca sastali sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, pozvali su ga da pristane na razmjenu zatvorenika „svi za svakoga“ . Izraelski lider se nije obavezao, ali je obećao da će “iscrpati svaku mogućnost” da zarobljenike vrati kući.

gazaHamasIZRAELkatar
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
netko
6 mjeseci prije

Pregovori između Hamasa ( Izrael) i Izraela( Hamas) se nastavljaju ( kad bijah mali bio je JA SER(E) Arafat) i nikad se neće prekinuti.

abc
6 mjeseci prije

IDF i Hamas ne pregovaraju, nego se dogovaraju kome dolari a kome zemlja Palestinaca.

Max
6 mjeseci prije

Uvijek dvostruka igra.

St4you
6 mjeseci prije

Ma kakav Hamas, on ne postoji on je produkt Izraelskih tajni službi. Napravljen je kako alibi za Mosadove akcije u Gazi i Zapadnoj obali. Stara Rimska zavadi pa vladaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI