Pregovori Izraela-Hamasa ‘zaustavljeni’

Izrael bombardovanje civilno naseljenog dijela Gaze
3 komentara

Mirovni pregovori između Izraela i Hamasa stavljeni su na čekanje zbog velikih nesuglasica, javila je izraelska televizija Kan, pozivajući se na anonimne izvore. Haaretz je potvrdio “ćorsokak” u pregovorima, u kojima su posredovali Katar i Egipat.

Neprijateljstva u Gazi izbila su prošlog oktobra nakon što su Hamasovi militanti izveli smrtonosni upad na izraelsku teritoriju, ubivši oko 1.200 ljudi i otevši još stotine, većinom civile. Izrael je uzvratio vojnom kampanjom protiv oružane grupe, podvrgavajući gusto naseljenu palestinsku enklavu višemjesečnom teškom zračnom bombardovanju. Prema zdravstvenim vlastima u Gazi koje kontroliše Hamas, izraelska vojna operacija odnijela je živote više od 35.000 Palestinaca, a gotovo 80.000 je zadobilo povrede.

Dok su katarski, egipatski i američki posrednici mjesecima pokušavali natjerati dvije zaraćene strane da pristanu na prekid vatre, do sada su ovi napori očito bili bezuspješni.

U svom izvještaju u petak, Kan je naveo da se pregovori “trenutno ne vode” jer su “Egipat i Katar usvojili stav Hamasa”. Prema pisanju medija, posrednici su predložili da se zaključi prekid vatre u zamjenu za oslobađanje talaca. Kan je citirao svoje anonimne izvore koji su rekli da postoji “velika” razlika u mišljenjima između palestinske militantne grupe i Izraela, posebno o tome kako bi svaka od njih definirala “kraj rata”. Još jedan veliki razlog spora, tvrdi emiter, bilo je odbijanje Izraela da bezuslovno oslobodi zatvorene militante Hamasa na zahtjev grupe.

U subotu je izraelski Haaretz, pozivajući se na neimenovani strani izvor upoznat s razgovorima, također izvijestio da su pregovori “trenutno u ćorsokaku i da nema napretka”.

U utorak je premijer Katara, šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, otkrio da je posljednjih sedmica došlo do “nekog zamaha”, ali da se “nažalost stvari nisu kretale u pravom smjeru”.

„Trenutno smo u gotovo pat poziciji“, rekao je on.

Šeik Al Tani je napomenuo da “postoji jedna strana koja želi da okonča rat i onda priča o taocima, a postoji i druga strana koja želi taoce i želi da nastavi rat”. Malo je nade za napredak osim ako se Izrael i Hamas ne sagledaju oko ovog fundamentalnog pitanja, upozorio je on.

Katarski premijer je također upitao da li Izrael u dobroj namjeri traži prekid neprijateljstava.

„ Ne mislim da oni to razmatraju kao opciju… čak i kada govorimo o dogovoru i vođenju potencijalnog primirja “, rekao je on.

gazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 mjesec prije

Pregovori zaustavljeni ? Verovatno je tamo negde – u blizini – prisutan Boris Džonson .

Max
1 mjesec prije

Nema pregovora dok traje obnova.

FELIX
1 mjesec prije

NIJE CUDO HAMAS ZELI ODMAH PREKID VATRE JER SE ZALAZE ZA MIRNO RESENJE SUKOBA,S TIM DASE JIM DA LEGITIMNA DRZAVA KAKO BI JIM BILO U BUDUCE LAKSE RADITI NA JEDINOM CILJU UNISTENJE ISRAELA, SADA SAMO ZAHTEVAJU PRAKTICNO SAMO BEZUSLOVNU KAPITULACIJU IZRAELA, ZA OSVOBODZENJE TALACA STO NARAVNO PODUPIRU I SAMI EGIPATSKI I KATARSKI PREGOVARACI. IZGLEDA DAISRAEL JOS NIJE SPREMAN ZA KAPITULACIJU I DA CE SE POTRUDITI DA UNISTI TERORISTICKU ORGANIZACIJU HAMAS KOJA JE I BILA NA VLASTI U GAZI IZABRANA DEMOKRATSKI OD PRAKTICNO SVIH GLASACA.HAMAS JE JOS VOJNICKI JAK, AKO SE MU PRIBLIZI KRAJ MOZDA CE ONDA ONI PRISTATI NA UVJETNU KAPITULACIJU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI