Pregovori o prekidu vatre na tankom ledu dok Izrael zauzima prijelaz Rafah

Netanyahu - Izrael financirao Hamas
101 komentar

Izraelska tenkovska brigada preuzela je u utorak kontrolu nad graničnim prijelazom Rafah s Egiptom u pojasu Gaze, označavajući značajan razvoj izraelske ofenzive u južnom gradu.

Ovaj potez dogodio se usred tekućih pregovora o prekidu vatre s Hamasom, koji su i dalje neizvjesni.
Razvoj je uslijedio nakon dana intenzivnih fluktuacija u sukobu Izraela i Hamasa.

Hamas je u ponedjeljak objavio da je prihvatio prijedlog o prekidu vatre uz posredovanje Egipta i Katara.

Međutim, Izrael je tvrdio da prijedlog ne ispunjava njegove temeljne zahtjeve, unatoč izvješćima da je šef CIA-e William Burns prihvatio manje izmjene u prijedlogu.

Ovi diplomatski manevri i vojne akcije stvorile su napetu situaciju, no ipak postoji slabašan tračak nade za dogovor koji bi barem privremeno mogao zaustaviti razorni sedmomjesečni sukob u Pojasu Gaze.

Čini se da je izraelski upad preko noći bio kraći od pune ofenzive na Rafah koju je Izrael planirao, a nije se odmah znalo hoće li biti proširena. Predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je hitno upozorio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne pokreće ofenzivu na južni grad Gaze, povećavajući pritisak za prekid vatre.

UN i humanitarne skupine kažu da bi napad bio katastrofalan za oko 1,4 milijuna Palestinaca naguranih u Rafahu, od kojih je većina pobjegla pred izraelskim napadom drugdje u Gazi.

Izraelska 401. brigada ušla je u prijelaz Rafah rano u utorak ujutro, priopćila je izraelska vojska, preuzimajući “operativnu kontrolu” nad ključnom graničnom točkom.

Snimke koje je objavila izraelska vojska pokazuju izraelske zastave kako se vijore s tenkova koji su zauzeli područje prijelaza.

Pojedinosti videa podudaraju se s poznatim značajkama prijelaza.

 Izraelska vojska također je izvela niz napada i bombardiranja Rafe tijekom noći, ubivši najmanje 23 Palestinca, uključujući najmanje šest žena i petero djece, prema bolničkim zapisima u koje je Associated Press (AP) imao uvid.

Prijelaz Rafah glavna je ruta za pomoć koja ulazi u opkoljenu enklavu i izlaz za one koji mogu pobjeći u Egipat.

I Rafah i prijelaz Kerem Shalom između Izraela i Gaze, druga glavna ulazna točka pomoći, zatvoreni su najmanje posljednja dva dana.

Iako manje ulazne točke i dalje rade, zatvaranje je udarac naporima da se održi protok hrane, lijekova i drugih potrepština koje stanovništvo Gaze održavaju na životu.

Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za humanitarna pitanja, upozorio je da bi napad na Rafu mogao prekinuti krhku operaciju pomoći.

Rekao je da sve gorivo koje ulazi u Gazu dolazi kroz Rafah i da će svaki prekid zaustaviti humanitarni rad.

“Ovu će krizu dovesti do neviđenih razina potreba, uključujući vrlo stvarnu mogućnost gladi”, rekao je.

Izraelska vojska tvrdi da je zauzela prijelaz nakon što je primila obavještajne informacije da se “koristi u terorističke svrhe”.

Izraelci nisu odmah pružili dokaze koji bi poduprli tu tvrdnju, iako se navodi da je područje oko prijelaza iskorišteno za pokretanje minobacačkog napada u kojem su ubijena četiri izraelska vojnika, a drugi ranjeni u blizini prijelaza Kerem Shalom u nedjelju.

Također su rekli da su kopnene trupe i zračni napadi gađali sumnjive položaje Hamasa u Rafi.

Wael Abu Omar, glasnogovornik Palestinske uprave za prijelaze, priznao je da su izraelske snage zauzele prijelaz i zatvorile objekt na neko vrijeme.

Rekao je da su udari usmjereni na područje oko njega od ponedjeljka.

Glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova odbio je odmah komentirati izraelsku zapljenu.

Egipat je ranije upozorio da bi svako zauzimanje Rafe – koji bi trebao biti dio demilitarizirane granične zone – ili napad koji bi prisilio Palestince da pobjegnu preko granice u Egipat ugrozio mirovni sporazum s Izraelom iz 1979. koji je bio okosnica za regionalne sigurnosti.

Izraelski planovi za napad na Rafah također su potaknuli strah od dramatičnog porasta civilnih žrtava u kampanji bombardiranja i ofenziva u kojima je u proteklih sedam mjeseci ubijeno više od 34.700 Palestinaca, većinom žena i djece, prema zdravstvenim dužnosnicima.

Izraelski napad sravnio je velike dijelove teritorija, a sjeverna Gaza je ušla u “potpunu glad”, izjavila je u nedjelju voditeljica Svjetskog programa za hranu, Cindy McCain.

Operacija Rafah također je produbila podjele između Netanyahua i Bidena oko vođenja rata.

Netanyahu kaže da je napad na Rafah – za koji Izrael tvrdi da je Hamasovo posljednje veliko uporište na teritoriju – ključan za ratni cilj uništenja Hamasa nakon njegovog upada na južni Izrael 7. listopada.

U tom napadu ubijeno je oko 1.200 ljudi, a oko 250 ih je vraćeno u Gazu kao taoci.

Izraelski kritičari kažu da je Netanyahu zabrinut za opstanak svoje vlade, budući da bi tvrdokorni partneri u njegovoj koaliciji mogli pobjeći ako potpiše sporazum kojim se sprječava napad na Rafah.

U njihovom pozivu u ponedjeljak, Biden je rekao Netanyahuu da je sporazum o prekidu vatre najbolji način da se postigne povratak talaca koje Hamas još drži i za koje se vjeruje da ih ima oko 100.

Dok je Izrael najavio da će nastaviti s operacijama u Rafi, rekao je u ponedjeljak da prijedlog o prekidu vatre na koji je pristao Hamas ne ispunjava njegove “temeljne zahtjeve”.

No, rekao je da će poslati izaslanstvo u Egipat da nastavi pregovore.

Egipatski dužnosnik i zapadni diplomat rekli su da nacrt koji je prihvatio Hamas ima samo manje izmjene u tekstu u odnosu na verziju koju su SAD ranije predložile, a Izrael odobrio.

Promjene su napravljene u dogovoru sa šefom CIA-e Williamom Burnsom, koji je prihvatio nacrt prije nego što ga je poslao palestinskoj skupini, rekao je diplomat i dužnosnik koji je želio ostati anoniman kako bi razgovarao o internim razmatranjima.

Bijela kuća je rekla da je Burns razgovarao o odgovoru Hamasa s Izraelcima i drugim regionalnim dužnosnicima.

Prema kopiji koju je objavio Hamas nakon prihvaćanja, prijedlog ocrtava postupno oslobađanje talaca uz postupno povlačenje izraelskih trupa iz cijele enklave i završava “održivim mirom”, definiranim kao “trajni prekid vojnih i neprijateljskih operacije.”

U prvoj, 42-dnevnoj fazi prekida vatre, Hamas bi oslobodio 33 taoca – uključujući žene, djecu, starije osobe i bolesne – u zamjenu za oslobađanje stotina Palestinaca u izraelskim zatvorima, a izraelske snage bi se djelomično povukle iz dijelova Gaze.

Strane bi zatim pregovarale o uvjetima sljedeće faze, prema kojoj bi preostali civili, muškarci i vojnici bili pušteni, dok bi se izraelske snage povukle iz ostatka Gaze.

Hamas je zahtijevao prekid rata i potpuno povlačenje Izraela u zamjenu za oslobađanje svih talaca.

Javno su izraelski čelnici u više navrata odbacili taj kompromis, obećavajući da će nastaviti svoju kampanju dok Hamas ne bude uništen.

gazaHamasIZRAELNetanyahuPalestinaprekid vatreRafa
Pretplatiti se
Obavijesti o
101 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
11 dana prije

“Ovaj potez dogodio se usred tekućih pregovora o prekidu vatre s Hamasom, koji su i dalje neizvjesni” Šta neizvesno – primirje?!? Da li je Izrael ubedljivo jači? Da li ima bilo kakvih ozbiljnih posledica od strane “međunarodne zajednice” zbog ovog zločina? Pa zašto bi onda stali dok ne ispune ciljeve? Jedino pitanje koje ovde treba postaviti je šta im je krajnji cilj. Pošto se ništa nije promenilo od početka ovog rata na diplomatskom planu uprkos očiglednom zločinu, jasno je da Fašington ne samo stoji iza Izraela (i ne dozvoljava ostalima da šušnu) već po bezočnosti odbrane tog zločina lako je zaključiti da Izrael završava posao za Fašington tako da je ispravnije pitanje šta je Fašingtonu cilj. Ako kažete da želi rat sa Iranom, ili da priđe “ruskom mekom trbuhu”, ili da pokrenu veliki rat protiv muslimana… verovatno nećete nigde pogrešiti. ———————— Treba li neka velika panet za ovakve zaključke? Ne… Čitaj više »

trolling queen
11 dana prije

Šta je to politička korektnost? Pa, isto kao i pozitivna diskriminacija…Niti diskriminacija može u bilo kojem segmentu biti pozitivna, niti može politika ikako biti korektna (u stvari što bi to i bilo korektno – jel’ to pravedno? ne bih rekla). Što i jest uopće ta velika politika? Tko to može normalno, ukratko, nekome objasniti? Meni, na primjer. Ne razumijem što je to politika i čemu to sve služi. Kao što niti ne razumijem što znači ta diskriminacija…U stvari, od ta 4 termina – niti jedan nije hrvatski, niti jedan…Dakle, nekakvi nametnuti izmišljeni konstrukti – koji služe/koriste kome i za što? Pa jednostavno – sve to ne znači ništa. A kome koristi? Eh, pa koristi jednoj manjoj, ali izuzetno pametnoj i organiziranoj skupini — koja ovakvim konstruktima – bukvalno – organizira život cijele planete Zemlje. Nameće izmišljene terminologije i riječi koje onda nekakvim nakaradnim primjenama – čak dovode do apsurda –… Čitaj više »

JoeP
11 dana prije

Slija je dobra, sve je tu, faca, bandire, bomba u momentu eksplozije, fali još samo jedno dite krvave glave doli livo 🙂

Max
11 dana prije

Izrael neće stati dok ne poubija sve Palestince ili ga netko ne sravni sa zemljom.

roberto
11 dana prije

Ima možda,ak bi se negdje našlo,nekaj veselo?..onak malo za promjenu..ak bi moglo,prosim lepo..
Ak nema niš zanimljivo,ak ima koji filmoljubac ovdje ili filmoljupka,pa ak bi mi mogli reć..ima li gdje besplatno pogledat film Fra Diavolo..sa stanliom i oliom(eng.verzija)

On yonder rock reclining
Diavolo the bandit stands
in his hands his carbine hold,
‘Tis his best friend of old!
Tremble!
E’en while the storm is beating,
Awhile hear echo repeating,
“Diavolo Diavolo Diavolo!”

yt-brassens66-Laurel&Hardy Finger Wiggle..(ima i kneesy,earsy,nosey)..hehe

Zmaj Mrdo Špajzilović
11 dana prije

Sa Eurosonga nove vijesti, pjesma novog Hrvatskog predstavnika Baby Zmajagnja izvodit će se umjesto dosadašnjeg predstavnika Hr… text pjesme glasi; “Ay, ja sam veliki dečko sada Spreman sam za odlazak, ćao mama, ćao Aj, sad sam veliki dečko Odoh i prodao sam špajzu Prije nego što odem, moram priznati Trebam rundu proricanja Jos jednom za sva dobra vremena Rim-tim-tagi-digi, dim-rog-rog Nedostajat ćete mi svi, ali najviše špajza Nedostajat će mi moje govno, nedostajat će mi moj jogurt Ali najviše od svega, nedostaje mi Logično Pa hajde svi vi, da se šepurimo Sad ne zovi, ne piši Odlazim s prvim vodokotlićem Ne plači, već pleši Rim-tim-tagi-digi, dim-rog-rog Nema nazad (whoa) Moja prisutnost blijedi u crno (whoa) Da, nema povratka (whoa) Moji napadi šizofrenije (whoa) Rim-tim-tagi-digi, dim-tim-tagi-rog-rog Nadam se da ću pronaći mir u špajzi Želim postati jedan od gradskih dječaka Sve su špajze tako lijepe i tako napredne Možda i oni… Čitaj više »

Nenad
11 dana prije

Jemenci javljaju da su USA, UK, Francuska, Saudi Arabija, UAE pod pritiskom KM stvorile koaliciju za kopneni napad na Jemen to jest na teritorij Jemena pod kontrolom pokreta Husi. Naravno da se ne očekuje da iko osim Arapa sudjeluje u borbama na kopnu. Iako su Saudi i Husi danima prije 7.10. postigli mirovni sporazum oko formiranja vlade Jemena i trebalo ga je samo potpisati Jewmerikanci su Al Saude opet uvukli u ratove za “židove” u kojem će oni i UAE platiti najveću cijenu. Postavljala su se pitanja oko toga zašto se povlače nosači aviona i ostalo brodovlje agresora sada se zna da je to zbog ovoga gore napisanog. Na aerodrome u Saudi Arabiji poslijednjih dana Ameri su dovezli mnogo toga što će se koristiti u ovoj operaciji. Husi su upozorili ali izgleda bez uspjeha Saude i UAE da će u slučaju ovakve agresije ovaj puta SIGURNO CILJATI sva strateške lokacije… Čitaj više »

11 dana prije

Bog će poslati dvije kazne: jedna će biti u obliku ratova, revolucija i drugih zala, nastat će na Zemlji. Drugi će biti poslan s Neba. Djelo milosrđa. Ali bolni proces donijet će novi život… Dolazeće uskrsnuće.  
 
Ako Bog otrovne radosti naroda pretvara u gorčinu, ako kvari njihove užitke i ako posipa trnje po stazi njihove pobune, razlog je to što ih On još voli. I to je sveta okrutnost Liječnika, koji nas u ekstremnim slučajevima bolesti tjera da uzimamo najgorče i najužasnije lijekove. Najveća Božja milost je da ne dopusti da oni narodi ostanu u miru jedni s drugima koji nisu u miru s Njim. — Sv. Pio iz Pietrelcine

...
11 dana prije

O svom dvorištu šutnja
11 dana prije

Prošlo je 32 godine od monstruoznog zločina koji se dogodio u hrvatskim selima nekadašnje općine Brčko. 08. svibnja 1992. godine u napadu srbočetničkih bandi na hrvatska sela Laništa, Vukšić, Marković Polje, Krepšić i Ulice zvjerski su ubijena 32 hrvatska civila. Civili, uglavnom starije životne dobi, koji nikome nisu ništa nažao učinili nisu ni pretpostavljali kakva ih sudbina čeka. Ubijeni su i izmasakrirani na svojim kućnim pragovima, samo zato što su Hrvati. Najstarija žrtva imala preko 90 godina. Za ovaj zločin, koje su počinile srpske snage, do dana današnjeg nitko nije odgovarao. O strahotama ovoga zločina svjedoče očevidci među kojima je bio i mještanin Ulica koji kaže: „Vidio sam njihova četiri transportera i grupu njihovih vojnika koji su krenuli iz dvorišta Blagoja Pekića. Četnici su tada ubili: Ivana Stjepanovića iz Ulica, Augustina Stjepanovića iz Ulica, Marijana Stjepanovića iz Ulica, Iliju Stjepanovića iz Ulica, Jozu Stjepanovića iz Ulica, Marka Bjelića iz Laništa,… Čitaj više »

Josip
11 dana prije

Mater im jebem usranu americku skupa s zidovskim svinjama kojima besramno puse kurac.

Jadranka S.
11 dana prije

Onaj tko živi prema idealima koje su mu nametnuli njegovi preci, a onaj tko živi prema vlastitoj savjesti, nemoguće je o istim stvarima doći do istog zaključka.

11 dana prije

Jaco  tribunice legije sotonine, Bibliju u ruke pa na kolina
i ostavi se tih sotonskih stihova, ako duši svojoj želiš dobro.
Nek’ ti se Bog smiluje zabludjela dušo.

Adhurim
11 dana prije

Bojim da je gotovo. Izraelci su krenuli žestoko. Arapi se moraju ujediniti i pokazati Izraelskoj vojsci kako se ratuje i bori. Arapa ima na stotine miliona. Ne mogu se stalno vaditi na nespremnost. Ako su i izgubili sve ratove protiv Izraela, ovo im je prilika da pokažu kako je Arapin spreman da proba opet.

11 dana prije

Tribunice Jaco rasturih legiju tvoju nego di ti se skrila centurion Luzzia?!

Pero
11 dana prije

Vrhuška Hamasa je inače premrežena agentima i doušnicima Mossada i njihov krajnji cilj je uvijek u korist Izraela,normalno borci na nižim razinama toga uopče nisu svjesni.

11 dana prije

🤣 Onaj maći očerupani iz zemlje Švedske
od cile svoje muke i jada stihove
počeo skladat. 🤒😛

Adhurim
11 dana prije

Ovo je gotova stvar. Arapi su sramota što se tiče ratovanja. Izraelcima nažalost nitko nije do gležnja. I nitko im od stotina miliona Arapa u okruženju ne može ništa. Niti će pokušati išta. A glavonje ko glavonje, pognuli su glavu i jedu u Kataru delicije i piju vrhunska francuska vina.

Jadranka S.
11 dana prije

Stvar nema potencijala, ona je to što jest. Stol je stol, stolica je stolica. Stolica neće postati ništa drugo, nema nikakva potencijala, ima samo tu stvarnost. Nije sjeme ničega. Čovjek nije stvar. I to je ono što uzrokuje sve probleme i svu radost, sve izazove, sav nemir. Dijete na ovaj svijet dolazi prazno, na njemu ništa nije napisano, nema nikakvih pokazatelja što će biti – sve dimenzije su otvorene. Dijete nije stvar, dijete je biće. Zapravo još nije, ali samo što nije postalo. Dijete je proces i nemoguće je predvidjeti gdje će završiti, kakav će biti krajnji ishod njegova životnog iskustva, patnji, tjeskoba, što će sve pokupiti do kraja života. Na početku nije moguće odrediti cijeli njegov život. Dijete sa sobom nedonosi mapu. Zavaravaju vas svi i vi možete zavaravati sami sebe jer ste u mogućnosti to činiti. Roditelji se brinu što će biti njihovo dijete. Ta briga proizlazi iz… Čitaj više »

11 dana prije

Samoprosvitljena tribunice sama mržnja u tvom srcu prebiva
prema Crkvi koju je sam Krist ustanovio,
razbij već jednom lubanom svojom to zrcalo svoje šta ga uporno
i manijački češljem sebične autentičnosti češljaš pa da dušu svoju spasiš,
zaista, zaista si dušu svoju s sotonom sjedinila, jedno ste.
Nek’ ti se Bog smiluje zabludjela dušo. Bog Isusa Krista kojem si uši kidala.

11 dana prije

Samo dalje nastavite slušat i divit tami koja svitli daleko čete stići,
a na kraj vašeg puta veli dar vas čeka: gradele i ražanj.

Samo je jedan PUT, ISTINA i ŽIVOT
sve drugo sumpor, dim i smrad sotonin šta u vječnu propast odvodi.

Svima nama darovan  je život, razum i slobodna volja – biramo:
S jedne strane Bog i njegovo Nebo s druge strane sotona i njegov pakao….

Svima kojima gost sotona nije zdravi i veseli bili.

Josip
11 dana prije

Sve zidove propustiti kroz dimnjak i konacno svijet ocistiti od tog zla i ludila. A s njima i vrh Amerike koji je uzgojio to zlo.

FELIX
11 dana prije

OVI PREGOVORI SU MALO CUDN SA OTVORENIM PRITISKOM NA ISRAEL OD STRANE AMERIKE DA PRISTANE NA PREKID VATRE BEZ ODLAGANJAI SA CILJEM DA SE HAMAS SPASE TAKO SU VEC SPROVELI SANKCIJE O PRODAJI ORUZJA ISRAELU KAO MUNICIJE I BOMBE VECE TEZINE, MALO SE CUJE O KAKVIM PRITISCIMA NA HAMAS, DA NAPRIMER OSVOBODI CIVILE TAOCE. ISRAEL JE PRISILJEN DA SE BRANI SA ZAVEZANIM RUKAMA, IMERIKANCI SU PROBLEM SA JAPANOM RESILI SA BOMBOM NA HIROSIMU I JOS JEDNOM POTPUNO NEPOTREBNO NA NAGASAKI IAKO NJIHOV OBSTANAK NIJE BIO UGROZEN JER SU VOJNICKI VEC POBEDILI ZAJEDNO SA RUSSIMA JAPAN U DRUGOM SVETSKOM RATU.

goran
11 dana prije

baš me zanima koliko su svijeća zapalili za poginule u gazi sad kad je bila obljetnica holokaustaa zapadni čelnici sunce vam mafijaško

IL Partigiano
10 dana prije

Prema NATO medijima, Steven Seagal je bio prisustan na inaguraciji V.V. Putina i da je jako vjerovatno da ce EU Nacisti uvesti sankcije na njega radi toga, jerbo on ne zna tocno sto je definicija zapadne demokracije i sto su zapadne vrijednosti…

Za one koji ne znaju on se identificira s Rusijom.

Martial arts performer Steven Seagal may face sanctions from the European Union after attending Russian President Putin inauguration 

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI