Prema Euroatom-u, EU pojačava uvoz ruskog nuklearnog goriva

Nuklearno postrojenje
6 komentara

Uniji su potrebne zalihe iz sankcionirane zemlje za reaktore koje je dizajnirala Rusija

EU je povećao uvoz nuklearnog goriva i usluga iz Rusije u posljednje dvije godine unatoč sankcijama i ograničenjima izvoza usmjerenim na tu zemlju u vezi sa sukobom u Ukrajini, izvijestio je Reuters u petak, pozivajući se na Agenciju za opskrbu Euratom. Prema izvješću, blok se i dalje oslanja na opskrbu iz sankcionirane zemlje za rad VVER reaktora ruskog dizajna koje koriste Bugarska, Češka, Finska, Mađarska i Slovačka. Pet država kupilo je 30% više usluga konverzije od Rusije i 22% više obogaćivanja za svoje reaktore prošle godine u usporedbi s 2021., a prema ESA-i Stefanu Ciccarellu, vjerojatno će premašiti uvoz iz 2021. i ove godine. Nije, međutim, otkrio točne brojke.

”One članice EU koje nisu ovisne o Rusiji pokušavaju dodatno smanjiti bilo kakvu takvu ovisnost. S druge strane, postoje oni koji u potpunosti ovise o ruskom gorivu i povećavaju zalihe goriva kao nepredviđeni slučaj za bilo kakav prekid u opskrbi prije nego što se izda dozvola za alternativno gorivo”, rekao je Ciccarello za Reuters.

Nuklearna energija čini otprilike 10% potrošnje energije u EU, a Francuska, Švedska i Belgija među najvećim su proizvođačima u bloku.

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti sankcija Bruxellesa; međutim, nekoliko je država članica ranije izložilo mogućnost dodavanja ograničenja uvoza nuklearnog goriva iz Rusije u sljedeći krug kaznenih mjera. Ipak, za uvođenje sankcija EU-a potrebna je jednoglasnost svih 27 zemalja EU-a, a Mađarska i Slovačka više su puta istaknule da neće podržati ograničenja uvoza ruskog nuklearnog oružja.

euNuklearno gorivorusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Kad treba ne smeta što je rusko.

Darko
4 mjeseci prije

Kada će EU staviti onu krmaču Ursulu u neki od reaktora i pretvoriti tu štetočinu u plinovito stanje?

Jomla
4 mjeseci prije

Vrlo neočekivano 😛 😛

4 mjeseci prije

“…a Mađarska i Slovačka više su puta istaknule da neće podržati ograničenja uvoza ruskog nuklearnog oružja.

Čini mi se da bi ovu zadnju rečenicu trebalo malo ispraviti. 🙂

Ćamil basajev
4 mjeseci prije

Zelenskij na aparatim🫨🫨🫨

abc
4 mjeseci prije

A znaju iz Brisela prdit Mađarima što uvoze energente iz Rusije. Čak jih označuju kao ruske saveznike. šta je onda EU koja uvozi rusko atomsko gorivo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI