Prema izraelskom listu Haaretzu, članica NATO-a pokazuje zanimanje za moćno izraelsko oružje

Iron Dome
7 komentara

Rumunija navodno nastoji kupiti proturaketni obrambeni sustav ”Iron Dome”, odnosno Željeznu kupolu

Rumunija je “jako zainteresirana” za nabavu izraelskog obrambenog raketnog sustava ”Željezna kupola”, izvijestio je u utorak izraelski list Haaretz. Bez obzira hoće li prodaja proći ili ne, rumunjski ministar obrane Vasile Dincu rekao je da želi povećati opseg kupnje oružja od Izraela. Interes Rumunije za dogovor, koji bi je učinio prvom NATO zemljom koja će postaviti izraelski sustav, Haaretz je pripisao anonimnim izvorima. Međutim, vijest je uslijedila nakon prošlotjednog posjeta Dincua Izraelu. Dincu nije spomenuo Željeznu kupolu u intervjuu za novine, ali je rekao kako Bukurešt želi “poboljšati našu vojnu i sigurnosnu suradnju s Izraelom u mnogim područjima”.

“Želimo učiti od Izraela kako poboljšati [našu] vojsku”, objasnio je. “Zbog svog iskustva Izrael ima najbolje znanje o ovoj temi.”

Uz financijsku pomoć SAD-a, Izrael je prvi put razmjestio Željeznu kupolu 2011. godine. Posljednja je akcija bila tijekom trodnevne izraelske operacije protiv palestinskog islamskog džihada u kolovozu, a Izrael je tvrdio da su njegovi radari i raketne baterije otkrile i presrele 97 % raketa, lansiranih iz palestinske enklave Gaze.

Unatoč njegovoj očitoj učinkovitosti, Izrael nije uspio pronaći mnoštvo inozemnih kupaca za sustav. Dok su brojne zemlje, uključujući Kanadu, Finsku, Indiju i Singapur, kupile njegovu radarsku komponentu, potvrđeno je da su samo SAD i Azerbajdžan kupili njegove raketne baterije, dok je američka vojska kupila samo dvije. Cipar je navodno pristao kupiti sustav prošlog mjeseca, dok Njemačka također razmatra njegovu kupnju, prema nedavnim izvješćima.

Interes Rumunije za izraelsko oružje također je financijske prirode. Rumunjske tvornice već proizvode komponente za izraelske bespilotne letjelice, kupole i drugu opremu, a Dincu želi to proširiti i prodavati izraelsko oružje rumunjskim NATO saveznicima.

Budući da su SAD zajednički razvile Željeznu kupolu, svaka prodaja sustava inozemnoj zemlji treba odobrenje Washingtona.

IZRAELRumunijaŽeljezna Kupola
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Zajednički interes ali ne bez Amerikanaca.

nekoime
1 godina prije

Mađari i Bugari kupuju balone od Palestinaca.

tuf
1 godina prije

Iron Dome je poprilično dobar, ali za izraelsku konfiguraciju i specifičnosti. Rumunjima se tresu noge jer su beskičmenjački dopustili postavljanje američkih balističkih projektila na svojem teritoriju pa su si sami nacrtali metu na čelu. No morali bi znati da ih u slučaju napada očekuju malo drukčiji projektili od onih koje Izraelu šalju Palestinci i Iranci.

rade
1 godina prije

Nadam se da ce Rusija isporuciti hipersonicne rakete Iranu i Sirija,samo da testiraju to vase Govno Dome.

BUCO
1 godina prije

Rumunija je već odavno Izraelska kolonija.

komšija
1 godina prije

znači bitno je da čivuti prodaju oružje.Zbog toga što je amerika postavila svoju marionetsku vlast,treba da ih Rusi ponovo okupiraju,jer ne žele slobodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI