Prema izraelskom ministru obrane, rat ulazi u novu fazu

Izraelske snage
6 komentara

Izrael će nastaviti slati postrojbe i tenkove u Gazu, rekao je u subotu Yoav Gallant

Izrael je “prešao na novu fazu u ratu”, objavio je u subotu ministar obrane Yoav Gallant, dodajući da će se kopnene operacije u Gazi nastaviti “sve dok se ne izdaju nove zapovijedi”. Izraelski ratni zrakoplovi gađali su Gazu zračnim napadima tijekom petka navečer i u subotu ujutro, dok su kopnene trupe i oklopna oprema pokrenuti u značajnom upadu u palestinsku enklavu. Izraelske obrambene snage (IDF) tvrdile su da su uništile više od 150 podzemnih tunela i bunkera koje je koristio Hamas, dok su se kolone tenkova i trupa borile s borcima te militantne skupine.

“Prešli smo na novu fazu u ratu”, rekao je Gallant u subotu u primjedbama koje su prenijeli izraelski mediji. ”Tlo u Gazi se treslo. Napadali smo iznad i ispod zemlje, napadali smo terorističke operativce na svim razinama, na svim mjestima”, izjavio je, dodavši da će se slične operacije u enklavi nastaviti ”sve dok se ne izdaju nove zapovijedi”.

Na brifingu koji se dogodio u subotu ujutro, glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari rekao je novinarima da su postrojbe poslane u Gazu prethodne noći “još uvijek na terenu i nastavljaju borbe”.

IDF je rekao da je ubio Asema Abu Rakabu, visokog dužnosnika Hamasa zaduženog za protuzračnu obranu, i Rateba Abu Sahibana, pomorskog zapovjednika Hamasa, u dva odvojena zračna napada. Hamas je u priopćenju naveo da su njegovi borci u petak napali izraelske snage iz zasjede, nanijevši teške gubitke napadačima. U odvojenom priopćenju u subotu, skupina je rekla da je angažirala izraelske trupe u blizini grada Beit Hanouna na sjeveroistoku Gaze i izbjegličkog kampa al-Bureji, koji se nalazi u središtu enklave.

IDF-ovo širenje svoje operacije dolazi gotovo tri tjedna nakon što su militanti Hamasa pokrenuli iznenadni napad na židovsku državu, gađajući izraelska mjesta i gradove raketama i napadajući naselja u blizini granice s Gazom. Otprilike 1400 Izraelaca ubijeno je od početka rata, dok su izraelski zračni napadi bili zaslužni za smrt više od 7.000 Palestinaca, prema najnovijim podacima IDF-a i Ministarstva zdravstva Gaze.

Gallant i premijer Benjamin Netanyahu upozoravali su posljednja dva tjedna da će velika kopnena operacija u Gazi biti neizbježna, iako je odluka o slanju postrojbi navodno nekoliko puta odgođena. Medijska su izvješća identificirala SAD i samog Netanyahua kao one koji su odgovorni za odgodu.

Nije jasno hoće li nakon upada, koji se dogodio u petak uslijediti veća invazija. Prema izvješću New York Timesa u četvrtak, neki članovi izraelske vlade favoriziraju “manje ambiciozan plan koji uključuje nekoliko ograničenijih upada koji ciljaju jedan po jedan mali dio enklave”. Postoji zabrinutost oko toga da bi invazija punog opsega mogla rezultirati velikim izraelskim gubicima i izazvati eskalaciju s drugim regionalnim igračima, poput libanonskog pokreta Hezbollah.

gazaIDFIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
5 mjeseci prije

Želimo vidjeti cijeli Izrael u istom stanju kakva je Gaza..

borjana
5 mjeseci prije

Ovdje se mora konstatirati sljedeća nesporna činjenica: “ (IDF) tvrdile su da su uništile više od 150 podzemnih tunela i bunkera koje je koristio Hamas” Znači da IDF zna i posjeduje pouzdane informacije o postojanju tih podzemnih tunela, njihov broj kao i točnu lokaciju gdje se oni nalaze, da bi sada pristupili njihovom uništenju kao i to da znaju točan broj uništenih tunela. To je po pitanju podzemnih tunela za koja je idf ponudio zvanične izjave i podatke. Međutim, taj isti IDF ne zna i nema nikakvih informacije da ti isti koji su u najvećoj mogućoj tajnosti poput krtica kopali podzemne tunele, da su im ti isti uspjeli na tu navući i “parkirati” ca. 10.000 raketa kao i srdedtava za njihovo lansiranje, okupiti i do zuba naoružati jednu cijelu armadu terorista koji su prodrli u (ne)branjenik izrael na mjestu ocjenjenom kao najviši stupanj sigurnosti i satima pucali po slabo ili… Čitaj više »

borjana
5 mjeseci prije

Nastavak… Sve navedeno ukazuje na to da postoji jaka i osnovana sumnja da je državni vrh Izraela već unaprijed pripremio i osmislio do sada neviđeno uništenje jednog područja, progon i fizičko uništenje njegovog stanovništva na način da ih se napada sredstvom od kojih oni nemaju nikakvu mogućnost obrane. Definitivno je na djelu jedan zločin u kojem se uništava i masakrira jedan cijeli nebranjeni narod sa svim elementima već unaprijed smišljenog i pomno planiranog genocida. Ne želim biti ni u kakvom slučaju ravnodušna na patnju Palestinskog naroda, ali kao neki sarkazam na ponašanje politikanata koji sebe vole nazivati demokratima i liberalima osjetljivim i na najmanje povrede ljudskih prava, ako je meni sve ovo bilo jasno i šta sam na brzinu složila dešavanja u pojasu Gazu dok pećnica bude gotova, kako to da svim tim demokratskim govnarima još uvijek nije jasno da se pred njihovom očima, live, dešava jedan pomno smišljen i… Čitaj više »

Max
5 mjeseci prije

Sad će doći na puškomet.

Drago
5 mjeseci prije

Nova vam je faza, pusiona

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI