Prema litavskom časniku, američke postrojbe, koje su spremne za borbu, postavljene su na litavsko-ruskoj granici

Americka vojska
30 komentara

Američke snage sada su spremne “odmah se boriti”, tvrdi vrhovni general članice NATO-a

Američke snage stacionirane u Litvi promijenile su svoje stajalište s odvraćanja Rusije na borbenu spremnost, rekao je litavski načelnik obrane general pukovnik Valdemaras Rupsys. Zemlja dijeli granicu s ruskom eksklavom Kalinjingrad na Baltičkom moru, kao i s Bjelorusijom i Latvijom. “Glavni čimbenik prije je bio odvraćanje, demonstracija da su ovdje i da mogu povećati naše snage u bilo kojem trenutku”, rekao je Rupsys radiju LRT u petak. “A sada se situacija promijenila: te jedinice se raspoređuju da se odmah bore. To je besprijekoran prijelaz iz jednog načina rada u drugi.”

“Barem do 2025. imat ćemo rotirajuće američke jedinice koje će provoditi vojnu obuku i služiti kao faktor odvraćanja, ali također će biti spremne provoditi obrambene akcije s nama i drugim saveznicima”, dodao je.

Načelnik obrane rekao je u srijedu da ga je predsjednik Združenog stožera američkih snaga general Mark Milley uvjerio da će američke postrojbe biti “trajno prisutne u Litvi”.

Američke postrojbe veličine bataljuna s oko 500 vojnika, tenkovima Abrams i oklopnim vozilima Bradley stacionirane su na rotacijskoj osnovi u gradu Pabrade u istočnoj Litvi od 2019. NATO također drži multinacionalnu jedinicu pod vodstvom Njemačke u zemlji. Blok predvođen SAD-om najavio je jačanje svojih vojnih sposobnosti kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, koja je započela u veljači. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u lipnju da će snage saveza za brzi odgovor porasti s oko 40.000 na više od 300.000.

Moskva je u više navrata izjavila da NATO-ove postrojbe u blizini svojih granica smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da akcije bloka označavaju njegov povratak “konceptualnim prioritetima” usvojenim tijekom Hladnog rata.

LitvarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Većina onih koji su Mike Tysonu ušli u ring, bili su spremni za borbu i imali plan…sjećamo se kako su prolazili dok Mikea nisu syebali oni iz “njegovih” redova.
E, ovdje bi se analogija trebala prekinuti jer, u protivnom, smo nayebali, i Rusi i mi. 😁

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Sprijemni , sprijemni , sprijemni ??? Sprijemte se sprijemte 😀 😀 😀 – ‘ opa , cupa prijeko Okucana 😀 😀 😀 . Sprijemni – al za cirkus ! Od hovana si pita ne pravi ! Sprijemni 🙈 !

Nekoime
1 godina prije

Hitler je na Rusiju krenuo sa 3.600.000 vojnika. Znamo kako je završio.

tata mata
1 godina prije

ovi manijaci kao uvijek se brane , a prgavi i izazivaju na rat

dona
1 godina prije

ovi su se malo previše zaigrali, dok im ne doleti 100 nuklearki

ANTINAZY
1 godina prije

Jeli netko izmjerio kolika BUDALETINA je ovaj Stoltenberg, meni se čini da njegova ludost graniči sa neizmjerno ili beskonačno, takve kao što je on treba žive u đubar zakopati da prestanu smrditi na planetu.

Ante
1 godina prije

Još da Rusi nisu uništili vlastitu vojsku zbog pljačke koju su provodili tajkuni sada ne bi bilo Američkih vojnika na ruskoj granici. Jer kada su Američki vojnici na granicama sa Rusijom onda su špijunu u Rusiji i slobodno se kreću po Rusiji. Osim špijuna u Rusiji ima puno onih koji surađuju sa tim špijunima ili su spremni surađivati sa njima. To se sve ne bi događalo da Ruska vlada nije dopustila korupciju među vlastitim političarima i sivima koji podržavaju tu vladu. Sada je samo pitanje vremena kada će takozvani prosvjednici za slobodu i demnokracijo masovno izaći na ulice Rusije. Rusko vlada ako želi održati državu jaku mora se prvo obračunati sa korupcijom među svojim redovima a onda borbu protiv korupcije proširiti na sve ostale sektore. Što će biti zadatak sličan kao ovaj rat koji sada ima Rusija. .

DEDA
1 godina prije

DRAGA DJECO DOKLE GOD BUDETE ODLAZILI U ARMIJU ILI NEDAJ BOG U MURIJU DO TAD ĆE SE VODIT RATOVI.VI STE POSLUŠNICI A POSLUH JE PRVI SMRTNI GRIJEH.KAD VAM PRODAJU PRIČE DA STE SPREMNI POSLIJE OBUKE LAŽU VAS I HRABRE.NIKAD NISI SPREMAN NITI IŠTA ZNAŠ.TU SI DA POGINEŠ A RODOLJUBI ĆE SE BUSAT U PRSA ZA TEBE.AKO PREŽIVIŠ DOMOVINA ĆE TE NAGRADIT SA PREMALOM PEMZIJOM ILI NIČIM.O PSIHIČKIM I FIZIČKIM POSLJEDICAMA NEĆU NI PRIČAT.SLAVA OVOJ NAPAĆENOJ ZEMLJI U KOJOJ ŽIVIM A KOJU SU SJEBALI RVATI NE SRBI OVCE MOJE.

Max
1 godina prije

Vidjeli smo kako su nas branili kad je pao dron.

Tupko
1 godina prije

Da li su litvanci spremni za borbu?

tihobl
1 godina prije

Evo veselja za Hibera: Estonija kupila 200.000.000 HIMARSa od 300km.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI