Prihvaćanje budućnosti ili riskiranje prijevare birača? 2024. Rusija bi mogla glasati za svog predsjednika putem interneta

2024. Online glasanje Rusija
3 komentara

Elektroničko glasanje počet će se uvoditi širom Rusije sljedeće godine, a parlamentarni izbori u brojnim će se regijama provoditi elektroničkim putem. Do 2024. moguće je da će se novog predsjednika birati putem interneta.

To je izjavila Ella Pamfilova, predsjednica ruskog Središnjeg izbornog povjerenstva, tijela odgovornog za provođenje i nadzor nad glasanjem u zemlji.

Razgovarajući s novinarima u srijedu, Pamfilova je otkrila da će se glasanje putem interneta koristiti na izborima za državnu Dumu 2021. između pet do sedam regija. Prvobitno se planiralo koristiti oko 20, no to je smanjeno zbog “niza čimbenika”.

Ako sve bude išlo po planu, sljedeći predsjednički izbori mogli bi se provesti putem interneta u cijeloj zemlji.

U razgovoru za moskovski dnevnik Vedomosti, politički stručnjak Konstantin Kalachev primijetio je da će glasanje putem interneta otežati dokazivanje da su izbori namješteni.

“Nemoguće je dokazati manipulaciju rezultatom”, rekao je. “Ali također je teško dokazati suprotno.”

Kalachev je također napomenuo kako je ključno zadržati povjerenje starijih birača, koji možda ne razumiju način održavanja glasovanja putem interneta.

U Rusiji se elektroničko glasanje prvi put koristilo na izborima 2019. u Moskvi i Nižnjem Novgorodu. Ove je godine korišten na dva parlamentarna dopunska izbora, u regijama Kursk i Jaroslavlj.

U svibnju je istraživanje koje je proveo anketni istraživač WCIOM pokazalo da bi više od polovice ispitanika (69 posto) radije glasovalo na uobičajen način, odnosno osobno ako bi imali izbora.

Elektroničko glasanjevladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nvewfnviewrfvuewrfvo
3 godine prije

Koliko dokaza treba da naivni uvide da je i Rusija njihova…………………..i da hrli u susret avatarima na serverima umjesto ljudi………..umjetna je za sve njih novi bog ko što su vam podvalili i ostale religije i “religije”………..

AlanisM
3 godine prije

Simpaticno je sto se misli da ce “Rusi” biti jedini koji ce tako “birati” precjednika.

Nece, US ce biti prvi, i svi ce se veseliti sto vise nece biti rucnog brojanja, em sto i oni u karantenama i samoizolacijama buducih pandemija imaju “demokracko” pravo glasati za svog predstavnika … nego ce sve to odraditi nepogresive, bezdudne, bezosjecajne, objektivne masine (objektivne narocito kada Silicijska dolina u dogovoru sa sponzorima sredjuje ulazne informacije i algoritme).

US administracija za US, Putin za Ruse, tako ce biti i Njemcimai Britancima i Izraelcima i Francuzima (mislim na narod), a mi, sitna boranija cemo skinut gace kako i kad nam kazu.

It’s a Big club and you ain’t in it.

3 godine prije zadnji put uredio AlanisM
tihobl
3 godine prije

Opasan je ovaj Putin.
Prepisao je zakon o stranim agentima od SAD i poceo da ga primjenjuje unistavajuci finansiranje demokratskoj opoziciji. Sad prepisuje nacin glasanja, a vjerovatno ce prepisati i algoritme. Sad je jasno zasto je cestitao Bajdenu. Sa ovim algoritmom Bajden i Putin ostaju dozivotni predsjednici.
Amerikanci ce se naravno ljutiti zbog ovog neovlastenog kopiranja. Ljute se i na kineze sto im kopiraju tehniku, ali ovo kopiranje je daleko opasnije po strateske interese SAD.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI