fbpx

Prijedlog drakonskog zakona u SAD-u koji kriminalizira sve koji ”štete” Izraelu

Roger Waters

Kako piše The New York Times, američki Kongres analizira mogućnost donošenja ”Zakona protiv bojkota Izraela”, koji bi pogodio sve osobe, udruge i entitete koji u znak potpore Palestini i palestinskih prava sudjeluju u nenasilnoj kampanji bojkota Izraela.

Za The New York Times je osnivač Pink Floyda, Roger Waters, napisao uvodnik u kojem osuđuje ovu mogućnost.

Glazbenik kaže kako će ovaj zakon ”drakonski i pretjerano kažnjavati članove Pokreta BDS”, koji se u Sjedinjenim Američkim Državama zalaže za bojkot izraelskih proizvoda i tvrtki.

Za ovakvo ”protuizraelsko djelovanje”, mjera predviđa kaznu do 20 godina zatvora i novčane kazne do milijun dolara.

”Zakon kojeg u Kongresu podržavaju i demokrati i republikanci, koji kriminalizira bojkot, je antiamerički i antidemokratski”, kaže Waters.

On tvrdi kako je američki zakon sličan onome kojeg je već usvojio Izrael, koji omogućuje suđenje osobama i izraelskim organizacijama koje provode bojkot nekih industrija u zemlji, posebno proizvoda koji dolaze s okupiranih palestinskih teritorija. Osim toga, zakon Knesseta zabranjuje ulazak u Izrael svih članova američkog Pokreta BDS (Boycott, Divestment and Sanctions Movement).

”Samo kako bi zaštitili Izrael od nenasilnog pritiska kojim se traži okončanje 50 godina duge okupacije palestinskog teritorija i druga kršenja palestinskih prava, senatori će ukinuti prava Amerikanaca iz Prvog amandmana. Američka unija za građanske slobode osudila je prijedlog zakona za koji Izrael lobira u Americi, jer bi se njime kršilo ustavno pravo na slobodu govora. Svi Amerikanci, bez obzira na svoje stavove o Izraelu i Palestini, trebali bi shvatiti kako potencijalno proganjanje sugrađana koji podržavaju palestinska prava može postati tanki vrh debelog autoritarnog klina. Ovo nije nešto novo, jer je Kongres već razmatrao oko 20 zakona protiv Pokreta BDS, kao dio podmuklog pokušaja da se utišaju pristaše palestinskih ljudskih prava. Neki od njih  su već prošli. U većini slučajeva, ovi prijedlozi sprečavaju državu i saveznu vladu da posluju ili ulažu u tvrtke koje se pridržavaju bojkota i kampanje povezane s kršenjima međunarodnog prava od strane Izraela. Zabrana bojkota je neamerička i antidemokratska. Bojkoti su u Sjedinjenim Američkim Državama uvijek bili prihvaćeni kao legitimni oblik nenasilnog prosvjeda”, piše Roger Waters.

Nenasilni protesti Rose Parks i drugih su bili najistaknutiji primjeri u borbi za građanska prava protiv segregacije na jugu. U posljednje vrijeme Nacionalna atletska udruga je odbila je održati prvenstvo u Sjevernoj Karolini jer su državni zakonodavci usvojili zakon koji krši prava lezbijki, homoseksualca, biseksualca i transrodnih osoba. Brojni umjetnici su odbili nastupati u državi, a velike korporacije su otkazale ulaganja u Sjevernoj Karolini. Nakon bojkota za potporu građanskim pravima je zakon ukinut, iako u okviru problematičnog kompromisa”, podsjeća Waters i naglašava kako su takozvani ”progresivci” tada bili vrlo glasni.

”U tim slučajevima su progresivci hvalili one koji su sudjelovali u bojkotu kao šampione jednakosti. Pa zašto nacionalni zakonodavci, uključujući i navodno progresivne demokrate, prave iznimku za one koji jednaka prava traže za Palestince?”, pita poznati glazbenik.

Kada je razlog pravedan, bojkot se pokazao učinkovitom metodom i zato su izraelska vlada i njezine pristaše tako odlučni da ušutkaju one koji podržavaju BDS. Proizraelske skupine godinama su pokušale demonizirati pristaše Pokreta BDS. Ankete pokazuju da bi gotovo polovica Amerikanaca i većina demokrata poduprla sankcije protiv Izraela zbog izgradnje nezakonitih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji. Doista, sve više i više crkava, studentskih skupina, umjetnika, akademika i radničkih organizacija podupiru taktiku bojkota kao sredstvo pritiska na Izrael da okonča svoje zlostavljanje Palestinaca. Ako prođe ovaj zakon, svi su u opasnosti da budu uhićeni i optuženi za počinjenje kaznenog djela. Oni koji me pokušavaju ušutkati shvaćaju snagu umjetnosti i kulture i žele na primjeru pokazati kako obeshrabrili druge da govore”, za The New York Times piše osnivač Pink Floyda, Roger Waters.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Imam
Gost
Imam
3 godine prije

Nacizam se odavno vratio, sada skida svoje zadnje maske

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Imam

…protiv koga ili čega se ne smije govoriti u Europi???….protiv Izraela možeš koliko želiš….rusa, naravno…trumpa…kršćanstva….ali reci nešto protiv islama i islamizacije ako si frajer.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

Pa zasto ne testiras?
Otidji na prvi veliki trg grada u kojemu zivis( ili seoske birtije, ako si sa sela) pa opleti po izbjeglicama. Zatim otidji na drugi trg( ili u drugo selo) pa opleti po Izraelu.
Vrlo brzo ces doci do rezultata.

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

Nisi čuo za Hrgin slučaj?

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  samo ćaća

@samo ćaća- Zašto uopće govoriti protiv islama? Inače rasprave, na akademskom nivou, o islamu, i kršćanstvu i islamu odvijaju su širom europe i prati ih valiki broj zainteresiranih. Na Youtube ima masa materijala o tome. A islamizacije, ili poislamljivanja, nije prisutno u Europi. Pod tim pojmom vjerojatno ja bila aluzija na širenje radikalnih (saudijskih) učenja među muslimanima.
Ne mislim da ima išta “frajerskog” u govoru protiv bilo koje vjere uključujući i islam.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Piretis

Pojam islamizacija, ne mora se nužno odnositi samo na radikalno učenje.
Mnogi na širenje islamizacije gledaju kao na širenje stranog tijela u kršćanskoj Europi.
S pravom ili ne, to je tema za raspravu.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  Osoba C

@Osoba C- Islam se širi Europom doseljavanjem pripadnika islama. To NIJE islamizacija. Islamizacija ja isto što i poislamljivanje tj prevođenje na islam (pandam je pokrštavanje ). Toga, osim u pojedinačnim slučajevima, nema. Islam nije strano tijelo u Europi, jer postoji tu već stoljećima. Rodio sam se, i ranu mladost proveo, u gradu sa stotinjak džamija. I nisam se nikada osjećao kao strano tijelo iako sam bio kršćanin u dominantno islamskom okruženju. Europa je multireligijska, takva je od velikog raskola i reformacije pa ne vidim zašto bi sad islam bio problem.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis
Postoji razlika u mišljenjima u raznim europskim zemljama po tom pitanju, čega smo svjedoci, a kako stvari idu, biti će toga i više. Tvoje osobno iskustvo je pozitivna stvar, ali bojim se da nije reprezentativno na većem uzorku.
Bilo kako bilo, kao što sam napisao, tema za raspravu unutar Europe.
I mali dodatak, koji navodim samo kao ilustraciju: ”Francuska je europska zemlja bijele rase i kršćanske vjere.” To reče De Gaulle, da bi poslije njegove smrti, Francuska to prestala biti.
Pokušavam se što preciznije izraziti, da me ne bi netko nadobudan, koji umjesto A pročita Ž, a shvati što je njegovom srcu drago, etiketirao kao nekog islamofoba ili što već ima na repertoaru.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Jel može niže od ovoga? Može može,samo još ne znamo koliko!

Abaska
Gost
Abaska
3 godine prije

neostvarivo

Sovoranola
Gost
Sovoranola
3 godine prije
Reply to  Abaska

a ne bi bilo lose doniti zakon kojim bi se zabranilo nastajane uragana a pogotovo njegovo kretanje prema americi

planetx
Gost
planetx
3 godine prije

Njemačka 37- USA danas, Njemačka 39-Izrael danas.

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije

Eto jos jednog doprinosa laznoj demokratiji. Ne smes izgovoriti nista protiv Izraela. Sloboda govora na americki-demokratski nacin.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

A hoće li se smjeti govoriti “jewnited states”? 🙂

davor
Gost
davor
3 godine prije

Inkvizicija nastavlja s radom tamo gdje su stali s Patriot Act. Kao da je i zveckanje oružja sa Sjevernom Korejom nešto nevezano za izraelska pitanja, moš mislit

DeProggy
Gost
DeProggy
3 godine prije

Izgleda da kabalisti rade sve da mase ponovo zavole Hitlera. Do očaja tužno.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Demokracija? Prava ljudi? ….boolshit! 🙁

To samo potvrđuje moju uvjerenost da je(su) Stvoritelj(i) odabrao(li) narod Izraela da vlada svijetom i da je Amerika njihova “obećana zemlja”.
To također, potvrđuje moju uvjerenost da Stvoritelja(e) savršeno “boli ona stvar” za međuovčje odnose u njegovom stadu, dokle god je stado produktivno.

Stvoritelj(i) je(su) stvorio ovaj svijet da opstaje na strahovitom nasilju (svi jedu neko drugo živo biće da bi živjeli!), jedino nasiljem i strahom od nasilja svijet opstaje u vladavini jačega.

(kada to shvatiš kao istinu i neizbježno, lakše će ti biti odabrati put i mjesto za svoj kratki život u ovom paklu)

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Katastrofičan je to pogled na svijet. To što Židovi imaju nemjerljivo najveći utjecaj u finansijskom sektoru posljedica je povijesnih okolnosti ( i kršćanskog tretmana istih). I to što imaju veliki broj intelektualaca i znanstvenika (per capita) je isto tako stjecaj okolnosti (nemogućnost posjedovanja zemlje). Tako da ispadne da je za njihov utjecaj i moć više zaslužan europski odnos prema njima nego Stvoritelj.
Hoćemo li svoj kratki život doživjeti kao hod kroz pakao ili ne ipak zavisi od nas.

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis
…. ali zar ti nije čudno da ljudi bez zemlje (domovine) mogu biti toliko utjecajni i napredni? … to je star narod koji se spominje još u starom zavjetu a bili su dobro organizirani i obrazovani, pa je meni očigledno da su bili odabrani od Stvoritelja koji im je otkrio znanja. i obećao zemlju pa su se razmilili prvo po Europi a onda i po svijetu kada im se za to ukazala prilika, tako da im je do danas Amerika upravno sjedište a Zemlja (planet) “obećana zemlja”.

Ja sam katastrofalnu spoznaju o čovjeku i njegovoj “misiji” na ovom svijetu sa razumijevanjem prihvatio i shodno tome prilagodio život mene i svoje obitelji. Znam da me taj nakaradni zakon o favoriziranju i obrani židova, koji će donijeti u Americi, neće ni taknuti jer mi je sasvim svejedno koji će čovjek-ovca biti odabran da vodi ovaj svijet.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

ovo pokazuje, tko je stvarni šef države SAD

Nakon kritike Izraela, Roger Waters je od strane hazarskih cionističkih organizacija “Svjetski židovski kongres”, “Antidefamations League” i ostalih, stavljen na listu antisemita. Na tu listu stavljen je i poznati švedski pisac Hennig Mankel, koji je također bio kritizirao Izreal i prije 7-8 godina bio na brodu, koji je blokiranim Palestncima dovozio hranu i lijekove u Gazu.
Na tu listi i to među 10 najgorih antisemita, rame uz rame, Ahmadienedžadu, cionisti su prije 5 godina stavili i slavnog njemačkog kjniževnika, nobelovca Guenthera Grassa, koji je inače bio ljevičar i član SPD-a. Grass je tada, pred kraj svog života, kritizirao Izrael u obliku jedne poeme , koju je napisao, pod naslovom “Što se mora reći”. U toj poemi, Grass piše, da sada kao starac pred kraj života ne želi više šutjeti i da se ne boji batine antisemitizma i da mora reći da je Izrael sa svojom golemom količiniom atomskog oružja koji posjeduje i sa takvom opasnom nedemokartskom vladom, najveća opasnost za svjetski mir. Grassa su tada napale sve židovske organizacije, i Središnje vijeće židova Njemačke.
Kada je ono prije 3 godine Izrael zločinalaki porušio Gazu do temelja i za 2 tjedan pobio 2000 palestinskih civila, među njima i mnogo djece, grupa španjolskih umjetnika, pisaca, glumaca, redatelja itd. uputili su protest protiv Izraela i nazvali to što čini Izrael genocidom. Među njima su bili i poznati španjolski glumci Javier Bardem i Penelope Cruz i poznati redatelj Pedro Almodovar. Cionisti iz hazarskih oeganizacija odmah su napali i njih i stavili Bardema, Cruz i sve ostale na listu antisemita.
Na listu antisemita, cionisti stavljaju i same židove, koji kritiziraju cionizam ili državu Izreal. Tako su antismemitom proglasili američkog profesora, židova Normana Finkelsteina, koji je prije 15-ak godina, napisao knjigu “Industrija holokausta” u kojoj je kritizirao te židovske organizacije, koje manipuliraju i trguju holokaustom i žrtvama i tako stalno ucjenuju države i vlade i stalno traže nove i nove novčane odštete i još više i više love.

Stvarno je bilo bljutavo licemjerno nedavno kad sam vidio i čitao vijest, kako je u Minhenu, prije para dana otvoren cijeli memorijalni centar u znak sjećanja, na 12 židosvkih sportaša i policajaca, koji su 1972, ubijeni na Olimpijskim igrama u Muenchenu, od strane neke palestinske terorističke grupe. 45 godina nakon tog događaja… a njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier, po običaju, naravno posuo se pepelom i kajao se pred predstavnicima hazara i države Izrael, i kajao se u ime cijele Njemačke, Naravno da treba žaliti te žrtve i osuditi taj teroristički čin, ali 45 godina nakon svega toga… Ali što je sa onim brojnim žrtvama, tisuća i tisuća Palestinaca, koje je pobila država Izreal u zadnjih 45 godina? Gdje je njima spomenik i memorijalni centar? Gdje je isprika države Izreal? Gdje je odgovornost za ratne zločince kao Ariel Sharon (odgovoran za pokolje u logorima Sabra i Šatila 1981.) i Benjamin Netanjahu (odgoviran za pokolj u Gazi prihe 3 godine)? Ne taj film nećete gledati. I gdje su dežurni hazari u svakoj europsokoj državi, koji inače stalno dreče protiv fašizma, nacionalizma, rasizma, Putina, Orbana itd,, ? Gdje du oni kada treba osuditi Izreal i njegove zločine? Ne nema ih, onda se nečuju,… Svaka država ima nekoliko svojih hazarskih dežurnih kritičara svakog nacionalizma (osim židovskog), U Hrvatskoj su to Puhovski i Goldstein, u Poljskoj Adam Michnik i njegov list Gazeta Wybroszca koji stalno dreče protiv poljske vlade, u Mađarskoj je to Pal Lendvai, koji dreči protiv Orbana, u Velikoj Britaniji to je Tim Judah (jedan od mnogih), koji zahtjeva rat protiv Putina, u Njemačkoj to je Boris Reitschuster (također jedan od nekoliko njih), u Rusiji su to Stanislav Belkovski, Pavel Felgenhauer, Lev Šlosberg, Kasparov itd.., itd.. Svi su kao veliki demokrati liberali i antifašisti i antinacionalisti, ali samo kad treba udarati po drugim nacionalizmima, kad treba udarati po Putinu, Orbanu, Erdoganu, Kačinskom i svima onima, koji se na bilo koji način suprostavljaju cionističkoj agendi, Ali kada netko kritizira Izrael, onda svi skaču na noge; antisemtizam, fašizam!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik