Prijedlog drakonskog zakona u SAD-u koji kriminalizira sve koji ”štete” Izraelu

Roger Waters
20 komentara

Kako piše The New York Times, američki Kongres analizira mogućnost donošenja ”Zakona protiv bojkota Izraela”, koji bi pogodio sve osobe, udruge i entitete koji u znak potpore Palestini i palestinskih prava sudjeluju u nenasilnoj kampanji bojkota Izraela.

Za The New York Times je osnivač Pink Floyda, Roger Waters, napisao uvodnik u kojem osuđuje ovu mogućnost.

Glazbenik kaže kako će ovaj zakon ”drakonski i pretjerano kažnjavati članove Pokreta BDS”, koji se u Sjedinjenim Američkim Državama zalaže za bojkot izraelskih proizvoda i tvrtki.

Za ovakvo ”protuizraelsko djelovanje”, mjera predviđa kaznu do 20 godina zatvora i novčane kazne do milijun dolara.

”Zakon kojeg u Kongresu podržavaju i demokrati i republikanci, koji kriminalizira bojkot, je antiamerički i antidemokratski”, kaže Waters.

On tvrdi kako je američki zakon sličan onome kojeg je već usvojio Izrael, koji omogućuje suđenje osobama i izraelskim organizacijama koje provode bojkot nekih industrija u zemlji, posebno proizvoda koji dolaze s okupiranih palestinskih teritorija. Osim toga, zakon Knesseta zabranjuje ulazak u Izrael svih članova američkog Pokreta BDS (Boycott, Divestment and Sanctions Movement).

”Samo kako bi zaštitili Izrael od nenasilnog pritiska kojim se traži okončanje 50 godina duge okupacije palestinskog teritorija i druga kršenja palestinskih prava, senatori će ukinuti prava Amerikanaca iz Prvog amandmana. Američka unija za građanske slobode osudila je prijedlog zakona za koji Izrael lobira u Americi, jer bi se njime kršilo ustavno pravo na slobodu govora. Svi Amerikanci, bez obzira na svoje stavove o Izraelu i Palestini, trebali bi shvatiti kako potencijalno proganjanje sugrađana koji podržavaju palestinska prava može postati tanki vrh debelog autoritarnog klina. Ovo nije nešto novo, jer je Kongres već razmatrao oko 20 zakona protiv Pokreta BDS, kao dio podmuklog pokušaja da se utišaju pristaše palestinskih ljudskih prava. Neki od njih  su već prošli. U većini slučajeva, ovi prijedlozi sprečavaju državu i saveznu vladu da posluju ili ulažu u tvrtke koje se pridržavaju bojkota i kampanje povezane s kršenjima međunarodnog prava od strane Izraela. Zabrana bojkota je neamerička i antidemokratska. Bojkoti su u Sjedinjenim Američkim Državama uvijek bili prihvaćeni kao legitimni oblik nenasilnog prosvjeda”, piše Roger Waters.

Nenasilni protesti Rose Parks i drugih su bili najistaknutiji primjeri u borbi za građanska prava protiv segregacije na jugu. U posljednje vrijeme Nacionalna atletska udruga je odbila je održati prvenstvo u Sjevernoj Karolini jer su državni zakonodavci usvojili zakon koji krši prava lezbijki, homoseksualca, biseksualca i transrodnih osoba. Brojni umjetnici su odbili nastupati u državi, a velike korporacije su otkazale ulaganja u Sjevernoj Karolini. Nakon bojkota za potporu građanskim pravima je zakon ukinut, iako u okviru problematičnog kompromisa”, podsjeća Waters i naglašava kako su takozvani ”progresivci” tada bili vrlo glasni.

”U tim slučajevima su progresivci hvalili one koji su sudjelovali u bojkotu kao šampione jednakosti. Pa zašto nacionalni zakonodavci, uključujući i navodno progresivne demokrate, prave iznimku za one koji jednaka prava traže za Palestince?”, pita poznati glazbenik.

Kada je razlog pravedan, bojkot se pokazao učinkovitom metodom i zato su izraelska vlada i njezine pristaše tako odlučni da ušutkaju one koji podržavaju BDS. Proizraelske skupine godinama su pokušale demonizirati pristaše Pokreta BDS. Ankete pokazuju da bi gotovo polovica Amerikanaca i većina demokrata poduprla sankcije protiv Izraela zbog izgradnje nezakonitih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji. Doista, sve više i više crkava, studentskih skupina, umjetnika, akademika i radničkih organizacija podupiru taktiku bojkota kao sredstvo pritiska na Izrael da okonča svoje zlostavljanje Palestinaca. Ako prođe ovaj zakon, svi su u opasnosti da budu uhićeni i optuženi za počinjenje kaznenog djela. Oni koji me pokušavaju ušutkati shvaćaju snagu umjetnosti i kulture i žele na primjeru pokazati kako obeshrabrili druge da govore”, za The New York Times piše osnivač Pink Floyda, Roger Waters.

Američki kongresBDS pokretBoycottDivestment and Sanctions MovementKnessetKongrespink floydprogresivne snagePrvi amandmanRoger WatersThe New York Timeszakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imam
6 godine prije

Nacizam se odavno vratio, sada skida svoje zadnje maske

elijah magnier
6 godine prije

Jel može niže od ovoga? Može može,samo još ne znamo koliko!

Abaska
6 godine prije

neostvarivo

planetx
6 godine prije

Njemačka 37- USA danas, Njemačka 39-Izrael danas.

rodoljub
6 godine prije

Eto jos jednog doprinosa laznoj demokratiji. Ne smes izgovoriti nista protiv Izraela. Sloboda govora na americki-demokratski nacin.

HEKPCT
6 godine prije

A hoće li se smjeti govoriti “jewnited states”? 🙂

davor
6 godine prije

Inkvizicija nastavlja s radom tamo gdje su stali s Patriot Act. Kao da je i zveckanje oružja sa Sjevernom Korejom nešto nevezano za izraelska pitanja, moš mislit

DeProggy
6 godine prije

Izgleda da kabalisti rade sve da mase ponovo zavole Hitlera. Do očaja tužno.

otpisani
6 godine prije

Demokracija? Prava ljudi? ….boolshit! 🙁

To samo potvrđuje moju uvjerenost da je(su) Stvoritelj(i) odabrao(li) narod Izraela da vlada svijetom i da je Amerika njihova “obećana zemlja”.
To također, potvrđuje moju uvjerenost da Stvoritelja(e) savršeno “boli ona stvar” za međuovčje odnose u njegovom stadu, dokle god je stado produktivno.

Stvoritelj(i) je(su) stvorio ovaj svijet da opstaje na strahovitom nasilju (svi jedu neko drugo živo biće da bi živjeli!), jedino nasiljem i strahom od nasilja svijet opstaje u vladavini jačega.

(kada to shvatiš kao istinu i neizbježno, lakše će ti biti odabrati put i mjesto za svoj kratki život u ovom paklu)

alan ford
6 godine prije

ovo pokazuje, tko je stvarni šef države SAD Nakon kritike Izraela, Roger Waters je od strane hazarskih cionističkih organizacija “Svjetski židovski kongres”, “Antidefamations League” i ostalih, stavljen na listu antisemita. Na tu listu stavljen je i poznati švedski pisac Hennig Mankel, koji je također bio kritizirao Izreal i prije 7-8 godina bio na brodu, koji je blokiranim Palestncima dovozio hranu i lijekove u Gazu. Na tu listi i to među 10 najgorih antisemita, rame uz rame, Ahmadienedžadu, cionisti su prije 5 godina stavili i slavnog njemačkog kjniževnika, nobelovca Guenthera Grassa, koji je inače bio ljevičar i član SPD-a. Grass je tada, pred kraj svog života, kritizirao Izrael u obliku jedne poeme , koju je napisao, pod naslovom “Što se mora reći”. U toj poemi, Grass piše, da sada kao starac pred kraj života ne želi više šutjeti i da se ne boji batine antisemitizma i da mora reći da je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI