Propaganda ili istina o navodnim udarima na šiitske milicije u Al-Bukamalu

Syria airstrike F-15E Strike Eagle
2 komentara

Vijest o navodnim zračnim udarima na položaje proiranskih milicija u području istočne Sirije, kod grada Al-Bukamala, je prvi objavio Sirijski opservatorij za ljudska prava iz Londona. Potom su vijest prenijeli saudijski mediji, list Asharq Al-Awsat sa sjedištem u Londonu i televizijska mreža Al-Arabiya. Nakon njih je istu informaciju objavilo i nekoliko izraelskih portala i „prosirijski“ Al-Masdar News.

Tako je jučer Al-Masdar News, kojeg mnogi uzimaju za vjerodostojan izvor, iako njegov osnivač i glavni urednik, Leith Abu-Fadel, živi u Bejrutu, a da nikada nije bio u južnim četvrtima libanonske prijestolnice, niti je imao kontakte s političkim vodstvom i zapovijednicima Hezbollaha, jučer naveo kako je Hezbollah za navodni napad optužio SAD i Izrael, uz poruku da su s novim napadima na istoku Sirije prešli „crvenu liniju“.

„Hezbollah je jučer objavio izjavu u vezi s nedavnim napadima na sirijski grad Al-Bukamal koji su se dogodili iza ponoći 9. rujna. Izjava Hezbollaha optužuje SAD i Izrael da su oni izvršili napad“, piše Al-Masdar News.

„Pozivajući se na izvor unutar Sirije, Hezbollah je rekao da je kamp kojeg su napale izraelske i američke snage pripadao Sirijskoj arapskoj vojsci i njihovim saveznicima. Hezbollah je rekao da su na jednom od uništenih mjesta smješteni vojnici i članovi njihovih obitelji. Druga točka koju je naglasio izvor Hezbollaha je da nije bilo žrtava, usprkos tvrdnjama opozicijskog Sirijskog opservatorija za ljudska prava o više od deset poginulih boraca proiranskih milicija“, nastavlja Al-Masdar.

“Neprijatelj je koristio jordanski zračni prostor, a Amerikanci su im, kao i obično, pomagali iz svoje vojne baze u okupiranom sirijskom području Al-Tanf”, rekao je navodni izvor Hezbollaha portalu kojem nikada nitko iz Hezbolaha nije dao nijednu izjavu ili intervju.

“Četvrto, Amerikance i Izraelce smatramo odgovornim za agresivna djela u Al-Bukamalu i smatramo da je ovo prelazak crvene linije”, nastavio je navodni izvor, što su zapravo riječi šeika Hassana Nasrallaha, koji je u jučerašnjem govoru,kojeg je u cijelosti objavila televizija Al-Manar, rekao kako će Hezbollah odgovoriti na svaki napad u regiji i da više nema „crvenih linija“.

Nasrallah je u govoru u prvom redu spomenuo Libanon, ali je govorio i o palestinskom otporu, Iranu i situaciji u regiji općenito. U svom govoru nije nijednom spomenuo navodni napad u Al-Bukamalu.

„Agresori u ovoj regiji nikada neće biti sigurni. Slobodni narodi smatrat će ih odgovornima i naučiti ih lekciji koju neće zaboraviti kad se napadi ponove”, dodao je navodni „sugovornik“ Al-Masdara iz redova Hezbollaha.

Za kraj portal dodaje kako ni SAD ni Izrael nisu komentirali navode da su izveli udare na Al-Bukamal.

Ova bi vijest bila važna i za proiranske Hashd Al-Shaabi snage, koje su raspoređene ne području iračkog grada Al-Qaima, ali i sirijskog grada Al-Bukamala. Međutim, Iraqi News ne piše ništa o napadu, kao ni sirijska državna agencija Sana.

Niti jednog retka o navodnom napadu nije prenio ni Hezbollahov glavni medij Al-Manar, a iranski PressTV je prenio vijest, uz napomenu da citira Sirijski opservatorij za ljudska prava iz Londona.

PressTV piše kako je sirijska televizija Al-Ikhbariya potvrdila da je napad doista ciljao iračke i libanonske snage otpora i „kako je nekoliko sati kasnije izraelska vojska preuzela je odgovornost, tvrdeći da je izvela napade dronovima protiv snaga koje su navodno preko noći pokušale ispaliti rakete u Izrael“.

Ova je tvrdnja apsolutno nelogična, jer u Al-Bukamalu ne mogu biti gađane snage koje su te noći namjeravale izvesti napad projektilima na Izrael. Naime, udaljenost od Izraela do Al-Bukamala je više od 500 kilometara i to nije područje s kojeg se „provode raketni napadi na Izrael“. Čini se da je prevoditelj iranskog internetskog portala televizije PressTV u žurbi previdio ovu činjenicu, iako je naveo da citira SOHR i navodno sirijsku državnu televiziju koja, kao što smo rekli, do sada nije izvijestila da se u Al-Bukamalu dogodio bilo kakav napad.

Što se točno dogodilo, ne možemo reći, ali sudeći po izvorima koji su potvrdili navodni napad i izvorima koji ne znaju ništa o njemu, logično je zaključiti da bi nekome odgovaralo da je napada bilo, a posebno odgovora Hezbollaha, kao da pokret nema i obavještajnu službu da istog trenutka dobije informacije s terena. No, kako svaki rat ima i svoju propagandnu, na obje strane, shvatimo ovo kao dio tog rata, a kojoj ćete verziji vjerovati, vaša je osobna stvar.

Iraqi News / Sana / Al-Manar / PressTV

HezbollahSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Zapravo ni Al-Ikbariya nije prenijela ništa, jer je to SANA na arapskom. A PressTv je samo citirao jednu rečenicu SOHR-a i nastavio članak s bivšim napadima. Dakle, nema nigdje ništa. Osim SOHR i saudijski izvori, prvo, a nitko nema ljude na terenu. Prilično čudan konstrukt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI