Propagandi usprkos, teroristi u Aleppu će biti poraženi

Sirijska vojska
18 komentara

Agencije javljaju da su Rusija i Kina jučer uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom se tražilo sedmodnevno primirje u sirijskom gradu Aleppu, a Rusija je navela da bi se njome takozvanim pobunjenicima omogućilo da se pregrupiraju i da o svemu trebaju pregovarati Washington i Moskva.

Ovo je šesti put da je Rusija uložila veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti o Siriji od 2011. godine, a peti put da joj se u tome pridružila i Kina, javlja Reuters.

Protiv rezolucije je glasala i Venezuela, čiji su nacrt izradili Novi Zeland, Egipat i Španjolska, dok je Angola bila uzdržana.

Ostalih 11 država članica Vijeća sigurnosti je podržalo rezoluciju.

Agencije su jutros javile da je zbog veta Rusije američki državni tajnik odbio pregovarati s Rusijom o Aleppu, zbog čega je od Moskve prozvan da nepotrebno odugovlači pregovore koji bi mogli riješiti sukob u tom strateški važnom sirijskom gradu i prisiliti preostale islamističke skupine da napuste istočni dio grada.

Upravo se oglasio i State Department, koji javlja kako John Kerry negira da SAD odugovlače pregovore s Rusijom o Aleppu, te da Washington ne želi kupiti vrijeme, potrebno da se na neki način spase “pobunjenici”.

“Nisam upoznat s bilo kojim specifičnim odbijanjem”, komentirao je Kerry optužbe Moskve tijekom sastanka ministara vanjskih poslova NATO pakta u Bruxellesu.

Iako je sirijska vojska oslobodila veći dio istočnog Aleppa, a danas su se sirijske snage iz zapadnog dijela grada i one koje napreduju s istoka približile na samo 500 metara udaljenosti, katarska Al-Jazeera tvrdi kako je takozvana naoružana sirijska opozicija pokrenula protunapad na područja koja je izgubila u središnjem i istočnom dijelu Aleppa, te da je vratila nekoliko ranije izgubljenih četvrti.

No, čak i Al-Jazeera priznaje da su islamističke skupine izgubile više od pola teritorija istočnog Aleppa i da je od 300 000 civila njih oko 100 000 prešlo u “sigurna područja”, valjda ona pod kontrolom vladinih snaga.

Pokušaje da se zaustave operacije sirijske vojske i saveznika u istočnom Aleppu prati bjesomučna propaganda u kojoj se, kao što to u ratu obično biva, ne biraju sredstva.

Ista djevojčica iz Homsa i Aleppa u tri spašavanja

Izvješća takozvanih “Bijelih kaciga“, poznatih po tome kako navodno spašavaju civile u područjima pod napadom režimskih snaga su se pretvorila u grotesku. U žurbi da se proizvede što više propagandnog materijala, potrebnog da se diskreditiraju vladine snage, više se ne pazi na detalje. Tako smo malu djevojčicu koja je ranije snimljena u Homsu sada dva puta vidjeli u akciji spašavanja u Aleppu, uvijek u istoj odjeći i uvijek u društvu “Bijelih kaciga”.

Propaganda - ista djevojčica u tri spašavanja

“Bijele kacige” i djevojčica iz Homsa i Aleppa u tri različita spašavanja

Srećom, ovo se dijete više ne koristi u propagandne svrhe, ali su zapadni i arapski mediji puni napisa kako je nestala sedmogodišnja djevojčica Bana El-Abed i njena majka Fatima, koje su postale poznate jer su putem Twittera prenosile zračne udare na sirijski grad Aleppo.

Djevojčica je na Twitteru profil otvorila prije tri mjeseca, a preko njega je s majkom izvještavala o stravičnim događajima u Aleppu, a obje su “pozivale svijet da zaustavi krvoproliće u ovom sirijskom gradu”.

“Međutim, od nedjelje više nema nikakvih informacija o djevojčici i njenoj majci”, piše Al-Jazzera, vijest koju je promptno objavio i hrvatski portal Index, te mnogi drugi.

Sedmogodišnja Bana i njena majka Fatima, nastavnica engleskog jezika, imale su oko 200 000 pratitelja na zajedničkom profilu, koji je u nedjelju izbrisan.

U posljednjoj poruci, koju je objavila u subotu, Fatima je napisala: “Sada smo sigurni da nas je uhvatila vojska. Dragi svijete, vidjet ćemo se neki drugi dan.”

U poruci objavljenoj 27. studenog  je mala Bana napisala: “Večeras nemamo kuću. Vidjela sam mrtva tijela i ja sam bila na korak od smrti.”

Istog dana je, fotografirana sva u prašini, mala Bana zamolila sve da se mole za njih.

“Trenutno smo pod teškim bombardiranjem. Nalazimo se između života i smrti”, napisala je.

Prije nego podsjetimo na jedan ključni detalj u cijeloj ovoj priči, podsjetimo da kako su djevojčica i njezina majka na sigurnom, što je danas u razgovoru za AFP potvrdio njezin otac Hassan.

“Naša kuća je oštećena u bombardiranju”, telefonom  je javio Banin otac Hassan iz istočnog Aleppa, te potvrdio kako su vladine snage zauzele više od dvije trećine istočnog dijela grada, gdje sada otpor pruža “nova” islamistička koalicija Jaish Halab.

“Vojska je vrlo blizu našem susjedstvu. Pobjegli smo u drugi dio istočnog Aleppa, a obitelj je dobro,” rekao je Hassan, dodajući “kako je tamo internetska veza vrlo slaba”.

No, vratimo se maloj Bani El-Abad i njezinoj majci Fatimi, učiteljici engleskog jezika. Gledajući snimke bombardiranja istočnog Aleppa koje su objavljivane na njenom Twitter profilu osobno nisam primijetio ništa čudno, osim da se radi o običnoj propagandi. Kada mi je prijateljica, ujedno i majka jednog djeteta, rekla da je takvo što nenormalno, još uvijek nisam razumio o čemu je riječ. Naime, na kratkim snimkama na kojima se svijetu obraća mala Bana El-Abad se vidi djevojčica koja stoji pred otvorenim prozorom i gleda zračne udare i bombardiranje njene četvrti, na što mi je prijateljica rekla da je to potpuno nenormalno ponašanje za jednu majku, koja bi u takvoj situaciji sigurno sklonila dijete u drugu prostoriju, podrum ili bilo koje drugo sigurnije mjesto i sigurno dijete ne bi ostavila pred otvorenim prozorom stana na trećem ili četvrtom katu, gdje je Banu mogao usmrtiti lutajući metak ili geler jednog od projektila. Ne, ona je tri mjeseca stajala i iz njene četvrti kroz otvoren prozor pratila i snimala bombardiranja i molila svijet da zaustavi “režimske snage koje će počiniti pokolj nad civilnim stanovništvom”.

Nedavno je svijet plakao nad skloništem za napuštene mačke u istočnom Aleppu, a prošlog tjedna i za posljednjim klaunom ubijenim od strane režimskih snaga, koji je u pobunjeničkom dijelu uveseljavao djecu, kako bi lakše pretrpjela ratne strahote.

Nisam baš siguran je li klaun imao dozvolu za rad od Šerijatskog vijeća istočnog Aleppa i je li njegov posao u skladu s vehabijskim tumačenjem islama, tako da ovu priču možemo svrstati uz životne priče dvije spomenute djevojčice.

Svi oni se pojavljuju niotkuda, plijene pozornost nekoliko tjedana, prije nego što nestanu u “ruskom bombardiranju” i postanu novi “mučenici istočnog Aleppa”.

Prema onome što su prenijele agencije uoči glasanja rezolucije o primirju u istočnom Aleppu, ubijeni klaun je bio Anas Al-Basha (24), koji je svaki dan, tri godine za redom, s narančastom perikom, žutim šeširom i crvenim nosom  zabavljao djecu istočnog Aleppa.

Čudno je, međutim, da njegove atraktivne aktivnosti nije primijetila propagandna mašinerija imena Aleppo Media Centar. Prije listopada 2016. godine ga nema nigdje. Nijednog članka, nijedne fotografije na internetu, sve do prošlog tjedna. Postoje samo četiri fotografije “klauna Aleppa” i snimka koja je mogla biti napravljena bilo gdje, ali je priča postigla željeni učinak.

Dakle, “klauna u Aleppu su ubili ruski bombarderi”? Vjerojatno da.

Srećom Bana El-Abad je živa i na “sigurnom dijelu istočnog Aleppa”, a savjest nam nalaže da ne sumnjamo u “autentičnost” te “alepske djevojčice”.

No, postoji nekoliko naznaka da i nije tako kako pišu mediji. Naime, na isti datum izrade njenog Twitter profila u rujnu ove godine u istočnom Aleppu jedva da je bilo struje, a internetskoj vezi se nije moglo pristupiti ni sa satelitskim priključkom. Međutim, to nikoga ne zanima, jer je važno bilo preplaviti društvene mreže fotografijama djece poginule u bombardiranju ruskog i sirijskog zrakoplovstva.

Nedvojbeno je jasno da je ovo dijete stvoreno od strane Aleppo Media Centra, koji tijekom oslobodilačke kampanje sirijske vojske mora proizvesti što više nevinih “mučenika istočnog Aleppa”. Naravno, sve će biti popraćeno skandaloznim prijedlozima “međunarodne zajednice” da Assad i Putin “prekinu opsadu”, iako ista ta “međunarodna zajednica” prstom nije mrdnula kada su islamisti za vrijeme primirja od 19 dana redovito granatirali zapadni dio grada i ubijali djecu, žene i starce, najmanje sirijske vojnike, koji su uglavnom bili u rovovima i skloništima.

Ovaj licemjerni zbor političara, medija i “antirežimskih sirijskih aktivista” zapravo pokušava spasiti ostatke ostataka “naoružanih militanata”, bolje rečeno preostale bande koljača iz istočnog Aleppa koji ne žele prihvatiti ponudu da polože oružje i da napuste to područje.

Nikakav problem. Danas je ruski ministar vanjskih poslova rekao da će, ako ne prihvate ponudu, “biti izbrisani”.

“Nema drugog rješenja”, istaknuo je šef ruske diplomacije, a sirijska vlada je upozorila da neće razmatrati nikakav mirovni plan “osim ako on ne uključuje odlazak svih terorista iz istočnog Aleppa”.

aleppo media centarbani el-abadPropagandasirijska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pera detlic
7 godine prije

Udri po bagri!!
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU!!!

Anonimac
7 godine prije

Evo taman 10-ak buseva navodno došlo u ist. Aleppo, neki su se valjda predali…Al u svakom slučaju, samo peglaj!

Vlado Banja Luka
7 godine prije

Veliki pozdrav i podrska za autora clanka, gosn Babića. Pratimo se i dalje…

Zoks
7 godine prije

Danas na HTV-u 2 je bio sjajan film “predsjednikove lazi – wag the dog”. Upravo ove medijske makinacije Alepo centra su me podsjetile na metode kontrole misljenja masa iz tog filma.

Tadmur
7 godine prije

Spajanje sa citadelom je konačni kraj za bradato smeće.

Marshal
7 godine prije

Dosta prije ce to biti gotovo. (Mislim na grad Alep)

kudro3
7 godine prije

Dobra taktika! Udaraju na jedan dio i onda se šire po bokovima, ostave koridor za izvlačenje jer stvaranje džepova može izazvati grčevitu borbu za goli život. Čini mi se da će udarati sa sjevera prema jugu jer iza leđa teroristi nemaju pripremljenu liniju odbrane. Citadela je slobodna. Slijedi snažna priprema artiljerijom i avijacijom, a onda udaraju sa boka pravcem istok-zapad i šire se na jug i sjever. Moguće je i da će odmah udariti pravcem sjever-jug dok je panika i momentum najjači. Kraj je blizu.

Alen
7 godine prije

Kad smo vec kod propagande ,sjetih se isilovih ” kreativnih” nacina ekzikucije s kojima je isil napravio dodatni izvor prihoda.. Znaci zamislis ekzikuciju ,dogovoris cijenu iste ,uplatis i “uzivas ” u istoj javno na yt.. Perverznost finansijera isila nema granica..

Mark
7 godine prije

Uskoro slavimo slobodan Alepo, a nadamo se i cijele sirije, dosta je bilo laži zapadnih medija, propagandi ala američkih akcijskih filmova, sirijski narod je zaslužio slobodu i dobit će je.

subaru
7 godine prije

test

subaru
7 godine prije

Dabogda oslobodili svu Siriju usprkos tami.

David
7 godine prije

LEGOMIO ARŠOBLANKO, ti si siguran, tebe nece pokupiti CIA…samo vici, mozda te i posalju u EU parlamenat ili NATO pakt.

7 godine prije

LEGOMIO ARŠOBLANKO ispravno se kaze: Smrt fasizmu, sloboda narodu. Podrazumjeva se i nacizmu, ali o Komunizmu ti ne znas nista, stoga sjedi jedan!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI