Putin i Erdogan razgovarali o Idlibu – Turska traži da se SAA povuče na početne položaje

Rezgovor Putina i Erdogana
55 komentara

Iako je telefonski razgovor između ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog predsjednika Erdogana bio najavljen za sinoć, održan je tek jutros.

Prije razgovora je Erdogan optužio Moskvu i Damask da „ubijaju mirne civile u Idlibu“. Podsjetimo do eskalacije je došlo kada je Ankara odlučila poslati svoje trupe u Idlib da zaustave ofenzivu sirijske vojske, što im nije pošlo za rukom, a kako su se turski vojnici izmiješali s militantima terorističkih skupina u dva navrata su imali gubitke u ljudstvu, prvi put četiri vojnika, a drugi put pet. Turska je odgovorila artiljerijskom vatrom po pložajima sirijske vojske a jučer su teroristi zapadno od Saraqiba oborili helikopter Mi-8 sirijske vojske u kojem su poginuli pilot, kopilot i brigadni general Issa Ezz Al-Din vladinih snaga.

Uoči razgovora s Vladimirom Putinom je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao da je proteklih dana u napadima sirijska vojske  u Idlibu poginulo 14 turskih vojnika, a 45 ih je ranjeno, što je veći broj od onog kojeg je prijavilo ministarstvo obrane.

Također je rekao da će Turska prisiliti sirijsku vojsku da napusti zonu deeskalacije u Idlibu do kraja veljače, iako nije jasno kako to misli učiniti. U slučaju novih napada, turski predsjednik je obećao da će napasti snage sirijske vojske izvan takozvane „zone deeskalacije Idlib“.

U utorak  je rekao da će sirijska vlada platiti “vrlo visoku cijenu” za akcije protiv turskih snaga, koje su ilegalno na teritoriju Sirije i pružaju izravnu vojnu podršku teroristima sirijske Al-Qaede, odnosno koalicije Hayat Tahrir Al-Sham.

U ponedjeljak su u Ankari  nastavljeni su pregovori  Rusije i Turske o situaciji u Idlibu. Dogovor još nije postignut. Tada je Ankara Moskvi izjavila da je potrebno zaustaviti “napade na turska promatračka mjesta u sirijskom Idlibu“.

Jutros RIA Novosti javljaju kako je ruski predsjednik Vladimir Putin telefonom razgovarao s turskim predsjednikom Erdoganom o rješavanju sirijske krize u kontekstu pogoršanja situacije u Idlibu, javlja tiskovna služba Kremlja.

Napominje se da je razgovor održan na inicijativu turske strane.

Naglašava se da je u te svrhe dogovoreno uspostavljanje dodatnih kontakata kroz odgovarajuće odjele.

Erdogan je ranije rekao da je pozvao Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada da naredi sirijskoj vojsci da zaustavi ofenzivu u provinciji Idlib i da se povuče s turskih promatračkih mjesta do kraja veljače, a ako to ne učini, Turska prijeti da će sirijske vladine snage d kraja veljače „vojnim putem vratiti na početne položaje“.

Kao i  obično, službeni izvori Kremlja ne prenose sadržaj razgovora dvojice predsjednika, niti što mu je Vladimir Putin odgovorio na ove prijetnje.

Navodi se samo kako su u skladu sa sporazumom postignutim u svibnju 2017. na razgovorima u Astani predstavnici Rusije, Irana i Turske u Siriji su stvorili četiri zone deeskalacije. Teritorij tri od četiri te zone se 2018. godine vratio pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u pokrajini Idlib i dijelovima susjednih pokrajina Latakija, Hama i Aleppo, još uvijek nije potpuno pod nadzorom sirijske vlade, a većinu tog teritorija drže teroristi Al-Nusra Fronta. U rujnu 2018. Rusija i Turska dogovorile su se u Sočiju o stvaranju demilitarizirane zone u Idlibu, gdje je aktivno više od desetak različitih terorističkih organizacija, ali Turska nije ispunila nijednu od preuzetih obveza i sirijska je vojska morala pokrenuti kampanju čišćenja istočnog Idliba i jugozapadnog Aleppa. Ova faza kampanje je završila jučer, uspostavom pune kontrole nad autoputom M5 koji povezuje Damask i Aleppo.

Kao i obično, turski predsjednik Erdogan prijeti, ali situacija za Tursku nije obećavajuća.

Naime, Rusija je još prvi incident shvatila ozbiljno i u Ankaru poslala međuresornu delegaciju uz sudjelovanje posebnog predstavnika predsjednika Rusije za Siriju Aleksandra Lavrentijeva, zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Veršinina i predstavnike ministarstva obrane. U trenutku dok su oni pregovarali, Erdogan šalje u Idlib veliki konvoj koji se uključuje u borbe i gubi ljude i tehniku.

Nakon toga daje proturječne izjave i na terenu čini suprotno od onoga što je dogovoreno s Rusijom.

Erdogan je potom održao sastanak s potpredsjednikom Fuatom Oktayem, ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, ministrom obrane Hulusijem Akarom, načelnikom Glavnog stožera oružanih snaga Yasharom Gulerom i šefom Nacionalne obavještajne organizacije Hakanom Fidano.

Erdogan je najavio da će 12. veljače objaviti “nove korake u Siriji”. Nitko ne zna kakvi će biti ti „koraci“, iako u takvim izjavama postoji puno ekstremnog pojednostavljenja u procjeni situacije, emocionalnosti i demagogije.

S druge strane, Mevlut Cavusoglu je pozvao Rusiju i Iran da “spriječe agresiju sirijske vlade”, ali ključni koalicijski partner vladajuće Stranke pravde i razvitka i nacionalističke MHP stranke je  uputio nekoliko vrlo provokativnih izjava.

Čelnik Stranke nacionalističkog pokreta (MHP), Devlet Bahçeli, doslovno je izjavio sljedeće: „Rusija, koja pokušava istovremeno kontrolirati i Siriju i Tursku, nema dobre namjere. Nadamo se da će vlada revidirati odnose s Rusijom. Do sada nije bilo rezultata pregovora u Astani, Sočiju, Ženevi ili diplomatskih kontakata i ne treba ih očekivati. Krivicu za smrt naše vojske snosi Rusija, koja je pripremila situaciju za to, kao i Sirija.“

“Spalite Siriju, uništite Idlib, zaustavite Assada”, vikao je Devlet Bahçeli obraćanju novinarima. I ne samo to. Glasnogovornik vladajuće stranke AKP Omer Çelik je rekao da “Turska čeka podršku NATO saveza zbog situacije u Idlibu”. Međutim, Washington je poručio kako podržava svog saveznika, ali neće slati svoje trupe u Idlib. Europske NATO zemlje se nisu ni oglasile na ovaj apel, iako se u sjedištu NATO  pakta u Bruxellesu osjeti nervoza zbog eskalacije u koju se uvlači i Rusija.

Tajni front u jugoistočnoj Turskoj

Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je Ankara bila prisiljena istovremeno pokrenuti antiterorističku operaciju u istočnoj Turskoj u pokrajinama Diyarbakir i Batman, gdje je u pomoć redovno raspoređenim snagama u tom dijelu zemlje poslala 1440 pripadnika specijalnih snaga.

Hoće li telefonski razgovor između Putina i Erdogana ublažiti situaciju ili će hitno morati održati osobni sastanak? Peskov je jučer rekao “kako se to ne planira”, ali da će se dva predsjednika sastati “ako budu smatrali da je to potrebno”.

Trenutno nitko ne može skriti osjećaj da je tijekom rata u Siriji došlo do važne prekretnice u Idlibu, koji je i dalje posljednje uporište terorista koji se bore protiv vladinih snaga. Sada je najveće pitanje je li Erdogan spreman na kompromisna rješenja. Ako je tako, tada će se lako složiti s Vladimirom Putinom, a ako zaista misli „do kraja veljače vratiti sirijsku vojsku na položaje prije početka kampanje“, to može samo objavom rata Siriji. To ujedno znači prekid suradnje s Rusijom i Iranom. Je li Erdogan zaista spreman na taj korak? Iako se gotovo svi analitičari slaži da u njegovim prijetnjama ima puno demagogije i isprazne ratnohuškačke retorike, turski vođa je u više navrata pokazao da ne donosi uvijek pragmatičke i najbolje odluke za Tursku, već na temelju emocija, a emocije u visokoj politici nisu dobar “savjetnik“.

pregovori
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
4 godine prije

Mislim da je Erdogan ovaj puta zagrizao prevelik zalogaj. Zato će mu vjerovatno uskoro zastati knedla u grlu.

Siniša
4 godine prije

Respekt Erdi…tako se brani narod.

Slovenac
4 godine prije

Moze da se zeza erdo ali ako putin staje na stranu kurda ali mislim da nece onda turci imaju dva fronta i to erdogane zna tako da malo glumi da ne izpada seljak preveliki su ulozi u ekonomiji da bi zajebavali a tu je jos iran

Striček
4 godine prije

Koliko vidim, Turci su haubicama napali SAA kod Kafr Halaba i krenuli su s tenkovima prema Sirijcima kod Alepa. Erdogan se doveo u poziciju da mora nešto napraviti i ima izbor – mlatiti ću SAA i moliti boga da me Rusi ne diraju ili ću imati HTS i njihovu ekipu na grbači. Nije ni Putinu puno lakše jer ako Turci krenu na SAA on nešto mora učiniti, a ovaj put mora napasti vojsku NATO članice i njihovog partnera (S-400, Turski tok….) što će u sukob uvuči i ostale “zainteresirane”, a to je ono što upravo Turci žele – totalni kaos i okupaciju sjevera Sirije. Sličnu stvar su izveli u Iraku – sagradili su 14 vojnih baza u iračkom Kurdistanu i ne daju se otjerati, iskrcali su se u Libiji, buše more oko Cipra – bojim se da se Erdo zaigrao i da glumi Sulejmana, a to ne može dobro završiti.

klinglinian
4 godine prije

Ljudi svjedočimo zadnjem trzaju terorističkog sponzora u ovih 9 godina sukoba! Ako mu ne upali ovaj blef on je gotov! A muda nema da to što priča provede u djelo! Dakle kajla!

Fenix
4 godine prije

Navodno danas Turci haubicama gadjali Iranske (Sitske snage) kog Aleppa a zeleni pokrenuli kontru medjutim Iranci i njihovi saveznici gadjali Turke balistickim projektilima (spominje se tocka u).

Deno
4 godine prije

Ako napadne SAA napao je Hezbollah i Iran Rusi se i ne trebaju mjiešati SAA ima avione i zatvoreno nebo za Tursku.

Ringo10
4 godine prije

Rusi Erdoganu moraju zube pokazat ili će ispast budale i mlakonje i mogu se onda samo pokupit iz Sirije.
Erdoganova drskost i bezobrazluk se moraju kazniti.

PPP
4 godine prije

Zec iz šešira. Sad će se pojaviti Kurdi i potpisati suradnju s Assadom. Posrednik će biti Rusija. 🙂

Z.A.
4 godine prije

Cuj taktickom pa jos nuklearnom. Ti mora da se druzis sa Trampom .

DCE
4 godine prije

Syrian artillery is conducting heavy Counter-battery fire against several Turkish T-122 Sakarya MLRS that fired to provide support to al-Nusra’s attacks in the Western countryside of Aleppo.

As for the attack itself, it is contained and heavy loses are dealt to terrorists. Similar to all their previous attacks, any attack on SAA positions was a suicide attempt.

More details when appropriate.

#Operation_Redemption

Syrian Arab Army

Mongol
4 godine prije

Dosta više sa sastančenjem. Opalite Buratinom po turskim okupatorima. Oni razumeju samo silu.

Ringo10
4 godine prije

JA mislim da će Putin po običaju spustili loptu i ići nea neki šuplji kompromis sa Erdoganom. Rusi ne žele sukob i sve čine da ga izbjegnu i zato je Erdogan bezobrazan i provokativan.
Prvocira ih i u Ukrajini.

JA se više nadam od Iranaca da su spremniji na klinč sa Turcima nego Rusi i Putin.

Ne bi me nimalo iznenadilo da sad Rusi naprave sporazum sa Turcima i da zatraže da se SAA povuče na pozicije prije ove ofanzive … možda pod nekim uvjetima sa koje Erdogan i Turci naravno neće ispoštovati.

JA stvarno ne znam je li Putin zaista mislio da se Erdoganu može vjerovati i da se sa njim može nešto konstruktivno napraviti.

Frajer je totalni luđak. I sa njim i treba kao sa luđakom.

Mislim da će Rusi morati da se odluče.

Ringo10
4 godine prije

MA dobit će verbalnu podršku.
NATO ovdje neće biti preveliki problem nego turski luđak na vlasti. Njemu je ekonomija u totalnom kurcu, gubi podršku i treba mu jedan veći rat kojim bi animirao tursku javnost

Joža
4 godine prije

Mislim, da bi Amerima pasalo, da se Erdo zaigra. Mogli bi mu lako podvalit Gulena. Još koji poginuli vojnik i još malo Kurdi zakuhaju na istoku zemlje…i eto Gulenovi spavači pokreču demonstracije…ali ovaj put se Putin drži po strani…

Ahmadinedžat
4 godine prije

Rusija ne smije popustiti luđaku, nego mu treba pokazati svu silu oružja, koju trebaju i dali su SAA, a Nato neće ići ratovati za luđaka koji bi vodio osvajačke ratove preko turskih i tuđih mladih života i to protiv najbolje vojske na svijetu i protiv Irana i Hezbolaha…………

Kile
4 godine prije

Hahhahaha dobar vic, nadam se da su sirijci i rusi pripremili kurde hehe

Z.A.
4 godine prije

Ovo ne sluti na dobro . Erdogan po meni pravi krupne greske i izlaze Tursku drzavu nepotrebnoj opasnosti od ratnog vihora. Mali su mu izgledi da ratnom konfrotacijom moze ista ostvariti naprotiv moze dosta izgubiti. Danasnji razgovor sa Putinom je jasno naznacio da se Erdogan nemoze vise nadati ustupcima od Rusije . Najvjerovatnije je ovaj put Putin bio izuzetno otvoren i nedvosmislen prema Erdoganu . Erdogan nije ispostovao dogovoreno u Astani a to se vidi i kroz neprestane napade na rusku bazu Hmejmi gdje rusi nepotrebno trose municiju i rakete da obore napadacke dronove a to kosta. Da Erdogan nije bio zadovoljan razgovorom sa Putinom je i njegova izjava poslije tog razgovora da su glavni krivci sirijska vojska i rusi i da ce Turska vojska napasti sirijsku vojsku i mimo Idliba.

Alex
4 godine prije

Sirijska vojska će doć na početne položaje od prije 8godina.

Max
4 godine prije

“Spalite Siriju” “uništite Idlib” ” zaustavite ” Assada” Pa kakvi ljudi mogu izjaviti nešto ovakvo? Pretpostavljam agresori na tuđu zemlju . Ne može to proći .

Ivo
4 godine prije

Sve je to predstava za javnost. Erdo mora zadovoljiti gazde iz telaviva, a i ne smije ispasti izdajnik prema svojim teroristima u Idlibu, pa se kao bahati.
Normalno da se SAA neće povući, napreduju i dalje večeras, niti će se Rusija povući i ostaviti saveznika na cjedilu.
Najgore što se može dogoditi je novo primirje, mada rusi ne bi trebalo da pristanu ni na to, već proglasiti sve strane trupe u Idlibu teroristima i spržiti ih, uz izuzetak turčina koji su stacionirani u onih desetak dogovorenih osmatračkih mjesta.
I turci i ameri cijeniti će takav Putinovo stav, to nije sporno. Ukoliko uzvrati oštro i poravna sa zemljom sve ilegalne turske pozicije u Siriji, te poubija usput barem 400-500 regularnih turskih trupa, momentalno će biti proglašen ozbiljnim državnikom i što van i uvažavan na zapadu i šire.

Barban
4 godine prije

Mogla bi se i turska vojska vratiti na početne položaje, odnosno u Tursku.

Tau
4 godine prije

Mislim da ovo nece izaci na dobro. Sultan je Imao sansu da se povuce i oslobodi se terorista , medutim njegova pohlepa ,oholost i zloce poremetila mu je ionako poremecen mozak i nije shvatio poruke i od zapada i od istoka . Zamirio se svima , a Rusku blagost je totalno krivo procijenio. Sve ukazuje da je Rusima casa do vrha , pogotovo poslje njegovih komplimenata upucenim Rusima, i nikako da se Erdo zautavi . Isprva sam misli da je sve ovo igra kojom bi se Erdo ,radi svoje publike , iskupi i izvuka iz glupe situacije u kojoj se nasa, medutim sadasnja situacija ne izgleda bas tako. Rus suti …ne opravdava se bas puno..izbijegava sastanke sa erdom.. i gazi naprid…Dovoljna poruka za Erudu koju on nikako da shvati. nece jos dugo izac i sve ce se znat, a znat ce se jer je doslo do tocke u kojoj vise… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI