Putin i Xi obećavaju očuvanje mira u Središnjoj Aziji, nakon što je povlačenje SAD-a iz Afganistana izazvalo strah od trgovine drogom i terora

Putin i Xi
13 komentara

Moskva i Peking zajedno će raditi na osiguranju regije oko Afganistana, nakon što su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski premijer Xi Jinping telefonskim pozivom u srijedu ponovili svoju privrženost Srednjoj Aziji.

U izjavi koju je Kremlj objavio nedugo nakon što su dvojica čelnika razgovarala, dužnosnici su otkrili da se “detaljno raspravljalo o problemu Afganistana”. Obje su strane navodno “izrazile spremnost pojačati napore u borbi protiv prijetnji terorizma i trgovine drogom koje potječu s tog teritorija”.

Prema dokumentu, “naglašena je važnost što skorijeg uspostavljanja mira u ovoj zemlji i sprječavanja širenja nestabilnosti na susjedna područja”. Šangajska organizacija za suradnju, takozvani “Savez Istoka”, čiji su članovi i Rusija i Kina, kao i Indija i Pakistan, izabrana je kao optimalni format za koordinaciju sigurnosnih napora. Do razgovora je došlo dan nakon što je glasnogovornik talibana Muhammad Naeem rekao novinarima da islamistička skupina ima bliske odnose s dvije zemlje. “Kina je naš susjed i s njom imamo dobre odnose. Isto se odnosi i na Rusiju”, rekao je.

Također u utorak, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov obratio se dužnosnicima EU-a za koje tvrdi da su više zabrinuti zbog izlaska Moskve i Pekinga kao pobjednika iz kaosa u Afganistanu nego zbog posljedica situacije na obične Afganistance. Istaknuo je visokog predstavnika za vanjsku politiku Bruxellesa Josepa Borrella koji je ovaj tjedan upozorio da “ono što ne možemo učiniti je dopustiti Kinezima i Rusima da preuzmu kontrolu nad situacijom i da budu pristaše Kabula, a mi postajemo nevažni”.

Rusija je otvorila kontakte na visokoj razini s talibanima, uključujući i gostovanje delegacije za mirovne pregovore u Moskvi, unatoč tome što je ta skupina označena kao teroristička organizacija i zabranjena je u zemlji. Veleposlanstvo te zemlje u Kabulu nastavilo je s radom unatoč tome što su zemlje poput SAD-a i Velike Britanije zatvorile svoja diplomatska predstavništva i preselile osoblje na utvrđenu zračnu luku.

Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik talibana Suhail Shaheen rekao je da je Kina dobrodošao “prijatelj” u planovima za obnovu zemlje i pozvao Peking da podrži gospodarski razvoj “što je prije moguće”.

Afganistanvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Prvi put u mom životu neko se grčevito bori za moje zdravlje…želudac mi kaže da tu nešto “smrdi”! Slično je i ovo….ekipa koja živi od ratova i prodaje oružja grčevito se bori za mir! Mlata lud, da…

Max
2 godine prije

Znači u priijewodu nas dirati ne sniju a koga budu dirali neka od nas kupi orrzje Eno ga na izlozbi

Zvrk
2 godine prije

jedino što obečavaju je nove tone zlata crvenoštitičima

Luciano
2 godine prije

Za vrijeme američke i NATO okupacije se povećala i proizvodnja i prodaja droge pa ta računica ne štima. Čak će doći do laganog pada posebno dok se ne ustabili situacija. Talibani idu na čišći finalni proizvod što isto smanjuje ukupnu količinu na tržištu ali ne toliko da bi ovisnici ostali bez doze. Ruse baš ne vole zbog sovjetske okupacije. Iako su stasale nove generacije kod njih se povijest prenosi usmenom predajom. S Kinezima će vjerovatno ući u deal ispod stola. Trijada ima razgranatu distribucijsku mrežu. Diplomati uvijek moraju nešto uvijeno pričati u rukavicama, takav im je posao. Patetična EU nikad nije bila faktor u Afganistanu osim kao pudlice kroz NATO misije u okupaciji Afganistana. Bez obzira na sve propagande prosječnom stanovniku Afganistana su prihvatljiviji Talibani od Amera, NATO, EU, Rusa ili bilo koje strane sile. Mnogi ih i ne vole ali su im prihvatljiviji. Njihovi međusobni obračuni su diplomatskim riječnikom… Čitaj više »

Luciano
2 godine prije

Opet taj awaiting for approval? Dao sam si truda i ovo mi izbacuje za approval – dopuštenje odobrenje, homologacija, odobravanje, odobrenje, pohvala, povlađivanje, pristanak, privola, saglasnost, suglasnost. To mi dođe nešto slično kao covid pasoši. Barem se tako da zaključiti iz online rječnika. Nisam vakcinisan i neću se vakcinisati jer ne volim se bosti iglom. Nemam niti tetovažu iako mi je frend tatoo majstor. Drugo: tolike sam gripe i viroze preležao da ova prehladica ne zaslužuje moju pažnju u vezi vlastite brige za zdravlje što je moja odgovornost. Treće: ne zanima me biti eksperimentalni kunić i to džabe. Nikoga ne sprečavam da se vakciniše i nije me briga hoće ili neće. Svatko odlučuje za sebe i tako treba biti. Sve ostalo je put u korona fašizam pa bilo vama pravo ili krivo pozivam se na slobodu govora. Tako sam razmišljao prije smrti prijatelja (rođen 1972.) koji je umro 7 dana… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

…Bruxellesa Josepa Borrella koji je ovaj tjedan upozorio da “ono što ne možemo učiniti je dopustiti Kinezima i Rusima da preuzmu kontrolu nad situacijom i da budu pristaše Kabula, a mi postajemo nevažni”….

To je ona budala koja je zatrazila da Avganistan ostane na evropskom putu.

Scorpiorex
2 godine prije

Privrzenost srednjoj aziji,kina i rusija,ledi mi se krv u zilama,daleko im kuca

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI