Putin je na MAKS Air Show 2021 pregledao novi ruski, najmoderniji, lagani borbeni zrakoplov s mogućnostima skrivanja

novi lovački zrakoplov
64 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin pregledao je potpuno novi lovački zrakoplov s poboljšanim sposobnostima za izbjegavanje pete generacije Suhoj ”Checkmate” (Šah-mat) na državnom godišnjem zrakoplovnom sajmu MAKS. Novi zrakoplov trebao bi biti konkurent slavnom američkom F-35 Lightningu.

U utorak, neposredno pred Moskvom, predsjednik je obišao zrakoplov za koji se Rusija nada da može donijeti prednost u pogledu ruskog vojnog  zrakoplovstva na svjetskoj pozornici.

MAKS 2021, veliki međunarodni zrakoplovni sajam, prikazuje se u zračnoj luci Žukovski od 20. do 25. srpnja.

 

Šah-mat radi povijesni proizvođač vrhunskih zrakoplova Suhoj, tvrtka u vlasništvu uglavnom ruske vlade, putem konglomerata Rostec.

Prema RIA Novostima, zrakoplov je prvi laki višenamjenski jednomotorni lovac pete generacije, a može letjeti maksimalnom brzinom od 1,8 do 2 Macha i doseći visinu od 16,5 km.

Novi je zrakoplov otkriven samo jedan dan nakon što je Suhoj objavio nadolazeći videozapis na kojem su prikazane ličnosti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Vijetnama i Argentine koji su primili poruku: “On dolazi”, sugerirajući da je možda prvenstveno usmjeren na inozemni izvoz. Prema izvješćima, planirano je da prve isporuke započnu za pet i pol godina.

 

Prošli je tjedan izvršni upravitelj zrakoplovne novinske agencije Aviaport Oleg Pantelejev predložio da će se novi ruski lovac za izvoz natjecati s petim naraštajem američkih lovaca F-35, napominjući kako je Moskva pozvala izaslanstva iz 65 različitih zemalja da posjete sajam.

“Nema sumnje da će Rusija u ovom desetljeću moći obnoviti tandem probojnih zrakoplovnih platformi: teški Su-57 [lovac pete generacije] i novi laki lovac dizajniran da se nosi s taktičkim zadacima”, rekao je Pantelejev.

MAKS 2021PutinŠah-mat
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sajt
2 godine prije

Ovo je samo maketa prototipa iz koje se vidi da rusi još nisu savladali proizvodnju poklopca kabine iz jednog dijela, možda za pet godina uspiju.

tihobl
2 godine prije

Ovo je sah-mat.
Ovo je avion kakav je planirano da bude F-35, ali se nije uspjelo. Bolji je od zapadnih konkurenata i tri put jeftiniji.

Zvrk
2 godine prije

hoće li drakula s njime polijevati svoje ovce ako ne uspije s pelcanjem?

Uno
2 godine prije

Što bi reko jedan kolega ovde, hoće li se ovaj avion koristiti za nanošenje udara po ovim mračnjacima što nas tlače?

Ako neće, onda ništa… Razvaljivanja drugih gojima smo se već nagledali…

Komunist
2 godine prije

Što će Putinu ti avioni kad je nesposoban luzer, ne bi se čudio da je dio EuroAmeričke kabale

Flint
2 godine prije

Nešto mi govori da bi to trebao biti lovac dronova ali vidjet ćemo za 10 godina

Majk Majers
2 godine prije

KBK. Skupe igračke za pacijente (vladare) koje koštaju manu Isusovu dok svit klizi u propast.

Max
2 godine prije

Da to je novi laki stealth lovac 5 generracije Sukhoi Šahmat brrojčane oznake 75 za koji biro tvrdi da im donosi sreću prvi je Ruski lovac potpuno stealth konfigurracije- Suhoj 57 je to samo djelomično. I prvi Ruski lovac koji je bbespilotan i upravljiv umijetnom inteligencijom. Zamišljen je za izvoz u treće zemlje. I tu će biti adut u zemljama poput Vijetnama koji godinama želi zamijeniti svoje Migove 21 ali traži jednomotorrni avion kakvih Rusi nisu imali pa su Vijetnamci tražili prilagođene avione , Što je Rusima bilo neisplativo pa su to odbili. Vijetnamci su onda tražili drrugdje . Sa SAD još nisu toliko dobrri previše je dvomotorraca a skupi su. Eurofighter Typhoon JAS 39 Grrrippen i Dassault Rafale su preskupi a i većinom dvomotorci. S Kinom je Vijetnam tradicionalnom sporu i sukobu pa ne može kupiti Kineske avione ( prije će se protiv nijh boriti) pa je ovo adut… Čitaj više »

Šele
2 godine prije

Ovo je samo plan, maketa, sad će tražit brdo para da ga razviju, možda ga i naprave za 10tak godina

mmne
2 godine prije

koliko “strucnjaka! ovdje o jednoj ozbiljnoj stvari…fale Beni Hul i Mister Bin…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI