Rex Tillerson: Kina i Rusija su imperijalne sile u Latinskoj Americi

Rex-Tillerson
32 komentara

Uoči svog putovanja u pet država Latinske Amerike i Kariba je američki državni tajnik Rex Tillerson održao govor na Sveučilištu Texas u američkom gradu Austinu. U svom govoru je upozorio zemlje Latinske Amerike da se ne oslanjaju pretjerano na gospodarske odnose s Kinom, tvrdeći “kako toj regiji ne trebaju nove imperijalističke sile”.

“Kina danas stvara uporišta u Latinskoj Americi. Ona koristi gospodarsku državnu politiku kako bi povukla regiju u svoju sferu utjecaja. Pitanje je pod koju cijenu. Latinska Amerika ne treba nove imperijalističke sile”, rekao je Rex Tillerson, aktualni državni tajnik zemlje koja je američki potkontinent “Doktrinom Monroe” iz 1828. godine proglasila svojom ekskluzivnom sferom utjecaja i još uvijek ga smatra “američkim dvorištem”.

Američki državi tajnik je uputio alarm “zbog sve većeg utjecaja Rusije i Kine u Latinskoj Americi i pozvao latinoameričke države da se zaštite od udaljenih sila koje ne odražavaju temeljne vrijednosti koje dijeli ova regija”.

“Rastuća prisutnost Rusije u regiji je alarmantna”

Tijekom govora na Sveučilištu Texas u Austinu Tillerson je rekao “kako je rastuća prisutnost Rusije u regiji alarmantna”.

Američki državni tajnik je rekao “kako Moskva prodaje oružje i vojnu opremu neprijateljskim režimima koji ne dijele ili ne poštuju demokratske vrijednosti”, prenosi AP.

“Suradnja bez uplitanja”

Odjel za Latinsku Ameriku ruskog Ministarstva vanjskih poslova je prije godinu dana priopćilo “kako ruske veze s Latinskom Amerikom ne ovise o odnosima s trećim zemljama, jer Moskva s tom regijom traži samo suradnju, ali bez djelovanja protiv povijesnih odnosa Latinske Amerike sa Sjedinjenim Državama”.

“Za sve zemlje Latinske Amerike i Kariba, razvoj odnosa s Rusijom je važan dio njihove nacionalne politike”, rekao je Aleksandar Šetinin, direktor tog odjela.

Šetinin je objasnio da se ruska suradnja u Srednjoj Americi temelji na sigurnosnoj i razvojnoj podršci, dok ostatak Latinske Amerike također pokazuje interes za nabavom ruskih vozila, te opreme za nacionalnu obranu i sprečavanje prirodnih katastrofa.

“Kina je imperijalistička sila”

Kina

S druge strane, državni tajnik Tillerson je upozorio Latinsku Ameriku na sile koje je nazvao “grabežljivim akterima”.

Prema Tillersonu, nova ulaganja Kine u regiji karakteriziraju “nepoštene trgovinske prakse, koje podsjećajući na europski kolonijalizam, što će dugoročno značiti visoku cijenu za zemlje koje surađuju s Pekingom”.

“Latinska Amerika ne treba nikakvu novu imperijalnu silu moć”, podsjetimo još jednom na ovu važnu izjavu u govoru  Tillersona.

Državni tajnik je započeo turneju u kojoj će sljedećeg tjedna posjetiti Meksiko, Argentinu, Peru, Kolumbiju i na kraju Jamajku. Tijekom turneje nastoji pripremiti temelje za “Summit Amerika”, koji će se održati u travnju u Limi.

U Meksiku, prvoj zemlji koju će posjetiti Tillerson, državni tajnik će se baviti osjetljivim pitanjima u bilateralnim odnosima, kao što su pitanja vezana za granicu, sigurnost, trgovinu, a posebno za ilegalnu imigraciju.

Rex Tillerson zaboravio krvavi trag “Doktrine Monroe”

Podsjetimo da je Washington svoje pravo na vlasništvo nad Latinskom Amerikom jednostrano proglasio 1828. “Doktrinom Monroe”, kojom se odlučilo kako će svaki daljnji pokušaj europskih nacija da koloniziraju ili interveniraju u zemljama Sjeverne i Južne Amerike biti smatran činom agresije i zahtijevati intervenciju Sjedinjenih Američkih Država. Istovremeno, doktrina navodi kako se Sjedinjene Američke Države neće uplitati u već postojeće europske kolonije, niti će se uplitati u unutarnje probleme problemima europskih država. Doktrina je sačinjena pod vodstvom tadašnjeg američkog ministra vanjskih poslova Johna Adamsa, a dokument je, navodno, zamišljen kao protivljenje europskom kolonijalizmu.

Kasnije je doktrina tumačena kao pravo Sjedinjenih Američkih Država da vojno interveniraju u zemljama Južne i Srednje Amerike.

Američko je pravo da bude “Međunarodna policija” u Latinskoj Americi

Capitol Hill - SAD
FOTO: Capitol Hill – SAD

Mnogi američki predsjednici su se pozivali na ovu doktrinu, među kojima su i Theodore Roosevelt, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson, Ronald Reagan i drugi. U jednom amandmanu Theodora Roosevelta iz 1904. godine se zaključuje kako SAD imaju pravo postupati kao “Međunarodna policija” (International Police Power), ako se Karipske i države Srednje Amerike ponašaju “necivilizirano”. Ovaj dodatak je često korišten kako bi se opravdalo američko uplitanje u unutarnje poslove zemalja Latinske Amerike i tijekom Hladnog rata.

Od sredine 19. stoljeća do 1996. su Sjedinjene Države u različitim zemljama Latinske Amerike vojnu agresiju izvršile 26 puta, a 47 puta su s lokalnim snagama organizirale krvave prevrate, progon i likvidacije lokalnog stanovništva, koje je u nekim zemljama okarakterizirano kao genocid.

Spisak vojnih intervencija i uplitanja Sjedinjenih Država u unutarnje poslove zemalja Latinske Amerike od sredine 19. stoljeća do 1996. – U.S. Interventions in Latin America

NATOSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
6 godine prije

…bolesne li države….

Sinisa
6 godine prije

Xahaxahaxaha……

Baba
6 godine prije

Pa i ne trebaju nikakvu novu imperijalnu silu posto imaju vec jednu na grbaci, i to najgrabezljiviju u povjesti covjecanstva.

Koča Popović
6 godine prije

Ovaj tekst eksplicite govori o krvi na rukama americke politike. Ovakvi tekstovi su rijetki nakon 1989. godine i zato je izuzetno vazan. Za sve. Podtekst je jos vazniji jer u njemu iscitavamo da SAD treba zamijeniti strukturama koje drze kapital i moc. SAD je odabran za mjesto sa kojeg se vlada zbog zemljopisnog polozaja. Tekst, iako kratak, vazan je jer prokazuje da svjetski vladari ne prezaju ni pred cime kako bi ostvarili svoje ciljeve. Machiavelli je bio pravo nevinasce prema njima.

kresoja
6 godine prije

steta,a bas vam je dobro islo !!

davor
6 godine prije

U-N-B-E-L-I-E-V-E-B-L-E

Renato
6 godine prije

da li ovome “USA” ludilu ima kraja???

Ive
6 godine prije

USA najgenocidnija drzava svijeta ikada. Sijetimo se samo kako su ubijeali domorodacke indijance pokrivacima zarazenim velikim boginjama, pa kada su tako pobili iste pokrivace su pokupili i dali drugom plemenu.

antun comb
6 godine prije

interesantno kako svaki portal ima budalu ko ovaj anarho, ahahaaaa, hebo te stvarno je to zanimljivo.

Papa
6 godine prije

Kako jedan lav ne moze shvatiti da je vise lavova u sumi. Prvi lav hoce sam zderati. Pa sada prica zecevima svoju brigu. Koja prica, savrseno zecevi mali.

Krešimir
6 godine prije

Potomak zločinačke anglo-američke nacije koja 50g pljačka i ubija u ime demokracije & freedom ima primjedbu oko imperijalizma.Sick!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI