Rusija će se udružiti sa UAE u razvoju nadzvučnog putničkog aviona

nadzvučni putnički avion
14 komentara

Ruska Ujedinjena vazduhoplovna korporacija i Mubadala, investicioni fond Ujedinjenih Arapskih Emirata, stvoriće zajedničko preduzeće za razvoj i proizvodnju nadzvučnog poslovno-putničkog aviona.

Idejni dizajn nove letelice mogao bi biti objavljen krajem tekuće godine, prema ruskom ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu, koji je naglasio da o pitanju učešća u podeli kapitala do sada nije razgovarano.

Očekuje se da će avion biti u dve verzije, jedna sa konfiguracijom do osam, a druga do 30 sedišta.

„Za sada smo optimisti u pogledu vremenskog okvira za početak projekta do kraja 2021, ali možda i početka 2022“, rekao je ministar novinarima tokom posete UAE.

„Ključni parametri su uglavnom postavljeni: brzina će biti 1,5 do 1,8 maha, uzimajući u obzir da je vreme leta brzinom od 1,8 maha ograničeno na četiri sata“, rekao je Manturov.

Supersonične brzine kreću se od 1 do 5 maha. Za poređenje, Airbus A350 – mlazni avion širokog trupa i velikog doleta koji je razvio evropski multinacionalni vazduhoplovni gigant Airbus – može postići maksimalnu brzinu od 0,89 maha ili 945 km/h pri nadmorskoj visini od oko 12.000 metara.

Projekat je prvi put najavljen 2019. Tada je Manturov rekao da bi početne investicije mogle iznositi 100 miliona dolara. Predsednik Ujedinjene vazduhoplovne korporacije Yury Slyusar primetio je da je letelica orijentisana na globalna tržišta – posebno na jugoistočnu Aziju i Bliski Istok.

supersonični avionTu-144Yury Slyusar
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Wellington
3 godine prije

Rusija mora traziti biznis partnere bilo gdje kad se EU ponasa neprijateljski naspram Rusije.

Ova EU je bas trebala Njemackoj da bi ona mogla ostvarivati svoje
geopoliticke-ekonomske interese.

Da li su njemacki politicki mislioci koji su iz nacisticke Njemacke skocili u fotelje Konrad Adenauer prije 70-tak godina imali tu sliku u svojim glavama vec u ono vrijeme, ne znam.

Ali dobro im ide.
Neki ce reci da Njemacka danas nema ideologiju pa po njenom delovanju koje konzistentno provodi, vidi se da Njemacka ima ideologiju. To je ideologija cetvrtog Reicha koja ne mora imati osobine 100% treceg Reicha.

mano
3 godine prije

Concord i Tupoljev Tu-144 su se raspali u zraku. Raspast će se svaki, jer nema matrijala koji bi na duge staze izdržali takva opterećenja osim titaniuma, a to je pre skupo. Osim toga su pre bučni da bi letjeli nadzvučnom brzinom iznad naseljenih područja, suviše skupo održavanje. Za 100 miljuna dolar ne možeš ni jedno krilo napraviti na takvom avionu.

3 godine prije zadnji put uredio mano
gigi pinna
3 godine prije

Je li to nagrada što su Zaljevski čobani i službeno uspostavili diplomatske odnose sa Zio-nazi landom?

mano
3 godine prije

1973.g. Pariz aeromitig, Tu-144 se raspao u zraku, ima i video na jubito.

Max
3 godine prije

Sasvim logično jer Rusi imaju znanje i iskustvo a Emiračani kapital.

Boba Lazarević
3 godine prije

Ako će se samo cijepljeni moći voziti, ne mogu biti manje zainteresiran nego što već jesam.

Boba Lazarević
3 godine prije

Tako je. Ni Buran-Energija nisu ubili nijednog astronauta!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI