Australijska start-up kompanija će izgraditi prvi hipersonični ”svemirski avion” na svijetu koristeći 3D štampače

Hipersonicni avion
32 komentara

Izgradnja ovakvih letjelica je moguća zahvaljujući razvoju tehnologija 3D štampanja koje sada omogućavaju kombinovanje novih toplotno otpornih i izdržljivih legura i njihovo savijanje u složene komponente za supersonični (scramjet) motor.

Australijski start-up za vazduhoplovstvo Hypersonix Launch Syistems planira da izgradi hipersonični „svemirski avion“ na vodonik koji će biti sposoban da šalje male satelite u Zemljinu orbitu. Pored pokušaja proboja u industriji stvaranjem prve svemirske letjelice bez emisije ugljenika, Hypersonix takođe planira da napravi većinu dijelova, uključujući i motor, koristeći napredne 3D štampače na Univerzitetu u Sydneyu.

Inžinjerski tim profesora Simona Ringera sa Univerziteta u Sydneyu pomoći će pokretanje proizvodnje kritičnih dijelova za trup i scramjet motor za letjelicu „Delta Velos”. Prema Ringeru, napredni 3D štampači koji koriste tehnologiju aditivne proizvodnje (proizvodnja dijelova sloj po sloj koristeći poseban materijal sličan prašini) nude brojne prednosti.

“Možete odjednom da skinete stvari sa nacrta i sa dijagrama dizajna. Možemo da gradimo oblike i dizajne u 3D koje nikada ranije nismo mogli da napravimo. Ovo je potpuno nov način pravljenja metalurških materijala.”

Ringer je dalje objasnio da je sa 3D štampačima u kampusu Darlington Univerziteta u Sydneyu moguće kombinovati elemente iz periodnog sistema u nove legure. Ove legure, zauzvrat, mogu posjedovati svojstva korisna za vazduhoplovnu industriju, kao što je „čvrstoća na visokim temperaturama“.

Prvi let 2023.?

Prije pokretanja proizvodnje svemirskih aviona u punoj veličini, Hypersonix planira da napravi seriju manjih svemirskih vozila sa dokazom koncepta koristeći iste motore na vodonik. Finalni Delta Velos će letjeti koristeći njih šest, ali će se prototipovi za testiranje oslanjati na jedan motor i letjet će na razdaljini od samo 500 kilometara.

Hypersonix očekuje da će prvi let za tri metra dugačku DART AE testnu letjelicu izvesti već 2023. Ako test bude uspješan, to će biti prva 3D štampana letjelica koja će leteti i prva koja će koristiti vodonično gorivo koje oslobađa samo vodenu paru kao nusproizvod.

Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
1 godina prije

Napravit ce oni kitomira Marjanovoga

Kukulele
1 godina prije

Evo sad ce ,samo sto nisu….

Štje
1 godina prije

Australiju treba izbrisati sa liste civiliziranih naroda

Ibra
1 godina prije

Australiji treba zabraniti sve svijetske priredbe i manifestacije.

xdal
1 godina prije

Samo vi propagirajte klokansku fatamorganu

Venom
1 godina prije

Ha-ha-ha….., koje gluposti.
Do ljeta ču ja na mojem Epson printeru odštampati svemirski brod za na Mars.

Ledeno Dopa
1 godina prije

Igrokaz, igrokaz, kabala, kabala, Igrokaz, igrokaz, kabala, kabala, Igrokaz, igrokaz, kabala, kabala

Dragačevac
1 godina prije

Eto vidite dok vi razvijate nove tehnologije leta u svemir, logičari su ubedjeni u ravnu zemlju i nemogućnost leta u kosmos.
Nekada je stvarnost ludja od svake fantazije.

Perun
1 godina prije

i adolf je pravio V1 i V2 ……teme iz down under postovani gsp…Milicu su degutantne ….narocito u trenutku kada gov..a iz australijske kompanije Rio Tinto dobivaju nogu u dupe i kada ta ista australija i njeno us..ano zakonodavsvo ne odobrava vizu Novaku….P.S…australija postaje politicka kloaka u kojoj temperature dostizu i do 50 C , pa sad zamislite kako je zivjeti down under ….. ta drzava propagira robovlasnicki sistem sudeci po nedavnim dogadjajima …..SFSN…

nepoželjni
1 godina prije

Prije nekoliko godina, kada su se uspješno zalaufali mali 3-D printeri, shvatio sam koji je pravi cilj takvih uređaja i jedan put ili dva puta sam o tome ovdje napisao. Pravi cilj tih “štampača” je razviti ih do te mjere da se bilo koji predmet ili objekt može stvoriti negdje na udaljenim planetima do kojih ne možeš dopremiti gotov proizvod. U takvom slučaju na Mjesec ili Mars dopremiš komponente takvog stroja i dio materijala za njegovo sastavljanje kojim bi se u prvoj fazi printala oprema i alat potreban za boravak uzimajući ostatak materijala na samom planetu. U tom pravcu ide i razvoj umjetne inteligencije i robotike (jer čovječje tijelo, ovakve građe i osobina, ne bi moglo opstati u onim uvjetima). U kasnijim fazama bi se takvi uređaji printali na licu mjesta od lokalnih materijala a njima bi se “printalo” sve ostalo potrebno za stvaranje uvjeta sličnih zemaljskim i naravno išlo… Čitaj više »

dječačić konstruktor
1 godina prije

I ja od papira radim 3d modele aviona. Još nisu supersonični niti hipersonični uz ogradu da to nije isključeno kada bih ih testirao u vakumiranom svemiru.

Bit će jednog dana hipersvjetlosni.

Zasad su virtualni.

Mlayak
1 godina prije

Priče za malu djecu

Keki
1 godina prije

Nema šanse, ali u današnje vrijeme i mogućnosti green screena lako bi oni mogli barem prikazati da su nešto odradili. I uvjeriti ljude u nešto što uopće ne postoji.

Mali zloco
1 godina prije

Naravno da hoce,od Lego kockica.

nekoime
1 godina prije

Zvat će se Space kangaroo. Samo još čekaju isporuku kineskih štampača i ruskih motora.

nekoime
1 godina prije

U suradnji s Amerikancima. Za snimku lansiranja koristit će isti filmsko studio u kojem je snimano spuštanje na Mjesec.

Mikojan
1 godina prije

Ma naravno !
Ali prije neg počnu sa probnim letovima neka malo prouče Jugoslavesnko-Rumunjski projekt “Orao” , smislili ingenjeri da se trup uredno može napraviti varenjem umesto zakovica i desilo se što ?
Vjerujem da na portalu ima znalaca kojima je to dobro poznato.

Kile
1 godina prije

Za jedino što su sposobni napravit je konc. logor

TERAMARIQUE
1 godina prije

Jedno je 3D design fantazija a sasvim drugo i mnogo vaznije su metalne legure za takve letilice

Count
1 godina prije

Ovaj . A hoce li prvo cjepiti taj zrakoplov prije napusti Australski teritorij ? Cisto ako ga misle vratiti , pitam ? Toplo Im preporucam Rothschild – Pfizer za cio njihov Parliament I to visekratno – bez izuzeca !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI