Rusija demantira WSJ: Ne povlačimo svoje vojne savjetnike iz Venecuele

Nikolas-Maduro-Vladimir-Putin-Venezuela
11 komentara

The Wall Street Journal je objavio vijest pod naslovom “Izgubljena bitka – Rusija povlači vojne savjetnike iz Venecuele”.

“Rusija je nedavno oštro smanjila broj vojnih savjetnika u Venecueli, što ukazuje da Moskva ne vjeruje u budućnost vlade predsjednika Nicolasa Madura”, izvijestio je The Wall Street Journal, pozivajući se na “izvor blizak ruskom ministarstvu obrane”.

Prema pisanju lista, posljednjih nekoliko mjeseci se broj specijalista državne korporacije Rostek, koja je odgovorna za obuku venecuelanske vojske i savjetovanje o ugovorima za nabavu oružja, smanjio s oko 1000 na nekoliko desetaka. Takav potez, prema autoru članka, može biti uzrokovan “nepostojanjem novih ugovora i priznanjem da Madurov režim više nema sredstava da nastavi plaćati usluge Rosteka vezane za prošle ugovore”.

“Zatvaranje Rosteka pokazuje granice na kojima Rusija spremna napustiti južnoameričku državu u uvjetima kada se Moskva suočava s ekonomskim poteškoćama kod kuće, djelomično i pod utjecajem američkih sankcija. Odbijanje Rosteka od njegove stalne i privremene prisutnosti je ozbiljan gubitak za Madura, koji se često hvalio podrškom Rusije i Kine kao dokazom da su mu druge svjetske sile spremne pomoći u žestokom sukobu sa Sjedinjenim Državama”, navodi The Wall Street Journal.

Ovu je odluku, prema pisanju lista, vodstvo Rosteka napravilo procjenjujući hoće li suradnja s Madurom donijeti političku korist Moskvi.

“Sigurni su da je bitka izgubljena”, piše The Wall Street Journal, navodno citirajući svoj izvor.

Vijest je odmah bila prilično upitna, kako zbog samog autora Thomasa Grovea, tako i zbog izjave  venecuelanskog ministra vanjskih poslova Jorgea Arreaze koji je 6. svibnja rekao kako bi se komisija vojnih stručnjaka iz Rusije, koja se nalazi u Venecueli, mogla proširiti.

“Moramo održavati opremu, dijeliti vojne i tehničke informacije. Taj posao traje od 2001. godine kada smo potpisali sporazum o vojnoj suradnji. Trenutno postoji komisija stručnjaka u Venecueli, koja se svakako može proširiti”, rekao je Arreaza, ističući kako je Venecuela s ruskim oružjem stvorila respektabilan obrambeni kompleks.

Rostek je još u veljači otvorio veliki centar za obuku u Venecueli

Mi-35 Hind 24
FOTO: ilustracija, Mi-35

Podsjetimo, Rusija je još u veljači u Venecueli otvorila centar za obuku helikoptera na neotkrivenom mjestu u zemlji. SAD su tada prijetile Moskvi, pozivajući je da napusti latinoameričku zemlju, dok su se Washington i njegovi saveznici trudili da svrnu vladu Nicolasa Madura.

U priopćenju objavljenom u veljači je državna korporacija Rostek je priopćila kako je “otvoren moderni centar za obuku helikoptera” prema ugovoru između moskovskog Rosoboronexporta i Caracasova državnog proizvođača vatrenog oružja CAVIM. Centar je otvoren istog dana kada je predsjednik Donald Trump upozorio da “Rusija mora izaći iz Venecuele i sve opcije su otvorene kako bi se osiguralo da to i učini”.

U priopćenju Rosteka navodi se kako je “Venecuela najveći ruski latinoamerički partner u području vojno-tehničke suradnje” od 2005. godine.

Posljednji dolazak ruskog vojnog osoblja je ogorčio SAD u vrijeme kada je američka uprava željela svrgnuti venecuelanskog predsjednika Nicolasa Maduro i za predsjednika postaviti čelnika Narodne skupštine pod kontrolom oporbe Juana Guaidóa.

Venezuelski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza izjavio je tada novinarima kako SAD silom žele prekinuti veze Caracasa sa zemljama koje podržavaju legitimnu vladu latinoameričke zemlje.

“Kada Venecuela, Bolivija, Kuba, Nikaragva ili druge zemlje Latinske Amerike žele uspostaviti ekonomske odnose s Rusijom, Turskom, Kinom i Indijom, Washington ne dopušta drugima da surađuju sa zemljama regije”, kazao je Arreaza tijekom putovanja u Ankaru, koja poput Moskve i Pekinga i nekoliko regionalnih sila nastavljaju podupirati Maduro.

Rusija je tada odbacila prijetnje američkih dužnosnika kao što su Trump, Pompeo, Abrams i savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Bolton, koji je upozorio “aktere izvan Zapadne hemisfere da ne raspoređuju vojnike i opremu u Venezueli ili drugdje u hemisferi, kao i da ne pokušaju uspostavljati ili širiti vojne operacije”.

Kazao je kako je Trumpova administracija smatrala “takve provokativne akcije izravnom prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti u regiji”.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je tada izjavila kako su SAD postale “nervozne” jer su “planirali brzu promjenu vlasti u Caracasu, ali su im planovi propali” i istaknula dugu povijest intervencija Washingtona u Latinskoj Americi i drugdje širom svijeta.

Moskova je opisala su prisutnost vojnih stručnjaka u Venecueli kao dio vojno-tehničke suradnje između dviju zemalja.  Washington je tada s pravom sumnjao da je Rusija u Venecueli pripremala sustave protuzračne obrane S-300 za “potencijalne borbe”.

Moskva demantira WSJ

An-124 Venezuela
FOTO: An-124 u Venezueli

Ruski veleposlanik u Venecueli Vladimir Zaemski je za medije opovrgnuo informacije o opozivu ruskih vojnih stručnjaka iz zemlje.

“Ovo je još jedna “vijest” koja apsolutno nije istinita. Rad se provodi u skladu s postojećim obvezama i nema govora o nikakvim smanjenjima osoblja”, izjavio je Zaemski za RIA Novosti.

Prema ruskom veleposlanstvu u Caracasu, ruski vojni stručnjaci se nalaze u latinoameričkoj zemlji kako bi obučavali tehničare i popravljali i održavali sustave borbenog naoružanja koji su prethodno bili isporučeni Venecueli u okviru sporazuma o vojno-tehničkoj suradnji.

Rusija će pomoći Venecueli da uspostavi svoj platni sustav

Jučer je Ruska gazeta izvijestila kako će Rusija pomoći Venecueli da razvije suvereni platni sustav na temelji svoj sustava kartične naplate Mir. Nedavno je potvrđeno da Caracas namjerava odbiti usluge Visa, MasterCard i Maestro i da će stvoriti vlastitu alternativu ovih usluga. Moskva i Peking već su previše uložili u Bolivarsku Republiku i nastavit će ulagati kako bi zaštitili svoje interese, kažu analitičari.

Kasnije je Središnja banka Venecuele potvrdila razvoj sustava. Međutim, službena informacija da će zemlja zabraniti korištenje Vise i MasterCarda, nije potvrđena.

“Objavljeni zajednički cirkularni dokument nije namijenjen zaustavljanju poslovanja međunarodnih debitnih i kreditnih kartica”, rekla je u komentaru Središnja banka Venecuele.

Peter Puškarev, glavni analitičar tvrtke TeleTrade, jučer je izjavio kako će se prilikom stvaranja platnog sustava u Venezueli vjerojatno koristiti iskustvo stvaranja tehnologija ruskog suverenog platnog sustava Mir, te da će se vjerojatno stvoriti venecuelanski klon ovog sustava.

“Plaćanja Visom ili MasterCardom mogu se blokirati u bilo kojem trenutku. Koliko god zemlja trebala novac za mnoge druge ekonomske i društvene ciljeve, novčani i financijski tokovi su krv ekonomije, a bez sigurnosti na ovom području je nemoguće krenuti dalje”, kaže stručnjak.

Peter Puškarev tvrdi kako ima smisla ulagati u razvoj sustava, jer se Rusija ili Kina tako bore i za svoja značajna ulaganja.

“To je također nužno kako bi se osigurale financijske transakcije Venecuele s bankama iz Rusije i Kine, koje bi u cijelosti zaobišle dolarske sustave”, kaže Puškarev.

Rusija je 2011. Venecueli dala zajam od oko 3 milijarde dolara, čiji je povrat kasnije restrukturiran. Caracasu je 2017. godine odobrena otplata u roku od 10 godina, uz minimalne uplate prvih šest godina.

Rusija je u Venecuelu uložila oko 17 milijardi dolara, a Kina većinu od ostalih 100 milijardi inozemnih ulaganja i kredita.

“Rusija nema imovinu u Venecueli, jer su svi poslovi bili ograničeni na financijske injekcije, kao što je, na primjer, plaćanje unaprijed za sirovine ili isporuke oružja s rokom otplate od nekoliko godina”, kaže Genadij Nikolajev , stručnjak na Akademiji za upravljanje financijama i investicijama.

U ovim uvjetima, povući vojno osoblje koje obučava lokalne oružane snage i održava sustave naoružanja i protuzračne obrane bi značilo prepustiti Venecuelu kaosu, uz rizik da Rusija izgubi sav uloženi novac. Stoga vijest koju je objavio The Wall Street Journal ima još manje smisla, čak i da nije bilo demantija iz ruskog veleposlanstva u Caracasu.

Thomas Grove / WSJRIA / Newsweek

Juan Gerardo Guaidónicolas maduroRostekrusijaSADSankcijesjedinjene američke državesjedinjene državevenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bato
4 godine prije

interesanta mi je jedna stvar, Sada nakon neuspelog postavljanaja Guaidoa za predsednika Venezule, nikog više ne brine Venecuelski gladni narod i da jim pre svega nedostaje demokratije, da nije sada sve Ok, pa se Ameri ne brinu više za dobrobit Venezuelaca ili šta?

Trubadur
4 godine prije

Ja sam prestao pratit zapadne medije ( ono malo ozbilnije ), kad je Guardian, ukinuo komentiranje pod malo ozbilnije vijesti… Znači negdje oko 3 godine….Neko vrijeme dok sam još pratio, sam i provjerivao na netu vijesti iz zapadnih medija, pa onda odustao, pošto mi odnosi suviše vremena…. Barem 90 % vijesti u zapadnim medijima je ili laž ili manipulacija a o tome, da o skoro 60 % vijesti uopšte ne pišu…..

Z.A.
4 godine prije

Kad malo analiziras ovu vijest,vidis da, nisu rekli nista konretno Sve poznato Venecula nema pare da placa ruskoj korporaciji Rostek,rusi u finansijskoj krizi itd.ustvari sve ono su rekli sto bi oni voleli da se desi.Ispada da je Rostek dosao napamet u Venecuelu i naknadno utvrdio da Venecuela nema para Ja mislim da su ovo vijesti za njihovu javnost vidite rusi napustaju Venecuelu nase sankcije dijeluju rusi su na koljenima a Maduro sam sto nije pao ,ovo je neozbiljno mozda bi se ovo moglo progutat 2015,2016 ali sumnjam da rusi 2019 tako lose stoje i da bi sebi dozvolili takav luksuz da napusti Venecuelu.Venecuela ima cime platit dok je Maduro presjednik, nafta nije isparila prodat ce se nace se vec nacin

samo tako
4 godine prije

Ne razumijem zašto službena Moskva još uvijek reagira, bilo priopčenjem, bilo demantiranjem na tekstove WSJ ?
Sve to pisanje je za domaču publiku, te čemu im davati značaj kojeg nemaju? Sve što treba je ignorirati ih u potpunosti, tako da i sami uvide svoju nevažnost

apolo
4 godine prije

Malo je poznato da se u Rusiji stampa i libijski dinar koji se trenutno koristi na teritoriji koju kontrolise Haftar u Libiji.
Sada ovo sa placanjem karticama Mir u Venecueli.
Nakon toga jos jedna vijest koja je prosla ispod radara je da je Italija uvela paralelnu valutu, tvz ” MINI BOT”.

opet ja
4 godine prije

Da bi se Rusi povukli u većem broju potreban je veći broj letova transportnih aviona što bi sigurno bilo primećeno. A i takve informacije bi brzo stigle iz venecuelanske vojske. A nemira više nema, Venecuelu su u poslednjih nekoliko nedelja pomenuli samo sporedno i uz ovu sada vest. Inače, redakcijo, postavili ste sliku Mi-24 (i to čini mi se po atraktivnoj kamuflaži neke istočnoevropske države), a ne Mi-35, koji ima kraća krila sa po dve podvesne tačke i u nosnoj tureli umesto mitraljeza 4×12,7mm ima dvocevni top GŠ-23 od 23mm.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI