fbpx

Rusija i Iran i veliko pitanje kako će odgovoriti na američku i izraelsku agresiju u Siriji?

Assad - agresori i saveznici

Sjedinjene Države na sjeveru i Izrael na jugu su krenuli u smjeru pogoršanja napetosti u Siriji, a sve zbog prisutnosti u ovoj zemlji ne samo od Irana nego i Rusije. Dugogodišnje mantre Izraela kako nije uključen u sirijsku tragediju su se urušile preko noći.

Izrael je još jednom pokazao i dokazao da je židovski režim glavni izvor sirijske tragedije. Konačno, stvorio se dojam da je Izrael “vodi” istu politiku kao SAD i Turska kada je u pitanju Sirija. Svi tvrde, kao i Washington, da se navodno bore protiv terorista i da ne pokušavaju uništiti Siriju kao državu. Za SAD su teroristi ISIL, za Tursku YPG milicije, a za Izrael je to Hezbollah i razne šiitske milicije koje su sve dale od sebe da na velikom teritoriju nestane takozvana  “Islamska država”.

Dio međunarodne zajednice je shvatio kako, bez obzira koliko se hrabro borili Sirijci, sami vjerojatno ne bi uspjeli odoljeti međunarodnom konglomeratu terorističkih organizacija, koje su godinama stvarale američke obavještajne službe i Izrael, ali i zemlje kao što su Turska, Saudijska Arabija, Katar i neke države članice EU.

Onda su se pojavili Rusija i Iran, koji su spriječili da se Siriju pretvori u leglo međunarodne napetosti i na Bliskom istoku su suočile s izazovom da unište i zadrže na sigurnoj udaljenosti od njihovih granica militante koji su u službi njihovih geopolitičkih neprijatelja.

Teško je ne primijetiti da su SAD i Izrael na jednoj strani, a da Rusija i Iran na drugoj, zapravo neprijatelji. Stoga te zemlje ne bi smjele jedna drugu zvati “partnerima”, iako je ovaj termin nedavno opet koristio Sergej Lavrov, kada je rekao “da se zapadni partneri Rusije u Siriji ne bi trebali igrati s vatrom”.

Događaji nakon obaranja ruskog borbenog zrakoplova Su-25 i ubojstva pilota Romana Filipova je pokazao da svijet vrlo slojevit i ne isključuje dugo planirane tajne operacije obavještajnih službi, ne samo američkih, nego i izraelskog režima.

Pogledajmo tijek događaja i kako su se razvijali. “Netko” obara Su-25 i “netko” ubija ruskog pilota Filipova, iako se sam raznio granatom, okružen bandom islamističkih militanata koji su otvorili vatru na njega.

Sve se događa u turskom dijelu “zone za de-eskalaciju sukoba” u pokrajini Idlib. Slijede dvije odmazde, jedna iz zraka ruskog zrakoplovstva i snaga za specijalne operacije, očito mješovitog sastava u kojima nisu bili samo Sirijci i Rusi, koji su doslovno uništili proturske skupine na području pada Su-25.

U svakom slučaju, internet je pun usporedbe snimaka na kojima se Turci, ili Turkomani, otvoreno raduju i smiju nad mrtvim tijelom pilota Filipova.

Nakon toga slijedi američka akcija protiv provladinih sirijskih skupina. Brojne ukrajinske stranice i nejasni izvori tvrde kako je skupinu ruskih boraca pod vodstvom Igora Strelkova, poznatog po borbama u Slavjansku i Donjecku, gađao  američki zrakoplov i navodno uništio “200 ruskih vojnika iz privatne vojne tvrtke Wagner” i slično. Kao što su s pravom primijetili korisnici društvenih mreža, ova je tema potpuno potisnula obaranje ruskog zrakoplova i smrt pilota Romana Filipova, a svi su raspravljali o američkim zračnim udarima o kojim se ne zna ništa. Pentagon je objavio dvije snimke. Na jednoj se vidi uništavanje tenka, a drugoj topničke bitnice s jednim artiljerijskim oruđem, navodno haubice kalibra 155 mm.

Postalo je jasno da se ušlo u fazu propagandnog i informacijskog rata. Onda se dodalo kako su udari provedeni “na obali Eufrata”, ali su to bili šiiti, a ne sirijska vojska, koja je otišla ranije. Neizravnu potvrdu su dala i izvješća iranskih medija, ali nijedan od onih iza kojih stoji vlada u Teheranu.

U pravilu, Iran potvrđuje samo svoje gubitke i gubitke šiitskih dragovoljaca. To ne znači da u Siriji “ne može biti” pripadnika bilo koje ruske vojne tvrtke ili dragovoljaca iz Rusije. Isto tako, to ne znači da oni u Siriji ne mogu poginuti, ali je pitanje tko ih je tako precizno postrojio u jednu liniju?

Također treba znati da tamo gdje služe iranski vojni savjetnici postoji mala vjerojatnost da ih se na istom mjestu okupi više od dvojice ili trojice, a sada govorimo o 10 vojnih savjetnika iz Rusije. I malo je vjerojatno da će s tako značajnom zapovjednom strukturom iz Irana ijedan Rusa pristati djelovati pod zapovjedništvom iranskih savjetnika. Naravno, možemo uzeti izvješća američke televizije CBS koja citira neimenovanog predstavnika Pentagona i vjerovati u ovu priču.

Potom dolazi izravno sudjelovanje Izraela u ratu na strani terorista s dva ili čak tri izraelska napada na periferiji Damaska, na neku vrstu “zapovjednog sjedišta Irana”, iako je to bilo mjesto za pregrupiranje sirijske vojske.

Ali ovoga puta, što je bio drugi slučaj u nekoliko tjedana, Izraelci su pali pod sirijsku vatru. Sirijci tvrde da su oborili nekoliko izraelskih zrakoplova, a Izrael je bio prisiljen priznati gubitak jednog F-16, jer s fotografijama spaljenih ostataka zrakoplova koje su preplavile internet nije mogao drugačije.

Ne znamo koliko je Izrael na kraju izgubio zrakoplova i gdje su pali, ali se zna da je zbog ruske i iranske pomoći sirijska protuzračna obrana sve modernija.

No, pozornost se tada usmjeruje na činjenicu da su Sjedinjene Države bezuvjetno stale uz Izrael i dale naslutiti da Rusija “treba otići iz Sirije”.

Ali su Iran i libanonski Hezbollah dali su svoje tumačenje, što je ujedno bio odgovor Washingtonu.

“Obaranje izraelskog F-16 označava promjenu statusa quo u regiji i ulazak u novu stratešku fazu”, priopćili su iz Teherana i Beiruta.

Tajnik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Irana, Ali Shamkhani, 11. veljače je rekao: “Vremena nekažnjenih udara su završena. Jedini način za suzbijanje američkih akcija, cionističkog režima i njihovih pristaša jest nastavak strategije otpora. Cionistički režim mora biti spreman snositi posljedice za agresiju na Siriju.”

Ukratko, ono što se dogodilo i zašto Iran i šiiti pridaju veliku važnost odgovorima sirijske protuzračne obrane je bilo što su Izraelci tvrdili da je iranski dron ranije ušao u “njihov zračni prostor”. To je obična glupost, jer se i prema izraelskim izvorima incident dogodio na okupiranoj Golanskoj visoravni, a po svim međunarodnim standardima to je područje i dalje zračni prostor Sirije, a ne Izraela.

Međutim, izraelski režim govori o “iranskim objektima” i slično, koje je gađao kao “odgovor na iransku agresiju“. Izraelske snage tvrde da su u zračnim udarima uništile “četiri iranska položaja i osam sirijske vojske”, uključujući i “glavni zapovjedni bunker” sirijskih snaga. 11. veljače je izraelski ministar obavještajnih službi Israel Katz zračne napade na objekte vladinih snaga na sirijskom teritoriju nazvao “jasnim signalom” Iranu.

Upozorio je “kako izraelska strana neće prihvatiti iransku vojnu nazočnost na izraelskom pragu i da će snažno osujetiti svaku daljnju provokaciju”.

“Oni znaju gdje smo pogodili i trebat će im neko vrijeme da shvate, procijene i zapitaju se kako je Izrael saznao za te ciljeve. To su skriveni objekti, ali imamo obavještajne službe i prilike da saznamo sve što se tamo događa, a jučer smo to dokazali da se izraelska strana nikada neće pomiriti s iranskom vojnom nazočnošću “na našem pragu” i odlučno će zaustaviti daljnje provokacije”, izjava je izraelskog ministra za obavještajne službe.

No, iz reakcija iz Teherana i Hezbollaha se može shvatiti da je Israel Katz  pretjerao, iako to ne znači da nije bilo gubitaka u izraelskim zračnim udarima na sirijsku vojsku, Irance i šiitske dragovoljce.

Istoga dana je Ali Shamkhani odbacio tvrdnje Tel Aviva, ističući da Iran ima “savjetodavnu, a ne vojnu nazočnost u Siriji”. Što su kasnije ponovili u Ministarstvu vanjskih poslova Irana,  Revolucionarnoj gardi, odakle je stiglo priopćenje kako “Izraelci  lažu” i da Iran nema vojsku u Siriji, jer je sirijska vojska sama sposobna braniti sirijski teritorij.

“Iran može stvoriti pakao za cionistički režim i njegove američke sluge, jer su sve američke baze u regiji na dometu iranskih projektila”, 12. veljače je rekao Hossein Salami, zamjenik zapovjednika Iranske revolucionarne garde.

Doista, sve u “bajci” Izraelaca o iranskoj letjelici iznad Golana zvuči kao izgovor, kao pokušaj da se sakrije činjenice da je Izraelu bio zadatak da na neki način “iznenadi” Iran na 39. godišnjicu Islamske revolucije.

Čak se postavlja pitanje zašto je to učinio obavještajni ministar Israel Katz? Ovakve izjave uglavnom daje ministar obrane, Avigdor Lieberman, koji je 28. studenog 2017. rekao: “Istina je da postoji veliki broj iranskih stručnjaka i savjetnika, ali na sirijskom teritoriju nema iranske vojne sile.”

Nekoliko tjedana prije izjave Liebermana BBC je izvijestio kako Iran navodno gradi stalnu vojnu bazu u Siriji, navodeći kao izvor zapadne obavještajne izvore. Još ranije, u rujnu 2017. godine, Izrael pozvao Rusiju i SAD da u bilo kojem sporazumu o prekidu vatre spriječe iransku prisutnost ili prisutnost bilo koje od šiitske milicije pod utjecajem Irana da djeluju na jugu Sirije, blizu izraelske granice.

Izrael je svoj zahtjev iznio tijekom pregovora koji su prethodili sporazumu o prekidu vatre u srpnju, ali Moskva je sve ove zahtjeve na kraju odbila.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je podsjetio Tel Aviv “kako je prisutnost Irana u Siriji legitimna”. Nakon toga je ove optužbe nastavio iznositi izraelski premijer Benjamin Netanyahu. U tom smislu je izjava Liebermana iz studenog pobila Netanyahua i izraelskog premijera, namjerno ili ne, otkrila kao lažova. Sada ministar obavještajnih službi Israel Katz opovrgava ministra obrane, iako je malo vjerojatno da Lieberman toga nije svjestan.

A što je sa Sjedinjenim Državama i njihovom izjavama i prijetnjama Rusiji? Buka oko navodne akcije od 7. veljače u kojoj su “Amerikanci uništili Ruse” je dio iste propagande.

Štoviše, arapski i ukrajinski izvori su objavili snimke s “leševima privatne vojne tvrtke “Wagner“, što je zapravo bila snimka ubijenih militanata “Islamske države” koje su ubijeni u borbama u pokrajini Idlib, na granici s Hamom. Telegram kanal „Major i General” (Telegram: Contact @mig41), kojeg su prema nekim izvorima stvorili veterani ruskih specijalnih snaga, objavio je snimku izvornog videozapisa s ubijenim borcima.

U kontekstu vojnih operacija u Siriji, prema svim saznanjima ruske postrojbe, kao i vojne tvrtke, obično napadaju s ne više od 60 do 75 ljudi. U praksi privatnih vojnih tvrtki se ne koriste velike jedinice. Militanti ostalih takvih tvrtki u svijetu obično rade s malim borbenim skupinama, koje se u kratko vrijeme mogu prebaciti s jednog mjesta na drugo.

“Znanje” o vojsci vojnih blogera još više iznenađuje. Prema onome što pišu po internetu, tvrtku “Wagner” navodno čine veterani GRU snaga Glavnog stožera ruske vojske i ovaj odjel nadzire njihove aktivnosti.

Prema blogerima, “postoji visoka vjerojatnost da je GRU bacio borce “Wagnera” u borbi na otvorenom terenu, bez zračnog izviđanja, topničke baražne vatre, bez zračne podrške i protuzračne obrane”. Takvo što je nemoguće, ako itko poznaje samo dio onoga što se uopće može znati o odjelu GRU ruske vojske. Plaćenici koji su umrli u Siriji su 8. veljače bili tema rasprave u Pentagonu.

“Nemamo informacije o gubicima ruske vojske. I ne namjeravam razgovarati o lažima i spekulacijama Neprestano smo u kontaktu s ruskom vojskom. Prije početka napada su predstavnici koalicije upozorili predstavnike ruske strane o nazočnosti “Sirijskih demokratskih snaga”. U tu svrhu je korištena linija za sprečavanje sukoba. Redoviti kontakt s ruskom stranom je održan prije, tijekom i nakon napada. Ruska strana nas je uvjerila da neće sudjelovati u borbi sa snagama koalicije”, izjavila je glasnogovornica Dana W. White.

Ispada kao da su SAD “pitale” Rusiju da djeluju u Siriji. 12. veljače se saznaje za dijelove izvješća glavnog inspektorata Pentagona o “opasnim manevrima” ruskih zrakoplova u blizini američkih, koji “povećavaju rizik od nenamjernog pucnjave”.

“Ruska vojna nazočnost u Siriji je nastavila komplicirati operacije koalicije protiv ISIL-a. Ruski zrakoplovi, kao i prije, prave opasne manevre u blizini američkih zrakoplova”, navodi se u izvješću.

Pentagon je također rekao kako rusko vodstvo “ponavlja da je rat protiv ISIL-a zapravo gotov, pa stoga SAD i saveznici moraju napustiti Siriju”.

“S tim u vezi, moguće je da će iduće godine koalicijske snage biti podvrgnute povećanom pritisku kroz diplomatske i vojne kanale kako bi ih se natjeralo da napuste Siriju”, rekli su u američkom Ministarstvu obrane i dodali kako “ruska vojna nazočnost u Siriji komplicira borbu protiv ISIL-a”.

Ova izjava je lažna, ali i apsurdna, jer postoje brojni dokazi o akcijama spašavanja i evakuacije terorista, ne samo Islamske države, nego i drugih terorističkih grupa, koje su provele američke snage i njome se moraju zabaviti vojska i diplomatsko osoblje.

Ovdje je važno naglasiti da su Sjedinjene Države i Izrael u razdoblju od 1. do 11. veljače, izmjenjujući izravne vojne operacije i zračne napade, toliko eskalirali situaciju da je jasno kako cilj može biti samo protjerivanje Rusije i Irana iz Sirije.

Ali tu su i reakcije na ovu strategije, ne samo od strane Irana. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije u priopćenju optužuje Izrael da destabilizira situaciju i poziva Izrael i Siriju na suzdržanost.

“Treba bezuvjetno poštivati suverenitet i teritorijalni integriteta Sirije i drugih zemalja regije. Apsolutno je nedopustivo stvarati prijetnju po živote i sigurnost ruskih vojnika koji su u Siriji na poziv legitimnih vlasti kako bi im se pomoglo u borbi protiv terorista”, priopćila je Moskva.

Izrael nije skrivao svoje nezadovoljstvo zbog ruske izjave, ali to je ono za što su se borili i ušli su u sukob. Sjedinjene Države i Izrael su očito koordinirali svoje udare, koji su provedeni na 39. obljetnicu Islamske revolucije u Iranu, 11. veljače.

Izrael je mlada država i ne postoji niti jedno stoljeće u ovom obliku i zaboravlja povijest Perzijskog carstva, koje danas utjelovljuje Iran. Izraelski režim bi trebao znati da Iran ne zaboravlja na osvetu, a iranska osveta, povijesno, zna čekati stoljećima.

Zanimljiva je slučajnost da su 11. veljače Kurdi na sjeveru Sirije pogodili turski vojni helikopter. Na kraju, moguće je da je ovo bila “poruka” Izraela i Sjedinjenih Država Turskoj, koja se usudila surađivati s neprijateljem.

No, kako će odgovoriti Rusija, veliko je pitanje. Nije čudo da sada vlada tišina zbog “stotina ubijenih Rusa”, “prokletih ratnika iz Ukrajine i Igora Strelkova”, dok traje predizborna kampanja u Ruskoj Federaciji.

Na društvenoj mreži “VKontakte” postoji grupa ruskog govornog područja “Lovci na ISIL”, borbene skupine koja je zaista prisutna na terenu i svim bojištima.

“Što su bliži izbori, to su zastrašujući detalji koji se objavljuju”, tako su članovi grupe reagirali na” buku oko “Wagnera”. Ali ovo je unutarnje rusko pitanje na temu navodnog napada na “Wagner”, dok odgovor treba dati isključivo u Siriji. A kakav će biti odgovor Rusije, ako ga uopće bude, ne može se predvidjeti.

Ulazi su u fazu sukoba Siriji u kojoj rat eskalira i prijeti izravnim sukobima između SAD-a i Turske, Izraela i Irana, pa čak i između Sjedinjenih Država i Rusije. Smanjiti opasnost može samo diplomacija na visokoj razini, što mora biti popraćeno uvjerljivom prijetnjom uporabe sile.

Zajednička odlika svih vojnih akcija je sudjelovanje Rusije. Ruske trupe podupiru Assada u ofenzivi, a zajedno s Iranom mogle bi podržati sirijsku ofenzivu protiv američkih saveznika Kurda istočno od Eufrata. Ruski predsjednik Vladimir Putin je dao Turskoj zeleno svjetlo za ofenzivu protiv Kurda, dok je u razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom zaustavio borbu između Izraela, Sirije i Irana.

Putin pokušava ojačati položaj Rusije kao dominantne sile u Siriji, čime bi Rusija postala najvažniji igrač na Bliskom istoku. Sve to radi na štetu Sjedinjenih Država. Njegov pokušaj održavanja konferencije prošlog mjeseca pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda nije bio okrunjen uspjehom. No, ipak je ojačao položaj Rusije kao arbitra u brojnim sukobima u Siriji, koje sada može rasplamsati ili ih smiriti.

Kao i uvijek, jedan od Putinovih glavnih alata je igra u kojoj sklapa sporazume s Turskom i Sjedinjenim Američkim Državama o “zonama za de-eskalaciju” na sjeveru i jugu Sirije, a zatim dopušta sirijskim i iranskim vojnicima da ih napadaju.

Iako s taktičke točke gledišta američke trupe čak i mogu zaštititi određena područja na istoku i jugu Sirije, Trumpova administracija nema poluge da ostvarila svoje ciljeve u toj zemlji. Deklarativno su je jedan od tih ciljeva spriječiti oživljavanje “Islamske države”, čije se jedinice čuvaju i pripremaju za nove zadaće, a ključni je cilj spriječiti da Iran stekne uporište u Siriji. Iran ne misli ostati u Siriji, posebice ne u sunitskim područjima, ali je već počeo obnavljati cestu od iračke granice do Al-Mayadina i Deir Ez-Zora, odakle se dalje ide prema Hami, Homsu i Damasku, sve do Beiruta.

SAD i dalje promoviraju nastajanje novog političkog poretka u kojem neće biti mjesta za Bashara Al-Assada, ali on mora pasti silom, jer je velika vjerojatnost da će pobijediti na prvim izborima, i to uvjerljivo. Izrael također ne može postići svoj strateški cilj i prisiliti na povlačenje iranske savjetnike i milicije iz Sirije.

S druge strane, Rusija, Iran i Turska smatraju da će s vremenom moći protjerati SAD iz Sirije. To će omogućiti Turcima da poraze Kurde, Assad će dobiti priliku da uspostavi punu političku kontrolu nad zemljom, a Iran možda neće izgraditi baze po Siriji, ali će ojačati utjecaj u toj zemlji i cijeloj regiji.

SAD i Izrael imaju samo jednu opciju, ali se čini da nemaju snage provesti je u djelo. To znači da za ostvarenje svojih ciljeva moraju ojačati vojne i diplomatske napore, ali ne znaju odgovor na pitanje hoće li, kada i kako Rusija i Iran odgovoriti na njihovu agresiju u Siriji?

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
59 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Odgovoriti će kao i do sada, ubijanjem anglozionističke pješadije i držanjem njihove avijacije pod nadzorom. Pitanje je što će učiniti zionisti; podvući rep ili ići na nuklearnu konfrontaciju. Poznavajuči njihovu poslovičnu hrabrost, ovo prvo. Iako će ih skori gubitak Golana zaboliti, morati će progutati i tu pilulu i tješiti se… Pročitaj više »

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  Ivo

Izgleda da si u pravu,Rusija se bas naoruzava u Siriji.

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  Ivo

zar ti, Ivo, stvarno misliš da je Zionistima toliko stalo do Izrela? Njihov je apetit malo veći od te plaže na mediteranu. Možda cijeli svijet. Izrael, Turska, Amerika, Engleska, većina Europe, Afrika….sve je to već Zion..i to s pečatom.

Branko
Gost
Branko
3 godine prije

Mislim da je mir na bliskom istoku nemoguć sve dok jedna od dvije strane ne bude potpuno uništena. Izrael i Amerika neće stati sa izazivanjem sukoba na BI sve dok su dole prisutne.

apolo
Gost
apolo
3 godine prije

Izrael kad god zeli poslati poruku Iranu, hladno digne avione i bombarduje Damask. Jeftinije je za Siriju da pruze kabal o svom trosku od Teherana do Tel Aviva. Pa neka se porukaju kao normalni svijet.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Rusija je kroz iskustvo SSSR-a naučila da je sila neophodna ali nije dovoljna. Neophodno je da neprijatelj pokaže svoje pravo lice pred javnošću što je veoma teško obzirom na medijsku (još uvek) superiornost. Izraelu se do sada nije odgovaralo jer su ludi, ići će u sve veće napade kako budu… Pročitaj više »

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Iran i Rusija se nemaju zasto opravdavati agresorima na Siriju ,jer su pozvani od legitimne vlasti i predsjednika Sirijskog naroda , dok su isil , amerika i turci agresori prisutni na sirijskom tlu . Izrael koristi avijaciju za napade iz zraka sto znaci da su terorizam podigli na visi nivo… Pročitaj više »

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Za sada samo prokazivaju Amere i Izraelce, te ih puštaju da se sami izdaju.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
3 godine prije

Za Iran ne znam ali znam da je ironično da je Sirija uvijek dijelila Iran od Izraela, onda je Izrael dao svoj doprinos kaosu u Siriji i kao rezultat svega toga je da mu je Iran sada ispred dvorišta. Rusija odgovara pametno. Stvari na terenu su postavljene tako da su… Pročitaj više »

Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija
3 godine prije

…….da Iran prvi napadne Izrael, Rusija bi bila na strani Izraela…i obratno!

Njofra
Gost
Njofra
3 godine prije

ako napadne napasti ce masivnim raketnim napadom i sravniti izrael tj nulirati nema tu polovicnih rjesenja

Velika Tartarija
Gost
Velika Tartarija
3 godine prije

18.03.2018 su izbori za predsjednika Rusije. Do tada če biti još više provokacija i laži, da bi se kako tako utjecalo na same izbore. Poslednje ankete govore, da je više od 80% državljana Rusije spremno iči na izbore, što samo po sebi govori, da su Rusi spremni. Sve što se… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
3 godine prije

cijela priča oko Ghute je ta da Assad svjestan realnosti gubitka Afrina i Idliba u svom bijesu i nervozi ide na kompenzaciju teritorija i zato je pokrenuta velika offenziva na istočnu Ghutu ali situaciju u istočnoj Guti ne može se uspoređivat sa Aleppom kako to mnogi uspoređuju nego se događajima… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  burt

Siroti burt/dumb.I petkom naveče te tjeraju da trkeljaš gluposti.

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  burt

gubitak afrina i idliba…koju ratnu igricu ti pratis?

Petar Veliki
Gost
Petar Veliki
3 godine prije

Ono što svi analitičari sveta zaboravljaju je da je Sirija kao Srbija uvjek bila direktna vojno-interesna sfera Rusije. Več sa namernim rušenjem Jugoslavije ( čitaj primarno Srbije ) zapad je napravio fatalnu grešku. Sirija je crvena linija koju Rusi neče ni milimetar prepustit Izraelu ili Amerikancima. Ako se je neko… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Petar Veliki

…koliko je meni poznato bugari su na početku srpske državnosti puno bolje stajali sa rusijom…zapad neće napraviti fatalnu grešku u siriji već može napraviti jedino u koreji.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  Petar Veliki

Da je Rusiji imalo stalo do srbije nikad ne bi dozvolili da rade cirkus u Jugoslaviji, republikama i pokrajini Kosovo, dozvolili su im da sami sebe unište i malo da in usa/nato bombardira 1999. Ne umišljati si previše, logički bi bilo da je Rusiji više stalo do Rumunjske i Bugarske… Pročitaj više »

max
Gost
max
3 godine prije
Reply to  Mikojan

Kad se komadala Bivša Juga, a kasnije srbija rusi nisu imali snage suprotstaviti, sad imaju i svugdje gdje imaju interese pokazuju zube. A što se tiče Srba, sami odlučuju što će i kako biti u budućnosti..nitko ih ne spriječava da sklope jače sporazume sa rusima.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije
Reply to  max

nije isto rusija devedesetih i ova današnja putinova

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Amerika seli ambasadu 12 maja u jerusalem…

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Alen

njihov problem.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ivo

Vise je to poruka ili obznana..

ŠULE
Gost
ŠULE
3 godine prije
Reply to  Alen

Ako Izrael odluči ovaj vikend udarat po Irancima,Sirijcima i ostalim tzv velikim silama neće Putin ni da pisne jer zna da Izraelci nisu Asad….Drugovi će da cvile jer Putko nije uzvratio S-400 maketom.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  ŠULE

nema potrebe za tim. S-200 je dovoljan, provjereno pred koji dan.

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije
Reply to  ŠULE

@ŠULE

Budi sritan što je Putin na vlasti u Rusiji. Čekaj da dođe neko iz njihovih ratobornijih redova, pa će biti svašta. Možda onda napokon bude i mira na ovoj planeti.

ŠULE
Gost
ŠULE
3 godine prije
Reply to  Alen

Nije istina…LAŽ

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  ŠULE

U pravu si …. 14 maj ,ne 12-ti… Upravo kad i : Jerusalem Day (Hebrew: יום ירושלים, Yom Yerushalayim) is an Israeli national holiday commemorating the reunification of Jerusalem and the establishment of Israeli control over the Old City in June 1967. The Chief Rabbinate of Israel declared Jerusalem Day… Pročitaj više »

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
3 godine prije
Reply to  Alen

Nema frke, Tramp sprema plan za mir na Bliskom istoku.
Piše ga onaj njegov zet. Stručnjak.
Kaže Niki od UN-a.
Odoh popit nešto. Ovo se više ne more durat.

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije

“Ruska vojna nazočnost u Siriji komplicira borbu protiv Isil-a” kažu Ameri.

O mamu vam vašu, vi ste tamo ilegalno, gamad jedna. Mrš nazad u svoje prekooceansko dvorište, pa se tamo igrajte rata, i ostavite druge nacije na miru.

Pljuc.

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre
3 godine prije

Zasto Burtu nemogu nesto odgovoriti, pod kljucem je a bas steta. Lepo je imati nekoga ko misli drugacije, tek da se rasteretim.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Po međunarodnom pravu ne postoji nikakva agresija Izreala na Siriju. Za razliku od Egipta koji je u Camp Davidu skopio mir sa Izraelom, uspostavio diplomatske odnose, te im je vraćen Sinaj, Sirija to nikada nije učinila. Tehnički je 1967. ona izvršila agresiju na Izrael, rat se nastavio 1973. a Golanska… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  hiber

Rusija i Iran pomažu zaraćenu stranu čija se zastava viori pred zgradom UN- a ,ma koliko te međunarodne organizacije bile diskreditirane.E..moj hiberu, kakve to paralele povlačiš??

mmne
Gost
mmne
3 godine prije
Reply to  hiber

je l´ tebi dobro?…. i sta ce onda …..bombardovati rusiju….ko samo reci da znamo?

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  mmne

Što bi Izrael bombardirao Rusiju? Pa oni su ortaci. Izrael anektirao Golan, Putin Krim. Razlika je jedino što je Sirija prva napala Izrael, a Ukrajina nije napala Rusiju.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  hiber

Shvaćam uzavrele navijačke strasti, ali one ne mogu promjeniti činjenicu da se u slučaju Sirije i Izraela ne može govoriti o agresiji već eventualno o prekidu primirja budući su te dvije zemlje i dalje u ratu. Rasprava o okupaciji ili aneksiji sa stajališta ratnog prava je izlišna dok su zemlje… Pročitaj više »

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije
Reply to  hiber

@ hiber

Kad kažeš: “Međutim problem nastaje ako se pogodi treća strana koja se tu ne bi smijela nalaziti, ”

Da li misliš na Rusiju i Iran, treće strane koje se SMIJU nalaziti u Siriji? Ili misliš nešto drugo?

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  Zadranin

Odakle ta ideja da se netko moze nalaziti u nekoj zemlji koja je u ratu sa nekom drugom. To je nekako išlo dok su postojale izlike terorista, međutim terorista ponestaje a umjesto smirivanja, rastu tenzije. Dakle, kad ponestane terorista, onda imamo situaciju da su Iranci i Rusi tu zbog Izraelaca,… Pročitaj više »

Sunseeker
Gost
Sunseeker
3 godine prije
Reply to  hiber

@hiber, Krim se više ne treba spominjati jer je to gotova stvar….kako to ne kuzis

Roro
Gost
Roro
3 godine prije
Reply to  Sunseeker

gotova ili ne gotova…Krim je uvijek bio ruski tocka

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije
Reply to  hiber

@ hiber Ne znam di si učio povijest, ali ja koliko znam, Izrael je 1967. napao Egipat i Siriju, i ostale njihove saveznike. Što se tiče toga da se neka druga zemlja/sila može nalaziti u zemlji koja je u ratu sa drugom zemljom, potraži pojam “državni suverenitet”, i što ti… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  Zadranin

Egipatsko blokiranje Akabskog zaljeva i prilaz izralskim brodovima luci Eilat je dovoljan razlog za rat i preventivno djelovanje Izraela. Raspravljati o tome da li Assad ima pravo koga zvati ili ne zvati i tko krši čiju suverenost u korporativnom svjetskom poretku potpuno je izlišno. Ako je Krim gotova stvar onda… Pročitaj više »

Roro
Gost
Roro
3 godine prije
Reply to  hiber

shvacas ti moj k…..tu si samo da oponiras i trkeljas p…..ije

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  hiber

Ajd ne kaki, isto tako su onaj milicajac i zbar anektirali tkz. Krajinu, pogradnični dio AustroUgarske sa Osmanskim carstvom, pa su odlepršali. A da je doša AustroUgarska i tu Krajinu antektirala, ne znam tko bi je maknuo, znači, ko jači taj vlada !

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  hiber

znamo da si drugorazredni trol, ali ovo je i za tebe preglup komentar. Ajd spavat, kasno je.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
3 godine prije

Dok su u Kremlju sjedili oni koji su znali udariti šakom o stol ruske rakete bile su na Kubi. Otkad sjede ovi “zapadni partneri” američke rakete dođoše do Petrograda.

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije
Reply to  HEKPCT

Ovo je tako neugodna i žalosna istina.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  HEKPCT

nažalost da..

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

Treba zabranit mobitele i GMO a i internet ,ocigledno suse mozak.Medjunarodno pravo po kojem je okupacija “zakonita”
a ubojstvo “Legalno” spada pod pojam neandertalac.
Pet minuta citanja komentara,pet minuta razocaranja u ljude i besmislenost njihova postojanja.Ajmo sad s tim raketama vise!

hiber
Gost
hiber
3 godine prije
Reply to  Mucke

Što su ti sad neandretalci krivi. Još jedne žrtve predatora koji je samome sebi nadjenuo ime homo sapiens sapiens ili u prijevodu mudri mudri čovjek. Nema licemjernijeg bića u kojemu je 10.000 godina pisane povijesti ništa drugo nego pokušaj ozakonjenja otimačina i ubojstava.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije

Kako? Kao do sada nadmudrivanjem. Ali uz PAK-FA dovući i pedesetak taktičkih nuklearki….pa će svi u svijetu otrčati na WC, možda i sami Rusi…Ali ih trebaju postaviti i sve okolo staviti u domet..i najviše neka se misle oni “mutanti” u Saudijskoj Arabiji i Izrahelu, pa i Erdogan. To nije ništa… Pročitaj više »

Roro
Gost
Roro
3 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

ko kaze da ih nema….ne moraju svi sve znati

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije
Reply to  Roro

pa istina podmornice nisu došle radi desanta…ali bila bi bitna proba negdje u pustinji, pa da se zna, da je mladoženja stigao

Roodick Andy
Gost
Roodick Andy
3 godine prije

1+1=2 i tako čitavih 7 godina tog rata… pa koga ovi što objavljuju ovakve tekstove uopće interesiraju?? Ovo znaju svi, a ovi na ovim portalima traže još da im se donira ili uplati, kako bi nas i dalje trovali ovim prvorazrednim glupostima.

Vučedolac
Gost
Vučedolac
3 godine prije

nego…
mamicu im rusku, stvarno su dežurni krivci za sve, eto nas napali sa polarnom sibirskom hladnoćom, tzv hibridno-klimatski napad

Franjo
Gost
Franjo
3 godine prije

Iran ce djelovati i pokazati zube a rusi ce biti zabrinuti

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Dok Rusija stalno želi neko “partnerstvo” sa SAD-om i Zapadom i Izraelom, od svega toga neće biti ništa, Dok Rusija stalno ide tom nekakvom defenzivnom taktikom ono mile lale, dok ne kaže popu pop, a bobu bob, ništa od toga. Cio-hazari i oni iz SAD-a i oni iz Izreala uvijek… Pročitaj više »

milivoje
Gost
milivoje
3 godine prije

odlican tekst, o zbivanjima u siriji i komsiluku.ocigledno je da rusi preuzimaju bliski istok, svidjalo se to nekima ili ne. to je proces i to se nece desiti za dan,dva. a i iranci zajedno sa turcima imaju svoje interese. ruski odgovor bice diplomatski, jer to je jedino dobitni potez. porazti… Pročitaj više »

Mildita
Gost
Mildita
3 godine prije

Rat na bliskom istoku je rat između cionistističke aparthejd TVOREVINE i dlobodarskog Irana, doduše još uvijek posrednički ali će kad tad Iran (kad nitko neće i ne samo da neće nego i podržava aparthejd udrugu …) osloboditi Palestinu i tada će prestati sukobi na nesretnom bliskom istoku

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik