Rusija je zadržala drugo mjesto u svijetu po broju aktivnih borbenih zrakoplova 

zrakoplovi
59 komentara

Na popisu deset najboljih aktivnih zrakoplova na svijetu nalaze se ruski borbeni zrakoplovi MiG-29, Su-25 i bombarderi Su-24. Rusija je i dalje na drugom mjestu u svijetu po broju svojih operativnih vojnih zrakoplova, pokazuje pregled Svjetskog ratnog zrakoplovstva 2020., kojeg je u srijedu objavio vodeći svjetski časopis za zrakoplovne letove Flight International.

Prema istraživanju, od prosinca 2019. Rusija raspolaže sa 4.163 vojnih zrakoplova i helikoptera različitih oznaka ili s 8% globalne vojne flote i po tom je pokazatelju druga odmah iza SAD-a (koje imaju 13.266 zrakoplova s fiksnim i rotacijskim krilom ili 25% ukupne brojke).

Kina je na trećem mjestu sa 3.210 vojnih zrakoplova i helikoptera ili 6% globalne vojne flote.

U odnosu na prethodno istraživanje Svjetskih zračnih snaga objavljeno u prosincu 2018., aktivna vojna flota Rusije je porasla za 85 zrakoplova. Tijekom istog razdoblja, američke zrakoplovne snage smanjile su svoju flotu za 132 zrakoplova i helikoptera, dok je Kina ojačala svoju vojnu avijaciju sa 23 zrakoplova.

Stručnjaci Flight International-a su također primijetili da su Rusija i nezavisne države Comonweltha pokazale najvišu stopu rasta broja operativnih vojnih zrakoplova. Naime, broj aktivnih borbenih zrakoplova i helikoptera u toj regiji porastao je za 4%, dok je taj broj zapravo ostao nepromijenjen u azijsko-pacifičkoj regiji i smanjio se za 1% u sjevernoj Americi.

Kao što pokazuje istraživanje, globalna vojna flota od prosinca 2019. djeluje sa 1.067 borbenih zrakoplova Su-27 i Su-30 (ili 7% ukupnog broja aktivnih borbenih zrakoplova u svijetu). Prvo mjesto pripada američkim borbenim zrakoplovima F-16 (2.280 zrakoplova ili 16% ukupnog broja). Zrakoplovi F-15 zauzimaju treće mjesto (949 zrakoplova ili 7% ukupnog broja borbenih aviona u aktivnoj službi u vojskama širom svijeta).

Na listi deset najboljih aktivnih zrakoplova na svijetu nalaze se i ruski borbeni zrakoplovi MiG-29, koji drže peto mjesto na ljestvici (791 zrakoplov ili 5% ukupnog broja aktivnih borbenih  zrakoplova širom svijeta), jurišni zrakoplovi Su-25 ( koji zauzimaju šesto mjesto s 487 borbenih zrakoplova ili 3% od ukupnog broja borbenih zrakoplova) i frontovski bombarderi Su-24 (nalazi se na devetom mjestu, s 391 jedinicom ili 3% ukupnog broja vojnih zrakoplova u svijetu).

U kategoriji borbenih zrakoplova Rusija je na drugom mjestu sa 1.616 zrakoplova (11% globalne operativne flote). Prvo mjesto pripada Sjedinjenim Državama s 2.657 zrakoplova ili 18% od ukupnog broja, dok je Kina na trećem mjestu sa 1.603 zrakoplova ili 11%, pokazuje istraživanje.

ruski zrakoploviVojno zrakoplovstvo
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brave new world
4 godine prije

Prema originalnom članku ispada da se Rusija naoružava a USA razoruzava, ali treba uzeti u obzir kontekst čitavog zračnog arsenala NATO-a kao ruskog potencijalnog suparnika da se vidi kako je Rusko povećanje samo nužda.

siofgiufrnguwsefnuaqneufaeqfeaq
4 godine prije

Samo novi nosaći nukleusa ruse spašava.

Ad astra
4 godine prije

Očekivano je da prva dva mjesta pripadaju Amerima i Rusima. Iznenadio me podatak o borbenim zrakoplovima gdje Kina zaostaje za Rusijom u samo nekoliko zrakoplova. Kina naglo vojno jača i ne bi me iznenadilo da uskoro pretekne Rusiju. Kineski GDP je nekoliko puta veći od ruskog i samim tim imaju puno veću mogučnost za modernizaciju vojske. To je još uvijek daleko od američkih mogučnosti, ali Rusiju bi mogli uskoro preteći.

American_dreams
4 godine prije

Standard,prvo mjesto u ispijanju alkohola i drugo mjesto u naoruzanju,to bi trebali biti uzori i lauerati nove paradigme o boljem i pravednijem svijetu???

znanje
4 godine prije

Izrael nije na popisu naj večih več naj učinkovitijih ( na nebu bliskog istoka).
Nešto mi pade na pamet. Obzirom da u USrA židovi vode glavnu riječ a Putin previše poštuje Izrael i dopušta mu da ga ismijava u Siriji, moguće je da ia neki dogovor s USrA židovima da ih ameri ne bocnu pre žestoko ukoliko pusti Izrael da radi što ga volja?

Goran
4 godine prije

Logično je da je ovoliko naoružanje nelogično. Logično je da je NATO pakt veliki manipulator o opasnosti sa istoka. Nelogično je da to njihovi građani progutaju bez razmišljanja. Logično je da će možda sa ovakvom političkom situacijom doći do sukoba. Nelogično je da cijeli svijet trpi posljedice odluka nekoliko svjetskih moćnika iza kojih stoje luđaci sa svojim sebičnim interesima. Poznato je da je ovakvo stanje bilo prevladavajuće u ljudskoj povijesti. Nelogično je da ljudska vrsta još nije shvatila da je mir uvijek bolji od rata. Kad se zapuca uvale vam puške, prebrojavanje mrtvih i ranjenih i ostalih gubitaka započne. Tada se shvati da sve ovo nije kompjuterska igrica nego surova realnost koja crpi iz ljudi ono najbolje da bi se najgore zaustavilo. Pamet u glavu, … 👋🙏😇♥️

eu kolonija
4 godine prije

dakle amerikanci imaju ogromnu transportnu flotu jer im je prednost u borbenim zrakoplovima manja. rusija se nalazi u srcu eurazije pa nema potrebe za tolikim transportnim zrakoplovstvom a na kraj s njima mogu izaći pomoću borbenog zrakoplovstva I protivzračne obrane tj. s-400, s-500 itd. lijepo je putin poručio obami “rusija je jedina supersila u svome dvorištu” a rusko dvorište = euroazaija

Patetika
4 godine prije

Otkad “najbrojniji” = “najbolji”? Muljanje, vec po obicaju. Su-24 medju najboljima? Ma da.

American_dreams
4 godine prije

E, ovo je vijest za Nuklearca i ekipu , sada krece siljenje maljucnog pimpeka o snazi im moci nepobjedivog ruskog oruzja, u pauzama mahanje repom, dok ih Jacki ne pogladi po klempavim usima 🙂

Plavi
4 godine prije

Od tih “aktivni” borbenih aviona možda ih je 30% zaista 100% ispravno da trenutno poleti na zadatak.
A u ostalih 70% u njih ne bi sjeo čak ni ruski testni (probni) pilot koji su poznati po hrabrosti, da ne kažem nepromišljenošću ili glupošću.

Max
4 godine prije

A kad mi ovdje napišemo da je Rusija sila onda nas vrijeđaju da smo rusofili i da to ne postoji.

Dronovi&Roboti
4 godine prije

Znači Svijet se podijelio i u zračnoj moći na pola/pola ili cca 11% Rusija +11% Kina =22% sveukupno, naspram 18% Amerikanci + 4% Ostali najjači američki junaci (Kanada, Danska, UK, Švedska, Norveška, Australija,…itd)
Zanimljivo ali Amerikanci više nemaju veliku nadmoć u zraku i prebacili su se na dronove&robote bez registracijskih oznaka i identifikacije što znači da će se daljni ratovi vodit desetljećima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI