NATO, požari u zemljama regije, Hrvatskoj i Rusija

Požari u Hrvatskoj
50 komentara

Kako za portal Sputnik piše Nebojša Popović, osim što je poznato da NATO pakt za operativna vojna djelovanja posjeduje takozvane ”nevidljive zrakoplove”, građani Crne Gore su se ovih dana mogli uvjeriti da NATO također na raspolaganju ima i “nevidljive zrakoplove” za gašenje požara.

“Naime to je jedino logično objašnjenje za priopćenje glavnog tajnika NATO pakta, Jensa Stoltenberga, koji je pozdravio odluku saveznika i partnera Sjevernoatlantskog saveza koji su izašli u susret i pomogli Crnoj Gori u borbi protiv katastrofalnih požara”, piše Popović.

“Crna Gora, naš najnoviji saveznik, pridružila se NATO obitelji prije manje od mjesec dana. Naš brzi odgovor je pokazatelj da smo snažna podrška našim saveznicima. To je pravi primjer euroatlantske solidarnosti”, priopćio je Stoltenberg.

“Na ovu i ovakvu euroatlantsku solidarnost je bez oklijevanja požurila reagirati vlada Crne Gore, koja se zahvalila NATO paktu i partnerskim državama na brzoj reakciji i pomoći saveznika, uz opasku da će Crna Gora to znati cijeniti”, navodi Sputnik, citirajući vladu Crne Gore, koja je priopćila kako država već uživa u ”beneficijama svog novog statusa”.

“Nije nikakva novost da se aktualna crnogorska vlada i Stoltenberg međusobno podržavaju. To se znalo još odavno. Ono što se nije do danas znalo, jest da obje strane istovremeno žive u paralelnoj stvarnosti u kojoj nevidljivi NATO zrakoplovi gase požare po Crnoj Gori. Nažalost, dok crnogorska vlada zahvaljuje Stoltenbergu, istina je da je situacija u Crnoj Gori i dalje krajnje ozbiljna, dramatična je na primorju i okolini Tivta. Izvješća s terena govore da su snage i dalje nemoćne u borbi s vatrenom stihijom, a da zrakoplovna pomoć iz inozemstva nije zadovoljavajuća”, navodi Popović i podsjeća da su Crnoj Gori na kraju pomogle zemlje koje nisu članice NATO pakta, kao što su Ukrajina, Švicarska i Izrael, a jedina zemlja koja je članica saveza i poslala je zrakoplovi, bila je Bugarska, koja je, ironično, poslala helikopter ruske proizvodnje.

Gdje je bila Rusija?

Otvorilo se i pitanje zašto Rusija nije ponudila pomoć? No, ispostavilo da to nije učinjeno jer je slanje pomoći toliko ispolitizirano da je ruskom Ministarstvu za izvanredne situacije bilo nemoguće reagirati i uključiti se u gašenje požara u Crnoj Gori i drugdje.

”Rusko Ministarstvo za izvanredne situacije nije uključeno u gašenje požara na Balkanu zbog politiziranja tog pitanja i administrativnih prepreka”, rekao je prošlog tjedna Vjačeslav Vlasenko, direktor ”Rusko-srpskog humanitarnog centra” u Nišu.

Ranije je priopćeno kako je Ministarstvo unutarnjih poslova Crne Gore poslao zahtjev za međunarodnu pomoć u borbi protiv požara, ali kroz mehanizam civilne zaštite Europske unije.

Crna Gora, kako su priznale vlasti, nema svoje hitne službe i dovoljno opreme za gašenje požara na Jadranu, te u predgrađu glavnog grada Podgorice.

Međutim, ruski mediji su zaprimili informaciju da crnogorska vlada uopće nije uputila zahtjev za pomoć rusko-srpskom centru u Nišu, a bez međudržavnih sporazuma djelatnici centra ne mogu ići u druge zemlje.

”Postoje određene političke teme koje ponekad imaju negativan utjecaj. Na primjer, prošle godine, kada je gorjela Bosna i Hercegovina i Hrvatska, rusko Ministarstvo za izvanredne situacije je ponudilo pomoć, ali su je te zemlje odbile, rekavši da će se s požarom nositi same. U ovom trenutku, na primjer, gori u Bosni i Hercegovini, gdje žele koristiti vojne i Ujedinjenih naroda, ali oni još nisu došli”, rekao je Vjačeslav Vlasenko prije tjedan dana u vrijeme najvećih požara u BiH, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Članice NATO pakta, Hrvatska i Crna Gora, gdje je obalna područja pogodio posebno jak požar, mogle su računati na samo nekoliko ”kanadera”, ”zrakoplovnih traktora” i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i snaga Ministarstva unutarnjih poslova. Kasnije je Crnoj Gori kroz mehanizam civilne zaštite Europske unije poslana pomoć iz navedenih zemalja.

”2012. godine, kada je gorjelo u Srbiji i Bosni i Hercegovini, ovdje u zračnoj luci u Nišu su iz Rusije došli zrakoplovi IL-76, Be-200 i Ka-32. Oni mogu doći dovoljno brzo, ali samo na zahtjev lokalnih vlasti ili ako postoji međudržavni sporazum o suradnji u izvanrednim situacijama”, rekao je direktor centra u Nišu.

Prema Vlasenku, humanitarni centar u Nišu svakodnevno prima informacije o situaciji u regiji iz Nacionalnog centra za krize situacije iz Rusije, uključujući i žarišta požara.

Podaci se zatim šalju u poseban odjel Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, dok s drugim zemljama u regiji treba sklopiti međudržavni sporazum o suradnji u izvanrednim situacijama.

”Naš centar u Nišu je svim navedenim zemljama ponudio da potpišu radni protokol. Pojednostavljeno, dokument omogućava brzu razmjenu informacija, ali, nažalost, do sada nismo postigli nikakav napredak. Politiziranje ovog pitanja je imalo negativan utjecaj i stvorilo administrativne prepreke koje požar ne poznaje. On jednako gori u Srbiji, Bosni i Hrvatskoj”, rekao je Vlasenko.

Ruski-srpski humanitarni centar” je međuvladina organizacija koja provodi hitne humanitarne intervencije u Srbiji i na zahtjev u drugim zemljama regije. Sjedište centra je u Nišu. Tijekom godina su centar i Ministarstvo za izvanredne situacije Ruske Federacije u više navrata pomagale zemljama regije tijekom poplava i požara. Ruski dužnosnici i Srbija su više navrata demantirali optužbe o funkciji centra za ”špijunažu”, pozivajući druge zemlje da sudjeluju u njegovom radu.

Ruski zrakoplov
Ruski zrakoplov
humanitarna pomoćNebojša Popovićpožariruski zrakoplovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Ne smiju ni pomoć tražit, papci, neka gori, al neka ne dolaze Rusi. nevjerojatno.

Tedi
6 godine prije

To je lojalnost,ako treba da svi izgorite ne smijete ni zuba objeliti.Uh sto je dobro imati tako priljezne drzave.Bravo!

Tadmur
6 godine prije

Ludilo.Ljudi nude pomoć,a ti ih nesmiješ pozvati.A ovi kojih se plašiš neće pomoći.Bože dragi,pomozi ako imaš kome.

samo tata
6 godine prije

..dakle momci koji uređujete portal….ne možete pasti tako nisko da ukoliko vam se ne sviđa moj minus na taj isti dodate tri vaša plusa….znam da svrbi…sve znam…ali ZAŠTO?….polako postajete ono protiv čega ste…razumijem vaš makijavelizam ali barem to pokušajte sakriti od ljudi….znam kako očajni niste…zar ste onda toliko jadni ili što?

elijah magnier
6 godine prije

SAA Tigerove su snage stigle i oslobodile mjesto Dakhleh. Yusha Yuseef @MIG29.
Koji vrag se dešava ,po karti to mjesto je na Eufratu?SAA već danima ne daje vijesti sa terena.Pričalo
se i o osvajanju Itihad univerziteta- nikakve službene potvrde nema.Ima li tko nešto konkretno?

Kada
6 godine prije

Iz hrvatske su dva kanadera poslana u crnu goru.to je sto posto sigurno.to je i na vjestima objavljeno a i ja sam svojim očima vidio.bilo bi dobro da ispravite text jer stvarno ću pomislit da ste isti kao i ostali mainstream meniji.uostalom totalno nebitno jer susjedi smo i prije natoa smo si pomagali

Zagor
6 godine prije

Zašto sam ja neki dan čitao da je makar 1 hrvatski kanader nakon Splita poslan u CG? Zar to nije istina? Tko tu koga laže?
Stvarno ste mi mali čudni. Nije da branim NATO, ali mislim da je red to spomenuti.

Matija Vlačić
6 godine prije

Žalosno da je tema koga ćemo i tko smije doći u pomoć… Manje žalosno bi bilo da tražimo način da se sami organiziramo , što možemo i mogli smo, i moramo moći..
Najpametnije bi bilo da (uz navedene stavke) promislimo, i provedemo u djelo poteze za sprečavanje takvih požara.
1) Požari su vjerojatno podmetnuti. Vjerojatno zbog građevinskog zemljišta, vjerojatno i zbog lakšeg odlučivanja lokalnog stanovništva na emigraciju, vjerojatno i zbog šušura- da se malo svrne pažnja masama…
Znači- izmjene i provođenje zakona od onog o građevinskom, do kažnjavanja podmetača, postavljanja kamera.. štajaznam, promislimo..

2) Bor nije autohton. Sađen u vrijeme Austrije. Posadimo masline, hrast, rogač, bademe… vrijedno i mirisno, slabije gorivo bilje i potpadajuće lišće…

3) razno

Max
6 godine prije

Hrvatska je poslala dva kanadera u C. Goru poslije saniranja požara u Splitu …..dali to ovaj novinar ne zna ili namjerno prešućuje istinu ??????

Max
6 godine prije

Koje ste vi razočarenje …. koji ste vi jad …. 24-sata … Jutarnji list … Dnevnik …svi ste isti,sve sami jad ……o bože

Sinisa
6 godine prije

U opste zasto ocekivati od NATOa pomoc kada je ovo posao civilne zastite,ima li vojska u opste kanadere? I zasto i cime se onaj paun hvali?

Zvrk
6 godine prije

pa….nije bilo toliko alarmantno da je trebala vanjska pomoć. prije da je to neorganiziranost domaćih službi.

Milan
6 godine prije

Jedan je Milo ,Krivoglavi, teska ce ga sudbina odvesti. On tako perfektno jebe narod u mozak, da su ti nesretnici pomislili da su drugi narod od Srba!!! Prave drugu Ukrainu, da narod bolje izgine u buducnosti.

davor
6 godine prije

Što drugo očekivati od homofobne antikršćanske antihumanističke organizacije kao što je NATO?

davor
6 godine prije

Kad je trebalo prošvercat MIG-ove džihadistima u Siriju, prve su se javile Hrvatska i Ukrajina i dogovorile tzv. “remont” MIG-ova, čiji su funkcionalni dijelovi proslijeđeni “umjerenoj sirijskoj oporbi” a u Hrvatsku su vraćeni korozivne oplate sa derutnih alžirskih bugarskih i ko zna čijih MIG-ova.

laki
6 godine prije

Donald Trump [ Crooked Hillary Clinton ]
My son Donald openly gave his e-mails to the media & authorities whereas
Crooked Hillary Clinton deleted (& acid washed) her 33,000 e-mails!

laki
6 godine prije

Zerohedge
As Nikki Haley and Hillary Clinton put it: “Evidence! We don’t need any stinking evidence. We know Russia hacked our election!”

stipa
6 godine prije

Ako se računaju hrvatski vojni piloti koji su na zadaći pri MUPu u kanaderima onda je NATO pomogao Crnoj Gori… Mene više hebe u logiku dok sam gledao u ponedjeljak navečer 17.07. priloge na sva 3 Dnevnika (RTL, NOVA i HTV) kako se dalmatinski vatrogasci već 10-tak dana bore s požarima u okolici Splita i da su već premoreni… E sad, poanta je u tome što prethodni tjedan (znači unatrag tih 10-tak dana) u tjednu u kojem je organizirana Ultra u Splitu (14., 15. i 16.07. nisu niti jednim jedinim prilogom na istim Dnevnicima objavljivali o ikakvim požarima u okolici Splita… Odjednom je frka u ponedjeljak, vatra se približila Splitu, ma šta približila, ušla u Split… Kanaderi ne mogu gasiti zbog bure, leže u Zemuniku, Air Traktori su neznam gdje, helikopteri su isto neznam gdje i svih tih prošlih 10-tak dana je bila bura ili su naši Kanaderi bili negdje… Čitaj više »

Tedi
6 godine prije

Van teme,zanima me sto se suti o odluci arbitrazne komisije EU(glavna Njemacka) o dodjeli Sloveniji savudrijske uvale i luke Kopar,izlaz na otvoreno more.Tu ima jedan dobar zajeb,izvinte,povezan sa lukom Drac i Rijeka,gdje su Ameri htjeli zahebat Njemacku sa tokom2 za J.Evropu.

dalmata
6 godine prije

Na koncu konca,Rus,slavensk,siroka dusa,je toliko naivan koliko jeUSrA.EU,NATO licemjeran.da bi opet pomoga onima koji to ne zasluzuju.A ne samo da ne zasluzuju,nego su toliko ogrezli da vise ne mislu dobra ni sebi ni svojima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI