Operacija pomoći Gazi ‘neodrživa’

Martin Griffiths
7 komentara

Izraelski vojni napad na palestinsku enklavu nije ostavio “ni jedno sigurno mjesto za civile”, rekao je visoki dužnosnik UN-a

UN je rekao da su njegovi humanitarni napori u Gazi na rubu propasti, navodeći da su isporuke pomoći postale “nestalne” i “nepouzdane”. Upozorenje dolazi u trenutku kada izraelske snage pojačavaju udare na južnu Gazu, gdje su tisuće civila prethodno pobjegle tražeći sigurnost.

Obraćajući se novinarima na brifingu za novinare u Ženevi, podtajnik UN-a za humanitarna pitanja Martin Griffiths opisao je strašnu situaciju u Gazi, rekavši da su planovi za zaštitu neboraca “u rasulu” dok se izraelska vojska kreće prema jugu.

“Više nemamo humanitarnu operaciju u južnoj Gazi koja se može nazvati tim imenom”, rekao je u četvrtak, dodajući da izraelski napadi “nijedno mjesto nisu učinili sigurnim za civile u južnoj Gazi, što je bio kamen temeljac humanitarne pomoći planirati zaštititi civile i time im pružiti pomoć. Ali bez sigurnih mjesta, taj plan je u rasulu.”

Dužnosnik je dalje rekao da se operacija UN-a pogoršala do “programa oportunizma”, žaleći se na ekstremnu oskudicu zaliha i nemogućnost dostave pomoći velikim dijelovima Gaze. “Nestalno je, nepouzdano je i, iskreno, nije održivo”, nastavio je Griffiths.

Iako su izraelski dužnosnici prethodno pozvali Palestince da se evakuiraju u južne gradove u Gazi, nedavni udari na to područje pokrenuli su “još jedan val raseljavanja”, prema Thomasu Whiteu, šefu UN-ove agencije za palestinske izbjeglice za Gazu. Oko 85% stanovništva enklave je raseljeno usred sukoba, ili otprilike 1,9 milijuna ljudi.

Kako bi naglasio hitnost krize, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres kasnije se pozvao na članak 99, rijetko korištenu odredbu u povelji UN-a, kako bi upozorio Vijeće sigurnosti na nadolazeću “humanitarnu katastrofu” u Gazi. Rekao je da se s ratom koji bjesni više od dva mjeseca, humanitarna mreža potpore u Gazi suočava s “ozbiljnim rizikom od kolapsa”.

Dok je Vijeće sigurnosti u petak iznijelo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid vatre, SAD je jedinim glasom “ne” to blokirao, unatoč podršci 13 drugih nacija. Prema zamjeniku veleposlanika Washingtona pri UN-u, Robertu Woodu, SAD su odbacile tu mjeru jer je bila “ishitrena” i “odvojena od stvarnosti”, također napominjući da nije uključivala jezik osude Hamasa.

Bijela kuća se javno usprotivila općem prekidu vatre u Gazi, tvrdeći da bi taj potez služio samo Hamasu, ali je podržala kraću “pauzu” u borbama krajem prošlog mjeseca, što je omogućilo oslobađanje 110 Hamasovih talaca u zamjenu za 240 Palestinaca koji su bili zatvoreni u izraelskim zatvorima. Također je dobio vrijeme za humanitarne radnike da donesu više humanitarnih potrepština u opkoljenu palestinsku enklavu.

Više od 17.000 Palestinaca, uključujući više od 7.100 djece, ubijeno je u izraelskom napadu od početka rata u listopadu, prema lokalnim dužnosnicima. Posljednja runda nasilja započela je nakon smrtonosnog napada Hamasa na Izrael u kojem je poginulo oko 1200 ljudi, većinom civila, a militantna skupina uzela je više od 200 talaca natrag u Gazu.

gazahumanitarna pomoćIZRAELPalestinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
4 mjeseci prije

Svijet je mutav i gluh na zlocine tih izraelskih svinja. To zlo zasluzuje da ga se do kraja iskorijeni. Steta sto to Hitler nije do kraja operirao tu rak ranu.

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Sukob Izraela i Hamasa je namjerno stvoren dogovorom – još jedan dokaz koji se pojavio jer je netko slijedio trag novca: Nova akademska studija došla je do šokantnog i vrlo kontroverznog otkrića. Sumnjiva aktivnost izraelske burze u danima koji su prethodili operaciji Al-Aqsa Flood 7. listopada ukazuje na to da je određena strana imala predznanje o predstojećem napadu i iskoristila tu informaciju kako bi izravno profitirala od panike koja je uslijedila. Dokument, čiji su autori Robert J. Jackson Jr. s Pravnog fakulteta Sveučilišta New York i Joshua Mitts s Pravnog fakulteta Sveučilišta New York, zaključuje da su, na temelju “značajnog skoka” u kratkim prodajama uvrštenih izraelskih tvrtki, nepoznate osobe bile svjesne operacije je bila na pomolu i pokušao je nezakonito zaraditi. Short selling – ili shorting – omogućuje trgovcima da se klade da će dionice imati loše rezultate i požnjeti nagrade ako su u pravu. Shorting je relativno rijetka praksa… Čitaj više »

Darko
4 mjeseci prije

Na kraju će rješenje biti stvarno zatući sve židove i osloboditi svijet tog zla..

Max
4 mjeseci prije

Gaza je potpuno uništena i u njoj se vrši masakr.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Hitler je ubijao 10 domaćih za jednog ubijenog Nijemca, ovi došli na 15 domaćij za ubijenog Židova i još ne staju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI