Liban će dobiti humanitarnu pomoć od Rusije

Beirut
12 komentara

Rusija je odobrila zahtjev Libana za humanitarnu pomoć, potvrdio je u petak libanonski ambasador Chawki Bou Nassar tokom sastanka sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Mihailom Bogdanovim. Moskva će poslati žitarice, namirnice, naftne derivate i druge preko potrebne potrepštine, kako je zatražio mandatar libanskog premijera Najib Mikati u maju.

Razgovori o obnavljanju direktnih letova između dvije zemlje također su napredovali, rekao je Nassar, iako zapadne sankcije ruskim avioprevoznicima i prateća ograničenja okolnog zračnog prostora znače da sve potencijalne rute moraju ispunjavati stroge zahtjeve.

Paket pomoći je odvojen od drugog paketa za koji je ruski ambasador Aleksandar Rudakov rekao da je Moskva odobrila isporuku Libanu. Tim prijedlogom bi se isporučivalo 40.000 tona pšenice mjesečno do kraja 2022. godine, ali je dobio samo “preliminarno odobrenje” iz Libana.

Američka ambasadorica Dorothy Shea prošlog mjeseca je nastojala da ujedini Rusiju i druge zemlje poput Kine i Irana koje su ponudile pomoć Bejrutu u njegovoj višeslojnoj ekonomskoj krizi, umjesto toga ponudivši donaciju od 29,5 miliona dolara od USAID-a.

Dok je Liban ranije uvozio oko dvije trećine pšenice iz Ukrajine, u ratu je značajan dio izvoza žitarica te zemlje preusmjeren u Evropu kao trampa za dolare strane pomoći koje Kijev nikada ne može vratiti. Čak i prije eskalacije sukoba u februaru, prema nekim procjenama, preko 2,2 miliona Libanaca bilo je suočeno s glađu.

Premijer Mikati pozvao je UN da pruži pomoć u hrani u martu, ukazujući na niz kriza, uključujući ekonomski kolaps koji je smanjio libanonsku valutu na desetinu njene vrijednosti prije 2019. godine, eksploziju glavnog skladišta žita u Bejrutu 2020. i prisustvo miliona sirijskih i palestinskih izbjeglica. Čak i ako uvoznici budu u mogućnosti da pronađu zamjene za ukrajinsko žito koje više ne ide za Bejrut, mnogi Libanci ih neće moći priuštiti, rekao je predsjednik trgovinskog sindikata Hani Bohsali UPI u martu.

Pregovori s Međunarodnim monetarnim fondom za otključavanje obećane pomoći od 3 milijarde dolara i dalje su “u toku”, kaže Nassar, koji je rekao da očekuje da će zamjena Mikatijeve prelazne vlade stalnim vodstvom unijeti “povjerenje” u pregovore. MMF je navodno frustriran zbog Hezbolaha i drugih političkih frakcija koje se nadaju da bi naftna i plinska polja na moru mogla biti finansijski spas zemlje i umjesto toga poziva na nametanje standardnog plana otplate duga, podstaknutog uobičajenim mjerama štednje.

humanitarna pomoćLibanrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krim
1 godina prije

Hm, nije li Libanon ODBIO ukrajinsku psenicu pred par tjedana jer su ” bili prekršeni ugovori isporuke”

Lebanon is witnessing a reckoning based on years of pervasive corruption, entrenched patronage and cronyism, poor governance, and lack of accountability. According to the Arab Barometer, only 4% of Lebanese report being satisfied or completely satisfied with their government, while 89% believe corruption is prevalent in state institutions or agencies

Promatrac
1 godina prije

Rusija ovo, rusija ono… nema više ni objave u kojoj glavna tema nije Rusija.
Za što je Rusija toliko zadužila svijet zadnjih mjeseci da zaslužuje tolike hvalospjeve?

Marin
1 godina prije

Liban? Kakva je to zemlja Liban, gdje se nalazi? Ili mislite na Libanon? Malo lektorirajte taj sirovi prijevod koji vam izbaci Google Translate.

Kaj te briga
1 godina prije

Kaze se Libanon (jer ta rijec ima znacenje) ali Srbi po vuki ili okrenu na kontra. Postajete sve vise antipatican portal

Bosanac
1 godina prije

Lebanon – Leba (Hljeba – Kruha) None (nema), zato sad traže žita i pšenice.

Max
1 godina prije

Imat će vrijednog saveznika ali se čini da gube rat u Ukrajini.

mrdo
1 godina prije

Ima se, može se. Evropljani će se uskoro smrzavati, al’ će zato biti – gladni.

Sankcije protiv Rusije funkcionišu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI