Prema izraelskom ministru energetike, humanitarna pomoć neće se slati u Gazu

Unistena Gaza
23 komentara

Voda, gorivo i struja neće biti uključeni sve dok izraelski taoci ne budu oslobođeni, rekao je Israel Katz

Izraelska opsada Gaze neće biti prekinuta ako Hamas ne oslobodi sve taoce koje je zarobio, rekao je u četvrtak ministar energetike Israel Katz. Njegova je objava uslijedila nakon što su izraelske vlasti isključile vodu, gorivo i struju palestinskoj eksklavi nakon iznenadnog napada militanata Hamasa, koji se dogodio u subotu.

”Humanitarna pomoć Gazi? Nijedan električni prekidač neće biti uključen, nijedna vodena pumpa neće biti otvorena i nijedan kamion s gorivom neće ući dok se oteti Izraelci ne vrate svojim domovima, napisao je Katz na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

U prethodnoj objavi ministar je naveo da je Izrael godinama opskrbljivao Gazu strujom, vodom i gorivom. “Umjesto da kažu hvala, poslali su tisuće ljudskih životinja kako bi klali, ubijali, silovali i otimali bebe, žene i starce”, rekao je Katz, dodajući da će Izrael nastaviti pojačavati opsadu Gaze “sve dok prijetnja koju Hamas predstavlja za Izrael i svijet ne bude uništena”.

Blokadu Gaze prvobitno je najavio izraelski ministar obrane Yoav Gallant u ponedjeljak, koji je rekao da je izdao zapovijed za “potpunu opsadu Pojasa Gaze” te da ”neće biti struje, vode ni hrane”.

“Borimo se protiv ljudskih životinja i ponašamo se u skladu s tim”, rekao je Gallant.

U međuvremenu su i EU i UN izrazili zabrinutost zbog izraelskih postupaka u Gazi. Povjerenik EU za vanjsku politiku Josep Borrell izjavio je u utorak da uskraćivanje hrane, vode i struje civilnom stanovništvu Gaze nije u skladu s međunarodnim pravom. UN je pak najavio da će pokrenuti istrage potencijalnih ratnih zločina počinjenih tijekom najnovije eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba, napominjući da ima “jasne dokaze” koji ukazuju na to da su obje strane počinile ozbiljna kršenja međunarodnih zakona o ljudskim pravima.

Najnoviji val nasilja započeo je u subotu kada je Hamas, palestinska militantna skupina koja kontrolira veći dio Gaze, pokrenula operaciju Poplava Al-Aqsa. Operacija je uključivala ispaljivanja na tisuće raketa i slanje komandosa duboko u izraelski teritorij. IDF je odgovorio bombardiranjem Gaze i prekidom svih komunalnih usluga, nakon čega je Izrael službeno objavio da se nalazi u ratu.

Do četvrtka ujutro Izrael je zabilježio najmanje 1.300 mrtvih i oko 3.300 ranjenih izraelskih građana. Palestinske vlasti u Gazi zabilježile su najmanje 1.203 mrtvih i više od 5.763 ranjenih od izbijanja neprijateljstava.

gazahumanitarna pomoćIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

David Icke objašnjava mutne igre Izraela, Hamasa, Hezbollaha i sličnih organizacija Kabale za organiziranje ratova:

davidicke. com/2023/10/08/david-icke-whats-really-happening-in-israel/

hiber
6 mjeseci prije

Malo su se prešli. Arapski svijet je uglavnom miran, vise protesta je bilo u Europi. I na portalu Logično.

Max
6 mjeseci prije

To neće biti zaboravljeno.

tuf
6 mjeseci prije

Izraelski ministar obrane, Galant, danas: “Defense cooperation between the United States and Israel, as well as Israel’s support in the Pentagon, the White House and Congress, increases our capabilities and provides us with freedom of action. Today we will receive a second aircraft with the weapons necessary for the Israel Defense Forces” – freedom of action za cioniste znači neograničena dozvola za zločine koju će nastojati maksimalno iskoristiti kao i do sada.
Dolazak Ursule von der Leyen u Izrael kako bi dala bezrezervnu pomoć u ime EU, u vrijeme kada je već svima poznato da je ta država napravila niz kršenja međunarodnog prava, obveza i konvencija tijekom proteklog tjedna, govori da je vodstvo EU spremno itekako odustati od ‘civilizacijskih tekovina’ kad god poželi. Jer razlike između Hamasa i IDF-a nema. Samo koriste različite alate.

noppo
6 mjeseci prije

ovaj masaker če samo udružiti arapski i muslimanski svijet. Ne samo protiv Izraela, nego i protiv SAD i EU, kad vide da nisu ništa uradili da to sprječe. Ali izrel se neče zaustaviti, ja mislim da su počeli “konačno riješenje” palestinskog pitanja. Ka ministar odbrane naziva arape “dvonogim životinjama” se zna koliko je sati i šta to znači.

Samo U Prolazu
6 mjeseci prije

Gdje su sankcije US, EU, ovo je zlocin protiv civila!

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Jedan od Rotšilda koji nije postao bankar, već se navodno zanimao za umetnost i kulturu, bio je Baron Benjamin Edmond de Rotšild (1845-1934) iz francuske loze Rotšilda. Njegovo “zanimanje za umetnost” ispoljilo se i u kupovini zemlje u Palestini krajem devetnaestog veka. Da li zbog gajenja vinove loze (porodica se bavi i pravljenjem vina) ili zbog nafte, nije ni važno. Kupovao je u početku, diksretnim podmićivanjem turskih efendija, onda uz pomoć Engleza, kada su kontrolu nad Palestinom (uz pomoć Arapa) preuzeli nakon pobede nad Turcima u Prvom svetskom ratu. Na ruku mu je išlo i to što su Rotšildi bankarskim kreditima veoma zadužili Tursku koja je izgubivši rat morala da traži način kako da dug izmiri. Prihvatili su zato ponudu Rotšilda da im deo dugova otpiše, ako se odreknu Palestine. Engleze su Rotšildi već imali pod kontrolom jer su im kontrolisali centralnu banku, Bank of England, još od 17. veka.… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Da li su svi ovi sukobi Jevreja i Arapa posledica ogromne istorijske verske netrpeljivosti, kako se u većini vodećih medija iu brojnim knjigama “poznavaoca prilika na Srednjem Istoku” prikazuje? Danas znamo zahvaljujući Arturu Kesleru i njegovoj knjizi “Trinaesto pleme” da su Jevreji koji su masovno useljeni u Izrael nakon 1948. pretežno hazarskog, a ne judejskog porekla. (Kesler, takođe Jevrejin, 1983. godine je zajedno sa svojom ženom izvršio samoubistvo, jer je navodno bolovao od leukemije. Tako bar kaže zvanična verzija.) Lako je uočiti i da većina današnjih Jevreja nema rasne odlike semitskog naroda, već više arijevskog. I njihov prastari jezik je jidiš, a ne hebrejski. Najzad, ogroman broj Hazara je već asimilovan i preobraćen u hrišćanstvo, u zavisnosti u kojoj su zemlji živeli. Svoje pravo poreklo mnogi više i ne znaju. Ali, pitanje koje se logično nameće glasi: kako je baš ta novojevrejska populacija naseljena u Izraelu zapala odmah u tako… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Napad na STC i Pentagon (11.9.2001.) naredio je Peter-Hans Kolvenbach, Genaral Međunarodnog Vojnog Reda Društva Isusovaca (jezuita) poznat i kao Crni Papa. Njema je u tome saglasnost dalo pet Asistenata (svaki je predstavnik za određenu hemisferu i koji se vode kao Oblasnici), jedan savetnik koji je imao zadatak da obustavi operaciju u slučaju da dođe do neke greške i njegov ispovednik, koji je bio zadužen da mu olakša savest i razreši ga mnogih grehova. Peter Hans Kolvenbah, 29. General u istoriji jezuita, sa svojim saradnicima koji su na službi širom sveta. Iako im neki dezinformatori pripisuju vanzemaljsko poreklo (i osobine guštera), oni su ipak obični ljudi, ali sa znanjem i veštinama nedostupnim običnoj raji. Zašto su to učinili? Zato što dolazi vreme kada po planu Genarala mora da se razori poznato muslimansko svetilište džamija Al Aksa u Jerusalimu (poznata i kao Kupola od kamena). Pri tome Crni Papa tajno koristi… Čitaj više »

hiber
6 mjeseci prije

Duhovito.😁Da su Uktainci ovako idarili po Donjecku ne bi rusi nikada ni napali. Bilo bi, oprostite, odosmo mi.

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Nakon Hamasa i Hezbollah se pridružio ratnom cirkusu, po naređenju oligarhije, kao što sam ranije spomenuo:

index. hr/vijesti/clanak/hezbolah-napao-izrael-traju-borbe-evakuiran-grad-istjece-ultimatum-izraela-gazi/2503540.aspx?

Mossad, Hamas, Hezbollah – svi slušaju istog gospodara koji ih desetljećima financira da naprave što veći ratni cirkus.
Zbog toga što su svi oni idejno i financijski povezani, ne pomažu nikakvi “pregovori i dogovori”, jer svi oni izvode morbidnu kazališnu predstavu nakon koje se broje mrtvaci, ali samo među rajom, običnim narodom.
David Icke i Ivona Živković su odavno objašnjavali da tako funkcioniraju stvari na bliskom istoku, ali mnogi i dalje misle da oni lupaju gluposti – takvi još uvijek nasjedaju na bajke iz medija i po njihovom diktatu zauzimaju jednu od dvije ili tri zaraćene strane, misleći da su “na pravoj strani”.

hiber
6 mjeseci prije

Mozes ih posuditi od Izraelaca.🤣🤣🤣

Istina
6 mjeseci prije

Ja Neznam kako logično dozvoljava tvoje komentare. Ja znam da ovde treba da komentarisu ljudi, a ti nisi ljudsko biće.

Darko
6 mjeseci prije

Da po fašističkom Izraelu koji ih terorizira od pamtivijeka..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI