Rusija šalje 25.000 tona besplatne pšenice u Afriku

Zitarice psenica
8 komentara

Ruski brod sa 25.000 tona besplatne pšenice isplovio je za Afriku iz crnomorske luke Novorosijsk, objavila je ruska Federalna carinska služba u srijedu na Telegramu.

Brod je već isplovio iz ruske luke i sada je na putu ka svom odredištu, iako u saopštenju nije precizirano u koju će afričku zemlju stići.

„U pomorsku luku Novorosijsk stigao je brod za utovar 25.000 tona pšenice. Teret je namijenjen jednoj od afričkih zemalja kao humanitarna pomoć”, navodi se .

Prema ruskoj Federalnoj carinskoj službi, “carinici su, kao prioritet, izvršili neophodne operacije i pustili robu”.

Riječ je o prvom brodu namijenjenom Africi u okviru aranžmana za isporuku 200.000 tona žita besplatno za afričke zemlje, koji su uspostavljeni nakon ukidanja Crnomorske inicijative za žito.

Kako prenosi Sputnjik Afrika , novim aranžmanima će brodovi sa 25.000 tona žitarica prvo stići u Tursku, gdje će se žito prerađivati ​​u privatnim mlinovima za brašno. Brašno će se zatim otpremiti i distribuirati po afričkim zemljama.

Tokom plenarne sjednice rusko-afričkog foruma u Sankt Peterburgu u julu, ruski predsjednik Vladimir Putin je postigao dogovor o obezbjeđivanju besplatne hrane za šest afričkih država: Burkina Faso, Mali, Centralnoafrička Republika, Eritreja, Somalija i Zimbabve. Svaki će dobiti između 25.000 i 50.000 tona žitarica, a sve troškove transporta snosiće Moskva.

Rusija je 2022. godine izvezla u Afriku ukupno 11,5 miliona tona žitarica, a u afričke zemlje je u prvih šest mjeseci ove godine prevezla skoro 10 miliona tona.

Putin se u septembru sastao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju u Rusiji kako bi razgovarali o situaciji oko Crnomorske inicijative za žito, koja je istekla u julu. Ankara je bila voljna pomoći Rusiji u preradi žitarica za slanje u zemlje kojima je to potrebno, istakao je Erdogan. Napomenuo je i da mu je namjera da sarađuje u snabdijevanju hranom afričkih zemalja.

afrikahumanitarna pomoćrusijaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

50.000.000 kg psenice – to je poprilicno hljebova za najsiromasnije.

Sa druge strane im nude demokratiju, LGBT i ostale vrijednosti.

Jadni afrikanci, sta izabrati, kako se odluciti – u jednoj ruci besplatan hljeb, a u drugoj zapadna prazna prica.

Max
5 mjeseci prije

Humano.

Saljivdjija
5 mjeseci prije

I Ameri su humani nezaboravimo. Oni ce poslati u Afriku uranijuma koliko Rusi zitarica u tonama..Oni su toliko humani da su Srbiju castili kapom i sakom uranijumom i neka dva sela u Japanu sa jestivim pecurkama.. Ovi sto rade rusi je nista, maciji kasalj.Zamislite glupog Vladimir Vladimirovitch Poutina hoce da hrani sirotinju, i to gratis pred nosom jenkija 😉

5 mjeseci prije

valjda ce na vricama pisati rusija a ne turska

Dervo
5 mjeseci prije

Ako sam sta naucio u ovih svojih 50god zivota, to je da nema nista besplatno na ovom svijetu s ovom nasom civilizacijom.

Ivan HR
5 mjeseci prije

Kada je anglosaksonska stoka ikada ikome ovako pomogla? Oni samo znaju eksploatirati, otimati i krasti od siromasnog i gladnog svijeta..

DEDA
5 mjeseci prije

NIŠTA NIJE BESPLATNO.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI