fbpx

Rusija kreće u veliku dedolarizaciju, a Kina prekida uvoz američke nafte i plina

Donald Trump - grimasa

Dugo se vremena dolar smatrao nepobjedivom valutom. Sve dok SAD nisu pokrenule trgovinski rat protiv svih zemalja protiv kojih su to mogle. Osim toga, tu je u dugačka lista zemalja koje su pod sankcijama, embargom i drugim oblicima blokada.

Naravno, Rusija je uključena u popis onih koji se protive Washingtonu, što nije iznenađujuće. Nakon nekoliko godina prividno slabog otpora, Moskva je ovaj tjedan pokrenula opsežnu dedolarizaciju svoje ekonomije, koja će se provoditi po detaljno isplaniranim taktičkim shemama.Vladimir Putin je rekao kako to nikako ne znači potpuno odbacivanje dolara kao valute, ali su vlada i ministar financija dobili precizne upute kako djelovati.

Nekima se čini da su to bile samo riječi, ali je Ministarstvo financija usvojilo službeni plan za dedolarizaciju ruske ekonomije. Ovaj dokument predviđa protumjere, uključujući i porezne olakšice za tvrtke koje se prebace na poslovanje i trgovinu u rubljama. Ključni dio plana je i trgovina sa zemljama skupine BRICS, Euroazijske ekonomske unije u nacionalnim valutama, a fokus je trgovina u rubljama u EEU, te trgovina rublja-juan s Kinom i rublja-euro sa zemljama Europske unije.

Ovaj plan je raspravljen na Svjetskom ekonomskom forumu u Vladivostoku sredinom rujna, gdje su bili okupljeni predstavnici svih zemalja s kojim Moskva namjerava pokrenuti opsežno poslovanje i trgovinu izbjegavajući dolar.

Tada je glavni direktor VTB banke  Andrej Kostin izrazio stav da je potrebno provesti ubrzani prijelaz na izračune u nacionalnim valutama, a Vladimir Putin mu je dao punu podršku.

Od sada ruska vlada sada počinje implementirati ove mjere, iako je sveobuhvatna implementacija plana zakazana za 2024.

Od ovog mjeseca se počinju primjenjivati porezne olakšice i ubrzani povrat PDV-a na izvozne transakcije. Osim toga, pokušava se uvesti vlastiti sustav financijskih naplata, koji je već testiran, sličan međunarodnom sustavu SWIFT. Vode se aktivni pregovori o prijelazu na izračun u nacionalnim valutama sa zemljama skupine BRICS, što je, između ostalog, nužno i za naplatu pet sustava S-400 koje je Indija upravo kupila od Rusije, usprkos američkim prijetnjama.

Kao što smo rekli, treba napomenuti da plan dedolerizacije ne podrazumijeva potpuno napuštanje dolara. Građani će i dalje svoju štednju moći držati u stranoj valuti.

No, dedolarizacija postupno postaje ne samo dio ruskog plana, nego i globalni trend. Konkretno, Europa traži nove mogućnosti za stvaranje svog sustava naplate, što su potvrdili europski čelnici u svojim izjavama. Naravno, tu je i Kina, koja je ovog proljeća pokrenula trgovinu naftom u juanima. Potrošilo se gotovo 25 godina od kada je Kina došla na ovu ideju do njene realizacije.

Jasno je da SAD pokušavaju razbiti sve moguće gospodarske veze između suparničkih zemalja, ali je ova agresivna politika kontraproduktivna i daje poticaj za suradnju među zemaljama, koje su sve bliže stvaranju najteže antiameričke koalicije, one protiv dolara.

Stoga velika ideja dedolarizacije ne samo da će Rusiji dati veći manevarski u globalnoj ekonomiji, nego će bez sumnje utjecati na ekonomski sustav Sjedinjenih Država.

Kina obustavlja uvoz američkih energenata

Kina - nafta za zlato

Među velikim stratezima je uvijek vladalo uvjerenja da prije napada na nekoga, bio on vojni, ekonomski ili informativni, treba izračunati sve moguće posljedice i mogućnosti odgovora. Osim toga, borba na dva, tri ili više fronta je neopisiva glupost, ako pred sobom imate sile poput Kine i Rusije, ali njihovih saveznika.

No, američki stratezi pokazuju da im nije stalo do logike, zdravog razuma i da su velo slabo upućeni u ukupnu povijest ratova među narodima.

Dakle, uz front s Rusijom, nesuglasice koje su dosegle razinu konfrontacije sa savezničkom Europskom unijom, arogantno ponašanje prema Indiji, Pakistanu i saudijskom režimu, kakav god bio, Sjedinjene Države su proglasile trgovinski rat protiv Kine.

Uz izgovor “što nam možete učiniti, nama koji smo nepobjedivi”, uveli su carine na kineski uvoz.

Kinezi su, kao odgovor, odgovorili recipročnim mjerama, ali su počeli i aktivno uklanjati američku robu s domaćeg tržišta. Naime, kineski izvoz u SAD je puno manji i da bi pogodili suparnika, recipročne carine su mjera kojom Kina može odgovoriti određeno vrijeme.

Točno je da je Sjedinjenim Državama za funkcioniranje ekonomije i financije prijeko potrebno uravnotežiti trgovinsku bilancu s Kinom i EU. Ali kako? SAD bi  trebale otjerati inozemne proizvođače s njihovih tržišta i započeti proizvodnju u svojim raseljenim industrijama, što je u trenutnoj fazi izuzetno upitno.

Kinezi nisu suočeni s tako teškom zadaćom. Nemaju problema s trgovinskom bilancom i imaju značajan suficit. Osim toga, jednostavno mogu zamijeniti američke dobavljače s europskim i ruskim, što su već počeli aktivno činiti. Kome je u ovoj situaciji teže i gore? To je očigledno.

Ako su Kinezi svoju supstituciju uvoza počeli sa svim vrstama mahunarki, soje i posebnih roba, čime nisu toliko pogodili američku ekonomiju, iako su se poljoprivrednici žalili i prisilili Trumpa da im plati subvencije i odštete od više milijardi dolara, nakon drugog vala sankcija je Peking ozbiljno shvatio Washington.

Kina je pogodila strateške smjerove Sjedinjenih Država – izvoz ukapljenog plina i nafte. Naime, Kina je bila na trećem mjestu kao uvoznik američkog ukapljenog plina, odmah nakon Meksika i Južne Koreje.  2017. godine je Kina je kupila 38 milijuna tona ukapljenog plina, što je 46% više nego 2016. godine.

Sada SAD gube pristup ovom ogromnom tržištu. U prvoj polovici ove godine, dok su Xi Jinping i Donald Trump još uvijek pregovarali i činilo se da je sporazum o trgovini između dvije zemlje na vidiku, prodaja uvezenog ukapljenog plina je u Kini skočila za 76%, a prodaja iz vlastitih tvornica je pala za 11%.

Stoga, Kina u trgovinskom ratu ne samo da će odgovoriti Sjedinjenim Državama,  nego je odlučila podupirati vlastitu plinsku industriju.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross je u proljeće izjavio: “Kina mora uvoziti puno, puno više našeg LNG-a, a za njih će biti izuzetno logično uvoziti više plina od nas, kako promijenili i svoje izvore opskrbe. To će također imati dodatni učinak smanjenje trgovinskog deficita između Sjedinjenih Država i Kine.”

Međutim, ništa od toga. Iako je ožujku 2018. Kina kupila 445 000 tona ukapljenog plina iz Sjedinjenih  Država, a u srpnju se ovaj volumen povećao za 130 000 tona, stupanjem na snagu carina i najavom uvođenja novih je kolovozu Kina jasno istaknula kako ne želi kupiti nove količine ukapljenog plina iz SAD-a.

Američki “stručnjaci” su tada pouzdano tvrdili: “Sve je u redu, sada ćemo ovaj LNG prodati Europi”. Ali sudeći prema činjenici da Njemačka aktivno promiče “Sjeverni tok 2”, ovaj je scenarij vrlo upitan.

S američkom naftom je situacija otprilike ista. Kina je zauzimala drugo mjesto u kupnji nafte iz Sjedinjenih Država, odmah nakon Kanade, a na trećem i četvrtom mjestu su bili Velika Britanija i Nizozemska.

nafta, bušotina, novac

Oko 20% ukupnog američkog izvoza nafte je išlo u Kinu. Sada je udio američke nafte u kineskom uvozu je samo 3%, rekao je Xie Chunlin, predsjednik tvrtke China Merchants Energy Shipping (CMES), koji je dodao kako su narudžbe američke nafte u Kinu potpuno zaustavljene.

Amerikanci su, naravno, ponosno izjavili  “nisu Kinezi bili ti koji su odbili kupovati američku naftu, nego su je oni prestali prodavati Kini”.

Kina je istovremeno preprodala svoje prethodne ugovore za buduće isporuke američke nafte trećim zemljama, što izravno pobija izjave Amerikanaca.

Istovremeno je Kina znatno povećala kupnju nafte iz zapadne Afrike, na 1,7 milijuna barela dnevno, a Bloomberg da Kina nikada nije kupila toliko nafte iz tog područja od kada se od 2011. Godine vode ove statistike.

Da biste shvatili kako je sve ovo “nevažno za Sjedinjene Države”, treba citirati američkog ministra financija Stephena Mnuchina.

U svibnju je ministar Mnuchin za Fox News izjavio “kako trgovinski rat SAD-Kina završava, te da je Kina pristala smanjiti trgovinsku neravnotežu sa Sjedinjenim Državama.

“Očekujemo da će Kina udvostručiti kupnju energije od nas, mislim da ćemo lako vidjeti kako Kina kupuje 50 do 60 milijardi dolara naših energenata godišnje u idućih 3 do 5 godina”, izjavio je u svibnju Stephen Mnuchin.

U svjetlu gore navedenog, “dok su e u Washingtonu svi smijali”, američki državni tajnik Mike Pompeo hitno i neplanirano 8. listopada leti u o Peking, gdje možda vjeruje kako će ga dočekati “bezuvjetna predaja Xi Jinpinga”.

Šlag na torti je pitanje “blokade ruskih pomorskih cjevovoda i izvoza ruskih energenata”, što se također može promatrati u kontekstu odnosa između SAD-a i Kine.

Tu je vojna eskalacija. Naime, 30. rujna je kineski razarač tipa 052C “Luyan” “potjerao” američki razarač USS Decatur iz spornog otočja Spratley u Južnom kineskom moru. Američko vojno vodstvo je odmah reagiralo, prijeteći nečim zbog “nesigurnih i neprofesionalnih akcija kineske mornarice”.

Kineska mornarica
FOTO: ilustracija, kineska mornarica

Čini se da je hegemon slomljen i sada je posebno mrzovoljan. Prijeti Rusiji, Kini, europskim saveznicima, saudijskom režimu. Doslovno svima. “Prijateljima” i “neprijateljima”.

Na kraju američki potpredsjednik Mike Pence optužuje Kinu da pokušava utjecati na izbore za Kongres u studenom 2018. godine.  Također je dodao kako mu je “visoki dužnosnik u američkoj obavještajnoj službi nedavno rekao da je ono što Rusi rade blijeda kopija  onoga što Kina radi diljem Amerike”.

Zbog rastućih proturječnosti između Sjedinjenih Država i Kine, koji su sve više posvećeni međusobnoj borbi, može biti da će SAD imati manje mogućnosti i resursa za suočavanje s Rusijom i ostatkom neprijatelja, iako je to teško očekivati. No, sukob s cijelim svijetom je u samo nekoliko tjedan dao dva važna odgovora,a iranski se čeka. Moskva je pokrenula plan aktivne dedolarizacije, što je s manjim intenzitetom činila od 2014. A na drugoj strani, osim recipročnih carina i trgovinskog rata, Kina odustaje od uvoza američkih energenata.

Za SAD je rat protiv svih, bez obzira na gubitke, “pobjednička strategija”. A tek smo na početku, jer je plan Ministarstva financija Rusije pokrenut prije nekoliko dana, baš kada i prestanak narudžbi američkog ukapljenog plina i nafte iz Kine. Sljedećih nekoliko mjeseci će proći u ovom ozračju i eskalaciji napetosti, ali će nakon toga makroekonomski pokazatelji za 2018. pokazati tko je bio u pravu.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
69 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Janoš
Gost
Janoš
3 godine prije

I Hrvatska je čvrsto odlučila da deDolarizira i deEuroizira svoje stanovništvo na sve moguće načine.

nekoime
Gost
nekoime
3 godine prije
Reply to  Janoš

Štel si reći – DEbilizira.

velebit
Gost
velebit
3 godine prije
Reply to  nekoime

Dedolarizacije neće biti i točka.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
3 godine prije
Reply to  Janoš

Kod nas se to zove “Porezna reforma”

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
3 godine prije
Reply to  Janoš

Janoš Hrvatska d.o.o. se ne moze dedolazirati i deeEurozirati nikako kad je u njihovom vlasnistvu. Rusija planira sprovesti dedolarizaciju do 2024?!’ Mislim da bi to Rusi i Kinezi trebali odraditi puno brze. Uostalom hegemoni ce i onako inscenirati incident koji ce im posluziti kao izgovor za napad na Rusiju prije… Pročitaj više »

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  Janoš

…a jos.., a deKunizacija..!

nekoime
Gost
nekoime
3 godine prije

Kinezi u svojim brojnim kemijskim čistionicama širom Amerike impregniraju odjeću antiameričkim duhom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Ovo sam čuo da s EU ide u eurima, u EEU u rubljama, a ostatak po bilateralnom dogovoru. Ali prekid kupnje energenata od strane Kine, to sam načuo, ali da je u ovoj mjeri- NULA, nisam znao.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Usput. Indija se predomislila da se predomislila. 🙂 Ipak će kupovati iransku naftu, ali čeka EU mehanizam za naplatu i izračun u eurima ili da vidi kako će drugačije. Može u Šangaju, ali New Delhi baš ne bi davao Kinezima vjetar u leđa.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 godine prije

Sad ce Trump nabiti i Indiji sankcije sto je od Rusa kupila S-400 i na taj nacin prisiliti Indiju da kupuje iransku naftu koja od sljedeceg mjeseca ide pod sankcije Amera i njihovih vazala. Neke zemlje EU ce sigurno i dalje kupovati iransku naftu. Prva mi pada na pamet Italija.… Pročitaj više »

čokolino
Gost
Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
3 godine prije

Trump je vrlo uspijesan obranbeni igrac koji stalno i uspijesno zabija autogolove.

Zorule
Member
Zorule
3 godine prije
Reply to  Ive iz Pecalbe

Uzmi u obzir mogucnost da Trump to radi planski, kompleksan je posao razmontiranja vlade iz sjene ali bez otvorenog napada na istu.

DAWOR
Gost
DAWOR
3 godine prije

I mali ljudi mogu pomoći u ****** ….kupujući domaće u trgovinama i zaobilazeći u širokom luku sve usRa proizvode…coca cola,fanta sprite i slično……

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  DAWOR

To i radimo uz malo dodatnog medijskog rada pa uz coca cola u govoru koristimo izraz “smeće”. I mogu reći da je u užoj okolini dosta uspješno.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

“Točno je da je Sjedinjenim Državama za funkcioniranje ekonomije i financije prijeko potrebno uravnotežiti trgovinsku bilancu s Kinom i EU. Ali kako? SAD bi trebale otjerati inozemne proizvođače s njihovih tržišta i započeti proizvodnju u svojim raseljenim industrijama, što je u trenutnoj fazi izuzetno upitno.” To je jedini ispravan nacin… Pročitaj više »

Tursunov
Gost
Tursunov
3 godine prije

Gospodin Babic kao pavi rusofil nepodnosi USA, a dizete u nebo majcicu Rusiju. Babicu malo objektivnosti nebi vam skodilo. ISTORIJA SE PONAVLJA, ko nije valjao juce, nevalja ni danas. U istoriji tvoja Rusija nam je dala KOMUNIZAM, pod cijom represijom je ubijeno 10-tine miliona neduznih ljudi. USA nas je oslobodila… Pročitaj više »

Sparkling
Gost
Sparkling
3 godine prije
Reply to  Tursunov

@Tursunov Ajde molom Vas da jos jednom procitate cijeli tekst i napisete sto je to Gos. Babic krivo napisao. Nije spominjao ni komunizam ni historiju,represiju ni miljone neduznih itd. Samo je iznosio gole cinjenice koje danas svaki iole informirani citalac zna. Pa jesu razvijene spomenute zemje koje ste naveli, i… Pročitaj više »

Tursunov
Gost
Tursunov
3 godine prije
Reply to  Sparkling

Problem gosp. Babica je neobjektivanost, jer njegovi tekstovi se zasnivaju na mrznji prema USA.
Istina je ruskoj politici nema nista pozitvnog, Putin je najveci neprijatelj Rusije.
Mislio je Vucuc, da ce ga Rusi pomoci u vezi Kosova, medutiom od pomoci nista.
JADAN JE ONAJ KOGA RUSI POMAZU.

spacevoodo
Gost
spacevoodo
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Tursunov Vučić je reka da šta je tražija kako je to i dobija . . . a jeli Vučić uopće išta tražija, i ako je šta je to bilo. . . inače koji je to od političara ex YU uopće uračunjljiv . . . ali je prekjučer Vučić isto mora… Pročitaj više »

Tursunov
Gost
Tursunov
3 godine prije
Reply to  spacevoodo

Eto kad je bio rat u ex, Jugi prije kojih 20-25 godina, Milosevic se uzdao u pomoc Rusije, dok polupismeni Kosovari se povezali sa USA. I tada je Rusija bila maceha za Srbe, hocu reci nikakve koristi Srbiji od Rusije. Da nije bilo USA, Hrvatska nikad nebi uspjesno napravila operacije… Pročitaj više »

krivA
Gost
krivA
3 godine prije
Reply to  Tursunov

..a tko su ti koji su prvi razbili zabranu leta nad Hr i sletjeli na Pleso i od koga je Hr nabavljala oruzje dok je bila pod embargom..?! Da nije mozda od eu ili usa..?!

Cvrk
Gost
Cvrk
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Da nije bilo USA pala bi Banja Luka i Republika Srpska.

spacevoodo
Gost
spacevoodo
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Tursunov A Kosovo je jedna druga priča u kojoj Srbija Putinu nije bitna s obzirom na Krim di su puno veće stvari u igri nego kako će završit priča sa Srbijom i Kosovom. Putin je odjeba Amere za Krim govoreći im kako su oni vojno osvojili Kosovo.

kiki
Gost
kiki
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Ko zna šta bi na to rekli Gadafi i Asad?

Jozo
Gost
Jozo
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Evo ja mrzim USA i obožavam Rusiju ..moje pravo

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Tursunov

u pravu si tursunov. Trebalo bi da odeš na neki proamerički portal i tamo mudruješ, čemu da gubiš vrijeme ovdje i slušaš propagandu.

Zadranin
Gost
Zadranin
3 godine prije
Reply to  Tursunov

@Tursunov

Te su zemlje bile razvijene i prije dolaska amerokenjaca, zato ne kenjaj.

Evo amerokenjaca i u Ukrajini, al se razvija po tvome, ha?

Pljuc!

Tursunov
Gost
Tursunov
3 godine prije
Reply to  Zadranin

J. Koreja je bila na nivou Afrike prije dolaska USA, a danas najrazvijenija na svetu.
Istocna NJemacka je bila pod Rusia, zapadana pod USA, razlika nebo i zemlja.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Do 1990. g. S. Koreja je imala jaču industrijsku bazu od J. Koreje. Za vjerovali ili ne! Napredak J. Koreja zahvaljuje prvenstveno nekim drugim faktorima. Ali to je @Tursunovu, dobrom poznavatelju, sigurno dobro poznato. Ili možda nije….. P.S. Doduše ni CCCP ni Rusija nisu bili i nisu raj na zemlji,… Pročitaj više »

spacevoodo
Gost
spacevoodo
3 godine prije

onaj najgl…..veći Dalton Ni Amerika ni Rusija (SSSR) nisu ono šta su bili prij 30 godin. Zanimljivo je to da danas EU skuplja ono najgore od bivšeg SSSR-a i ono najgore od onoga u šta se Amerika danas pretvorila.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  spacevoodo

@spacevoodo Nemam nikakav razlog biti u klubu obožavatelja Rusije, ali niti USA. Jedine svijetske supersile vode se svojim interesima. A na nama malima je da nađemo svoje mjesto pod ostatkom sunca. Nekritičko vazalsko poltronstvo naših vladajućih garnitura i njihovih partikularnih interesa, upregnutih u bilo čija kola, pa i na štetu… Pročitaj više »

spacevoodo
Gost
spacevoodo
3 godine prije

onaj najgl…..veći Dalton Da su sve ex YU državice male nije sporno, ali to ne znači kako to šta su male nemogu vodit drugačiju politiku. Također to ”mali” je i rezultat programiranja percepcije . . . ono kad ti neko cilo vrime govori da si glup, ako si labilan počet… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  spacevoodo

@spacevoodo Slažem se. Svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije iliti sadašnje famozne regije/regiona, su imali vrlo turbulentnu povijest. Svoje Scile i Haribde. I održali su se. Za to su platili veliku cijenu. Od demografskih gubitaka pa nadalje. Održati će se i u buduće. Samo je pitanje koliku će cijenu platiti.… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Problem je što ljudi robuju prošlosti. Amerika je u prošlosti sigurno imala puno dobrih uticaja kao i Rusja loših. Ali danas je situacija drugačija. Da je meni netko prije 15 godina rekao da ću simpatizirati više Rusiju nego Ameriku rekao bih mu da je lud. Doduše ni Rusima baš ne… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Jednostavno čini se da se povjesno klatno okreće. A izgleda da se okreće protiv svijeta zapadne civilizacije. Na koncu konca ni prvi ni zadnji put.

Tursunov
Gost
Tursunov
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Rijecanin nerobujem ja proslosti nego objektivnosti i istini.
Nedavno sam procitao da se Evropa mora poceti boriti protiv sve jace Ruske propagande.
Nazalostutin ovaj portal je ruska propaganda, jer svi tekstovi su PRO-RUSKI.

Jozo
Gost
Jozo
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Ti slabo kontas pajdo

tedi
Gost
tedi
3 godine prije
Reply to  Tursunov

I sta ces sada,sjedi pa placi,ili se zali upravi vodovoda.

Krpan
Gost
Krpan
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Nisu svi PRO-RUSKI, tvoj je PRO-AMERIČKI

Zmaj
Gost
Zmaj
3 godine prije
Reply to  Tursunov

USA terorizira cijeli svijet, samo pogledajte koliko su atentata sami napravili, koliko su drzava unistili, ako je vama rat i ubijanje nevinih ljudi okej, onda da da USA je odlicna opcija, ali budimo realni koliko god rusija bila losa, usa je jos gora, i to svi ukljucujicu djecu u vrticu… Pročitaj više »

Tursunov
Gost
Tursunov
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Da mi je netko ….
Rijecanin ti si “brain washed” jer si od prije citao claneke slicne kao ovaj gore,
hocu reci ti si zrtva ciljane propagande. Nazalost kao i vecina na ovom portalu.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Tursunov možeš li meni sa opranim mozgom objasniti na koji je način američko promicanje gay propagande rusko podmetanje? Možeš li mi objasniti na koji je način NATO uništenje Libije ruska propaganda? Možeš li mi objasniti na koji je način nametanje unitarne države od strane europske komisije ruska propaganda? Uostalom američka… Pročitaj više »

Kurjaca
Gost
Kurjaca
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Cuj njega hrvatsku pravoslavnu crkvu.
Ja sam si mislio da si ti normalan a ono jos jedan orikriveni ujkan

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  Kurjaca

Ako je istina da su se na zadnjem popisu stanovništva 15000 stanovnika izjasnilo kao hrvati pravoslavci ne bi li bilo pošteno da im se dozvoli ispovjedanje vjere ko i Crnogorcima i Makedoncima?
Inače argumnti protiv čovjeka puno govore o intelektualnom nivou onih koji takve sudove izriču.

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey
3 godine prije
Reply to  Tursunov

@Tursunov, do dolaska Amerikanaca Južna Koreja nije ni postojala, ali nije postojala ni Sjeverna Koreja. Činjenica. Iz činjenica obično se donose valjani zaključci.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Zadranin

On to raćuna ovako, razvoj jednako dug u bilijunima dolara osvojenih odabranima. Da, veliki razvojni ciklus pljaćke milenijskih lihvara.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije
Reply to  Tursunov

@Tursunov
Nemoj me oslobađati, matere ti.
Kad god me neko oslobađao od nečega, na*ebao sam ko žuti.

P.S.
Znanstvenici tvrde da je naš mozak sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru.
Jbt, al je tvoj svemir mali!

fudo
Gost
fudo
3 godine prije
Reply to  Tursunov

iz koje si se ti pizdopoljine dotepel’ da indoktriniraš pošten narod na “logično”

kiki
Gost
kiki
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Pa ti nemaš blage veze …. pa ko je donio boljševizam u rusiju 1917 koji je pobio milijune rusa i ukrajinaca .U Evropu 1848 da razbije ligu tri cara u Kinu nakon opijumskih ratova, čija je kuhinja francuska revolucija čija je to ideja? Ruska? tko je kreator lWW Gavrilo? Tko… Pročitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Tursunov ti ocigledno o istoriji ili pojma nemas ili je poznajes samo selektivno. Ucinak USA u oslobadjanju od fasizma je svakako svakom objetivnom covjeku znatno manji od ucinaka SSSR-a u istom.Objektivno i tacno je da je USA u najmanje 60 drzava svijeta smjenila vlast ili uticala da na vlast dodje… Pročitaj više »

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije
Reply to  Tursunov

gospodin tursunov mi mozda nismo imali svi auta ali niko od nas nije prtio lunch box na posao mi nismo znali za taj kapitalisticki izum islo se na posao sa rukama u depovima a drugo danas najmanje 300 000 000 ljudi sa istoka i plus nasa bivsa drzava hoda bez… Pročitaj više »

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
3 godine prije
Reply to  Tursunov

@Tursunov, treba knjige citati, a ne samo novinske clanke koje sire agendu svojih vlasnika (ovdje prednjaci Jutarnji list).
Posudi/kupi knjige Williama Engdahla (sve su prevedene na nas jezik), za pocetak ti je najbolje procitati Stoljece rata I i II.

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey
3 godine prije
Reply to  Tursunov

@Tursunov, 100% si u pravu. Socijalisti utopisti, Marks i Engels, kao i mnogi drugi teoretičari koji su svijetom proširili teoriju Besklasnog društva bili su 100% Rusi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Tursunov

Rusija je svijetu dala komunizam ?????? U Koju si ti školu išao. Marx, Engels i ostali teoretičari znanstvenog socijalizma su bili Rusi? Rusija je dala možda Bakunjina, ideologa prvotnog anarhizma, a komunizam je izvezen u Rusiji gdje nije bilo uvjeta za njegov razvoj, osim teškom silom. Idealne zemlje za radničku… Pročitaj više »

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije

Moram priznati da mi sintagma “zanstveni socijalizam” predstavlja tipičan primjer oksimorona.

zmaj
Gost
zmaj
3 godine prije
Reply to  Tursunov

hajdemo rec da je rusija smece tesko, bla bla komunizam i tako ta sranja, ali dali je vama ok sto usa terorizira cijeli svijet, ubija ljude okolo, pali gradove, sela, i sve u ime demokracije, ako vam je to u redu i ako mislite da jedino usa ima pravo to… Pročitaj više »

Kadro2
Gost
Kadro2
3 godine prije

Piše, da je kineski izvoz u SAD puno manji…Kineski izvoz u SAD je puno, puno veći, 500 milijarda, uvoz iz SAD je oko 150 milijarda.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Kao i uvijek do sada jedna strana huška dvije suprostavljene jednu na drugu i opet će jedinu korist izvući oni prvi jer ove dvije supostavljene se samo smjenjuju kroz milenije vlasti jednog te istog stvora.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  bbbb

Nema ovdje vise smjene ,sto se mjenjalo ,mjenjalo se…Sukob ovih gabarita je krcenje terena za dolazak kudravog … Pa nije atom iscipan da kupi prasinu..

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Alen

Hahaha, da, samo tebi i meni je to jasno dok drugima nije. Neki dan napisa Šumadiji za atomice zašto su generički usađene kaubojima i rusima, više minusa nego razumjevanja. Tebi ne treba objašnjavati.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije

NRK je korisnički, informatički div koji nema razvijenu internetsko-hardversku infrastrukturu poput SAD-a, što nastoji nadoknaditi masovnim kibernetičkim napadima na SAD, ali i na EU: prošle god. je NRK napala EU, ali je i RH, možda po prvi put, doživjela izuzetno jak internetski napad rus. i kin. hakerâ, vjerovatno zbog toga… Pročitaj više »

Jozo
Gost
Jozo
3 godine prije
Reply to  Istina

Još da ti neko povjeruje

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  Istina

dobro te zakačila ta psihoakuzija, majstore. trebalo bi da se liječiš

milan
Gost
milan
3 godine prije
Reply to  Istina

Masta moze svasta.

bezimeni
Gost
bezimeni
3 godine prije

Drugovi kapitalizam je dozivio vrhunac prije 20-30 godina, Svi sad vide da od toga nema nista, balans je poremecen i nije normalno da neko ima dvadeset stanova i vozi se u privatnom avionu i kaze ja sam to posteno zaradio dok vecina nema stA DA jede. Dolaze velike promene aha… Pročitaj više »

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
3 godine prije

sankcije na titanijum pa nek lete u čeliku

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Tekst započinje netočnom tvrdnjom i izvrnutom tezom. te je daljnji tekst više navijački,nego ozbiljna analiza. Nekada je to Babić mogao daleko bolje, ali kao i svima očigledno je važnija domicilna valuta plaćanja. Dakle, nije istina da su trgovinski ratovi doveli do upitnosti dolara, nego je upravo obrnuto. Slom petrodolara definitivno… Pročitaj više »

luni lunovic
Gost
luni lunovic
3 godine prije
Reply to  hiber

ovo uzvratno jamstvo treba da bude tema da se se to ozbiljno analizira

POVEZANE VIJESTI

Izbornik