fbpx

Rusija kreće u veliku dedolarizaciju, a Kina prekida uvoz američke nafte i plina

Donald Trump - grimasa

Dugo se vremena dolar smatrao nepobjedivom valutom. Sve dok SAD nisu pokrenule trgovinski rat protiv svih zemalja protiv kojih su to mogle. Osim toga, tu je u dugačka lista zemalja koje su pod sankcijama, embargom i drugim oblicima blokada.

Naravno, Rusija je uključena u popis onih koji se protive Washingtonu, što nije iznenađujuće. Nakon nekoliko godina prividno slabog otpora, Moskva je ovaj tjedan pokrenula opsežnu dedolarizaciju svoje ekonomije, koja će se provoditi po detaljno isplaniranim taktičkim shemama.Vladimir Putin je rekao kako to nikako ne znači potpuno odbacivanje dolara kao valute, ali su vlada i ministar financija dobili precizne upute kako djelovati.

Nekima se čini da su to bile samo riječi, ali je Ministarstvo financija usvojilo službeni plan za dedolarizaciju ruske ekonomije. Ovaj dokument predviđa protumjere, uključujući i porezne olakšice za tvrtke koje se prebace na poslovanje i trgovinu u rubljama. Ključni dio plana je i trgovina sa zemljama skupine BRICS, Euroazijske ekonomske unije u nacionalnim valutama, a fokus je trgovina u rubljama u EEU, te trgovina rublja-juan s Kinom i rublja-euro sa zemljama Europske unije.

Ovaj plan je raspravljen na Svjetskom ekonomskom forumu u Vladivostoku sredinom rujna, gdje su bili okupljeni predstavnici svih zemalja s kojim Moskva namjerava pokrenuti opsežno poslovanje i trgovinu izbjegavajući dolar.

Tada je glavni direktor VTB banke  Andrej Kostin izrazio stav da je potrebno provesti ubrzani prijelaz na izračune u nacionalnim valutama, a Vladimir Putin mu je dao punu podršku.

Od sada ruska vlada sada počinje implementirati ove mjere, iako je sveobuhvatna implementacija plana zakazana za 2024.

Od ovog mjeseca se počinju primjenjivati porezne olakšice i ubrzani povrat PDV-a na izvozne transakcije. Osim toga, pokušava se uvesti vlastiti sustav financijskih naplata, koji je već testiran, sličan međunarodnom sustavu SWIFT. Vode se aktivni pregovori o prijelazu na izračun u nacionalnim valutama sa zemljama skupine BRICS, što je, između ostalog, nužno i za naplatu pet sustava S-400 koje je Indija upravo kupila od Rusije, usprkos američkim prijetnjama.

Kao što smo rekli, treba napomenuti da plan dedolerizacije ne podrazumijeva potpuno napuštanje dolara. Građani će i dalje svoju štednju moći držati u stranoj valuti.

No, dedolarizacija postupno postaje ne samo dio ruskog plana, nego i globalni trend. Konkretno, Europa traži nove mogućnosti za stvaranje svog sustava naplate, što su potvrdili europski čelnici u svojim izjavama. Naravno, tu je i Kina, koja je ovog proljeća pokrenula trgovinu naftom u juanima. Potrošilo se gotovo 25 godina od kada je Kina došla na ovu ideju do njene realizacije.

Jasno je da SAD pokušavaju razbiti sve moguće gospodarske veze između suparničkih zemalja, ali je ova agresivna politika kontraproduktivna i daje poticaj za suradnju među zemaljama, koje su sve bliže stvaranju najteže antiameričke koalicije, one protiv dolara.

Stoga velika ideja dedolarizacije ne samo da će Rusiji dati veći manevarski u globalnoj ekonomiji, nego će bez sumnje utjecati na ekonomski sustav Sjedinjenih Država.

Kina obustavlja uvoz američkih energenata

Kina - nafta za zlato

Među velikim stratezima je uvijek vladalo uvjerenja da prije napada na nekoga, bio on vojni, ekonomski ili informativni, treba izračunati sve moguće posljedice i mogućnosti odgovora. Osim toga, borba na dva, tri ili više fronta je neopisiva glupost, ako pred sobom imate sile poput Kine i Rusije, ali njihovih saveznika.

No, američki stratezi pokazuju da im nije stalo do logike, zdravog razuma i da su velo slabo upućeni u ukupnu povijest ratova među narodima.

Dakle, uz front s Rusijom, nesuglasice koje su dosegle razinu konfrontacije sa savezničkom Europskom unijom, arogantno ponašanje prema Indiji, Pakistanu i saudijskom režimu, kakav god bio, Sjedinjene Države su proglasile trgovinski rat protiv Kine.

Uz izgovor “što nam možete učiniti, nama koji smo nepobjedivi”, uveli su carine na kineski uvoz.

Kinezi su, kao odgovor, odgovorili recipročnim mjerama, ali su počeli i aktivno uklanjati američku robu s domaćeg tržišta. Naime, kineski izvoz u SAD je puno manji i da bi pogodili suparnika, recipročne carine su mjera kojom Kina može odgovoriti određeno vrijeme.

Točno je da je Sjedinjenim Državama za funkcioniranje ekonomije i financije prijeko potrebno uravnotežiti trgovinsku bilancu s Kinom i EU. Ali kako? SAD bi  trebale otjerati inozemne proizvođače s njihovih tržišta i započeti proizvodnju u svojim raseljenim industrijama, što je u trenutnoj fazi izuzetno upitno.

Kinezi nisu suočeni s tako teškom zadaćom. Nemaju problema s trgovinskom bilancom i imaju značajan suficit. Osim toga, jednostavno mogu zamijeniti američke dobavljače s europskim i ruskim, što su već počeli aktivno činiti. Kome je u ovoj situaciji teže i gore? To je očigledno.

Ako su Kinezi svoju supstituciju uvoza počeli sa svim vrstama mahunarki, soje i posebnih roba, čime nisu toliko pogodili američku ekonomiju, iako su se poljoprivrednici žalili i prisilili Trumpa da im plati subvencije i odštete od više milijardi dolara, nakon drugog vala sankcija je Peking ozbiljno shvatio Washington.

Kina je pogodila strateške smjerove Sjedinjenih Država – izvoz ukapljenog plina i nafte. Naime, Kina je bila na trećem mjestu kao uvoznik američkog ukapljenog plina, odmah nakon Meksika i Južne Koreje.  2017. godine je Kina je kupila 38 milijuna tona ukapljenog plina, što je 46% više nego 2016. godine.

Sada SAD gube pristup ovom ogromnom tržištu. U prvoj polovici ove godine, dok su Xi Jinping i Donald Trump još uvijek pregovarali i činilo se da je sporazum o trgovini između dvije zemlje na vidiku, prodaja uvezenog ukapljenog plina je u Kini skočila za 76%, a prodaja iz vlastitih tvornica je pala za 11%.

Stoga, Kina u trgovinskom ratu ne samo da će odgovoriti Sjedinjenim Državama,  nego je odlučila podupirati vlastitu plinsku industriju.

Američki ministar trgovine Wilbur Ross je u proljeće izjavio: “Kina mora uvoziti puno, puno više našeg LNG-a, a za njih će biti izuzetno logično uvoziti više plina od nas, kako promijenili i svoje izvore opskrbe. To će također imati dodatni učinak smanjenje trgovinskog deficita između Sjedinjenih Država i Kine.”

Međutim, ništa od toga. Iako je ožujku 2018. Kina kupila 445 000 tona ukapljenog plina iz Sjedinjenih  Država, a u srpnju se ovaj volumen povećao za 130 000 tona, stupanjem na snagu carina i najavom uvođenja novih je kolovozu Kina jasno istaknula kako ne želi kupiti nove količine ukapljenog plina iz SAD-a.

Američki “stručnjaci” su tada pouzdano tvrdili: “Sve je u redu, sada ćemo ovaj LNG prodati Europi”. Ali sudeći prema činjenici da Njemačka aktivno promiče “Sjeverni tok 2”, ovaj je scenarij vrlo upitan.

S američkom naftom je situacija otprilike ista. Kina je zauzimala drugo mjesto u kupnji nafte iz Sjedinjenih Država, odmah nakon Kanade, a na trećem i četvrtom mjestu su bili Velika Britanija i Nizozemska.

nafta, bušotina, novac

Oko 20% ukupnog američkog izvoza nafte je išlo u Kinu. Sada je udio američke nafte u kineskom uvozu je samo 3%, rekao je Xie Chunlin, predsjednik tvrtke China Merchants Energy Shipping (CMES), koji je dodao kako su narudžbe američke nafte u Kinu potpuno zaustavljene.

Amerikanci su, naravno, ponosno izjavili  “nisu Kinezi bili ti koji su odbili kupovati američku naftu, nego su je oni prestali prodavati Kini”.

Kina je istovremeno preprodala svoje prethodne ugovore za buduće isporuke američke nafte trećim zemljama, što izravno pobija izjave Amerikanaca.

Istovremeno je Kina znatno povećala kupnju nafte iz zapadne Afrike, na 1,7 milijuna barela dnevno, a Bloomberg da Kina nikada nije kupila toliko nafte iz tog područja od kada se od 2011. Godine vode ove statistike.

Da biste shvatili kako je sve ovo “nevažno za Sjedinjene Države”, treba citirati američkog ministra financija Stephena Mnuchina.

U svibnju je ministar Mnuchin za Fox News izjavio “kako trgovinski rat SAD-Kina završava, te da je Kina pristala smanjiti trgovinsku neravnotežu sa Sjedinjenim Državama.

“Očekujemo da će Kina udvostručiti kupnju energije od nas, mislim da ćemo lako vidjeti kako Kina kupuje 50 do 60 milijardi dolara naših energenata godišnje u idućih 3 do 5 godina”, izjavio je u svibnju Stephen Mnuchin.

U svjetlu gore navedenog, “dok su e u Washingtonu svi smijali”, američki državni tajnik Mike Pompeo hitno i neplanirano 8. listopada leti u o Peking, gdje možda vjeruje kako će ga dočekati “bezuvjetna predaja Xi Jinpinga”.

Šlag na torti je pitanje “blokade ruskih pomorskih cjevovoda i izvoza ruskih energenata”, što se također može promatrati u kontekstu odnosa između SAD-a i Kine.

Tu je vojna eskalacija. Naime, 30. rujna je kineski razarač tipa 052C “Luyan” “potjerao” američki razarač USS Decatur iz spornog otočja Spratley u Južnom kineskom moru. Američko vojno vodstvo je odmah reagiralo, prijeteći nečim zbog “nesigurnih i neprofesionalnih akcija kineske mornarice”.

Kineska mornarica

FOTO: ilustracija, kineska mornarica

Čini se da je hegemon slomljen i sada je posebno mrzovoljan. Prijeti Rusiji, Kini, europskim saveznicima, saudijskom režimu. Doslovno svima. “Prijateljima” i “neprijateljima”.

Na kraju američki potpredsjednik Mike Pence optužuje Kinu da pokušava utjecati na izbore za Kongres u studenom 2018. godine.  Također je dodao kako mu je “visoki dužnosnik u američkoj obavještajnoj službi nedavno rekao da je ono što Rusi rade blijeda kopija  onoga što Kina radi diljem Amerike”.

Zbog rastućih proturječnosti između Sjedinjenih Država i Kine, koji su sve više posvećeni međusobnoj borbi, može biti da će SAD imati manje mogućnosti i resursa za suočavanje s Rusijom i ostatkom neprijatelja, iako je to teško očekivati. No, sukob s cijelim svijetom je u samo nekoliko tjedan dao dva važna odgovora,a iranski se čeka. Moskva je pokrenula plan aktivne dedolarizacije, što je s manjim intenzitetom činila od 2014. A na drugoj strani, osim recipročnih carina i trgovinskog rata, Kina odustaje od uvoza američkih energenata.

Za SAD je rat protiv svih, bez obzira na gubitke, “pobjednička strategija”. A tek smo na početku, jer je plan Ministarstva financija Rusije pokrenut prije nekoliko dana, baš kada i prestanak narudžbi američkog ukapljenog plina i nafte iz Kine. Sljedećih nekoliko mjeseci će proći u ovom ozračju i eskalaciji napetosti, ali će nakon toga makroekonomski pokazatelji za 2018. pokazati tko je bio u pravu.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
69 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

I Hrvatska je čvrsto odlučila da deDolarizira i deEuroizira svoje stanovništvo na sve moguće načine.

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Štel si reći – DEbilizira.

velebit
Gost
velebit
2 godine prije

Dedolarizacije neće biti i točka.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Kod nas se to zove “Porezna reforma”

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Janoš Hrvatska d.o.o. se ne moze dedolazirati i deeEurozirati nikako kad je u njihovom vlasnistvu. Rusija planira sprovesti dedolarizaciju do 2024?!’ Mislim da bi to Rusi i Kinezi trebali odraditi puno brze. Uostalom hegemoni ce i onako inscenirati incident koji ce im posluziti kao izgovor za napad na Rusiju prije nego sto ova proces dedolarizacije ozbiljnije odradi. Znaci sad smo dogurali do onog tik-tak,tik-tak. Odbrojavanje za veliki rat je krenulo. Ako Rusi i Kinezi ubrzaju proces njime ce samo skratiti tik-tak do pocetka napada ludih hegemonista.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije

…a jos.., a deKunizacija..!

nekoime
Gost
nekoime
2 godine prije

Kinezi u svojim brojnim kemijskim čistionicama širom Amerike impregniraju odjeću antiameričkim duhom.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ovo sam čuo da s EU ide u eurima, u EEU u rubljama, a ostatak po bilateralnom dogovoru. Ali prekid kupnje energenata od strane Kine, to sam načuo, ali da je u ovoj mjeri- NULA, nisam znao.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Usput. Indija se predomislila da se predomislila. 🙂 Ipak će kupovati iransku naftu, ali čeka EU mehanizam za naplatu i izračun u eurima ili da vidi kako će drugačije. Može u Šangaju, ali New Delhi baš ne bi davao Kinezima vjetar u leđa.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

Sad ce Trump nabiti i Indiji sankcije sto je od Rusa kupila S-400 i na taj nacin prisiliti Indiju da kupuje iransku naftu koja od sljedeceg mjeseca ide pod sankcije Amera i njihovih vazala.
Neke zemlje EU ce sigurno i dalje kupovati iransku naftu. Prva mi pada na pamet Italija.
Zna Trump sto radi.

čokolino
Gost
Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Trump je vrlo uspijesan obranbeni igrac koji stalno i uspijesno zabija autogolove.

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Uzmi u obzir mogucnost da Trump to radi planski, kompleksan je posao razmontiranja vlade iz sjene ali bez otvorenog napada na istu.

DAWOR
Gost
DAWOR
2 godine prije

I mali ljudi mogu pomoći u ****** ….kupujući domaće u trgovinama i zaobilazeći u širokom luku sve usRa proizvode…coca cola,fanta sprite i slično……

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

To i radimo uz malo dodatnog medijskog rada pa uz coca cola u govoru koristimo izraz “smeće”. I mogu reći da je u užoj okolini dosta uspješno.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

“Točno je da je Sjedinjenim Državama za funkcioniranje ekonomije i financije prijeko potrebno uravnotežiti trgovinsku bilancu s Kinom i EU. Ali kako? SAD bi trebale otjerati inozemne proizvođače s njihovih tržišta i započeti proizvodnju u svojim raseljenim industrijama, što je u trenutnoj fazi izuzetno upitno.”

To je jedini ispravan nacin i put ,iako jako tezak i dugotrajan.. Ovo sto sada rade u tzv ekonomskom ratu s kinom je samo kopanje ,ionako preduboke, rupe samim sebi i samo ce povecati i onako mastodontske gabarite ekonomske propasti..

Dakle nisu odbarali ispravan put vec su odabrali put sile,ucjene,prijetnje i to nam jasno pokazuje njihove namjere i iluzorno je ocekivati da ce stvari proci bez katastrofe ,,,,

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije

Gospodin Babic kao pavi rusofil nepodnosi USA, a dizete u nebo majcicu Rusiju.
Babicu malo objektivnosti nebi vam skodilo.
ISTORIJA SE PONAVLJA, ko nije valjao juce, nevalja ni danas.
U istoriji tvoja Rusija nam je dala KOMUNIZAM, pod cijom represijom je ubijeno 10-tine miliona neduznih ljudi.
USA nas je oslobodila od komunizma, fasizma, nacizma, ….
Gdje je dosla USA to su najrazvijenije i najnaprednije drzave svijeta: Juzna Koreja, Japan, Zapadna NJemacka, …

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije

@Tursunov
Ajde molom Vas da jos jednom procitate cijeli tekst i napisete sto je to Gos. Babic krivo napisao. Nije spominjao ni komunizam ni historiju,represiju ni miljone neduznih itd. Samo je iznosio gole cinjenice koje danas svaki iole informirani citalac zna. Pa jesu razvijene spomenute zemje koje ste naveli, i neka su. Sigurno su to i “zasluzile” radom svojih i inih radnika, po cijelom svijetu gdje su mogli pomocu svojih lihvarskih kredita upropastiti citave zemlje i narode.
I ne zaboravite Gos. Tursunov – zapadna civilizacija je nastala na robovima i pljački.
LP

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije

Problem gosp. Babica je neobjektivanost, jer njegovi tekstovi se zasnivaju na mrznji prema USA.
Istina je ruskoj politici nema nista pozitvnog, Putin je najveci neprijatelj Rusije.
Mislio je Vucuc, da ce ga Rusi pomoci u vezi Kosova, medutiom od pomoci nista.
JADAN JE ONAJ KOGA RUSI POMAZU.

spacevoodo
Gost
spacevoodo
2 godine prije

Tursunov Vučić je reka da šta je tražija kako je to i dobija . . . a jeli Vučić uopće išta tražija, i ako je šta je to bilo. . . inače koji je to od političara ex YU uopće uračunjljiv . . . ali je prekjučer Vučić isto mora pohapsit sve one koji su EU robu preprodavali Rusiji pod svoju.
Rusiju se može pitat nešto i Rusija će postavit ovakve ili onakve uvjete pa oni ko pita će na te uvjete pristat ili neće pristat.
Sa Amerima je to da tu nema ko šta pitat ili pristajat nego ima napravit kako mu se kaže.
Tu razliku i mala dica razume, ali čini se ti ne.
Ko to u Europi nebi tija imat iste uvjete poslovanja i sa Amerikom i sa Rusijom . . . pa kako ko oće

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije

Eto kad je bio rat u ex, Jugi prije kojih 20-25 godina, Milosevic se uzdao u pomoc Rusije,
dok polupismeni Kosovari se povezali sa USA.
I tada je Rusija bila maceha za Srbe, hocu reci nikakve koristi Srbiji od Rusije.
Da nije bilo USA, Hrvatska nikad nebi uspjesno napravila operacije “Oluju” i “Bljesak”.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije

..a tko su ti koji su prvi razbili zabranu leta nad Hr i sletjeli na Pleso i od koga je Hr nabavljala oruzje dok je bila pod embargom..?! Da nije mozda od eu ili usa..?!

Cvrk
Gost
Cvrk
2 godine prije

Da nije bilo USA pala bi Banja Luka i Republika Srpska.

spacevoodo
Gost
spacevoodo
2 godine prije

Tursunov A Kosovo je jedna druga priča u kojoj Srbija Putinu nije bitna s obzirom na Krim di su puno veće stvari u igri nego kako će završit priča sa Srbijom i Kosovom. Putin je odjeba Amere za Krim govoreći im kako su oni vojno osvojili Kosovo.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Ko zna šta bi na to rekli Gadafi i Asad?

Jozo
Gost
Jozo
2 godine prije

Evo ja mrzim USA i obožavam Rusiju ..moje pravo

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

u pravu si tursunov. Trebalo bi da odeš na neki proamerički portal i tamo mudruješ, čemu da gubiš vrijeme ovdje i slušaš propagandu.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

@Tursunov

Te su zemlje bile razvijene i prije dolaska amerokenjaca, zato ne kenjaj.

Evo amerokenjaca i u Ukrajini, al se razvija po tvome, ha?

Pljuc!

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije

J. Koreja je bila na nivou Afrike prije dolaska USA, a danas najrazvijenija na svetu.
Istocna NJemacka je bila pod Rusia, zapadana pod USA, razlika nebo i zemlja.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Do 1990. g. S. Koreja je imala jaču industrijsku bazu od J. Koreje. Za vjerovali ili ne!
Napredak J. Koreja zahvaljuje prvenstveno nekim drugim faktorima.
Ali to je @Tursunovu, dobrom poznavatelju, sigurno dobro poznato. Ili možda nije…..
P.S.
Doduše ni CCCP ni Rusija nisu bili i nisu raj na zemlji, ali ni tebi omiljena USA.

spacevoodo
Gost
spacevoodo
2 godine prije

onaj najgl…..veći Dalton Ni Amerika ni Rusija (SSSR) nisu ono šta su bili prij 30 godin. Zanimljivo je to da danas EU skuplja ono najgore od bivšeg SSSR-a i ono najgore od onoga u šta se Amerika danas pretvorila.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

@spacevoodo
Nemam nikakav razlog biti u klubu obožavatelja Rusije, ali niti USA. Jedine svijetske supersile vode se svojim interesima. A na nama malima je da nađemo svoje mjesto pod ostatkom sunca. Nekritičko vazalsko poltronstvo naših vladajućih garnitura i njihovih partikularnih interesa, upregnutih u bilo čija kola, pa i na štetu vlastitih nacionalnih interesa, sigurno nije put za bolje sutra. Smatram da je svijet umoran od američke ili bilo koje druge hegemonije i da mu stvaranje multipolarnosti može dobro činiti. Iako, da se ne zavaravamo, veliki će uvijek biti veliki. A mi, ako smo mali, ne moramo biti ničiji janjičari.
Ovaj @Tursunov je ”nedavno pročitao da se Evropa mora poceti boriti protiv sve jace Ruske propagande.”
I čovjek bi htio da ga shvatim ozbiljno.

spacevoodo
Gost
spacevoodo
2 godine prije

onaj najgl…..veći Dalton Da su sve ex YU državice male nije sporno, ali to ne znači kako to šta su male nemogu vodit drugačiju politiku. Također to ”mali” je i rezultat programiranja percepcije . . . ono kad ti neko cilo vrime govori da si glup, ako si labilan počet ćeš stvarno mislit možda san ipak glup.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

@spacevoodo
Slažem se.
Svi narodi na prostoru bivše Jugoslavije iliti sadašnje famozne regije/regiona, su imali vrlo turbulentnu povijest.
Svoje Scile i Haribde. I održali su se. Za to su platili veliku cijenu. Od demografskih gubitaka pa nadalje.
Održati će se i u buduće. Samo je pitanje koliku će cijenu platiti.
P.S.
Montesquieu je rekao da su sretni narodi koji imaju dosadnu povijest.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Problem je što ljudi robuju prošlosti. Amerika je u prošlosti sigurno imala puno dobrih uticaja kao i Rusja loših. Ali danas je situacija drugačija. Da je meni netko prije 15 godina rekao da ću simpatizirati više Rusiju nego Ameriku rekao bih mu da je lud. Doduše ni Rusima baš ne treba potpuno vjerovati kao i nitkom uostalom.
Doduše u Hrvatskoj kod mnogih ljudi dodatni zabrinutost u odnosu na Hrvatsku budi strah da bi Rusija mogla dati prednost Srbiji na štetu Hrvatske. Lijepa bi gesta od Rusije bila da prizna Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Ukoliko Rusija ne može Hrvatskoj dati garancije u tom smislu bojim se da je Hrvatska kao i Poljska osuđena na proameričku politiku. Doduše treba priznati da na Hrvatskoj političkoj sceni ne postoji ni jedan političar ( izuzimajući donekle Pernara ) koji bi zagovarao politiku ekvidistancu od svih velikih sila i SAD i Rusije. Vidjet će se uostalom kako će se Ruski vlasnici ponašati u Agrokoru. To će biti jedan od testova Ruske politike prema Hrvatskoj.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Jednostavno čini se da se povjesno klatno okreće. A izgleda da se okreće protiv svijeta zapadne civilizacije. Na koncu konca ni prvi ni zadnji put.

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije

Rijecanin nerobujem ja proslosti nego objektivnosti i istini.
Nedavno sam procitao da se Evropa mora poceti boriti protiv sve jace Ruske propagande.
Nazalostutin ovaj portal je ruska propaganda, jer svi tekstovi su PRO-RUSKI.

Jozo
Gost
Jozo
2 godine prije

Ti slabo kontas pajdo

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

I sta ces sada,sjedi pa placi,ili se zali upravi vodovoda.

Krpan
Gost
Krpan
2 godine prije

Nisu svi PRO-RUSKI, tvoj je PRO-AMERIČKI

Zmaj
Gost
Zmaj
2 godine prije

USA terorizira cijeli svijet, samo pogledajte koliko su atentata sami napravili, koliko su drzava unistili, ako je vama rat i ubijanje nevinih ljudi okej, onda da da USA je odlicna opcija, ali budimo realni koliko god rusija bila losa, usa je jos gora, i to svi ukljucujicu djecu u vrticu znaju, nemozete reci da nije tako, ona je 90% svoje postojanja u ratu, terorizira gdje god stigne, pere mozak svom narodu, a vi kao to ne shvacate, jer ok je ubijati nevine ljude, krasti, silovat, i tako to sve dok se zovete usa,

Tursunov
Gost
Tursunov
2 godine prije

Da mi je netko ….
Rijecanin ti si “brain washed” jer si od prije citao claneke slicne kao ovaj gore,
hocu reci ti si zrtva ciljane propagande. Nazalost kao i vecina na ovom portalu.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Tursunov možeš li meni sa opranim mozgom objasniti na koji je način američko promicanje gay propagande rusko podmetanje?
Možeš li mi objasniti na koji je način NATO uništenje Libije ruska propaganda?
Možeš li mi objasniti na koji je način nametanje unitarne države od strane europske komisije ruska propaganda?
Uostalom američka duboka država i mediji i eu elitie ratuju i protiv Trumpa.
Mogu prihvatiti da je ovaj portal proruski ali to ne umanjuje grijehe američke duboke države i eu elita.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
2 godine prije

Cuj njega hrvatsku pravoslavnu crkvu.
Ja sam si mislio da si ti normalan a ono jos jedan orikriveni ujkan

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Ako je istina da su se na zadnjem popisu stanovništva 15000 stanovnika izjasnilo kao hrvati pravoslavci ne bi li bilo pošteno da im se dozvoli ispovjedanje vjere ko i Crnogorcima i Makedoncima?
Inače argumnti protiv čovjeka puno govore o intelektualnom nivou onih koji takve sudove izriču.

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey
2 godine prije

@Tursunov, do dolaska Amerikanaca Južna Koreja nije ni postojala, ali nije postojala ni Sjeverna Koreja. Činjenica. Iz činjenica obično se donose valjani zaključci.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

On to raćuna ovako, razvoj jednako dug u bilijunima dolara osvojenih odabranima. Da, veliki razvojni ciklus pljaćke milenijskih lihvara.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

@Tursunov
Nemoj me oslobađati, matere ti.
Kad god me neko oslobađao od nečega, na*ebao sam ko žuti.

P.S.
Znanstvenici tvrde da je naš mozak sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru.
Jbt, al je tvoj svemir mali!

fudo
Gost
fudo
2 godine prije

iz koje si se ti pizdopoljine dotepel’ da indoktriniraš pošten narod na “logično”

kiki
Gost
kiki
2 godine prije

Pa ti nemaš blage veze …. pa ko je donio boljševizam u rusiju 1917 koji je pobio milijune rusa i ukrajinaca .U Evropu 1848 da razbije ligu tri cara u Kinu nakon opijumskih ratova, čija je kuhinja francuska revolucija čija je to ideja? Ruska? tko je kreator lWW Gavrilo? Tko drugog Hitler? Japan je bio razvijen i prije, Njemačka je bila največa svjetska sila u tehnologiji i medicini 1938. čije su rakete? Američke? Isti su to dečki oduvijek sa sjajnim idejama komunizma, nacizma, socijalizma, našeg idiotizma i igraju se s nama amerikanci su samo korisni idioti kao i svi potrošna roba izmišljena nacija za upotrebu protiv drugih nacija školsku povijest su nam oni pisali

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Tursunov ti ocigledno o istoriji ili pojma nemas ili je poznajes samo selektivno. Ucinak USA u oslobadjanju od fasizma je svakako svakom objetivnom covjeku znatno manji od ucinaka SSSR-a u istom.Objektivno i tacno je da je USA u najmanje 60 drzava svijeta smjenila vlast ili uticala da na vlast dodje njihov vazal da bi opljackala te narode i drzave. Staljin je napravio zlocine prije 50 i vise godina a USA ih radi konstantno i dan danas. Sad bi po tebi Tursunuv ja trebao da napadam mrtvog Staljina i mrtvi SSSR a da velicam kauboje koji zare i pale po svijetu? Iz koje si ti ustanove ovo natipkao pitam se?

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

gospodin tursunov mi mozda nismo imali svi auta ali niko od nas nije prtio lunch box na posao mi nismo znali za taj kapitalisticki izum islo se na posao sa rukama u depovima a drugo danas najmanje 300 000 000 ljudi sa istoka i plus nasa bivsa drzava hoda bez glave po tvojim naprednim zemljama zivi smo samo tako

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije

@Tursunov, treba knjige citati, a ne samo novinske clanke koje sire agendu svojih vlasnika (ovdje prednjaci Jutarnji list).
Posudi/kupi knjige Williama Engdahla (sve su prevedene na nas jezik), za pocetak ti je najbolje procitati Stoljece rata I i II.

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey
2 godine prije

@Tursunov, 100% si u pravu. Socijalisti utopisti, Marks i Engels, kao i mnogi drugi teoretičari koji su svijetom proširili teoriju Besklasnog društva bili su 100% Rusi.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Rusija je svijetu dala komunizam ?????? U Koju si ti školu išao. Marx, Engels i ostali teoretičari znanstvenog socijalizma su bili Rusi? Rusija je dala možda Bakunjina, ideologa prvotnog anarhizma, a komunizam je izvezen u Rusiji gdje nije bilo uvjeta za njegov razvoj, osim teškom silom. Idealne zemlje za radničku revoluciju su po Marxu bile Njemačka, Francuska, UK i SAD, dakle s visokim postotkom industrijskih radnika. USA nas je oslobodila od komunizma, fasizma, nacizma. Koliko je ono Amerikanaca poginulo u Europi u borbi protiv nacifašizma i kad su došli, a koliko Sovjeta, jer Crvena armija nije bila samo ruska? ne poznaješ povijest ni koliko dijete u drugom razredu.

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije

Moram priznati da mi sintagma “zanstveni socijalizam” predstavlja tipičan primjer oksimorona.

zmaj
Gost
zmaj
2 godine prije

hajdemo rec da je rusija smece tesko, bla bla komunizam i tako ta sranja, ali dali je vama ok sto usa terorizira cijeli svijet, ubija ljude okolo, pali gradove, sela, i sve u ime demokracije, ako vam je to u redu i ako mislite da jedino usa ima pravo to raditi, znaci ponavljam ubijati neduzne ljude, kidati glavu djeci, ako mislite da je to ok, onda vas mogu razumit

Kadro2
Gost
Kadro2
2 godine prije

Piše, da je kineski izvoz u SAD puno manji…Kineski izvoz u SAD je puno, puno veći, 500 milijarda, uvoz iz SAD je oko 150 milijarda.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Kao i uvijek do sada jedna strana huška dvije suprostavljene jednu na drugu i opet će jedinu korist izvući oni prvi jer ove dvije supostavljene se samo smjenjuju kroz milenije vlasti jednog te istog stvora.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Nema ovdje vise smjene ,sto se mjenjalo ,mjenjalo se…Sukob ovih gabarita je krcenje terena za dolazak kudravog … Pa nije atom iscipan da kupi prasinu..

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Hahaha, da, samo tebi i meni je to jasno dok drugima nije. Neki dan napisa Šumadiji za atomice zašto su generički usađene kaubojima i rusima, više minusa nego razumjevanja. Tebi ne treba objašnjavati.

Istina
Gost
Istina
2 godine prije

NRK je korisnički, informatički div koji nema razvijenu internetsko-hardversku infrastrukturu poput SAD-a, što nastoji nadoknaditi masovnim kibernetičkim napadima na SAD, ali i na EU: prošle god. je NRK napala EU, ali je i RH, možda po prvi put, doživjela izuzetno jak internetski napad rus. i kin. hakerâ, vjerovatno zbog toga što u regiji ima najrazvijeniju
internetsko-informatičku (infra)strukturu.
Masovni kibernetički napadi znače da NRK nastoji omesti normalnu, svj., internetsku komunikaciju na svim razinama, od najsofisticiranijih do najsimplificiranijih napada, o čemu najbolje svjedoče, samo naizgled, dokoni korisnici koji se u kin. (javnim) internetskim klubovima, koji bi trebali služiti za jednostavno konektiranje na Internet zbog Facebooka ili slanja maila, uključuju u orkestrirane, inozemne računarske napade.
NRK je upotrijebila, prije nekih mjeseci zbog onesposobljavanja zapadnih diplomata u NRK-u, sofisticiranu, rus. elektromagnetnu tehnologiju koja prouzrokuje psihoakustični napad psihoakuzije, a koja je, također, prošle god. upotrijebljena protiv amer. i kanadskih diplomata na Kubi.
U NRK-u, ne samo za vrijeme proteklih mjeseci nego i godinâ, iznenada nestaju svi neistomišljenici KP-a.
Mudrom dosta da shvati kakve su NRK i RF demokracije, te da pokuša ”vladu u sjeni” ili ”duboku državu”, ipak, isključivo (po)tražiti na Istoku.
😀

Jozo
Gost
Jozo
2 godine prije

Još da ti neko povjeruje

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

dobro te zakačila ta psihoakuzija, majstore. trebalo bi da se liječiš

milan
Gost
milan
2 godine prije

Masta moze svasta.

bezimeni
Gost
bezimeni
2 godine prije

Drugovi kapitalizam je dozivio vrhunac prije 20-30 godina, Svi sad vide da od toga nema nista, balans je poremecen i nije normalno da neko ima dvadeset stanova i vozi se u privatnom avionu i kaze ja sam to posteno zaradio dok vecina nema stA DA jede.
Dolaze velike promene aha ha ha ha

dinaricus vulgaris
Gost
dinaricus vulgaris
2 godine prije

sankcije na titanijum pa nek lete u čeliku

hiber
Gost
hiber
2 godine prije

Tekst započinje netočnom tvrdnjom i izvrnutom tezom. te je daljnji tekst više navijački,nego ozbiljna analiza. Nekada je to Babić mogao daleko bolje, ali kao i svima očigledno je važnija domicilna valuta plaćanja. Dakle, nije istina da su trgovinski ratovi doveli do upitnosti dolara, nego je upravo obrnuto. Slom petrodolara definitivno se zbio financijskom krizom 2008. godine, a time je došla kraju perverzna shema: zaduženjem USA u obveznicama se plaćao trgovinski deficit prema Njemačkoj i Kini i sličnima, i tako u krug, a pokriće svih transakcija je bio petrodolar, odnosno trgovina naftom u dolarima uz uzvratno jamstvo “slobodne” trgovine. Dakle, ako je dolar kao svjetska valuta “slomljen”, onda je logično da USA ne može više plaćati trgovinski suficit prema Kini i EU. Dakle što je više kliringa (iliti plaćanja u domaćoj valuti, kako to voli zvati autor teksta) to je manje dolara kao rezervne valute i posljedično više carina na suficit Kine ili EU. Posljedično, biti će sve manje čak i “lakirane” demokracije, uz lidere sa “više” doživotnih mandata, populista sa jednostavnim rješenjima, biti će i više dežurnih krivaca i licemjernih moralista, a stvar će kao i toliko puta u povjesti završiti slomom i trsgedijom, ali sa odgovarajućim recipročnim povećanjem nivoa farse.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije

ovo uzvratno jamstvo treba da bude tema da se se to ozbiljno analizira

POVEZANE VIJESTI

Izbornik