Rusija nije u mogućnosti da ispita slučaj Navaljni zbog odbijanja Njemačke da pruži dokaze

Navaljni
16 komentara

Njemačka još uvijek nije pružila nijedan dokaz koji bi potvrdio da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom tipa Novičok, što bi omogućilo pokretanje istrage u tom slučaju, rekao je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzija tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN.

„Bilo kojoj istrazi treba da prethode dokazi i činjenice. Naši organi za sprovođenje zakona nemaju osnova za otvaranje istrage. Naši ljekari nisu pronašli nikakve supstance hemijskog oružja u njegovoj [Navaljnijevoj] analizi, “rekao je Nebenzia u četvrtak.” Nismo dobili nijedan dokaz iz Njemačke koji bi nam omogućio da zaključimo da je to zločin pokušajem trovanja i na taj način započnemo istragu.”

Nebenzia se osvrnuo na izjavu ruskog Ministarstva spoljnih poslova da će, ako Njemačka odbije da pruži dokaze koji potkrepljuju svoje navode o trovanju, Moskva to smatrati odbijanjem utvrđivanja istine i neprijateljskom provokacijom koja podriva bilateralne odnose dvije države.

Ranije tokom sastanka Savjeta bezbjednosti UN, Sjedinjene Države, Estonija, Francuska i Njemačka zatražile su istragu navodne upotrebe nervnog agensa Novičok protiv Navaljnog.

Navaljni se trenutno oporavlja u berlinskoj klinici Charite, gdje je prevezen nakon što je pretrpio akutno zdravstveno pogoršanje tokom leta u Rusiji 20. avgusta.

Prošle sedmice, njemačka vlada je saopštila da je njemačka vojna laboratorija pronašla tragove nervnog agensa iz grupe Novičok u njegovom sistemu. Moskva je odgovorila ukazujući na nedostatak dokaza u tvrdnjama Berlina i napominjući da ruski ljekari nisu pronašli toksične supstance u organizmu Navaljnog.

Aleksej Navalninjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
sedban
3 godine prije

Njemacke vlasti su dale u javnost informaciju da su oni kontaktirali OPCW , jerbo Navalni je navodno otrovan s Novichokom.
Ruske vlasti su kontaktirali OPCW da vidu dokumente.
OPCW im je rekao da nisu dobili nista od Njemacke.
Putine baci nuklearku na Merkel, to je jedini jezik koji ti ljudi razumu.

Kazu Nijemci da su nasli cak i Novicok na boci.
A koliko ima otisaka prstiju ta boca i cak nitko se nije razbolio.

Ova njemacka narativa o Navalnom jos vise dovodi u sumnju slucaj Skripal i Litvenko.

Ante
3 godine prije

Sta su poduzeli sa komadanjem i fasiranjem novinara kojeg su sredili Saudijci u Turskoj?
Nista.
Licemjeri.

tihobl
3 godine prije

Da ga nisu pustili ispalo bi da nesto kriju. Svabe bi opet dosle do boce za vodu i utvrdile da je “otrovan”.
To je kao sa pijanim komsijom koji te pita “da li je moja zena lijepa?” Bilo sta da odgovoris eto tuce.

xda
3 godine prije

Pisi ti te postove za Haaretz

tuf
3 godine prije

Onog trenutka kada je OPCW uključen u priču postalo je jasno da će istina biti žrtvovana.
OPCW-ovi zviždači su najbolja potvrda modusu operandi te kontrolirane organizacije.

Daba
3 godine prije

Rusi kao I Logicari
Ne priznaju argumente koji im ne pasu
😉

nepoželjni
3 godine prije

„Bilo kojoj istrazi treba da prethode dokazi i činjenice….”

Koja glupost !!!
… pa istragom se dolazi do dokaza i činjenica ! … a istraga bi se trebala pokrenuti već kod “osnovane sumnje” u kazneno djelo. (ovdje, eventualno, fali osnovana sumnja koju bi trebali potkrijepiti Nijemci?)
No, ja mislim da je tu došlo do greške u prijevodu prijevoda i da Nijemci .eru kvake kako bi se malo umilili americi i kao fol ostavili dojam neprijateljstva prema Rusima … a sa druge strane “sjeverni tok” i nasušna potreba za ruskim plinom (!?)
( tko sve čita, prati svakodnevno na TV i ostatak dana “visi” na portalima taj će, majci, sigurno biti lud ili zbunjen ali nikako normalan;)

davor3
3 godine prije

Ruska policija traga za ženom koja je bila s Aleksejem Navaljnim prije njegovog navodnog trovanja u kolovozu. Marina Pevchikh, koja je bila u Tomsku zajedno s oporbenom figurom, napustila je Rusiju nakon što je odbila odgovarati na policijska pitanja. Pevchikh je otputovao u Njemačku 22. kolovoza, kada je Navalny na zahtjev svojih suradnika odveden na liječenje u Berlin. Ruski istražitelji sada istražuju događaje oko Navalnyjeve bolesti koja ga je brzo onesposobila.  Policija je istražila što je radio u Tomsku, uključujući koga je upoznao, gdje je boravio i gdje je jeo. Istraga je dovela vlasti do Pevchikh-a, koji je prethodno odbio odgovoriti na policijska pitanja. Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Moskvi u petak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov napomenuo je da se Navalnyjevi suradnici sada “polako počinju seliti u Njemačku”, što je, u kontekstu optužbi zemlje protiv Kremlja, “vrlo neugodno”. “Još uvijek je u interesu naših njemačkih kolega da zaštite svoj ugled i pruže sve… Čitaj više »

davor3
3 godine prije

The police also said they had questioned all those accompanying Navalny except for one woman, Marina Pevchikh, who “lives permanently in Britain”.

nepoželjni
3 godine prije

“Ali brate znam i Ruse.”

Ma šta ti to Vritolet znaš !?

Sve što znaš je tvoj “radni” zadatak da šeruckaš i žvrljaš tu među komentatorima na Logičnom a ono što najmanje znaš je – pravi način kako biti uvjerljiv !
… uopće se neću čuditi kada “sutra ili prekosutra” nestaneš sa ovog portala samo zato što ti poslodavci neće više poslati hrenovku u pecivu, kao plaću za tvoj “rad”.

davor3
3 godine prije

Marina ili Marija Pavcih svoje slike ne objavljuje na društvenim mrežama, iako je posljednjih godina živio zanimljiv i aktivan život. Još na Moskovskom državnom sveučilištu (Fakultet za sociologiju), bila je na čelu studentske delegacije Rusije na G8 Forum mladih u Kanadi. 2010. godine, nakon što je završila fakultet, preselila se u London, gdje je završila lokalnu školu ekonomije i političkih znanosti. Radila je kao pomoćnica nekoliko britanskih parlamentaraca i sprijateljila se s dvojicom kultnih Rusa – Mihailom Hodorkovskim i Jevgenijem Čičvarkinom. S njima je Navalny nedavno bio u sukobu (oporba ni na koji način nije mogla podijeliti financiranje). Kažu da Singers posjeduje lanac knjižara u Velikoj Britaniji (obično se takve trgovine koriste kao sigurne kuće za agente zapadnih špijuna) i apartmane s pogledom na Tower. A aktivistica Maria također je zaljubljena u sport: sudjeluje u natjecanjima u okviru američkog programa specijalnih snaga – “Navy Seals”. Općenito, stvar je i dalje ista … ….svjedoci se ne sjećaju… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Pa naravno ako nema nikakvih dokaza ne može biti govora o ničemu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI