Rusija obećava dati Iranu borbene zrakoplove i protuzračnu obranu ako SAD podupre izraelsku agresiju

S-400 Triumf
12 komentara

Ako Sjedinjene Države odluče podržati Izrael u ratu protiv Irana, Rusija obećava da će Iranu poslati borbene zrakoplove i protuzračnu obranu.

Od provokacije Irana od strane Izraela nedavnim bombardiranjem iranske ambasade u Damasku u Siriji, Iran je odgovorio zračnim napadom na Izrael. Izrael planira odgovoriti po drugi put protiv Irana prkoseći upozorenjima da se mora povući ili će se suočiti s mnogo gorim napadom Irana.

S ratnim huškačem Benjaminom Netanyahuom na čelu, Izrael je na rubu pokretanja regionalnog rata na Bliskom istoku za koji mnogi kažu da ga ne može dobiti. A posebno sada kada Rusija obećava da će podržati Iran, Izrael bi zapečatio vlastitu sudbinu daljnjim provociranjem situacije.

“To više nije dinamika pokrovitelj-klijent, gdje Rusija ima svu moć”, komentirala je Hanna Notte, direktorica Eurasia Nonproliferation Programme pri James Martin Center for Nononiferation Studies.

“Iranci ostvaruju koristi od ove promjene. Priroda njihovog odnosa nadilazi puko dobivanje stvari. Postoji prijenos znanja, postoje nematerijalni dobici.”

Iran plus Rusija, moćna sila

Odnos između Rusije i Irana napravio je veliki korak naprijed 2022. kada je Iran pristao pomoći Rusiji u njezinoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Sporazum sklopljen između dviju država omogućio je Iranu da Rusiji pošalje tisuće borbenih bespilotnih letjelica i projektila za upotrebu u Ukrajini.

Rusija je sada spremna na to uzvratiti opskrbom Irana streljivom i obrambenim alatima koji su mu potrebni za obranu izraelske agresije u nadolazećim danima, što se u ovom trenutku čini izvjesnim.

Obavještajni dužnosnici i stručnjaci za oružje kažu da će, kada Rusija isporuči Iranu borbene zrakoplove i tehnologiju protuzračne obrane, Iran postati mnogo moćnija sila na Bliskom istoku – sila s kojom se Izrael neće htjeti petljati ako želi izbjeći da se nađe u napadu glavna meta u trećem svjetskom ratu.

Iran je demonstrirao svoju snagu i bez pomoći Rusije u svom protunapadu na Izrael prošlog vikenda. Ta snaga će se samo povećati kada se Rusija pridruži iranskom timu u narednim danima.

Izvještava se da je Iran posebno zainteresiran za nabavu ruskih protuzračnih bacača S-400, za koje vojni analitičari kažu da mogu otkriti i uništiti nevidljive borbene zrakoplove kojima upravljaju i Izrael i SAD.

Još u ožujku 2023. ruski trgovac oružjem pozvao je delegaciju Iranaca u obilazak jedne od njegovih tvornica oružja pod nazivom NPP Start. Ta je tvornica bila pod američkim sankcijama zbog potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Kasnije je nakon hakiranja utvrđeno da je sastanak bio zamišljen kao izložba “znanstvenog i tehničkog potencijala i proizvodnih mogućnosti” onoga što Rusija ima za ponuditi u smislu modernog ratnog oružja.

Taj sastanak, zajedno s posljednjom naznakom Rusije o planovima da podrži Iran ako se SAD uključi u potporu još jednom izraelskom napadu na Iran, pokazuje da Rusija i Iran postaju glavna sila na Bliskom istoku.

Trenutno se iransko zrakoplovstvo smatra zastarjelim. Sastoji se uglavnom od obnovljenih američkih i sovjetskih zrakoplova iz razdoblja prije 1979. Međutim, Rusija navodno “promiče” dogovor s Iranom o opskrbi bliskoistočne zemlje borbenim zrakoplovima Su-35.

Iako još nema uvjerljivih dokaza koji bi upućivali na to da je Iran stvarno primio bilo koju od ovih ruskih nabavki, sve indikacije ukazuju na nadolazeći dogovor koji će ojačati otpor Irana protiv daljnjih izraelskih provokacija.

Bliski istok je bure baruta, baš kao što je Biblija prorekla.

iranIZRAELpodrškarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Captain
12 dana prije

Najjače mi je ovo,kako je Biblija prorekla 🤣
Interesne sfere se preklapaju i velike sile tu decenijama imaju poligon za pokazivanje mišića.
Izrael ima izazovnu i kompromitirajuću situaciju,ne može odustati i pokazati slabost a opet shvaćaju da su u žargonu rečeno zagrizli previše što se tiče Irana.
Odnos snaga se polako mijenja na Bliskom istoku i to po nepovoljan način po Izrael.
Činjenica je da se Netanyahu preračunao ali sad ne može nazad jer bi i to bio pokaz slabosti a vukovi u okruženju samo čekaju kada će namirisari krv.

Pero
12 dana prije

Dat če oni njima orlova muda a ne zrakoplove.Mogli su to učinit da su htjeli puno ranije,a i uz put koju nuklearnu glavu kao dodatnu opremu.Što češ kad su oni ne kao Ameri u potpunosti ali dosta pod židovskim patronatom.

Mrčikola
12 dana prije

Bogami, zamislit će se “izabrani” i “izuzetni” zbog ovih izjava Rusije…a ako je Iran zaista “hipersonicima” pogodio aerodrom u “obećanoj zemlji”.., bit će trke k’o kod starog Brke…ako nisu svi već “umreženi”.., naravno…e, onda ga yebi…kako bi Bosanci rekli.😁

tihobl
12 dana prije

Pa poslali su im i jedno i drugo. I najnovije naoruzanje za elektronsku borbu. I dali su im hipersonike.

Rusi u Iranu grade tvornice pola-pola sa irancima. Proizvedenu robu dijele pola-pola. Rusi daju tehnologiju, a iranci radnu snagu.

Max
12 dana prije

Samo to se čekalo. Jedino to još nedostaje pzo veći ima samo borbeni avioni.

gogo
12 dana prije

ameri zato ne šalju nosače ! Iran ima SS rakete . Svoje i ruske !

nikola grozdanovski
12 dana prije

Uskoro ceo zapad ce da pushi !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI