Rusija otkriva detalje razgovora Putin-Biden

Putin i Biden
21 komentar

Predsjednički pomoćnik rekao je da su se razgovori odvijali usred nezapamćene američke „histerije“.

Pomoćnik Kremlja za spoljnu politiku Jurij Ušakov otkrio je detalje razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joea Bidena ubrzo nakon što su telefonski razgovori završeni u subotu uveče.

Obraćajući se novinarima tokom brifinga za medije, Ušakov je otkrio da su razgovori vođeni na zahtjev Washingtona pošto su SAD isticale strahove od navodne neposredne „invazije“ Rusije na Ukrajinu. Pregovori Putin-Biden prvobitno su bili zakazani za ponedjeljak, dodao je zvaničnik.

„Razgovor je vođen u atmosferi neviđene histerije američkih zvaničnika zbog navodno neposredne „invazije“ Rusije na Ukrajinu“, rekao je Ušakov.

Putin je kritikovao napore Zapada da militarizuje i „pumpa“ Ukrajinu modernim naoružanjem, a takva politika efektivno podstiče Kijev da pokuša silom da riješi sukob na istoku zemlje, primjetio je Ušakov.

„U pozadini navoda o „invaziji“ stvaraju se uslovi za moguće provokativne akcije ukrajinskih oružanih snaga“, rekao je on.

Ruski predsjednik je razgovarao sa Bidenom o „destruktivnoj“ politici koju vode ukrajinske vlasti da „sabotiraju“ sporazume iz Minska, veliki multinacionalni sporazum iz 2015. koji je dao plan za izlazak iz sukoba u istočnoj Ukrajini, gdje se kijevske snage suočavaju sa otcjepljenim republikama Donjeck i Lugansk. Ruski predsjednik je naglasio da zapadne zemlje ne vrše dovoljan „pritisak“ na Kijev da poštuje dogovor, primjetio je Ušakov.

Američki predsjednik je sa svoje strane pomenuo uvođenje potencijalnih antiruskih sankcija zbog situacije oko Ukrajine. Ipak, razgovor o sankcijama nije bio središnji dio razgovora Putina i Bidena, a sve u svemu bio je konstruktivan i „poslovan“, primjetio je Ušakov.

„Joe Biden je pomenuo moguće antiruske sankcije, što je bilo i očekivano s obzirom na napetu situaciju oko Ukrajine. Istovremeno, ovo pitanje nije bilo u centru prilično dugog razgovora sa ruskim liderom“, rekao je on i dodao da su se dvojica lidera dogovorila da nastave razgovore u budućnosti.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, najviši zapadni zvaničnici i mediji su u više navrata optuživali Moskvu da pokušava da napadne Ukrajinu, pri čemu je navodno nadolazeća „invazija“ više puta opisana kao „neminovna“. Međutim, nikada se nisu pojavili čvrsti dokazi koji bi podržali takve tvrdnje.

Najnovija serija tvrdnji stigla je ranije u subotu, kada su mnogi mediji citirali anonimne izvore koji su tvrdili da bi Moskva mogla da napadne Kijev sljedeće srijede. Moskva je dosljedno negirala optužbe, tvrdeći da ne planira da napadne Ukrajinu ili bilo koga drugog.

BidenPutinrazgovorirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Ono kada lopov viče “drž’te lopova!”.

SAD poslao prvu tranšu naoružanja Ukrajini nazvanu “smrtonosna pomoć” od 200 milijuna dolara s kojom se javno hvali, a onda viče “Rusi će napasti Ukrajinu!”
Još se hvale da su im do sada poslali naoružanja u vrijednosti od milijardu dolara.

I Velika Britanija šalje Ukrajini oružje, a njihov ministar obrane čak priznaje da šalju i britanske vojnike u Ukrajinu.

Gledaju Anglosaksonci da gine slavenski narod.
A izdajničke slavenske vlade, članice NATO-a, još će nadolijevati ulje na vatru i dati svoje baze i strukturu i slati svoju mladost na Rusiju.

preseren3
2 godine prije

Zanimljive stvari se događaju sa misijom OEBS, posmatrači, koji se nalaze na licu mjesta, menjaju se ili ih čak neke države povlače.
Što stvara situacije, u kojim se može manipulirati sa njihovim iskazima….
Pojavit če se lažna svedočenja, ko je napao.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Washington je obećao priznati Krim kao ruski, u zamjenu za rusku invaziju na Ukrajinu najkasnije slijedeće srijede…

P.S.
Putin je vidio kako to rade Talibani…
Pa je odgodio invaziju na Ukrajinu sve dok je Amerikanci i NATO ne opskrbe oružjem.

minimoris
2 godine prije

Ovo je vec postalo bas ludilo,ako nisu dogovorili neku kombinaciju,da sam na mestu Rusa poslao bi 6 brodova sa raketama da se ukotve na Kubi,Venecueli i Nikaragvi i da objavljuju da tamo otvaraju svoje baze.Rusima definitivno ne trebaju,jer sve to mogu da rade sa podmornicama i Cirkonima iz Atlantika,sto rece jedan Ruski General,ali je to strahovit psiholoski udar na Amerikance,ali strahovit.
I jos kada bi Rusi bili bas bezobrazni,a trebali bi da najave prijem Venecuele u ODKB,a kada bi najavili i prijem Kube i Nikaragve,ja mislim da bi tek onda nastupila histerija.

Max
2 godine prije

Rusija je otvorena u svojim stavovima.

preseren3
2 godine prije

Svi zovu Putina. I Štajnmajer je odmah nakon ponovnog izbora za predsjednika, odmah zvao Putina, hahahahaha… A dobro zna, kamo treba da zove…. Svog gazdu u Washington…
Tamo se vuku konci. I opet o nekoj demokratiji, a tuče svoje ljudstvo ko volove i imfa im američku brozgu pod prisilom…

Gorki šećer
2 godine prije

Dajte molim vas, ne mislite valjda da je stari senilni pedofilčina sposoban voditi bilo kakav ozbiljan razgovor. S toga pitanje je s kime je Putin vodio razgovor?

Davidschwartz
2 godine prije

Rado bi luđaci Amerikanci u rat, oni bi bili najsretniji da krene nuklearni rat i da se svi potamanimo. Uostalom, svi žido-američki bogataši i političari imaju osigurane podzemne gradove u kojima mogu živjeti godinama dok se radijacija na površini ne smiri. A onda mogu preostalim ljudima raditi što žele…

2 godine prije

Stavicu i ovdje… Izvornih dvanaest članica NATO-a 1949. bile su Sjedinjene Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Danska, Island, Italija, Norveška, Portugal, Belgija, Nizozemska i Luksemburg. Godine 1952. pridružile su se Grčka i Turska. Pazite…to sve se radi jos za Staljinovog vremena. Kako to da Staljinu nije smetalo osnivanje jednog takvog vojnog saveza? Pa nista ne poduzima? Zapadna Njemačka prima se u NATO 1955. godine. I tek tada, 2 godine nakon Staljinove smrti, osniva se Varšavski pakt, koji su prvobitno činili Sovjetski Savez, Albanija, Bugarska, Čehoslovačka, Mađarska, Istočna Njemačka, Poljska i Rumunjska. 1982. godine Španjolska ulazi u NATO. I onda sve izgleda kao da su se umorili. Varšavski pakt završio je 1991. padom komunizma i raspadom Sovjetskog Saveza. Onda ponovo cirkus…1999. … tri nove zemlje – Češka, Mađarska i Poljska – podigle su ukupan broj članica NATO-a na 19. 2004. sedam novih zemalja pridružilo se savezu. Te zemlje su Bugarska, Estonija,… Čitaj više »

Janko
2 godine prije

Amerikanci i Englezi zajedno sa zapadnim podrepašima natežu konop i viču uz pomoć plačenih trabanata u zapadnim medijima ,konop će puknuti.Uspjeli su u svojim lažima u Iraku ,Jugoslaviji,Srbiji.,Libiji…i nastavljaju dalje i ne vide da su pročitana knjiga.Samo ovaj put račun će platiti zabludeli ukrajinski narod ,koje vode korumpirani ukrajinski političari.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI